Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

bo np. cześć gier lepiej działa na NV a cześć lepiej na ATI - kupujesz 2 grafy np. X800XL i 6800GT wrzucasz do płyty i odpalasz sobie gre raz na jednej  raz drugiej  :lol:

1289410[/snapback]

Behhhhh dobre :D Czemu ja sam na to nie wpadłem ;D To teraz biegnę sobie kupić jakiegoś GFa bo bym sobie w Doom3 pograł :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo np. cześć gier lepiej działa na NV a cześć lepiej na ATI - kupujesz 2 grafy np. X800XL i 6800GT wrzucasz do płyty i odpalasz sobie gre raz na jednej  raz drugiej  :lol:

1289410[/snapback]

Czyli nasuwa sie pytanie czy warto zainwestowac w ta bez SLI (bo mam zamiar jedna z nich kupic)? I czy w tym SLI mozna uzywac np 2 X NV6600 czy musza byc jakies specjalne karty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kubotka:

270x5= 1350 a wiec od razu odpada ! Ty jak masz 270 to musisz dać x3 bo nie powinno się przekraczać 1000 ja jak przekroczyłem tylko o 5MHz przy 335x3 już musiałem podnosić napięcie dla NF4. Poza tym nie ma różnic w wydajności 200x4 a 200x5 wiec i u ciebie nic się nie stanie jak będziesz miał 270x3.

@boryna:

Tak muszą być specjalne zestawy do SLI.

Edytowane przez Mardok =:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec mam ja kupic czy nie???? (LANPARTY UT nF4 Ultra-D) Nie bede uzywal SLI wiec chyba warto, Czy moze jest jakas lepsza od niej (przypominam ze nie potrzebuje SLI :))? Jesli tak to napiszcie prosze jaka? Bo ja tymczasowo uzywam GA-K8NS-939 i nie jestem za bardzo zadowolony :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnosnie raid0

Mialem matryce zrobiona na nf3 DFI lp UT 250GB.

Polazlem z tym do kolegi na MSI nf3 neo... i tez smigalo.

Teraz mam NF4 i smiga piknie, tylko system sie nie bootowal z tego (inne stery sata sa). Jedno jest pewne - dziala doskonale :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnosnie raid0

Mialem matryce zrobiona na nf3 DFI lp UT 250GB.

Polazlem z tym do kolegi na MSI nf3 neo... i tez smigalo.

Teraz mam NF4 i smiga piknie, tylko system sie nie bootowal z tego (inne stery sata sa). Jedno jest pewne - dziala doskonale :)

1289619[/snapback]

A czy ma znaczenie, do którego kanału SATA (po "przekładce") podpięty jest który dysk (ten sam dysk podpięty do tego samego kanału w starej i nowej płycie)? Czy zwracałeś na to uwagę?

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dotarł do mnie już Tagan 480W więc niemal układanka w komplecie (pomijąc VGA Silencera na VGA - brak jeszcze w Polsce).

Ilość kabli i możliwośći połączenia jest na tyle duża że niewykorzystane kable stworzyły mi niezły pęk który musialem wrzucić na CD-ROM :-P

Pierwsze odpalenie ... bios +12 12.02, +5V 5.00, +3.3V 3.32 ... bez zastrzeżeń. Po zabootowaniu na 2600MHz i 1.575V +12V 11.83, +5V 5.05V, +3.3V 3.28V. Load - SuperPi 32M +12V 11.77-11.83, +5V 5.05-5.08, +3.3V 3.26V.

Wentyl BOX, max temp 49*C, średnia podczas testu 46-48*C ... 325x8: 2600MHz 1.575V (RAM 216 6-2-3-2cl) i test SuperPi 32M zakończony sukcesem :gitarzysta:

Na Chieftecu 360W max na 1.575V to 2544MHz ... dalsze testy na Taganie później :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Nie wiem co robie zle na swojej ultra-D, wiec moze ktos mi pomoze...

Sytuacja wyglada tak, ze stabilnie chodzi mi moj A64 3000+ na 7 x 318, a na 320 juz mam out prawdopodobnie przez pamiec - ktora jak wyczytalem na 2.0-2-2-5-1 tylko do 203/204Mhz pojdzie.

Mnoznik 8 x - przy 220 juz mam out systemu

A na mnozniku 9 x - przy 210...

ustawilem napiecia na 1.45V, magistrale mam na x3, pamiec przekrecilem na v2.8... przy mnozniku x7 idzie slicznie, przy mnoznikach wiekszych... szkoda gadac - jest jak wyzej.

czy 23,7% wiecej to jest juz z czego sie cieszyc?

na pamieciach w everescie mam:

odczyt pow 5850

zapis pow 2330

czas dostepu 42-43ns

3dmark3d leci na 3260 punktow...

jakies solucje, typu zmiana versji biosu, 'koniec zabawy - twoje cpu wyzej nie pojdzie', etc???...

pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelkie rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sis:

Po pierwsze proc za dużo twój nie umie jak na 2,2GHz potrzebuje już 1,450v to może tez być problem po drugie TCCD nie przepadają za 2,2,2,5 poluźnij tymingi no i po trzecie widzę że masz 2x512 wiec dzielnik 166 i dopiero kręcimy. TCCD najlepiej się czyją na napięciu 2,6v wiec takie daj i próbuj kręcić dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawalem matryce do obu par, czyli sata1/sata2 oraz sata3/sata4

Kombinacji sata1/sata3 etc nie robilem, bo jakby to wygladalo :)

Z tego co wiem, to raczej mozna wszelke kombinacje robic i w nf4 nie wplywa to na wydajnosc - przynajmniej jak do tej pory mi nic o tym nie wiadomo(dla przypomnienia - w nf3 externale pozwalaly ~HTT220)

Ja wciaz czekam na zasilacz :) Dodam jedynie, ze z nowymi pamieciami (2x256 BH-5, max 270@3.63 2-2-2-5-1T-9-13-2-2-1-2) komputerek smiga teraz 332x8@1.4 z dzielnikiem pamieci 166 - fsb265).

Jak juz pisalem, czekam na zasilacz, wiec wszystko zrobione na super mega hiper zasilaczu nieznanej dotad marki "2N power suply" (nic innego na nim nie pisze ;) ). Wiem tylko ze ma 400W :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Zulusman:

"...270@3.63..."

Widzę że przestawiałeś zworkę to na „3,2v and UP” masz jakiś problemy po tym ? Bo sam się zastanawiam czy moich ramów jeszcze nie „po katować” ale jakoś bałem się tykać tej zworki.

Edytowane przez Mardok =:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dotarł do mnie już Tagan 480W....

Pierwsze odpalenie ... bios +12 12.02, +5V 5.00, +3.3V 3.32 ... bez zastrzeżeń. Po zabootowaniu na 2600MHz i 1.575V +12V 11.83, +5V 5.05V, +3.3V 3.28V. Load - SuperPi 32M +12V 11.77-11.83, +5V 5.05-5.08, +3.3V 3.26V.

Wentyl BOX, max temp 49*C, średnia podczas testu 46-48*C ... 325x8: 2600MHz 1.575V (RAM 216 6-2-3-2cl) i test SuperPi 32M zakończony sukcesem  :gitarzysta:

1289839[/snapback]

Heh, nie od dzis wiadomo, ze dobra zasiłka to podstawa do udanego OC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanie troche inne,poniewaz plyta nie posiada portu LPT,wiec zakupilem LPT na karcie PCI i do prawidlowego dzialania trzeba cos jeszcze zmieniac w biosie,oprocz zainstalowanych sterownikow??Ponawiam pytanie o kosc biosu(czy moze ktos z Was nie wie gdzie mozna kupic).Poniewaz do prawidlowego dzialania porty LPT na karcie pci musi byc ustawione na ECP.

Edytowane przez zaba26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GORĄCY APEL

Mam zamiar zmienić platformę. Lubię ciszę, więc obecnego peceta (prawie->zasilacz) całkowicie "zwodowałem" - mam takie plany co do przyszłej platformy. Chipset na DFI jest tak nieszczęśliwie umiejscowiony, że uniemożliwia założenie na niego bloczka

Bloczek można założyć, gdy grafę włoży się w niższy slot PCI-E

Chciałem prosić posiadaczy tych płyt o przetestowanie konfiguracji, gdy karta jest w niższym slocie. Czy taki wariant działa? Jaka jest strata na wydajności grafiki? o ile w ogóle jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AndyN

Ja mam w niższym slocie bo zakładałem radiatorek na NB i teraz grafa pracuje na PCI-e x8 ale ja w każdym bądz razie nie zauważyłem straty wydajności w 3dmark 2001 "znikło" 400 punktów a gierki jak chodziły tak chodzą :)

Acha po przełożeniu żadnych zworek nie przekładałem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AndyN

Ja mam w niższym slocie bo zakładałem radiatorek na NB i teraz grafa pracuje na PCI-e x8 ale ja w każdym bądz razie nie zauważyłem straty wydajności w 3dmark 2001 "znikło" 400 punktów a gierki jak chodziły tak chodzą :)

Acha po przełożeniu żadnych zworek nie przekładałem .

1291149[/snapback]

A z ilu 3dmarków do ilu 3dmarków "znikło"? ;)

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ultra standardowo ma w pierszym PCI-E 16x a w 2gim 2x, po przełożeniu zworek jet po 8x w obu a wydajność taka sama jak dla 16x. W tej chwili włąsnie mam w 2gim slocie (po przełożeniu zwore na 8x) i mam identyczną ilość Marków jak Slot 1 16x.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsze (hynixy) nie za dobrze  drugie prawdopodobnie winbond bh5 więc ok możesz jeszcze zarzucic jakieś geile ultra (nie platinum)zazwyczaj są na samsungach tcc5

Chyba tccd? Geile UltraX

Spiesz się z tymi geilami na tccd. Samsung zakończył produkcję tccd. To co jest teraz na rynku, to resztki ...

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...