SGJ Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Rodzina procesorów Core 2 Duo już na wiele tygodni przed światową premierą wzbudziła wielkie zainteresowanie ludzi ze względu na niewygórowaną cenę za najniższe modele oraz wręcz genialną wydajność i potencjał overclockingu. Jedyną wadą e6300 oraz e6400 był zbyt niski mnożnik - żeby uzyskać pełnię mocy tych procesorów należało zaopatrzyć się w dobrą płytę główną i wysokiej jakości pamięć RAM. Ale czy zakup najtańszego procesora i drogiej płyty i pamięci ma jakikolwiek sens? W dzisiejszym teście zapoznamy się z najnowszym i zarazem najtańszym modelem C2D – E4300. Zapraszamy do publikacji. Artykuł: e4300 - High end za niska cenę Autor: Marcin "ryba" Rywak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 (edytowane) Jak zwykle fajny arcik :) Tylko Temperatura pracy oraz zapotrzebowanie na energię elektryczną. To było jakoś mierzone czy porostu przeliczone jakimś kalkulatorem :?: Tutaj: http://galeria.purepc.pl/d/11314-1/winrar.png Czasami nie jest pomylony wykres A64 2200 MHz z 2900 MHz :?: Edytowane 15 Marca 2007 przez Spookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurniczek Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Ja sie tylko dziwie dlaczego w tym artykule e4300 tak pieknie sie kreci, a na forum wiekszosc ludzi skarzy sie na slaby overcloking? Czyzby artykul sponsorowany przez Intela? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Super artykuł, bardzo przyjemnie się go czyta. GJ ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Jak zwykle fajny arcik :) Tylko To było jakoś mierzone czy porostu przeliczone jakimś kalkulatorem :?: Tutaj: 2540230[/snapback] Ja sie tylko dziwie dlaczego w tym artykule e4300 tak pieknie sie kreci, a na forum wiekszosc ludzi skarzy sie na slaby overcloking? Czyzby artykul sponsorowany przez Intela? nie, art nie jest sponsorowany, zaden nie byl sponsorowany, bo za pisanie nie dostalem jeszcze ani grosza! w arcie jest przeciez to napisane ze procek byl dostarczony w nieotworzonym boxie!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiewas Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 no ciekawy art :) Dosyć szybko przez niego przebrnąłem, krótko, zwięźle i na temat. Gratki dla autora ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Wszystko ok, tylko przydało by się moim zdaniem dopisać wszędzie FSBxMnożnik + ewentualnie takty pamięci jeżeli były rózne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 (edytowane) Fajny arcik, zaskakująco dobrze kręcił sie ten E4300, 3,2ghz na def V to raczej jeden z lepszych wyników ;] Granicą taktowania na standardowym napięciu zasilania było 3200 MHz, co jest dość normalnym rezultatem w porównaniu do przeciętnych osiągów e6300. Przeciętnych?? Typowy E6300 robi 3,2-3,3,ghz na def V, ale zdarzają sie też padaczki :wink: Edytowane 15 Marca 2007 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Ok przeczytałem, arcik niezły- nie mam zastrzeżeń. GJ! ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Fajny, fajny, miło sie go czytało przy kawce :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurniczek Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 @ryba Rownie dobrze mogli wam wyslac selekta ladnie zapakowanego :D Moze i glupoty pisze, ale musisz przyznac mi racje, ze zaskakujaco dobrze krecil sie ten procek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 kręcił sie normalnie :) mi sie tam art podoba fajnie sie go czyta ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Fajny arcik, zaskakująco dobrze kręcił sie ten E4300, 3,2ghz na def V to raczej jeden z lepszych wyników ;] Przeciętnych?? Typowy E6300 robi 3,2-3,3,ghz na def V, ale zdarzają sie też padaczki :wink: przecietnie, bo prawie zawsze tyle te procki robia, byly gorsze i lepsze sztuki wiadomo, przecietnie w tym sensie ze jak prawie kazdy normalny E6300 sie krecil. @ryba Rownie dobrze mogli wam wyslac selekta ladnie zapakowanego :D Moze i glupoty pisze, ale musisz przyznac mi racje, ze zaskakujaco dobrze krecil sie ten procek. a wiesz, mnie to juz lotto co oni mi przyslali, recenzuje to tak jak dostalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 (edytowane) miernikiem energii voltcrafta bylo to mierzone, temp z core temp hmm http://www.google.pl/search?hl=pl&sa=X...aft&spell=1 A konkretnie jaki i jak sie wykonuje takie pomiary aby "wyciągnąć" informację ile "prądu pobiera" nasz CPU :?: A jak sprawdzasz temp CPU przy chłodzeniu kaskadzą to poprostu "czujke" miernika na CPU i potem przykręcasz parownik i już jest tak :?: Sprawdzałeś w analogiczny sposób pobór mocy tak jak to tutaj to robili: http://twojepc.pl/artykuly.php?id=nowa_gen...;jedna_strona=1 czy jakiś bardziej zaawansowany sposób :?: EDIT: @ryba dzięki za info :) Edytowane 15 Marca 2007 przez Spookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 hmm http://www.google.pl/search?hl=pl&sa=X...aft&spell=1 A konkretnie jaki i jak sie wykonuje takie pomiary aby "wyciągnąć" informację ile "prądu pobiera" nasz CPU :?: A jak sprawdzasz temp CPU przy chłodzeniu kaskadzą to poprostu "czujke" miernika na CPU i potem przykręcasz parownik i już jest tak :?: Temp wyswiatlana przez termometr w przypadku chlodzenia kaskada, to temp parownika :) czyli czesci chlodzacej procesor. Informacja ile pradu pobiera cpu to nie wiem, w tescie jest podana informacja o konsumpcji calej platformy bez monitora. Takim miernikiem to bylo mierzone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 najnowsza wersja cpu-z to 1.39, a nie 1.38, dlatego nie rozpoznaje procka dobrze. kolejna sprawa to, ze e6300 to ES, wiec nie wiadomo jak u niego z pobieraniem pradu, moze sie okazac ze najnowszy stepping e6300 bierze tyle samo co e4300. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Platforma testowa: * ECS 680i * Galaxy 7900GS * Patriot 2x1GB XBLK 8000 * Tagan 900W * Seagate 120GB * Aerocool Dominator Pomyłka czy test były wykonywane na ECS :blink: :?: Swoją drogą niecałe 180W w stressie jak na cały zestaw z C2D non o/c to chyba stosunowo OKi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 najnowsza wersja cpu-z to 1.39, a nie 1.38, dlatego nie rozpoznaje procka dobrze. kolejna sprawa to, ze e6300 to ES, wiec nie wiadomo jak u niego z pobieraniem pradu, moze sie okazac ze najnowszy stepping e6300 bierze tyle samo co e4300. dlatego wszedzie jest podkreslone ze E6300 to ES, pozatym jak byl wykonywany test najnowsza dostepna wersja to wlasnie 1.38 Pomyłka czy test były wykonywane na ECS :blink: :?: Swoją drogą niecałe 180W w stressie jak na cały zestaw z C2D non o/c to chyba stosunowo OKi :) Tak, ECS, referencyjna plyta od nv z naklejka ECS :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 A tak sie zastanawialem... NVM. 457MHz to bylo maksimum tego ECS'a bez ingerencji w chlodzenie i volty? I troche dupnie ze nie zostaly one przyrownane do X2... Moze gdzies K8 zblizyloby sie do wynikow przecietnego c2d.... :lol: I stress@energia to 3dmark czy Orthos? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 A tak sie zastanawialem... NVM. 457MHz to bylo maksimum tego ECS'a bez ingerencji w chlodzenie i volty? I troche dupnie ze nie zostaly one przyrownane do X2... Moze gdzies K8 zblizyloby sie do wynikow przecietnego c2d.... :lol: I stress@energia to 3dmark czy Orthos? masz dodane w tekscie juz :) btw. max tego ecs to 466 full stable, tyle ile bylo potrzebne mniej wiecej do 4200MHz na E4300, powyzej to juz loteria, raz po chwili sie wywalalo raz po kilku godzinach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Heh i tak nie zle - 466 @ 1,75V i widok fanderow nad zasilaniem nie dziwi ;]]]] I to wygiecie laminatu pod boxem... Mozna wiecej szczegolow :?: Czy juz walic trzeba do watku o tym ECS'ie? [; Naszla mnie straszna mysl... A moze by tak kiedys ktos przeprowadzil test gumek z boxowych coolerow @autokaskada? :lol: Kontra musztarda, keczup i pasta do zebow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banti Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Fajny arcik, ok e4300 jednak koło 40 tyg jest dobra, sprawdza się to. Co do porównania do x2 to hmm sądzę że zbędne. Miałem bardzo fajne x2 :wink: i jednak c2d zegar w zegar jest lepszy i to zauważalnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Heh i tak nie zle - 466 @ 1,75V i widok fanderow nad zasilaniem nie dziwi ;]]]] I to wygiecie laminatu pod boxem... Mozna wiecej szczegolow :?: Czy juz walic trzeba do watku o tym ECS'ie? [; Naszla mnie straszna mysl... A moze by tak kiedys ktos przeprowadzil test gumek z boxowych coolerow @autokaskada? :lol: Kontra musztarda, keczup i pasta do zebow. ty brzydaczny modzie :D szukajka i lecisz, to juz bylo :] btw. nie mam autokaskady za slabe to dla mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Zegar w zegar to wiadomo. Intryguje mnie przyrost wydajnosci o takie same MHz na FSB... Czy jakos :lol: ryba A noz widelec przez lata cos wymyslili nowego w przemysle kauczukowym? :lol: A moze sam test past @box? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 arcik bardzo sympatyczny, dobrze się czyta, zmieniłbym jednak parę (dwie) rzeczy: *na przyszłość troszkę mniej emotek ";)" :P *wykresy ładne, przydałoby się jednak zmniejszyć nieco ich rozmiar, bo się długo ładują a tak to gitarka :P pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 arcik bardzo sympatyczny, dobrze się czyta, zmieniłbym jednak parę (dwie) rzeczy: *na przyszłość troszkę mniej emotek ";)" :P *wykresy ładne, przydałoby się jednak zmniejszyć nieco ich rozmiar, bo się długo ładują a tak to gitarka :P pozdr Mialem napisac ze wcale nie ale rzucilem okiem na pasek postepu @ <3 O i 6mb calosci grafiki to jednak za wiele. Mowie o tych ktorzy maja mniej niz ~80kb/s ;]]]]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 ~50 kilo na wykres to raczej nie jest duzo, a ze zdjecia zajmuja swoje, no coz..... albo ladne albo brzydkie :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 C2D @3200MHz ]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]] A64 @2500MHz ]]]]]]]] Tez sa czytelne [; I bylo by naprawde odlschoolowo ;]]]]]]]]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed00s Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 hmm ciekawe jak w porownaniu wypadly by jakies X2 AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaz!o Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 E tam, czepiacie sie tych zdjec/wykresow. Nawet ja na swojej radiowce jakos przezylem :-P GJ! Milo sie czytalo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...