Pasik Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 Niestety moje DFI jest obciążone wadą, która podana jest w testach płyt na egiełdzie cyt: "Do wad należy przede wszystkim zaliczyć problemy przy mnożnikach HT – gdy ustawiony był on na liczbę całkowitą płyta podczas startu resetowała się około 5 razy zanim zaczął się system ładować. Problemem był NV RAID, który swoją drogą wyłączyliśmy w BIOSie, a mimo to pojawiał się on podczas startu systemu. Z naszych dalszych badań wynika jednak, że nie jest to przypadek częsty, gdyż tylko część płyt posiada tą wadę. Przypuszczamy jednak, że jest to kwestia BIOSu, który od daty naszych testów został już zaktualizowany." Akurat mnożnik HT, czy był ustawiony na pełny lub po przecinku i tak płyta po próbie znalezienia urządzeń Raid, które oczywiście wyłączyłem w Biosie, restartuje się bez końca. Tylko "clear cmos", pomaga. Nawet jak pozmieniam wszystkie ustawienia na default to i tak cały czas jest Raid+restart. Bios mam bodajże ostatni"NF3LD623".Procek mój to Sempron64 2800+, jest to już 34 tydzień, ale procek na napięciu 1,375V chodzi 8x300 (2400Mhz) :D ,na 1,475V idzie 8x315, jak dam tylko 1Mhz więcej Windows się zładuje i "blue sreen". Narazie max to 2600 przy 1,5V, z braku czasu oraz kaprysów DFI, dalszych możliwości nie testowałem. @Ricci, co do tych Hynixów, moje wyniki są gorsze od twoich, lecz naprawdę nie miałem czasu posiedzieć przy nich, max co mi się udało uzyskać przy 1T, to 218 MHZ 2,5 3,3,8 2,8V. Prbowałem coś poszperać i poszukać jakieś info na temat ustawień timingów w Biosie, na naszym forum jest tylko w topicu o DFI na NF4(pierwsza strona). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 (edytowane) Ja mam wpięty w SATA 3 puściiłem defragmentację dysku,coby całyczas chodził,bude mam otwartą,wc;przystawiłem ucho do mobo i nic nie piszczy ustawienie podałem dwa moje posty wyżej :wink: @Pasik U mnie hynixy tak idą tylko na div200 i div180 na div166 i niższych nie mogę ich zmusić( na razie :D )do takich taktowań. Tym niemniej w biosie zmieniłem CPU Thermal Trottling=dislabed(def=50%) Max Asynch Latency=8ns(def=7ns) Read Preamble=5,5ns lub 6ns (def=5ns) u mnie pomogło ale na div200,180 w sumie to sobie już odpuściłem bo czekam na nowe memki i na nich zabiorę się do oc. :wink: Twój procek to dobry egzemplarz ładnie sie kręci :wink: Edytowane 12 Października 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eKOKOsss Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 Miałem już dysk na SATA1,2,3,4 i nic ;) także nic nie pomaga, poczekam i zobaczę - jak nie będzie zmian to sprzedam bo wkońcu jest sprawna a to piszczenie nie jest jakieś drażniące dla niektórych osób. Pokazywałem to jednej osobie to stwierdziła że jej to nie przeszkadza LOL. Kupię na NF4 coś - a może jak to będzie za pół roku to będzie coś jeszcze lepszego, lub po prostu NF4 będzie tańsze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasik Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 (edytowane) @Ricci, a dziękować, dziękować, :) narazie tylko on nie sprawia problemów. Na stronie Hynixa można pobrać dokumentacje w PDF, i widzę, że tam są podane wartości timingów od max do min. Przy mnogości ustawień w biosie trochę to zejdzie. :D . A jakie pamięci planujesz zakupić? @eKOKOsss, wiem jak musi to człowieka denerwować (piszczenie), ale wymiana na NF4, to tylko dodatkowe koszty, bo oprócz mobo trzeba wymienić także grafę (PCI-E). No chyba, że się ma zasobny portfel. EDIT. Co do piszczenia cewek, u mojego kolegi na Epox8RDA, także był podobny efekt, więc on wpadł na pomysł aby je pościskać (z czuciem oczywiście) paskami plastikowymi jednorazowymi. Może to i sposób partyzancki lecz pomógł. Edytowane 12 Października 2005 przez Pasik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eKOKOsss Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 :) No właśnie nie jestem wypchany złotówkami i dlatego poczekam jeszcze pół roku, jakieś tam zaskórniaki są (i stać mnie na zmianę) - ale życie studenckie jest ciężkie i trzeba mieć coś na czarnągodzinę, szczególnie że po części utrzymuje się sam. taakże jak na razie jestem częstym uczestnikiem tego topicu - na prawdę polubiłem to mobo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 @Ricci, a dziękować, dziękować, :) narazie tylko on nie sprawia problemów. Na stronie Hynixa można pobrać dokumentacje w PDF, i widzę, że tam są podane wartości timingów od max do min. Przy mnogości ustawień w biosie trochę to zejdzie. :D . A jakie pamięci planujesz zakupić? 1696006[/snapback] Chciałem coś na Winbondach UTT BH-5,ale to dopiero na DFI nF4-U s939;żeby na nF3 nie robić V-modów wezmę na razie Crucial Ballistix na Micronach 5B G. Co do dokumentacji Hynixów,trzeba się będzie zabrać za analizę bo na nowe memki przyjdzie mi jeszcze trochę poczekać. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 CPU Thermal Trottling = dislabed (def=50%) 1695966[/snapback] Gdzies to widzialem wsrod zakladek ale ni cholery nie wiem co to za opcja wie ktos co to za ustrojstwo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 14 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2005 (edytowane) Advanced Chipset Features, a polega to z tego co wiem, na obniżeniu mocy procesora do podanej wartości procentowej, gdy ten osiągnie temperature niebezpieczną. Przy O/C oczywiscie ma byc disabled :) Wie ktoś gdzie się w biosie HT zmienia? Nie mogę się doszukać :( Edytowane 14 Października 2005 przez danrok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 14 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2005 Advanced Chipset Features, a polega to z tego co wiem, na obniżeniu mocy procesora do podanej wartości procentowej, gdy ten osiągnie temperature niebezpieczną. Przy O/C oczywiscie ma byc disabled :) Wie ktoś gdzie się w biosie HT zmienia? Nie mogę się doszukać :( 1699248[/snapback] Bios-Genie BIOS Setting LDT/FSB Frequency Ratio=x3 lub2,5(def=auto) :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 14 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2005 Witam! Nosze sie z zamiarem kupna tej plyty a dokladniej chce wymienic mojego ABITa NF8 na DFI Lanparty UT nF3 250Gb :P Chcialem sie zapytac czy ktos uzywa na tej plycie coolera Pentagram Freezone QVC-120 CU+ ??? Dokladnie chodzi mi o to czy jak sie zamontuje ten cooler to czy wystaje on poza gorna krawedz plyty glownej ??? Z gory dzieki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 Picture Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 zamontujesz jeśli posiadasz big towera, w midi napewno tego nie wciśniesz w całości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 ptys: twój OC jest na standardowym v-core?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 (edytowane) 1700341[/snapback] dzieki za fotke...dzieki niej wnioskuje ze moj Pentagram zmiesci mi sie do obudowy bez zadnych kombinacji :P zamontujesz jeśli posiadasz big towera, w midi napewno tego nie wciśniesz w całości 1703454[/snapback] nie sadze...obecnie mam NF8 i mam obudowe midi i mam zamontowanego tego Pentagrama i mam jeszcze 1.5cm-2cm luzu a w NF8 socket jest umiejscowiony bardzo podobnie jak w DFI.Wedlugo obrazka od srodka socketu w DFI jest 7cm a Pentagram ma 138mm srednicy wiec sie zmiesci...w moim NF8 jest chyba 7.5cm-8cm od srodka socketu do krawedzi plyty glownej. Dlatego niech niektorzy przestana bajki wypisywac ze Pentagrama QVC-120CU+ to tylko jak sie ma BigTowera mozna wsadzic bez problemow.Wystarczy ze plyta glowna jest dobrze zaprojektowana i wszystko sie miesci :P Jak juz zdobede DFI to wrzuce fotki jak to wszystko bedzie u mnie wygladalo.Narazie dam fatke jak wyglada obecnie :) QVC - 120CU+ + NF8 + MIDI Tower Pozdro! Edytowane 16 Października 2005 przez Klosiak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 (edytowane) Na co dzień pracuję na ustawieniu: 9x267=2,4GHz 1,45V htx3 div180 240MHz-1T-2,5-3-3-8 2,8V ustawienie jest stabilne, wydajne,żadnych problemów przy uruchamianiu systemu itp. Przy tym ustawieniu(3 stepy wyżej) wykonałem test spi16M: 9x270=2,43GHz 1,45V div180 243MHz-1T-2,5-3-3-8 2,8V SPi16M=14:34 myślę że przy tym taktowaniu procka to niezły rezultat. :wink: @Klosiak Ładne zdjęcie,no duży ten wiatrak. :wink: Edytowane 17 Października 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 ok zwracam honor, ale wiem że na socet a to było nie możliwe w większości przypadków tam gniazdo procesora było umieszczone wysoko i szwagier na abicie nf7 musiał listki powyginać tak aby zmieścił się pod zasilaczem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 (edytowane) ok zwracam honor, ale wiem że na socet a to było nie możliwe w większości przypadków tam gniazdo procesora było umieszczone wysoko i szwagier na abicie nf7 musiał listki powyginać tak aby zmieścił się pod zasilaczem 1706452[/snapback] Loozik :) Wiem za na pltkach socket A to byly problemy z tym coolerem ale przy platformie s.754 nie ma takich problemow...no chyba ze plyta glowna jest kichowato zaprojektowana...to albo cooler wadzi o karte graficzna albo wystaje poza plyte i wadzi o zailacz :) Pozdro! EDIT: Juz mam plytke w domu i z montazem Pentagrama QVC-120 Cu+ nie ma zadnych problemow.Cooler nie wystaje nawet poza obreb plyty glownej.Jak bede mial chwilke to zrobie zdjecia i wrzuce :) Edytowane 19 Października 2005 przez Klosiak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 (edytowane) No u umnie jest problem z raidem :? Jak dam HTT(FSB) na 250, HTx3.0 i pamięci na na 100 lub 150 to wstaje a na każdych innych dzielnikach pamięci (prócz 200) to wywyala raid Detecting coś tam... I tak dojeżdzam do HTT 355 i pamięci na 100, a przy HTT 360 wywala już raida :/ Pamięci wyrztymują 230MHz więc to nie problem raczej, tylko co może byc tego przyczyną ? BIOSA mam najnowszego jaki jest na stronce DFI No i takie pytanko: jakie największe HTT osiagną ktoś w polsce na tej mobo ? :) 355 widziałem, ale czy więcej ktoś zrobił :> Edytowane 20 Października 2005 przez Dejot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.Kuba Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 u mnie to samo z tym raidem :/ bede sie musiał pobawić z tą płytka :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 To nie żaden Raid tylko komunikat Detecting Array... (czy cos w tym stylu, już dokładnie nie pamiętam). I oznacza on (najczęściej), że nie wyrabiają pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.Kuba Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 to dziwne, ale u mnie wyraznie pisze RAID :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 (edytowane) Nie no pisze raid Detecting Array... ale to jest wlasnie zwizane za dużeym oc... Ale przez pamięci ? Jak robią 230MHz ? Może to jest wina mnożnika w procu x7 ? jednka przy HTT 250 idzie jeszcze z pamięciami na 150, na 140 już nie. Z pamięciami 133MHz dojdę do HTT 280, poźniej z pamiątki na 120MHz i dojdzie do 310, poźniej pamięci na 100 i HTT 355 i koniec... Nie wiem o co chodzi...:? Edytowane 20 Października 2005 przez Dejot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eKOKOsss Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 cześć :D po przeczytaniu tego: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=54912 mam do Was pytanie. Wymieniać DFI ? LOL Kupowałe na sklep.tweak.pl. Pan ze sklepu poradził mi żebym wysłał na serwis. Dzwoniłem na serwis kolejny Pan powiedział mi, że jeśli piszczy to na pewno albo to naprawią albo wymienią. Zobaczą. Ja bym chciał wymiany :(. Boje się że może nie zauważą tego pisku :/. Jeśli jesteście pewni że wasze mobo ma cewki które nie piszczą, to wymienie (czytaj: wyśle). Zrobilibyście to na moim miejscu? Zonk jest jeden: może to trwać do 1 miesiąca nawet (od 14 do 28 dni roboczych :( ). Może ktoś ma na stanie pożyczyć coś na s754? LOL. Opłacę wszelkie koszty transportu :D (cewka piszczy gdy dysk pracuje niemiłosiernie :(, a tak piszczy też ale mniej - piszczy zawsze, przy przewijaniu inaczej ale delikatnie) Mam takie same odczucia ja ludzie w powyższym linku - to wku..