Skocz do zawartości
DeathEvil

winchester 3000+ nowy krol OC!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

ale ze mnie pala. :D nie wylaczylem cool'n'quiet i na 1600rpm chodzil wentylek. jak go puszcze w 2800 temperatura podkreconego i 'spoconego' nie przekracza 53*C

dzisiaj jeszcze sie pobawie z tym prockiem. napiecie +10% (1,55V) jeszcze jest bezpieczne nie? moze na 2500mhz pojdzie...

i czym sprawdzac SuperPi czy Prime95? zawsze testowalem SuperPi i chyba tak zostawie...

EDIT

no i na tym sie chyba skonczylo podkrecanie... 273x9. not bad. :wink: na napieciu +10%. na wyzszej FSB juz wywala SuperPi. bede musial mu zapodac albo wode albo (w wakacje, juz o tym gadalem z kuzynem :D ) FREON.

Edytowane przez Greebqu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Greebqu napisał(a):

ale ze mnie pala. :D nie wylaczylem cool'n'quiet i na 1600rpm chodzil wentylek. jak go puszcze w 2800 temperatura podkreconego i 'spoconego' nie przekracza 53*C

dzisiaj jeszcze sie pobawie z tym prockiem. napiecie +10% (1,55V) jeszcze jest bezpieczne nie? moze na 2500mhz pojdzie...

i czym sprawdzac SuperPi czy Prime95? zawsze testowalem SuperPi i chyba tak zostawie...

EDIT

no i na tym sie chyba skonczylo podkrecanie... 273x9. not bad. :wink: na napieciu +10%. na wyzszej FSB juz wywala SuperPi. bede musial mu zapodac albo wode albo (w wakacje, juz o tym gadalem z kuzynem :D ) FREON.

1367855[/snapback]

ale 32M sprawdzasz ??

Prime przeważnie szybciej wywala od PI ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Greebqu napisał(a):

hahaha :D

na 1M sprawdzalem. :-P nie chce porcka meczyc- i tak taka wydajnosc jest mi niepotrzeba. macie linkosa:

1367929[/snapback]

takie tam sprawdzanie to wiesz:)) mozesz sobie wsadzic :wink: ja tez moge odpalic pi 1mb na 9x300..ale co z tego? jak i tak procek bedzie niestabilny..najlepiej pomecz go sp2004..ja teraz akurat to robie

narazie 8x315 na 1,525V nie bylo stabilny..wywalil sie po 1h..wiec teraz dalem 8x313@1,525..zobaczymy..mam nadzieje na stabilnosc..bo juz mi sie nie chce dalej bawic:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie tak sobie pomyslalem i... moze przez zasilacz mam takie cienkie wyniki w OC? heh, tzn nie cienkie, ale czuje ze mogloby byc lepiej. :wink: napiecia mam teraz takie (zasilacz Colorsit 400W, jak widac w podpisie):

3,3V = 3,44V

5V =5V

12V = 11,66V

jaki zasilacz byscie polecili? cena tak raczej ponizej 200zl... kasy teraz nie mam, wszystko w A64 wpakowalem. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Greebqu napisał(a):

wlasnie tak sobie pomyslalem i... moze przez zasilacz mam takie cienkie wyniki w OC? heh, tzn nie cienkie, ale czuje ze mogloby byc lepiej. :wink: napiecia mam teraz takie (zasilacz Colorsit 400W, jak widac w podpisie):

3,3V = 3,44V

5V =5V

12V = 11,66V

jaki zasilacz byscie polecili? cena tak raczej ponizej 200zl... kasy teraz nie mam, wszystko w A64 wpakowalem. :?

1368280[/snapback]

Do 200zeta to polecam Ci CHIEFTECA, tego co mam w podpisie. Mozna go za tyle na allegro wyrwac z gwarancja. Za taka kase nic lepszego nie znajdziesz :rolleyes:

POLECAM!

Edytowane przez boryna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Greebqu napisał(a):

3,3V = 3,44V

5V =5V

12V = 11,66V

1368280[/snapback]

Podane wyniki sa mierzone woltomierzem czy odzytane programowo ? Najlepiej zmierz woltomierzem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no oczywiscie ze programem. miernikiem sie nie bede bawil bo kumpel przez to spalil plyte glowna i zasilacz to sie troche boje. :wink: mowie wam, nowy sprzet i w ogole to chce zeby mi troche posluzyl. dajcie mi wyniki tych napiec zasilaczy, zwlaszcza ci co kreca tak ladnie A64. :D

EDIT

a wracajac to tematu. :wink: odpalilem Winniego na 280x7 i +8%V- stabilnie (2x 1M SuperPi :lol: ). gdy ustawilem na 285x7 i +8%V... blue screen. teraz nasuwa sie pytanie: czy to jest wina mojej plyty glownej? skoro samo FSB idzie na te 280mhz i mnozniku 7x przy 1,52... nie wiem co o tym myslec, ale czuje ze to wina MB... trzeba bedzie ja wymienic :mur:

Edytowane przez Greebqu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka:-]

Mam na oku takiego oto clocka

ADA3000DIK4BI

CBBHD 0450UPEW

1166649L40663

Chyba seria całkiem niezła..... :?

no i ten 0450 :-P

ehh wyczaiłęm też takie cuś:

CBBID 0451 MPM I CBBID 0450 MPM

Jednak po lekturce kilku forów.com/.de/.uk biorę tego pierwszego.....

