voodson Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 Chce wiedziec czy duza jest roznca w wydajnosci? jakies testy itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 Chce wiedziec czy duza jest roznca w wydajnosci? jakies testy itp. napisz do AMD LENIWIEC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 Różnica w wydajności samego procesora nie jest duża- przy tym samym taktowaniu sięga w ok. 5%(nie wiem gdzie, ale to wyczytałem gdzieś). Chodzi tu o sam kontroler Dual dla pamięci co daje dla procesorów o tym samym taktowaniu średnio PR+200, np. A64 na 754 1,8 to 2800+, a ten sam na 939 to 3000+. Poza tym nawet jednokanałowy kontroler daje dużo więcej niż np. Dual na Socket A, bo jest zintegrowany w procu. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 Przeciez testy masz w kazdym serwisie komputerowym :roll: Tu http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ.../doom3-cpu.html jest porownanie roznych CPU rowniez 754 i 939 w doomie3 a tu http://www.materiel.be/cpu/2004cpuv2/page1.php w roznych programach i grach :wink: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voodson Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 Ale ja z anglika jestem ciemny! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 Ale ja z anglika jestem ciemny!Słupki wykresów są narysowane po angielsku i przez to nie możesz odczytać? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voodson Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 Ale mnie interesuje np. Athlon 754 3000+ i 939 3000+> Czy takie testy sa? To z tych testow winika ze 754 i 939 nie ma takiej roznic pomiedzy nimi z wydajnoscia! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 Takiego porównania nie ma, bo Winchestery wyszły nie dawno i jeszcze nie zdążyli potestować i porównać do innych, ale ten proc zebrał bardzo pochlebne opinie w jednym słowackim artykule (czytaj newsy). Sam A64 3000+ na 754 jest wydajniejszy od 3000+ na 939 bo jest taktowany o 200MHzów wyżej- ale bardziej podatny na oc jest ten drugi, zresztą na pewno cała platforma 939 z tym drugim jest wydajniejsza ze względu na Dual DDR i HT=1000MHzów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 I przede wszyystkim ma przewagę - będzie kontynuuowana...a s754 to przeszłość... Ale z tymi procami na 0,09 um to lepiej przeczkeać na nowy stepping - te są słabo podkręcalne(ale i tak lepiej niż te stare) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 nie, nie Socket 754 też jeszcze pociągnie- minimum rok- wyjdą na niego Semprony nawet na jądrze Winchester 0,09, więc nie jest źle. Pozatym te Winchester sa bardzo dobrze podkręcalne- ale nie łatwo uzyskać wysokie FSB- tylko szkoda tego mnożnika zablokowanego... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 Takiego porównania nie ma, bo Winchestery wyszły nie dawno i jeszcze nie zdążyli potestować i porównać do innych, ale ten proc zebrał bardzo pochlebne opinie w jednym słowackim artykule (czytaj newsy). Sam A64 3000+ na 754 jest wydajniejszy od 3000+ na 939 bo jest taktowany o 200MHzów wyżej- ale bardziej podatny na oc jest ten drugi, zresztą na pewno cała platforma 939 z tym drugim jest wydajniejsza ze względu na Dual DDR i HT=1000MHzówJak to nie ma. A to? http://www.amdzone.com/modules.php?op=modl...artid=63&page=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 No to jest :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 Pozatym te Winchester sa bardzo dobrze podkręcalne- ale nie łatwo uzyskać wysokie FSB- tylko szkoda tego mnożnika zablokowanego... :(Możesz mi to przybliżyć? Ococ chodzi z tym że trudno uzyskać wysokie FSB? Gdzie o tym przeczytałeś? Tak an marginesie to przecież A64 nie am FSB ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 musisz mieć dobre pamięci bo asynchro to nie problem zrobić. Max FSB na tej platformie to ok 300z hakiem ale trudno takie uzyskać. Rekord świata 433. A64 ma FSB tylko że to już nie jest FSB, więc prawie nie ma- prawie bo ma teraz 2 częstotliwości pracy- wewnętrzną 200MHzów i zewnętrzną czyli HTT 200x mnożnik, efektywnie- podobnie jak DDR x2 czyli dla 939 standardowo 1000, efektywnie 2000MHzów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 No więc ja z tym problemów raczej nie mam - wkońcu Hynixy dają pewność tych 500-550MHz. A timingi i tak na K8 niewiele dają... PS. Jakie wyniki w OC osiagaja te proce 0,09 um? Bo nigdzie nic o tym nie widze... przebijają 3GHz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 No chyba że masz hynixy... a timingi dają tyle co i na innych platformach. Na powietrzu ten Winchester osiągnął 2400MHzów z hakiem na tej czeskiej stronce tak napisał redaktor- ale w amdzone podają że 2030 ale na boxowym coolerku. 3GHze to narazie przebił tylko FX53 na kaskadowym chłodzeniu- ale przebił zdrowo :) Zresztą w przypadku tego modelu 900MHzów to 50% czyli tyle co 700MHz dla Tbreda B 1700+, 1,2 GHza dla Prescota 2,4E, czy 1,7 dla P4 3,4E więc radze porównywać procenty a nie MHze bo skala imho trochę inna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 No ale wiesz...2400MHz to trochę mało... - biorąc pod uwagę ze 0,13um tyle osiagaja(mówię tu o Newcastle, choć Clawhammery też tyle lecą) Więc jakie korzyści z 0,09um? Żadne. Wniosek - poczekam chyba na nowy stepping. Ma być niedługo - może okarze się hitem na miarę TB0? Co do procentów - no wiesz...mój athlon poleci i na 2400Mhz, z początkowych 1467...więc masz tu przyrost o prawie 1000Mhz. Tyle oczekuje po A64 :twisted: . Druga sprawa ze na codzień działa na 2241...bo i po co więcej... Co do timingów - nie uogólniaj - na PIV timingi są marginalne, a na AXP bardzo ważne. Na szczęście A64 blizej do PIV pod tym względem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 2400 to b. dużo biorąc pod uwagę, że o/c jest z zablokowanym mnożnikiem 9x- spróbuj swojego TB B podkręcic na mnożniku 9x- też wiele nie zdziałasz. Kopa pokażuje dopiero 3500+ 0,09um bo ma mnożnik 11 co daje lepsze rezultaty- sam ten proces ogranicza pobór energii i wydalane ciepło- za to juz w obecnym stepingu- D0 daje też większe możliwości o/c. Gdyby AMD wypuściło A64 na szynie 133,166 :roll: to to byłby przebój o/c, ale czasy odblokowanych mnożników minęły bezpowrotnie... pozostają tylko Mobile Na P4 timingi mają identyczne znaczenie jak na A XP- ale problemem jest tu przepustowość- u Xpka 3,2, a u P4 6,4GB/s, więc dlatego dual nie pomaga temu pierwszemu, a timingi tak, a u drugiego timingi nie dają wiele bo sam dual jest bardzo wydajny (zresztą mniej niż obecnie na S939 :) ) tyle tytułem wstępu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 2400 to b. dużo biorąc pod uwagę, że o/c jest z zablokowanym mnożnikiem 9x- spróbuj swojego TB B podkręcic na mnożniku 9x- też wiele nie zdziałasz. Kopa pokażuje dopiero 3500+ 0,09um bo ma mnożnik 11 co daje lepsze rezultaty- sam ten proces ogranicza pobór energii i wydalane ciepło- za to juz w obecnym stepingu- D0 daje też większe możliwości o/c. Gdyby AMD wypuściło A64 na szynie 133,166 :roll: to to byłby przebój o/c, ale czasy odblokowanych mnożników minęły bezpowrotnie... pozostają tylko Mobile Na P4 timingi mają identyczne znaczenie jak na A XP- ale problemem jest tu przepustowość- u Xpka 3,2, a u P4 6,4GB/s, więc dlatego dual nie pomaga temu pierwszemu, a timingi tak, a u drugiego timingi nie dają wiele bo sam dual jest bardzo wydajny (zresztą mniej niż obecnie na S939 :) ) tyle tytułem wstępu A co za problem na A64 zrobić szyne 270 czy nawet sporo więcej ?? Tam NIE ma już problemu asynchroniczności ramu ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Asynchroniczny RAM zawsze jest problemem- po prostu tu został zminimalizowany :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 No własnie - na DFi LP można bez większych problemów zrobić 300MHz szyne... a nawet więcej... 