Skocz do zawartości
kaczorfan

GIGABYTE GA-K8NS

Rekomendowane odpowiedzi

Znowu zglopialem. do nozki nr 1 doprowadzone jest dokaldnie 2,8V... czyli wynika z tego ze ten kontroler dziala w trybie vmr10 a nei hammer. bardzo ciekawa sprawa. sideband moglbys wrzocic tabelke do tego trybu? ale nie wiem czy da sie cos zmodowac jak tam nri ma 5V... po cholere zmieniali blok zasilania... jezeli ktos chce to moge sprzedac plytke, zreszta jest juz na allegero.

1663280[/snapback]

Tabela Vrm10

nie możliwe że chodzi tryb vrm10 , ponieważ max napiecie w trybie vrm10 jest tylko 1.35v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech zapoda lepiej pi  bo tak podać to ja też moge 2.7ghz

1664685[/snapback]

ja tez bez problemu mam 2700 ale sa zawiechy na starcie i wole zostac przy 2333 aktualnie i miec zycie bez reseta na wjazd hehe nie mowie o prime itp :)

Edytowane przez lokee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanko do znawcow, czy dobrze mysle i slabe OC to wina tylko mojego proca, prosze o szybka odpowiedz, bo byc moze jutro bede mogl wymienic proca na wersje 2800+ za doplata.

Pamieci 100 lub 133, ht3.

SuperPI 4MB.

htt275 ----> proc chodzi na napieciu default

htt280 ----> tu juz musze podniesc o 5% aby byl stabilny

htt285 ----> o 5% aby byl stabilny

htt290 ----> o 7.5% aby byl stabilny

htt295 ----> na posniesionym napieciu o 7.5% SpuerPI od razu sie wywala

htt295 ----> na napieciu +10% SuperPI przechodzi kilka passow, zwylke 5+, potem wywala blad

Wnioskujac po podnoszeniu napiecia mysle, ze to proc jest winny, a nie plyta,

czy slusznie ?

Edytowane przez zgf1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, to jest bardzo ciekawe.

Czujnik w obudowie pozazuje, że jest tam 27 stopni.

Płyta pokazuje (ET4), że procek ma 24 stopnie.

Wychodzi na to, że procek chłodzi powietrze w obudowie :lol2:

Prawidłowo odczytać temperatury z czujnika procka płyta nie potrafi. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

umnie problemem sa pamieci max 232 stabilnie

proc leci na 310 bez zmiany napiec (spi 32m oraz prime 2-3h)

no i te zawiechy przy starcie przy tak duzej "szynie"- tu uklon dla kolegi ;p

ciekawe czy wyjdzie nowy bios zeby zlikwidowac te zawiechy a jak tak to kiedy

niektorzy chwala sobie f13 moze go zapodam na sprobowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Houston mamy problem.

Wygląda na to,zę kontroler dsyków mi siadał na płycie :mur: :mur:

Włączam kompa(rano latał) a tutaj zonk-komp wisi przy ładowaniu systemu.

Mysle ok-pamiei pewnie sie na auto przestawiły co przy procu 2.4ghz daje zwis.

Wchodze do biosu faktyxznie-przestawiam restart to samo.

Mysle winda sie zchszaniła-odpalam z 1 partycji win98-to samo. Mam zonka.

Dysk startowy win98 scandisk-wsio niby ok. Myśle zrobie reinstal win98 na próbe-zazyna scandisk sprawdzanie rejestru zwis.

Zaryzykowałem,ze coś z kontrolerem-odłączyłem napędy z 2 kanało u wpinam tasme dysku-wsio działa...

Kurde będe w poniedziałek sie bawić,bo teraz nie mam czasu ale mam doła. Właśnie kończe pisać magisterke i komp mi potrzebny, poza tym nasłuchałem sei o proline że z serwisem to mozna mieć niezłe boje. Do tego mam rev.1.1 i raczej nie chce zubozonej rev 2.0. Kurde jak okaże sie,zę kontroler to jakoś przeboleje chyba to-podepne cd pod dysk i jakoś 2-3 tygodnie sie przemęcze ale jesli to kontroler to mam doła...

Ma ktoś pobobne przezycia albo da mi iskierke nadziej że to nie to i co zrobić aby wsio było ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ok ;}

ale warto wiedziec ze stabilnosci systemu mozna byc pewnym po conajmniej ~2h Prime a nie jakimstam 15minutowym SuperPi 16M ;}

1664779[/snapback]

prime testuje tylko procka a pamieci i kontrolera nie meczy , a pi męczy kontroler i pamięć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uff chyba spanikowałem-poprostowałem taśme od dysku(tę z zestawu z mobo) podłączyłem wszystko jeszcze raz i o dziwo jak na razie wszystko działa.

Taśma była nieco sfatygowwana bo starałem sie ją poupychać w wolnych miejscach ale

kurde nic nie ruszałem w budzie to czemu tak sama padła? No nic-na razie jest ok-jeśli ten zonk sie powtórzy to zanim będe wpadać w panike zamontuje inną tasiemke.

Oby sie okazało,zę z płytką wsio ok.Zżyłem sie już z nią i wymieni bym ją chyba tylko na k8ne jak przejde za jakiś czas na pci-e :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja mam ata- widocznie te firmowee są ciut delikatne.Moja stara abyła przez 3 lata gięta i nic a ten szajs poddał sie szybko.Na razie znowu działa jak coś zacznie sie pierdzielić to zmienie na starą. Tak czy inaczej to lepszy scenariusz niż pad mobo :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

K8NS rev 1.0 bios F17

Wstępny "ocet" a wstępny dlatego bo czasu mało i nie przyswoiłem jeszcze dokladnie tego krecenia A64 :-P

http://soker.republika.pl/oc1.JPG

Mam bardzo niski odczyt w everest ~3300MB (Pamięć ustawiona na 220MHz CL3 niepowinno być więcej?)

PS. Poradźcie jak mam ustawić na dobry początek aby sprawdzic czy procek osiągnie 2,6GHz przy dobrej wydajnosci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biosik pieeeeeeeeeeeeekny

umozliwia na ustawienie mnoznika pamieci na 150 i 183!!!!! i o to chodzilo :))

dlaczego musielismy tyle czekac??:)

gigabyte k8ns rulezzzzzzz

1666273[/snapback]

kurde przydatne dzielniki, chociaż szczerze mówiąc przy moim procu na 166 wystarczy ustawić bo ramki przy 2.44 wyciągają ok 244 i to dla nuiich już właściwie max.

Ale jak sie dorobie za jakiś czas nowego procka to sie na pewno przydadzą :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten bios to kawał dobrej roboty i poważny krok naprzód inżynierów GB.

Myslałem, że już do końca będe psioczył na K8NS, że nie potrafi wystarczająco zasilić moich ramów a tu prosze, taka miła niespodzianka w nowym biosie. Na F16 do 200MHz, 2T, 2.5-3-3-8 potrzebowałem 2.7V, a teraz dla 230MHz, 1T i takich samych timingów wystarczy 2.6V :blink: Nie wiem jak oni to zrobili, ale ta płyta coraz bardziej mi się podoba. A te nowe dzielniki i przejżystość biosu to świetne rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no fajnie :) niedawno sie zastanawialem kiedy bedzie nowy bios i dzisiaj sobie wszedlem i patrze jest f17 heheh czyli w chwili zapytania bios juz byl od 1 dnia :))) nikt nie sprawdzal wczesniej hehehe

dzielnik 2/1,50 to super sprawa ale mam mniejsze osiagi pamieci srednio o 200p ;/

Edytowane przez lokee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi