Skocz do zawartości
Kwiecień

XP-M 2400Mhz vs Celeron D 3.8Ghz

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio mi sie troche nudzi i tak sie zastanawiam czy nie zmienić platformy na coś ze stajni Intel'a. Kasy na PIV nie mam a ten Celeron zaskakuje wydajnością po podkręceniu. Kupił bym jakąś zajeb... płytę główna na miejsce PIV a najwyżej za jakisz czas zainwestował w Pentiawice :)

What do you thing about it ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOIM zdaniem jak już musisz „zdradzać” AMD to chociaż na P4 no ;) Tam Celina to Celina wydajna czy nie ale dalej Celina ;) Ale nie widziałem testów tej nowej Celiny D wiec nie będę mowni czy szybsza czy wolniejsza ale jak masz 2400MHz na AMD to nie jest zły wynik i wydajności nie powinno ci zabraknąć, ale w końcu i tak zrobisz jak uważasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś wieksze OC mnie już nie interesuje ;) Wole mieć w 100% pewny i stabilny komputer.

A dlaczego komp na AMD'eku ma być nie stabilny :?:

Celeron dla mnie jest słaby i nawet wersja D nie przekonała mnie do niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba gdzies widzialem testy, jak celer walniety na 3.8 hgz albo wyprzedzał albo dawał [gluteus maximus] AMD Bartek 2800. Ale moge sie mylić. Na pewno nie jest mocniejzy od czegokolwiek AMD na jądrze barton przy zegarach 2,2ghz i wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

psychodeliczny:

Eh nie stabilny bo może jego sprzęt nie wybiera więcej albo temperatury są za duże albo nie chce ryzykować ?! Nikt przecież nie mówił ze AMD jest nie stabilny ! Tu chodzi o konkretną osobę i konkretny sprzęt. Pozdro Kwiecień ;)

Ja tam nie mam przekonania do Celin ale nie mówię ze są złe po prostu JA bym tego nie wymieniał a Kwiecień zrobi jak uważa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Celeron 3,8GHz~Athlon 3200+

A, więc zmiana nie ma sensu.

Oto dowód:

Celeron D jest średnio o 15% wolniejszy od P4. A, więc Celeron 3,8GHz jest odpowiednikiem P4 3,2GHz.

Jeśli przyjąć, że AMD oznacza swoje procesory Athlon XP jako ekwiwalenty P4, to Athlon 3200+ będzie

właśnie odpowioednikiem P4 3,2GHz i Celerona 3,8GHz.

Mam jednak wrażenie, że Athlon XP 3200+ oznaczony jest trochę na wyrost, więc procesor ten taktowany zegarem 2300MHz i wyżej już na 100% będzie szybszy od Celerona 3,8GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

What do you thing about it ??

jak juz cos to think a nie thing :)

Wojs ujales to bardzo ladnie naprawde az milo sie czyta :) + dla pana

Dziękuję za słowa pochwały :oops: /zawstydzenie ;) /

Taka jest prawda! Rdzeń Prescott niewiele zmienił w wyścigu Athlon XP VS P4. Zwłaszcza, że nie przebije 4GHz (najszybsza jednostka to 3,8GHz)!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Celeron dla mnie jest słaby i nawet wersja D nie przekonała mnie do niego.

Celina D to nic innego jak P4 Wilematte ale w 0,09 i z 533mhz fsb, więc nie jest zle. Do tego na tej platformie lepiej działa panięć ( tzn. dual się do czegoś przydaje nie wygląda tylko ładnie ;P). Jeśli wybierzemy płytę z podstawką LGA775 dostajemy PCI-X, Dual DDR2...

Ale i tak chyba wolałbym A64 :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekajcie aż Intel powróci do architektóry podobnej do P III, ja bym przynajmniej tak poczekał (choć nigdy nie zmienie AMD na Intela i nie zrozumie tych co oni widzą w Intelu, może jeszcze nie zajażyli tego że świetność Intela mineła po wydaniu Athlona ??)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kwiecien dokonal dobrego wyboru, juz sie balem ze przejdzie na strone wroga :P jak juz bede zmienial amd na cos innego bo amd mi sie znudzi, to zmienie, ale nigdy w zyciu na pentium, celeron czy jak by sie to nazywalo, oby nie wyszlo spod lap intela :)

p.s to byl zart nigdy nie odejde od amd :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekajcie aż Intel powróci do architektóry podobnej do P III, ja bym przynajmniej tak poczekał (choć nigdy nie zmienie AMD na Intela i nie zrozumie tych co oni widzą w Intelu, może jeszcze nie zajażyli tego że świetność Intela mineła po wydaniu Athlona ??)

Nigdy nie mów nigdy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przetwarzanie obrazu to tak szerokie pojecie ze jezus maria szkoda gadac ;).

Jesli masz na mysli enkoding divx/xvid, to podejrzewam ze celinka jest szybsza ,ale nieznacznie, a gdzie indziej dostanie konkretne lanie od takiego bartka na 2.4ghz.

Sam ostatnio sie zastanawialem nad jakas zmiana.

Ale po poczytaniu co oferuje Intel (obecnie oferuje glownie cieplo ;) oraz AMD (w sumie te same zegary z tym ze lepsza architektura), to niewidze sensu zmiany calej platformy dla tych 10% wydajnosci.

Co innego druga rewizja 90nm A64, ktore maja miec usprawnienia oraz SSE3+SOI+Strained silicon, a wtedy juz Wchodzi w to PCI-EXpress i pozniejsze prospekty wsadzenia dualcore.

Innymi slowy, niema co zmieniac bartka do przyszlego lata ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi