Skocz do zawartości
Kamilek

Komputronik-walka z wiatrakami ??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Sprawa wygląda nastepująco.Wchodzę dzisiaj sobie na komputronik.pl, przegladam płyty intelowskie asusa i lookam,lookam a tu patrze Asus P4P800-E Intel 865PE Deluxe 0 zł :0

Pomyslałem chwilkę i od razu zabrałem sie za zamówienie.Zamówiłem kilka sztuk w oddzielnych zamówieniach.Wiedziałem ze cięzko z tym będzie, ale czemu nie.Zamówienie przebiegło bez problemów,otrzymalem także potwierdzenie

No i doczekałem się,około 18 komputronik.pl przysłał mi emaila w którym pisze ze zamówienie zostało anulowane cytuję: "z oczywistych względów" :)

Czy mogę się czegoś domagać ??Wiem że to jest trochę naciągane no ale to w końcu wina komputronika.

Przyznajcie się kto o tym jeszce wiedział :) Ja powiedziałem jednej osobie wiec sknera nie byłem jakby co :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewiem, za składnie nieprawdziwych ofert chandlowych, za niewywiązanie sie z umów (złożenie zamówienia i jego potwierdzenie przez nich =umowa) sami to porzypominaja op rejstracij.

Moze zebym chociaż jedno mobo dostał, albo coś w zamian (stracony czas)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz jak masz potwierdzenia itd

matka jest rzecznikiem konsumetow i kiedys taki kolo byl u niej ze zamowil 10 dyskow za 0zl i poszedl z tym do sadu potem czy wygral czy nie niewiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artykuł 71 KC:

„Ogłoszenia, reklamy, cenniki i inne informacje, skierowane do ogółu lub do poszczególnych osób, poczytuje się w razie wątpliwości nie za ofertę, lecz za zaproszenie do rozpoczęcia rokowań.”

Czyli prezentacja towaru w sklepie nie musi być ofertą w rozumieniu prawa handlowego. Ale dostałeś potwierdzenie mailem więc:

"Art. 60. KC - Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, wola osoby dokonującej czynności prawnej może być wyrażona przez każde zachowanie się tej osoby, które ujawnia jej wolę w sposób dostateczny (oświadczenie woli)." - złożyłeś oświadczenie woli klikając 'kup' a oni potwierdzili swoje oświadczenie mailem. Art. 60 . w nowym brzmieniu dopuszcza złożenie oświadczenia woli "w postaci elektronicznej".

"Art. 61. KC - Oświadczenie woli, które ma być złożone innej osobie, jest złożone z chwilą, gdy doszło do niej w taki sposób, że mogła zapoznać się z jego treścią. Odwołanie takiego oświadczenia jest skuteczne, jeżeli doszło jednocześnie z tym oświadczeniem lub wcześniej." - to chyba nie wymaga komentarza

Leć do rzecznika praw kosumentów, jeszcze nie wszystko stracone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale moze sie uda niejestem sam :> jest nas dwoch :D

Postrasze ich troszke i może jakieś porozumienie sie znajdzie (cos dostane)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znow sie dzieje te paranoje? W normalnym cywilizowanym kraju taka firma by cicho skomlala juz po pierwszej wpadce (vide te 17" lcd).

Szkoda, ze nie uda ci sie dojsc swoich praw, bo potwierdzenie zamowienia to juz nie zaproszenie do negocjacji (w swietle kacetu), a wrecz zawarcie umowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi