Skocz do zawartości
TanneR

Seagate U5 40GB, a Seagate baracuda IV 40GB

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam sprzedać mój dysk (jak w podpisie) za 200-250zł.

Już mam kupca :))) Chodzi mi tylko o to czy jeśli dostałbym te

250zł to czy opłaca mi się dokladać ponad 100zł żeby kupić

Barcudę IV 40 lub 60GB (chodzi mi tu głównie o prędkość i niezawodność)

???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niezawodność maxtor prędkośc WD

Przecież chyba jest jasne że do qr** chodzi mi tylko i wyłącznie o opinie na temat Baracudy IV :evil: :x

jak juz wiesz nie opłaca sie dopłacać.

Kup maxtora.

Moja Barracuda jest coraz głośniejsza ciekawe kiedy padnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na twojepc.pl jest ankieta ot. wlsnie awaryjnosci dyskow i wyniki przedstawiaja sie tak:

seagate - 16%

ibm - 21%

wd - 14%

samsung - 12%

fujitsu - 5%

maxtor - 2%

a wiec samo mowi za siebie

ja rowniez polecam maxtora bo mam go juz dosc dlugo i dziala jak nowy

barracuda jest cicha ale tylko kilka tygodni potem sie zaczyna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na twojepc.pl jest ankieta ot. wlsnie awaryjnosci dyskow i wyniki przedstawiaja sie tak:

seagate - 16%

ibm - 21%

wd - 14%

samsung - 12%

fujitsu - 5%

maxtor - 2%

LOL pewnie twoj maxtor juz glosniejszy nie bedzie , bo sie nie da , A ta ankiete to sobie w duuu wsadz , kumpel ma sklep i na 100 dyskow , 80 % to BIV wiec procet awaryjnosci jest wiekszy , Maxtory to mu sie 4 na tydzien sprzedaja .

Jezeli bedziesz mial dobry zasilacz to napewno ta BIV nie zrobi sie glosniejsza ani nie padnie , polecam ten dysk jezeli chcesz miec cisze , jezeli wolisz wydajnosc to bierz cos WD .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Xan'em chociaż procent sprzedaży trzeba było sprawdzić w jakiejś hurtowni żeby sprzedarz była kilkaset sztuk miesięcznie to wyniki coś powiedzą.

Mam BIV i jest swietna cisza i spokuj. Jak chcesz kręcić FSB to załatw sobie dobry zasilacz BIV jest dosyć czuła na spadki napięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seagate - 16%

ibm - 21%

wd - 14%

samsung - 12%

fujitsu - 5%

maxtor - 2%

co ty qrwa pleciesz. mam BIV juz rok i chodzi po 24h/d i nic jej nie dolega. cisza jak była tak jest. a takie ankiety to sobie można wsadzić gdzieś. A miałeś ty B4 że się na jej temat wypowiadasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 2 Maxtory 7200 i hałasują aż miło :D ale zapominam o tym jak pomysle ze jedna z nich (ktora pierwsz kupiłem) pracowala na PCI 44,5Mhz przez 5 miesiecy i nic jej nie dolega i kiedy widze wyniki z HD Tach mojego RAID 0 :)

Maxtory sa super :) a barakud nie zrobisz nawet raid bo nie dzialają ;P w tym trybie poprawnie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 2 Maxtory 7200 i hałasują aż miło  :D  ale zapominam o tym jak pomysle ze jedna z nich (ktora pierwsz kupiłem) pracowala na PCI 44,5Mhz przez 5 miesiecy i nic jej nie dolega i kiedy widze wyniki z HD Tach mojego RAID 0 :) 

Maxtory sa super :) a barakud nie zrobisz nawet raid bo nie dzialają ;P w tym trybie poprawnie. 

Pozdrawiam

Co do Maxtorów to nie wiem jak chodzą ale weś ty mnie nie w kó*****

z tym że Baracudy w rajdzie nie chodzą widze że niezły z Ciebie komputerowiec :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm co do barracudy to zalezy jaki model ci sie trafi :)

ja trafilem idealnie

Mam ja juz jakies 10 miesiecy ciagle dziala bezszelestnie jak nowa mimo ze przezyla minn upadek calego kompa z wysokosci ok 150 cm

oraz wiele innych "przygod"

Mojej dziewczynie jak skladalem kompa to tez dobrze trafilem - 5 miesiecy i dziala bezszelestnie

Skladalem znajomym kompa i swiezo rozpakowana barracuda dziala glosniej od starych medalistow z pol mega cashea :/

mojemu koledze tak samo - dzialala glosno piszzcala az wkoncu zalapala bady

A co do maxtorow to nie bylbym taki pewien

U mnie w firmie padly juz jakies 4 na 15 zakupionych

Wd - mm cala szafke tego dziadostwa od 400 mb do 20 gb wszystkie martwe

ale ne wiem jak sie sprawooja te nowe modele - jak zwykle wyjdzie to po 2 - 3 latach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzam sprzedać mój dysk (jak w podpisie) za 200-250zł.

Już mam kupca :))) Chodzi mi tylko o to czy jeśli dostałbym te 

250zł to czy opłaca mi się dokladać ponad 100zł żeby kupić 

Barcudę IV 40 lub 60GB (chodzi mi tu głównie o prędkość i niezawodność)

???

A jak dla mnie to taka zamiana jest zupełnie bez sensu...

Niewiele na tym zyskać. No może i będzie wszystko chodziło trochę szybciej, ale moim zdaniem nie będzie to warte dołożenia ponad 100 pln.

poza tym u5 dużo lepiej znoszą wysokie taktowania pci niż baracudaki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o co Wy sie znowu sprzeczacie - wiadomo ze niezawodnosc/nieawaryjnosc dysku zalezy tez od tego w jakich warunkach byl sprzedawany/transportowany - jak ktos nim rzucal jak workiem z ziemniakami to niezaleznie czy to bedzie BIV, czy Maxtor, czy inny cud techniki - wczesniej czy pozniej padnie :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seagate - 16%

ibm - 21%

wd - 14%

samsung - 12%

fujitsu - 5%

maxtor - 2%

co ty qrwa pleciesz. mam BIV juz rok i chodzi po 24h/d i nic jej nie dolega. cisza jak była tak jest. a takie ankiety to sobie można wsadzić gdzieś. A miałeś ty B4 że się na jej temat wypowiadasz?

mialem 2 barracudy , kumpel mial jedna wszystkie 3 poszly sie jebac za przeproszeniem

od tej pory nie chce widziec seagata na oczy

tylko nie mowicie mi ze mam z<span style="color:red;">[ciach!]</span>y zasilacz albo cos albo ze jakas wadliwa serja byla bo byly kupowane w odstepie 3-4 miechow

axtor juz i chula 6 miechow i nic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do awaryjnosci to kazdej marki dysk sie moshe zjebac i nie widze zadnego porzadku w tym ktore czesciej (poza slawna seria IBMa :wink: )

Co do bzdur ze barracuda nie dziala w RAIDzie :

http://www.xbitlabs.com/storage/barracuda-ata4-raid0/

To jest to bzdura :wink:

Co do generowanego halasu to moja B IV jest chyba najcichszym elementem kompa. (w ktorym sie cos rusza ofkorz :P ).Mam ja jush rok ,pracuje w niesprzyjajacych warunkach (chu^%^wa kieszen optimusa bez chlodzenia) 24h/dobe i nic jej nie dolega przy PCI 38Mhz.

A.

I oplaca sie zamienic :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jeszcze ja zareklamuje moją Barracude IV. Dysk ma już rok i chodzi tak jak chodził na początku. Mój zasilacz i tak wszystko zagłusza (musze go w końcu wyciszyć z deczka). Zero badów i dalej bezszelestna.

A więc polecam!!!!! 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...