KUBA TM Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zauwazylem cos dziwnego podczas uruchamiania kompa. Zawsze jak wylacze komputer, to rowniez wylaczam zasilacz w kompie. Dzis po raz pierwszy mi sie zapomnialo. Wracam do kompa, siadam wciskam POWER slychac jak wlaczaja sie wentylatory, slychac jak komp zaczyna szukac sprzetu (CD rom, HDD), ale ekran sie nie wlacza. Dopiero po ok 8 - 10 sekundach nastepuje "jakby" ponowny rozruch i wszystko idzie jak nalezy. Dzieje sie tak tylko tylko wtedy, gdy po wylaczeniu kompa nie wylacze zasilacza, czyli wtedy gdy na mobo pozostaje troche pradu. Pierwszy raz sie z czyms takim spotkalem, dziwne to troche. W sumie mi to nie przeszkadza, bo jak napisalem zawsze wylaczam zasilke, ale jakis taki niesmak mnie ogarnal. Tez tak macie? Dodam tylko, ze opcja "uruchom ponownie" działa bez zarzutu, nie ma dlugiego okresu oczekiwania na zalaczenie monitora. 1385541[/snapback] ja mam takie odchyłki jak mam procka podkreconego :) pojeb*** to DFI i tyle :( zmieniam na MSI :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnson Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Ja nie mam zadnych problemow z plyta, no moze poza zanizaniem napiecia z niewiadomych powodow. A dlugie oczekiwania na wykrycie napedow mialem tylko na biosie 10/15. Niemniej moglem kupic tansze o 100zl MSI bo moje adaty nie potrzebuja wiecej niz 2,8v do pracy na 280mhz. Choziac fajnie miec swiadomosc ze ma sie to co najlepsze na nf3 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 mnie tylko denerwuje ze mam 2x256 jednostronne i 1x256mb dwustronne i plyta za nic nie chce odpalic na takich ustawiniach , przy cpc enable pokazuje sie tylko poczatkowy ekran i nawet do biosu wejjsc nie mozna , a na disable wogole nie odpala , probowalem nawet na magistreali 200 przy najnizszym dzielniku na pamiec i nic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Ja nie mam zadnych problemow z plyta, no moze poza zanizaniem napiecia z niewiadomych powodow. A dlugie oczekiwania na wykrycie napedow mialem tylko na biosie 10/15. Niemniej moglem kupic tansze o 100zl MSI bo moje adaty nie potrzebuja wiecej niz 2,8v do pracy na 280mhz. Choziac fajnie miec swiadomosc ze ma sie to co najlepsze na nf3 ;) 1385751[/snapback] No wlasnie ja mam teraz bios 10/15. A Ty jakiego teraz uzywasz, 1/28? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 (edytowane) dżem dobry. Czu uważacie , że ta płyta warta jest dopłaty w porównaniu do msi k8n ? Proc by był 754 2800 mnoznik 9 czyli super oc wysokie htt jest mi zbędne , tak sobie czytam na różnych forach i sporo ludzi ma problemy z tą płyta podobno napięcie na cpu niestabilne bajki to ?Czy ta płyta jest bezproblemowa czy też tak delikatna jak na socket a infinity i lan party?ad problemy kuby wyżej Edytowane 13 Kwietnia 2005 przez feluś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myszek Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 (edytowane) mi sie wydaje ze napiecia sa ok. tylko programy ktore jest odczytuja cos swiruja. i poza tym to np w evescie sie nie zminia napiecia tzn nie zaniza a w cpuz skacze ciagle. a mi jak kompa zresetuje resetem to potem sie nie wlacza :D jest czarny ekran i tylko wentyle sie kreca.musze wtedy wylaczyc listwe i odpalic z powera. albo nie dawno mi reset nie resetowal kompa tylko wylaczal haha :lol: :lol: B) B) kabelki amm na bank dobrze podpiete bo teraz np dobrze resetuje ale czasami jej odwala. :rolleyes: :rolleyes: Edytowane 13 Kwietnia 2005 przez Myszek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eKOKOsss Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 mi sie wydaje ze napiecia sa ok. tylko programy ktore jest odczytuja cos swiruja. i poza tym to np w evescie sie nie zminia napiecia tzn nie zaniza a w cpuz skacze ciagle. a mi jak kompa zresetuje resetem to potem sie nie wlacza :D jest czarny ekran i tylko wentyle sie kreca.musze wtedy wylaczyc listwe i odpalic z powera. albo nie dawno mi reset nie resetowal kompa tylko wylaczal haha :lol: :lol: B) B) kabelki amm na bank dobrze podpiete bo teraz np dobrze resetuje ale czasami jej odwala. :rolleyes: :rolleyes: 1386506[/snapback] cześć.. miałem podobnie jak zmieniałem sprzęt.. ale to działo się na starym oryginalnym BIOSie .. po zmianie BIOSU jak reką odjął ŻADNYCH PROBLEMÓW. Jestem z tej płyty zadowolony na maksa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Wgralem ostatni bios 3/31, czyli jeszcze cieply ;). Jak na razie nie zauwazylem zadnych problemow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnson Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 (edytowane) Wgralem ostatni bios 3/31, czyli jeszcze cieply ;). Jak na razie nie zauwazylem zadnych problemow. 1386821[/snapback] A jak z oc? Udalo sie lepiej pokrecic??? Aktualnie mam bios 8/27 bodajze, w sobote byl to najnowszy bios na stronie DFI Edytowane 13 Kwietnia 2005 przez johnson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 (edytowane) 8/27 to jest najstarszy bios. TUTAJ masz wszystkie biosy dostepne do DFI NF3. Po lewej oryginalne, po prawej zmodowane. Ja mam oryginalny 3/31 Widze, ze wrzucili nowa bete 4/08 Trzeba bedzie ja sprawdzic. --------------------- Update. Wgralem najnowsza bete. 4/08 jak na razie sprawuje sie stabilnie. Troche go pomecze teraz i dam znac wieczorkiem jak sie sprawuje. Edytowane 13 Kwietnia 2005 przez dem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eVs Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 dem czy po wgraniu biosu 3/31 dłuzej musiales czekac az zacznie wykraywac napedy podczas ekranu startowego? - bo u mnie tak jest, ale chyba poprawily mi sie troche mozliwosci o/c... pamiatki moge puscic teraz 250 2-3-2-6 3.1V a na biosie 10/15 250 2-3-2-7 3.2V i wydaje mi sie ze napiecia sa bardziej stabilne albo stabilniej odczytywane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 dem czy po wgraniu biosu 3/31 dłuzej musiales czekac az zacznie wykraywac napedy podczas ekranu startowego? - bo u mnie tak jest, ale chyba poprawily mi sie troche mozliwosci o/c... pamiatki moge puscic teraz 250 2-3-2-6 3.1V a na biosie 10/15 250 2-3-2-7 3.2V i wydaje mi sie ze napiecia sa bardziej stabilne albo stabilniej odczytywane 1387539[/snapback] Trudno powiedziec, gdyz bios 3/31 mialem tylko 2 godziny i tylko raz uruchamialem kompa. Ale uruchomil sie jak zawsze. U mnie dluzej uruchamia sie tylko, gdy po wylaczeniu komputera nie wylacze zasilacza (o jakies 8- 10 sekund, nim wlaczy sie monitor) i to na kazdym biosie. Generalnie nie zauwazam wiekszej roznicy miedzy biosami od 10/15 do 4/08. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kij Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Proc by był 754 2800 mnoznik 9 czyli super oc wysokie htt jest mi zbędne 2800 ma mnożnik 8, tak jak 2600, tylko cachu L2 ma 256KB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnson Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Na nforce 2 mozna bylo uruchomic komputer po tym jak nie chcial startowac z wcisnietym klawiszem insert i wtedy komputer startowal i mozna bylo poprawic to co namieszalismy w biosie, czy na dfi jest tez taki sposob uruchamiania, bo robienie clear cmosa za kazdym razem jak przesadze z ustawieniami pamieci nie bardzo mi sie podoba, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Jak przesadzisz z ustawieniami, to komp ponownie bedzie sie uruchamial (czasem pojawi sie tez komunikat Detecting Array), wtedy tylko wystarczy wcisnac "Delete", wejsc do biosu i zmienic to co chcesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myszek Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 nie prawda troche. mi juz sie kilka razy zdazylo ze byla kaplica. czarny ekran i nawet nie mazyl sie zastartowac albo jeszcze kilka razy pare piskow i reset i tak w kolko i wlasnie wtedy trzeba clear cmos. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnson Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Detecting array tez juz widzialem ale chodzi mi o czarne ekrany, wiatraki chodza, dyski ruszaja ale ekran niestety martwy, a w biosie jest duuuzo do przestawiania po clear cmos , tego wlasnie chce uniknac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myszek Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 no przeciez napisalem ze takie sytuacje tez sie zdazaja. i nic oprocz clear cmosu nie pomoze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 CCMOS zajmuje najwyzej 2 minuty ( liczac dobranie sie do bebechow i zlozenie wszystkiego do kupy po zabiegu). Wiec w czym problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myszek Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 (edytowane) ale niektorzy sa za leniwi :mur: :mur: wogole nie bedziesz musial robic clear cmosow jak nie bedziesz krecic wiec w czym problem?? EDIT: Czy nie uwazacie ze radiator na chipsecie jest za slaby?? sprubujcei go dostknac po jakiejs godzinie nawet na niepodkreconym sprzecie. wczoraj az sie sparzylem normalnie u mnie sie nie da dotknac po dluzszej chwili Edytowane 15 Kwietnia 2005 przez Myszek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 ale niektorzy sa za leniwi :mur: :mur: wogole nie bedziesz musial robic clear cmosow jak nie bedziesz krecic wiec w czym problem?? EDIT: Czy nie uwazacie ze radiator na chipsecie jest za slaby?? sprubujcei go dostknac po jakiejs godzinie nawet na niepodkreconym sprzecie. wczoraj az sie sparzylem normalnie u mnie sie nie da dotknac po dluzszej chwili 1388941[/snapback] no własnie od wczoraj mam tą mobo i też to zauważyłem- trzebaby go zamienić na cusik innego :-P ale mam też inny problem- jak zainstaluje Omegi 2.7.90 beta (czy jakieś takie) to winda nie wstaje (w sumie winda stara, tylko reinstalowana, poprzednio był Abit KV8Pro) czy wiadomo wam o jakichs problemach z Radeonami na DFI ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnson Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 pisze tylko ze sposob z klawiszem insert jest super i brak tego w dfi uwazam za wade i nie jest to cos trudnego do zaimplementowania bo mial to nforce2, po prostu irytuje mnie ze w plycie zaprojektowanej po to zeby sobie pokrecic sprzet zapomniano o procedurze przywracanie ustawien, to czy jestem czy nie jestem leniwy nie ma tu nic do rzeczy, chodzi o czysto praktyczna strone obslugi komputera, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 ja mialem podobnie z radkiem 9800pro i sterami . u mnie musze zainstalowac najpierw stery do grafy a dopiero potem stery nvidi - inaczje blak screen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myszek Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 dziwne ja najpierw instaluje stery do plyty i potem do mojego radka i jest OK. moze to zalezy do biosu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 dziwne ja najpierw instaluje stery do plyty i potem do mojego radka i jest OK. moze to zalezy do biosu?? 1393864[/snapback] spoko- postawiłem nową winde bo tamtej nie dało sie reanimować- po Reinstalacji wstawała jakgdyby nigdy nic, a za po restarcie już nie, niezależnie od tego czy coś instalwałem czy nic. Na pewno była to wina sterów VIA, bo to zupełnie inne konstrukcja niż Nf3 :D a co do mobo to w sumie spodziewałem sie czegoś lepszego Abit miał o niebo przyjemniejszy bios, mimo, że było w nim trochę mniej funkcji miał też wyświetlacz diagnostyczny, łatwe do złapania zworki i wogóle był taki przyjemny, a DFI- hmmm- to żę to najlepiej kręcąca się mobo na S754 nie zmienia wszystkiego :? powinni byli sie bardziej postarać dobra- teraz jaki bios polecacie ?? z memtestem (i gdzie sie włącza memtesta?) Vdimm do 3,3V (jak są takie)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myszek Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 do biosu trzeba sie przyzwyczaic bo ma duzo opcji. mnie na poczatku tez sie wydawalo ze jest gorszy od tego co mialem w mojej poprzedniej plycie ale juz zminilem zdanie. zworki chyba jak kazde sa. nie wiem bo jakos do tego wagi nie przywiazuje. wyswietlacz to napewno atut abita ale tylko abit go dodaje w zadnej innej plycie nie ma takich rzeczy. napewno dfi nie jest najprzyjaznijsza dla uzytkownika plyta ale jak ktos juz ja kupuje to wie po co :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 dobra- teraz jaki bios polecacie ?? z memtestem (i gdzie sie włącza memtesta?) Vdimm do 3,3V (jak są takie)... 1394031[/snapback] Najnowszy beta polecam 4/08 Link do strony z biosami dla DFI NF3 Bezposredni link do biosu 4/08 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 ja mam teraz r.i.p procka :) ale wcześniej powiem wam ze mialem przyciecia w grach takich jak Thps3, 4 , DOOM3 na low details, FARCRY tak samo , VIETCONG i inne :( moze jest roznica jak sie instaluje po kolei stery >> >??? co mogę jeszcze zrobic >>/? napiszcie mi po kolei bo juz nie mam siły :0 aaaaaa i jeszcze jedno :D zrobię to jak będę miał nowego procka :) ale i tak napiszcie mi co moge posprawdzac w systemie lub ewentualnie ze sprzetem : powiem jedno : ram juz zmienialem , grafe tez , zostaje proc , plyta i moze stery :) stery 5.10 od mobo , grafa 71.84 moze kolejnosc albo konfiguracja bios-u ?? nie wiem podajcie mi co moge jeszcze sprawdzic :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 co zrobiles z prockiem ze ci padl? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Najnowszy beta polecam 4/08 1394636[/snapback] czemu nie 4/15 ?? nowszy jest... a i flasciach!esz tak jak pisałeś ?? Winflash z pierwszymi 4rema opcjami zaznaczonymi i Clear CMOS też zaznaczone ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...