[gluteus maximus] :D i to bardzo No ale żeby nie zgubić idei wpisu: wymieniać/wysyłać na serwis? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bumcykcyk Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 @eKOKOsss Mam to mobo i nic mi nie piszczy a słuch mam ponoć dobry. Być może jest to wada twojego egzemplarza płyty. Natomiast w pracy pracuję na kompie z jakąś płytą MSI (na P4) i słyszę taki efekt o którym piszesz. Objawia się on wyraźnie słyszalnym przeze mnie piszczeniem w.częstotliwości przy przesyłaniu dużych ilości danych, szczególnie przez kartę sieciową. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 Mam dośc głupie pytanie, które mnie jednak nurtuje, a nie znalazłem odpowiedzi. Płyta ta posiada coś takiego jak "1 IrDA connector". Co trzeba dokupić, żeby móc wysyłać pliki przez IrDE? W Manadzerze urządzen mam coś takiego jak "Urządzenia Podczerwieni". Wiecie o co chodzi? Ew gdzie jest ta dioda, do której się przykłada telefon? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eKOKOsss Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 @eKOKOsss Mam to mobo i nic mi nie piszczy a słuch mam ponoć dobry. Być może jest to wada twojego egzemplarza płyty. Natomiast w pracy pracuję na kompie z jakąś płytą MSI (na P4) i słyszę taki efekt o którym piszesz. Objawia się on wyraźnie słyszalnym przeze mnie piszczeniem w.częstotliwości przy przesyłaniu dużych ilości danych, szczególnie przez kartę sieciową. :wink: 1713482[/snapback] wiesz sęk w tym że elektrycy wypowiadają się, że piszczenie cewki może być przyczyną pękniętego rdzenia, lub też może być uszkodzeniem innego elementu tej cewki nie pamiętam nazwy (co nie oznacza że to źle wpływa na jej poprawne funkcjonowanie). Jeśli Tobie nie piszczy to znaczy że z moją jest coś NIE TAK. bo to nie piszczy cicho. Tylko jak ja to wyjaśnie serwisantowi jeśli ten stwierdzi że jest OK :( przecież nie powiem... tu ma Pan linka na forum.. może Pan zobaczyć że nikomu nie piszczy. To zabrzmi absurdalnie LOL. Fajnie było by się na coś powołać. W dodatku chciabym żeby wymienili płytę a nie cewkę (nie lubię takich NAPRAWIANYCH RZECZY). No ale nic to już kwestie nie związane z tematem o DFI ;) dzięki.. pewnie wyślę ją w poniedziałek z jakimś uzasadnieniem ładnym. Jesli chcecie je zobaczyć to powiedzcie. Nie chcem zaśmeicać tematu ;) Pozdrawiam Serdecznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bumcykcyk Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 Co trzeba dokupić, żeby móc wysyłać pliki przez IrDE? W Manadzerze urządzen mam coś takiego jak "Urządzenia Podczerwieni". Wiecie o co chodzi? Ew gdzie jest ta dioda, do której się przykłada telefon? 1713501[/snapback] Trzeba dokupić np. coś takiego: Adapter IrDA i połączyć to z gniazdem IrDA na płycie głównej. Innym popularnym i alternatywnym sposobem jest zakupienie konwertera USB-IrDA, np. takiego jak ten: Konwerter USB-IrDA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 U, średnio to wychodzi cenowo. Za tą kasę mam na allegro IrDE pod USB z kablem USB, zeby pociągnąć na biurko. Szkoda troche, ale dzięki za odpowiedź :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIOSKARPA Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 mam pytanko !? czy niema problemu to mobo z dyskami SATA i ATA wpietymi rownocześnie :) a, i przy odpalaniu dysku na SATA tzra cos dogrywac itp.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 (edytowane) mam pytanko !? czy niema problemu to mobo z dyskami SATA i ATA wpietymi rownocześnie :) a, i przy odpalaniu dysku na SATA tzra cos dogrywac itp.? 1715774[/snapback] 1. Nie, nie ma żadnych problemów. 2. Dyski S-ATA mają dołączone sterowniki (na dyskietce), które instaluje się podczas instalacji systemu. Mam dysk taki jak w podpisie i nie musiałem instalować sterowników... Edytowane 24 Października 2005 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...