9x300 to 2700 - widzę tu jeszcze rezerwę do twoich 2400Mhz... Lepszym wyborem jest jednak 3200+ - mnożnik 10, więc przy 300Mhz szynie mamy wreszcie 3000Mhz... Ale nie mamy się co oszukiwać że jądro tego nie wytrzyma... Nie podkręcę mojego athlonka za dużo na mnożniku 9, bo tu FSB jest mocno ograniczone - problem nie występuje na A64 więc o czym tu dyskutujemy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Wy tutaj tak o max. częstotliwościach, jakie można wycisnąć a A64, a ja chce się dowiedzieć co w druga stronę. Konkretnie, czy A64 będzie poprawnie działał z częstotliwością FSB 100 MHz :D Dlaczego? Powód jest prosty: często zostawiam kompa na nockę, a czasem na kilka dni włączonego. Wtedy nie potrzebuję pełnej mocy procka, cisza i oszczędność prądu równiez jest ważna. W zasadzie to wystarczy moc Celka 300MHz. Jednak, czy płyty pod A64 obsługują FSB 100 i czy sam procek będzie poprawnie działał przy takiej częstotliwości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 A na Abicie NF7 nie mozna zrobic wysokiego FSB? Tam też jądro nie wytrzyma- zresztą o czym my dydkutujemy? Sam napisałeś że jest ograniczone. Wracając do tematu: "As you saw in our DFI LANParty UT nF3-250Gb: Overclocker's Dream review, the 754 is capable of incredible performance. It is even capable of outperforming the newer 939, since base performance is only about 5% higher for the 939." Wieć 754 nie takie złe... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 a chlodzenie na 939 jest takie samo jak na 754? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 A na Abicie NF7 nie mozna zrobic wysokiego FSB? Tam też jądro nie wytrzyma- zresztą o czym my dydkutujemy? Sam napisałeś że jest ograniczone.Na abicie max to 260 - 9x260 to 2340. Max na K7 stabilnie to 287 bodajże - 2583MHz - a więc tu by jądro wytryzmało od biedy... :DTak wiec rpzy kręceniu AXP poprzez magistralę ogranicza na samo FSB, a nie możliwości proca... W K8 jest ianczej - tu rekord śwaita to 430 - 9x430 = 3870 w zaden sposób nie osiągalne przez jądro. Do czego zmierzam? do tego że na A64 ogranicza nas tylko jądro, a na AXP - FSB. Na tym polega różnica :D [hS.4f] Logan - z tego co wiem większosć coolerów apsuje na oba gniazda, ale proszę nie sugerować się mną w tej kwestii, bo dokładnie nie wiem :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noe9 Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 płyty nie obsługują FSB poniżej 200, natomiast procki mają odblokowane mnożniki W DÓŁ więc w praktyce możesz zrobić z niego i 800MHZ tylko po co skoro procki standardowo mają Cool'n'quiet czyli coś na kształt power now!płyty nie obsługują FSB poniżej 200, natomiast procki mają odblokowane mnożniki W DÓŁ więc w praktyce możesz zrobić z niego i 800MHZ tylko po co skoro procki standardowo mają Cool'n'quiet czyli coś na kształt power now!płyty nie obsługują FSB poniżej 200, natomiast procki mają odblokowane mnożniki W DÓŁ więc w praktyce możesz zrobić z niego i 800MHZ tylko po co skoro procki standardowo mają Cool'n'quiet czyli coś na kształt power now!płyty nie obsługują FSB poniżej 200, natomiast procki mają odblokowane mnożniki W DÓŁ więc w praktyce możesz zrobić z niego i 800MHZ tylko po co skoro procki standardowo mają Cool'n'quiet czyli coś na kształt power now! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 A wlaśnie - dobrze ze rpzypomniałeś ;) Jak to z tym Cool 'n' Quiet jest? Da się tego jakoś pozbyć w A64? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noe9 Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Tak można w biosie wyłączyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Wy tutaj tak o max. częstotliwościach, jakie można wycisnąć a A64, a ja chce się dowiedzieć co w druga stronę. Konkretnie, czy A64 będzie poprawnie działał z częstotliwością FSB 100 MHz :D Dlaczego? Powód jest prosty: często zostawiam kompa na nockę, a czasem na kilka dni włączonego. Wtedy nie potrzebuję pełnej mocy procka, cisza i oszczędność prądu równiez jest ważna. W zasadzie to wystarczy moc Celka 300MHz. Jednak, czy płyty pod A64 obsługują FSB 100 i czy sam procek będzie poprawnie działał przy takiej częstotliwości? Chyba nie, ale zmniejszając mnoznik, albo zdjąc się na Cool'n'Quiet podtaktujesz go do 800MHzów. To też dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlokos Opublikowano 5 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2004 Moje pytanie w sprawie Cool`n`quiet - jak to aktywowac? - mam plyte obslugujaca ta technnologie, daje na ENABLED w biosie ale w systemie dalej mam 2,0 GHz - dlaczego nie chce sie przelaczyc na 800MHz mimo ze pracuje tylko na necie i nie uruchamiam jakichs powaznych aplikacji. Tak w ogole to jak to dziala - kiedy przelacza sie na nizsze taktowanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...