Jak będę miał go w domku dam namiar na tego drugiego jakby kto chciał :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Stoje przed wyborem procka, bedzie to napewno A64, tylko teraz jaki ? nigdzie nie moge znalesc juz prockow z roku 2004 :/ no chyba ze ktos ma taki do obchniecia to sie chetnie nim zaopiekuje :) i teraz jest problem, kompa musze do konca tygodnia zlozyc nowego wiec nie ma co czekac na E0. I teraz czy jest sens sie ladowac w cos wiekszego niz 939 3000+ ? na poczatku myslalem o 3200+ 939 z 'dobrej' serii i go ladnie wykrecic, ale teraz czy bedzie roznica czy to bedzie 3000+ czy 3200+ ? Czy sa jakies serie z 2005 ktore sie 'jakotako' kreca ? bo mysle ze kupie teraz cos bo musze i jak cos to potem zmienie, jak sie cos trafi, ale na razie to chyba nie ma sie na co porywac. Czy te procki z 2005 pojda przynajmniej do 2300-2400 MHz ? Plyta do tego to jeszcze nie wiem, chociasz wybor padnie miedzy DFI LanParty NF4 Ultra-D a MSI K8N Neo4 Platinum. DFi niby lepsza, ale posiada TYLKO 2 PCI to jest troche malo na dalsza rozbudowe. Jak jeszcze nie bylo DFi to K8N bylo na czele OC, troche gorsze wyniki w OC mnie nie przerazaja, bo i tak sa na wysokim poziomie.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sivy® napisał(a):

a czy jest roznica miedzy 3000+ a 3200+  ? chodzi mi o OC, 3200+ ma mnoznik 10x wiec jak pamieci nie wyrobia to przynajmniej bedzie mozna go wyzej taktowac.

Pozdrawiam.

1369453[/snapback]

Pamieci nie muszą iść synchro :/ to nie nF2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sivy®:

W ogóle czegoś takiego jak synchron nie ma na A64, jedyna różnica miedzy kręceniem 3000+ a 3200+ toto że dla 3000+ potrzebujesz mobo która nie ma problemów z większym HTT czyli powiedzmy powyżej 300MHz (bo są i takie co dla nich 300 to dużo) i to wszystko…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardok napisał(a):

@Outlander:

Ke ? Gdzie ty masz FSB na A64 ?

1369645[/snapback]

Między CPU a pamięcią. Łącze HTT jest między procesorem a mostkiem.

Edyt:

Zapomniałem dodać że częstotliwość HTT wynosi FSB * mnożnik HTT, zazwyczaj między 800 a 1000Mhz i podnoszenie jej niema sensu bo i tak jest wydajniejsze niż potrzeba na dziś.

Edytowane przez Outlander

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sivy® napisał(a):

Witam

Stoje przed wyborem procka, bedzie to napewno A64, tylko teraz jaki ? nigdzie nie moge znalesc juz prockow z roku 2004  :/ no chyba ze ktos ma taki do obchniecia to sie chetnie nim zaopiekuje :) i teraz jest problem, kompa musze do konca tygodnia zlozyc nowego wiec nie ma co czekac na E0. I teraz czy jest sens sie ladowac w cos wiekszego niz 939 3000+ ? na poczatku myslalem o 3200+ 939 z 'dobrej' serii i go ladnie wykrecic, ale teraz czy bedzie roznica czy to bedzie 3000+ czy 3200+ ? Czy sa jakies serie z 2005 ktore sie 'jakotako' kreca ? bo mysle ze kupie teraz cos bo musze i jak cos to potem zmienie, jak sie cos trafi, ale na razie to chyba nie ma sie na co porywac. Czy te procki z 2005 pojda przynajmniej do 2300-2400 MHz ? Plyta do tego to jeszcze nie wiem, chociasz wybor padnie miedzy DFI LanParty NF4 Ultra-D a MSI K8N Neo4 Platinum. DFi niby lepsza, ale posiada TYLKO 2 PCI to jest troche malo na dalsza rozbudowe. Jak jeszcze nie bylo DFi to K8N bylo na czele OC, troche gorsze wyniki w OC mnie nie przerazaja, bo i tak sa na wysokim poziomie.

Pozdrawiam.

1369092[/snapback]

Co do mobo to chyba nic lepszego od DFI nie kupisz, a TU masz full wypasa za 550 zł

Edit:

------

Na Allegro dostaniesz już za 520 zł :razz:

Edytowane przez Boxster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi