berkut Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 (edytowane) ZDJĘCIA SĄ JAKIE SĄ ! TO JEST PROJEKT, W KTÓRYM WIDOCZNE MA BYĆ WIELE SZCZEGÓŁÓW. Kaskada, którą tutaj widzicie jest urządzeniem niebezpiecznym, potencjalnie ciśnienia, które mogą wytworzyć się w systemie oraz łatwopalne czynniki chłodnicze mogą spowodować wypadek śmiertelny. Nie ponoszę odpowiedzialności za ewentualnych eksperymentatorów próbujących to kopiować. Jeszcze raz powtarzam - to nie jest zabawka amatorów. I stopien Kazde dziecko kocha zdjecia z szronem wiec to staly punkt programu... Jak wyglada izolacja... ktos jeszcze sie o tasme przyjebie ze zla ? Skonczony I stopien I stopien obok braciszka z II stopnia. Widac tam parownik ktory dostalem od amerykanow, z przewodem elastycznym i PEV'em specjalnym. I jeszcze maly bonus. Link do filmu ktory pokazuje jak to pracuje: link Klikniecia na poczatku i koncu filmu to wcisniecie klawisza w aparacie cyfrowym. Tak, to jest bardzo ciche. Co po bardziej spostrzegwaczy dostrzega tam 2 kompresory :twisted: Temp. bede podawac gdy przyjedzie do mnie moj FLUKE 52 II (do -250C bede mogl z dokladnoscia do 0.2C wam je podawac :lol: ) i nikt nie bedzie mogl podwazyc wynikow. berkut Edytowane 11 Września 2005 przez romek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solostaron Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 No coz, teraz czekamy tylko na wyniki :) Kiedy sie spodziewasz sprzetu do pomiaru? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Poniedzialek / wtorek Pierwsze testy moze beda na CO2 i R22, albo same R22 Jeszcze nie mam gazow kriogenicznych ale chilly1 podesle mi R503. Szkoda ze dopiero amerykanie wykazali sie jakakolwiek dobra wola, w polsce nikt nie moze pomoc czlowiekowi, wszyscy nie maja [bs mode] czasu woli ani pieniedzy... [/bs mode] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 a nie za wysokie tony toto wydaje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 No danfossy maja takie lekko wqr..... warczenie/pyrkanie, nie wiem jak to nazwac ale przyjemne to to nie jest ;) Piknie, nawet o tasmie nic nie powiem bo ladna :) pozostaje tylko czekac na dalszy tok pracy :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Przyspawalem separator oleju, narazie tylko na linie tloczaca. Zostalo jeszcze podlaczenie do wymiennika ciepla i do zaworu serwisowego. Podobnie doplyw czynnika do PEV'a. Niestety dzis nie skoncze tego agregatu ze wzgledu na to ze nie posiadam filtra i nie moge zlozyc calosci. A szkoda, potestowalbym to z R22 w II stopniu, mogloby przynajmniej teoretycznie kolo -70C mi to dac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 berkut - kolejny raz respect :] Czemu ja sie na tym nie znam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Berkut, jaki sprzęt będziesz tym chłodził? Własny, czy różne sprzęty (procki) do testów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 moj majac same kleski w 1 dziedzinie zycia trzeba robic cos innego by nie oszalec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachus_anonym Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 I stopien obok braciszka z II stopnia. Widac tam parownik ktory dostalem od amerykanow, z przewodem elastycznym i PEV'em specjalnym.a juz wlasnie chcialem napisac, ze ten evap jest jakis znajomy :) widze, ze wspolpraca z chilly1 niezle ci sie uklada... czekam na wyniki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 a juz wlasnie chcialem napisac, ze ten evap jest jakis znajomy :) widze, ze wspolpraca z chilly1 niezle ci sie uklada... czekam na wyniki :) Tak, widac takze zupelnie inna mentalnosc amerykanow i polakow. Za pomoc wieloletnia im docenili to w jakims stopniu i wyslali mi prezent, bo tak moge to nazwac z czystym sumieniem. O nic nie poprosilem nagle sie odezwal chilly1 i FUGGER. Gotowa kaskada. SC12C w I stopniu i SC15G w II stopniu. SC15G ma zmieniony olej na mineralny z POE. Moze jutro podam chwilowe temp. na R22 w obu stopniach. A oto i parownik od chilly1, PEV i waz elastyczny. I na koncu... MISTRZ... Czekam na FLUKE i musze kupic filtr. Pierwsze testy na R22, potem moze CO2 a na koncu R503 od chilly1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 25 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2004 Jestem pod wrażeniem :) jak zwykle zresztą, układ całkiem przyjemny i dość zwarty, tylko dzwięk jaki wydaje jest troche nieprzyjemny dla ucha ale chyba można się przyzwyczaić. Jeśli chodzi o wsparcie kolegów z naszej ojczyzny to szkoda gadać :? zresztą widziałeś jaki był odzew jeśli chodzi o przelutowywanie BGA. Pozdrawiam i dopinguje do dalszej pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 25 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2004 Jestem pod wrażeniem :) jak zwykle zresztą, układ całkiem przyjemny i dość zwarty, tylko dzwięk jaki wydaje jest troche nieprzyjemny dla ucha ale chyba można się przyzwyczaić. Jeśli chodzi o wsparcie kolegów z naszej ojczyzny to szkoda gadać :? zresztą widziałeś jaki był odzew jeśli chodzi o przelutowywanie BGA. Pozdrawiam i dopinguje do dalszej pracy. Na zdjeciu uklad wydaje sie duzy ale naprawde ma on 50x30x30cm. Pamietacie FC Szymka ? To to jest to samo tylko ze podrasowane