Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem na allegro fajnego winbonda lookajcie :D ŻADKOŚĆ!!!!! dąłem aż 65zł

http://img368.imageshack.us/img368/1225/as0nf.jpg

to jego maks windows i spi 1m stable napięcie 3,4V

jak cos źle ustawiłem mówcie

ja kupiłem teraz 512 BH-6 infineona dałem prawie 200zł kostka nie chce zrobić 240 na 3,7V :[ shit

kostka to cudak firmowo to kingston ale na koścviach infineona a z kolei ten infineon to remarkowy BH-6 :)

Edytowane przez dszywala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jednak to nie koniec pamięci :smile:

Muszą poprostu mieć troche chłodniej, więc dałem jeden wiatrak na nie.

I teraz robią 265@3,63V na

2-5-2-7-14-2-2-2-2-4128-1-E-DS-0-L7-L2-06-04-16-E-16-7-D

A 267@3,63 robią ale z wyłączonym Dynamic Counter.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie jestem w tej chwili użytkownikiem Asusa A8N-E, ale że mam okazję się jej pozbyć to chyba dołączę do grona użytkowników DFI i wezmę oczywiście DFI LP UT NF4 Ultra-D. Możecie mi pomóc w kilku kwestiach ?Tylko pliz nie odsyłajcie do czytania 220 stron tematu ;/

Chodzi np o to czym chłodzic chipset, u siebie mam w tej chwili niebieskiego zalmana - czy on wystarcza czy lepiej tego nowego miedziaka od Pentagrama (i czy jest wydajniejszy) ? Wiadomo, NF4 prawdziwa grzałka, a wiatraczek na tej DFI pewnie taki jak na Asusie że po jakimś czasie pierdzi niemiłosiernie (chociaż ja swojego nie używałem :)) Mam na grafie też chłodzonko całkiem spore - czy one się tam pomieszczą wszystkie ? Jak to jest ?

Kolejna sprawa to gdzieś czytałem że na DFI jest problem z kontrolerami SATA, że przy podkręcaniu coś tam świruje, nie wiem, tylko powtarzam, ktoś może potwierdzić?

I to chyba wszystko - chłodzenie i SATA na razie (SATA-2 rozumiem jest).

Aha jeszcze coś - ale to już na przyszłość - na niektórych płytach (m.in. na Asusie) chodzą plotki że tunery satelitarne palą płytę bo jest coś nie tak z kompatybilnością Skystara z NF4. Ma ktoś z Was jakiegoś Skystara i mógłby potwierdzić/zaprzeczyć ?

Z góry dziękuję za MIŁE odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK a jak to jest z zalmanem i grafą ? nie będzie wadzić jedno o drugie ? I czy pentagram jest dużo lepszy, może ktoś ma i może się wypowiedzieć ?

Jesli bedziesz mial grafe w gornym slocie to bez drobnych modyfikacji Zalmana sie nie obejdzie... ;) Po wiecej informacji na ten temat odsylam tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Połowicznie.

Wygląda to w taki sposób, iż możesz ustawić minimalną temeraturę (CPU, Chipsetu i PWMIC) przy jakiej ma startować wentylator (czyli de fakto najniższe napięcie na dane gniazdo), oraz temperaturę przy jakiej wentylator będzie kręcił się z maksymalną prędkością (napięcie maksymalne).

Zaznaczam, że z poziomu biosu można regulować tylko trzy wyżej opisane wentylatory. Dwa pozostałe - na dole płyty - będą pracowały zawsze na 12v.

a ile kręcił Ci się 7800 GT przed zmianą biosu ? i po zmianie biosu . bo ja mam winfasta 7800 GT i mi leci bez zmienyt biosu na 471/1170 wiecej nic z niego nie wycisnołem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W górnym slocie grafa będzie kolidować z zalmanem.Rada to "rozgięcie " żeberek.

Poczytałeś linka od Disruptora?

Oczywiście.

Przeczytałem topic, ale moje pytanie trochę źle zrozumiałeś :)

Chodzi mi z technicznego punktu widzenia - jak wsadzę kartę w dolny slot - to czy zmienia mi się jakoś przepustowość PCIEx, nie wiem, w jakikolwiek sposób mówiąc prosto - jest gorzej :P ? Bo jeśli nie ma to żadnej różnicy, gdzie siedzi karta, to w czym problem ? Bo nie rozumiem trochę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Didymos234 - a przeczytales 1'sza strone tego tematu ?

No przyznaję się, nie.

Wiesz, jeszcze taki przyczaj na tę płytę robię i jeszcze wszystkiego nie przeczytałem nooo :) Już zabieram się do leORT: ORT: ORT: ktury, ale może jednak jakaś szybka odpowedź po prostu ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Didymos234 - a przeczytales 1'sza strone tego tematu ?

Dokładnie.Napisał,że nie będzie czytał 220 stron , a nie przeczytał nawet FAQ na 1...

edit

szybka odpowiedź? SZybciej chyba skoczysz na 1 stronę...

Edytowane przez -< WormBoy >-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie.Napisał,że nie będzie czytał 220 stron , a nie przeczytał nawet FAQ na 1...

edit

szybka odpowiedź? SZybciej chyba skoczysz na 1 stronę...

No i racja, spoko, wszystko już wiem.

Nie wiem czemu mam jakieś dziwne obiekcje, ale zawsze myślałem że PCIEx działa x16, a po przestawieniu zworek jest x8 ;/ No, ale może coś kręcę. Dzięki i bez nerwów, ja sam doskonale wiem jak wkurza setna osoba pytająca o to samo :) Pozdrawiam i byćmoże w niedługim czasie dołączę do tego tematu na stałe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko widzisz masz radeona a te jakoś nie za bardzo chcą działać w dolnym slocie...W każdym razie jakoś tak jest u mnie i u kilku innych osób na forum, więc na to nie licz. A montaż zalmana przy pentagramie na grafi może być delikatnie mówiąc dość ciężki...

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma az takiego problemu - poprostu zalman sie oprze o penta (albo na odwrot)

tak czy inaczej - spox

a tak przy okazji "ciecia giecia" - czy mogl by mi ktos powiedziec jak wyglada porownanie gabarytow x800 z 6800gs ? albo chociaz jaka jest dlugosc 6800gs ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mocno chcesz to zaraz moge strzelic fotke jak to u mnie wyglada z zalmanem na grafie, nawet bez niego juz moze byc ciezko a w ciecia giecia sie nie bawie, bo dosc czesto moj sprzet odwiedzaja dlugie karty pokroju 7800gt.

Chętnie zobaczę. Też się w cięcia wolałbym nie bawić ;/

A co do Penta - właśnie oprze się na zalmanie,to nie problem - pytanie tylko czy sama karta nie będzie zbyt długa - wtedy trzeba kombinować ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chase => w weekend bede mial znow 68gs w domku to zrobie foto jak wyglada na DFI a opisowo to powiem, ze siega do konca coolerka.

wyszlo jak wyszlo, mam halogeny w pokoju:

Dołączona grafika

no i moje new PSU ;) a co tam, pochwale sie :P

Dołączona grafika

fotki wyjatkowo ze sprzetem z siga ;)

Edytowane przez Niemiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bede dublowal postu w tym temacie wiec: Problem z karta Ati w dolnym slocie

Ukulalem maila do suportu DFI no i dostalem taka oto odpowiedz:

Dear Sir:

The board is not at fault, it is likely the ATI card which is causing the trouble. Nvidia cards are designed to support switching between various bandwidths. ATI cards however are often locked at 1 speed (x16 only). When the SLi jumpers on the board are set to positions 1-2 the second PCIE slot is strapped to x2. Most likely the ATI card can not switch down when placed in the second slot and the error is therefore occuring. Basically most PCIE ATI cards can only be used in a PCIE slot set to x16. The PCIE4 slot on the Ultra-D only has 2 speeds. x2 or x8.

Ze jestem niedowiarek ;) to w sobote przejde sie jeszcze do kumpla na gigashita w sli i zobacze czy dziala w x8. Bo nie wiem dlaczego np x800GTO^2 ktore takze jest od sapphir'a i takze jest na R480 chodzi w dolnym slocie na nie modowanej Ultra - D@SLI a moja nie chce :mur:

Z drugiej strony wymienilem ten zolty klej przestawilem troche w biosie ustawienia i teram w idle mam 48~50 przy ~1900 RPM'ow,

co nie zmienia faktu ze jest troche ciasno bo wyglada to tak:

Dołączona grafika

Wiec troche ciasno ... a mialo byc tak pieknie.

Pozdrawiam

P.S jak przetestuje na gigashit'cie to napisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi podobało by się gdyby był większy odstęp między PCIE ,a gniazdem procka .

Można by dać wiatrak np na moją ninję od strony grafiki aby wyciągał z nad niej powietrze i i tłoczył w stronę psu,które wywala to z budy.

A tak to niestety wentyl na tyle obudowy jest bardzo wskazany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekaw jestem, czy bede musial jeszcze bardziej rozginac zeberka na radiatorze... gt brakuje ok 1,5cm do kolka montazowego, ale przy samej plycie pcb jest praktycznie puste... gs ma chyba wiecej wystajacych smieci :P

Chase, ty mas widzę x800gt - jak to jest z zalmanem ? Trzeba giąć ? czy wchodzi ? Pytam raczej o samą kartę, bo z chłodzeniem sobie jakoś może poradzę ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFI odmówiło udzielenia gwarancji na płytę [2 przecięte ścieżki], gdyż ponoć podłączyłem nieodpowiednie wentylatorki pod gniazdo 4 i 5 i to spowodowało spalenie płyty :mur:

nie mogli czegoś lepszego wymyśleć? :lol: gdyż NIGDY nie miałem tam wentyli [mam panel] :mur:

ma ktoś namiary firmy, która naprawia płyty? najlepiej z Warszawy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFI odmówiło udzielenia gwarancji na płytę [2 przecięte ścieżki], gdyż ponoć podłączyłem nieodpowiednie wentylatorki pod gniazdo 4 i 5 i to spowodowało spalenie płyty :mur:

Tego po tej firmie sie nie spodziewalem... :angry: Co ma wentylator do przecietych sciezek... :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam pewien problem z czujnikiem temp. Przy normalnej pracy moja temp. to około 29-30 stopni. Po włączeniu jakiegoś programu skacze do 32, a zaraz jak zapuszcze prime wynosi ona 38 i na takim poziomie utrzymuje przez cały test prima. Czy to jest normalne??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...