do kaskady :lol: Odglos jest mily dla ucha i jest ciche, mozna by przy tym spac. Calosc bedzie zamknieta jeszcze w obudowie dzwieko chlonnej i bedzie znacznie cichsze. Mysle nad tym czy nie uczynic tego moim "oficjalnym" agregatem bo jest dobrze zlozone i na dobrych czesciach, i tak mam dosc kompresorow etc. by eksperymentowac z innymi kaskadami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 Moj FLUKE 52 II przyjechal :D 200$ w plecy ale trudno sie mowi, wkoncu moge w sposob wiarygodny mierzyc temp. :P Teraz kazdy kto zejdzie nizej odemnie bede mowic ze oszukuje bo przeklamuje mu termometr :lol: hehehee Ciesz sie bo ten termometr ktory mialem ladnie chodzil tylko do -50C potem konczyla sie skala, byl takze dokladny w granicy 2C (dosc). Zaraz powiem wam jak wyglada sprawa z wymiennikiem ciepla w kaskadzie, z jego temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 heh wszystko ladnie pieknie, tylko malo osob stac zeby dac za termometr 200$ :P jest to troszeczke wiecej jak srednia krajowa placa w polsce, wiec nie jest tak zle ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 Przeciez zartuje :P Powiem wam ze termometr za 40zl, ten ktory zawsze uzywalem jest bardzo dokladny i prawie sie nie myli! Tak wiec do -50C spoko mozna uzywac niektorych termometrow. Problem jest w tym ze ja bede chcial do -150C schodzic a tutaj juz trzeba szalec... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 8O To dopiero bimbrownia... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 Pierwsze testy pokazuja ze wymiennik ciepla schodzi do -48C ale jest bardzo duzo miejsca na poprawki i kalibracje. Po poprawkach bez obciazenia bedzie schodzic do -55C mniejwiecej, moze mniej. I bedzie gotowe do przyjecia prawdziwego obciazenia. Jutro jade po filtr, dzis pobawie sie I stopniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladzio Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 Wow respect dla ciebie , swietna robota i oby tak dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 po co to wszystko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 @feluś trzeba co przeciez robic w zyciu @berkut respect poraz n-ty :] to kiedy 0* K robisz?? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 nie wąsko berkut jak zwykle ... to juz nie wymaga komentarza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chuckie Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 Fajnie to wygląda. A parownik - marzenie... Szczęściarze z was Berkut i Raven :) Mam pytanie: Separator oleju - zostanie czy będziesz modził coś lepszego? Swoją drogą Polska to tak uczony kraj a nie można dostać Etylenu.......... Sytuacja woła o pomste do Boga... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 @ bladzio: Thx @ feluś: Ano dlatego ze ze mam taka potrzebe. Nie majac jednych rzeczy skupiamy sie na tym co mamy. Zarazilem sie choroba zimna w 99r kiedy poraz pierwszy zobaczylem zamarzajacego P233MMX. Jedni sa zalosni i jaraja blanty, zapierdalaja do klubow, cpaja chlaja itd. a ja w wolnym czasie zamiast tego robie rozne projekty. Ciekawe ze nie miales dosc odwagi by zostawic swoj poprzedni post, bales sie ze jestem moderatorem i bana dostaniesz ? Czy tylko w spodniach za krotki jestes? @ Arnie: thx, nie zrobie nidgy, ale mam plan do -160C zejsc z obciazeniem. @ PBA: Widzisz jakie katusze czekaja twojego 4200 ?:P @ chuckie: To ja mam szczescie bo parownik dostalem ;P Raven go kupil :P Separator oleju chwilowo taki zostanie ale mam juz projekt helicznego. Mozna ale za poganska cene... Zaraz bede dopiero pracowal nad systemem, chce mniej jeszcze troche wydusic, skalibrowac wszystko i przygotowac do dlugotrwalej pracy. Ale sie wpierw ogole bo jak zwierz wygladam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 Dzięki tobie Berkut to forum jest najlepsze w Polsce, BIG RESPECT dla ciebie, wspaniałe hobby i osiągnięcia, pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 Temp. wymiennika I stopnia bez obciazenia i w dolnej fazie cyklu. W gornej TZR otwiera sie przy -40C ale to jeszcze ulegnie przekalibrowaniu, musze zapewnic odpowiednie chlodzenie kompresora bez obciazenia. Teraz musi to popracowac zeby kompresor dobrze sie rozgrzal. Teraz mam przeciwnikow teoretycznych ]:-> http://www.amd-guide.com/index.php?id=co2 Czekam na 2 czesc ich projektu :mrgreen: Wkoncu ktos komu warto w dupe dac w polsce :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 Jak narazie to nie są oni dla Ciebie przeciwnikami nawet teoretycznie :) -16 na procku to żadna rewelacja ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 ono jest ....yyyyy sork oni są konkurencją ?? chyba w bierki za zółto w dziubku mają aby sie za takie zeczy zabierać -izolacja -temperaturki -efekty niczego u nich nie zauważyłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tayler Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 ladnie ladnie berkut , ale jeszcze do -160 :wink: troche brakuje ; btw na jakiej zasadzie chcesz uzyc CO2 do chlodzenia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucio - Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 Berkut widze że rodzice cię już do piwnicy wygonili :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...