pmp Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 A8N32-SLI, kolejne dziwactwa 1) żeby stabilnie pracowało SLI trzeba w BIOSIE przełączyć "SB to NB ratio" z 2x na 5x 2) Slot PCI-X x4 do niczego sie nie nadaje - bo dłuższe karty kolidują z heatpipem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 (edytowane) ...instrukcja nie gryzie! ustawienia znajdziesz w zakladce: advenced/CPU Configuration/DRAM Configuration -->tu ustawisz pamieci advenced/JumperFree Configuration --> tu masz ustawienia magistrali, napiec procka itp. oczywiscie w kazdym bios sa te ustawienia... Udziele ci naprawde dobra rade (choc watpie czy ja posluchasz). Nie mozesz znalezc opcji w bios, ktora jest zaledwie dwa "pietra" nizej od wskazwanej przez ciebie. Nie przeczytales instrukcji, nie masz zielonego pojecia o swojej plycie, ani o jej bios (co wazne przy podkrecaniu). Co najgorsza nie chce ci sie z tym zapoznac (gdyby chcialo to nie zadawal bys tak oczywistych pytan). Jeden plus to, ze choc jeden artykul przeczytales o podkrecaniu. Jednak aby za podkrecanie sie zabrac nalezy poznac wlasna plyte glowna i jej bios, a jak widzimy z powyzszego nie masz o tym zadnego pojecia. Dlatego moja rada, zapoznaj sie dobrze z instrukcja (wiem, wiem, mlode pokolenie uwaza, ze wszelkiego rodzaju ksiazki w rekach przynosza dyshonor, a moze nawet i smierc, ale gwarantuje, ze sa wymyslone bzdury przez osoby z niskim poziomem inteligencji) wiec nie boj sie instrukcji. Nastepnie przeczytaj ten watek, duzo ci powie o problemach z bios do twojej plyty, a rowniez jak i co poustawiac, aby bylo dobrze. jak juz to wszystko zrobisz i bedziesz mial jakies podstawy wiedzy, mozesz zaczac bawic sie w podkrecanie. I, wcale nie jestem zlosliwy! Poprostu, z twoja wiedza w najlepszym rezultacie, mozesz uzyskac niestabilnego kompa, w najgorszym uszkodzic. Jak juz podkrecisz nie zapomnij sprawdzic stabilnosc kompa Total Prime 2004 przez 12h gold memory. i nie sugeruj sie tym, ze jakas gra ci bedziechodzi przez 2 czy 10 godz. dobrze. To nie znaczy, ze jakis inny chocby maly programik czy inna gra sie wylozy. Zdaje sobie sprawe, ze magia hercow oszolamia wiekszosc i boja sie testow, aby ich "wielkie herce" nie okazaly sie niestabilne. Jedna najwazniejsza jest stabilnosci kompa. To tak jakby miec najpiekniejsze auto, tylko ono nie jezdzilo, to po co? Wiem,rozumeim....przeczytalem kilka artukułow o podkrecaniu kompa,poczytalem FAQ i mysle ze musze sprubowac.Ksiązek na temat podkrecania nie znalazlem-jesli sa takie to podaj tytuly a napewno sie z nimi zapoznam.Napewno bede sprawzal stabilnosc kompa-poczytalem i sciagnolem pare programow ktore mi pomoga spawdzic jego stabilnosc.Mysle ze jakie takie pojecie o podkrecaniu juz mam-przynajmniej tak mi sie wydaje-tylko chcialbym to sprawdzic na przykladzie,w praktyce.Co do tego artykulu ktory wskazalem to w zasadzie wszystko rozumiem z malym wyjatkiem.Pisze tam abu ustawic dzielnik pamieci na 166 a pozniej na 133 ja nie mam zadnej opcji ponizej 200.Ale z pytaniami dotyczacymi o/c zglosze sie do innego dzialu.Dzieki za podpowiedzi i opinie. Edytowane 18 Stycznia 2006 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ocean Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 (edytowane) Odnosnie wypowiedzi pmp oraz ogolnej pozostalych... Obserwujac boje innych z plytami Asus na 939 oraz znajac swoje poczatkowe problemy z A8N-E. Mimo tego, ze po poczatkowych klopotach uzyskalem przyzwoite o/c i calkowita stabilnosc. Komp chodzi 24/24 restartowany srednio co 3-7 dni, obciazony duza iloscia programikow, oraz przy normalnej pracy i graniu, caly czas jest total stable. Nie zaluje wydanych pieniedzy, cana byla niska, wiecej nie mialemi za ta cene dostalem przyzwoity produkty, choc wielce nie dopracowany. To musze powiedziec, ze Asus spadl na psy, ergonomia i tragiczne biosy wyrzucily tego producenta z grupy najlepszych na koncowa liste sredniakow. Szkoda widziec, jak najlepsi upadaja. Edytowane 18 Stycznia 2006 przez Ocean Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 eh...a myslalem ze dokonalem dobrego wyboru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 pmp Napisz,jaką masz temperatuę płyty głównej. W biosie 1009-- K8 to NB Freguency mam ustawione na auto oraz SB to NB Freguency na 5x,czy ,żeby osiągnąć wyższe taktowanie procesora( z 2000mhz do 2400mhz) będę musiał zmienić te parametry i na jakie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 temp. proca ~43 stopnie @idle, ok 49@load temp. płyty w tej chwili 40 stopni, a jakie to ma znaczenie ? pomiar jest OK (mam tez inne czujniki) SB to NB defaultowo było na 2x, nie wiem jaki to ma związek z SLInp.ale ma bo na 2x SLI sie wali. odpowiedzi na twoje pytanie zaś nie znam bo nie bawie się w OC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 pmp Pytałem się o tem. płyty, ponieważ u mnie w stresie dochodzi do 45 stopni (nie wiem .czy to nie za dużo). Jeżeli chodzi o SB to NB to w instrukcji pisze ,aby ustawić na 1000. Napisz ,czy używasz tego wiatraczka na radiator (w instrukcji pisze ,żeby używać go tylko do chłodzenia pasywnego procesora albo ,,wodnego".) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deserted Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 Hej, mam taki problem z uruchamianiem kompa przy pomocy klawiatury - Power On By PS/2 Keyboard. Ustawiłem to na klawisze Ctrl+ESC i działa, jednak nie zawsze. Np. teraz kiedy wróciłem z pracy i monitor miałem całkowicie wyłączony, to komputer się nie włączył, po włączeniu monitora to samo. A kiedy mam włączony komputer, wyłącze go (monitor jest na czuwaniu), to wtedy działa ta funkcja. Dlaczego tak się dzieje? I jeszcze jedna rzecz dotycząca USB. W user guide mojej płyty (Asus A8N-E) pisze "Never connect 1394 cable to the USB connectors. Doing so will damage the motherboard!". Co to za kabel 1394? I czy mogę spokojnie podłączać kable do gniazd USB, tzn w obojętnie jakiej kolejności? Bo kolejność ułożenia gniazd na tej płycie jest takie: USB78, USB56, USB910. Jakoś nie po kolei :wink: Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koper Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 Hej, mam taki problem z uruchamianiem kompa przy pomocy klawiatury - Power On By PS/2 Keyboard. Ustawiłem to na klawisze Ctrl+ESC i działa, jednak nie zawsze. Np. teraz kiedy wróciłem z pracy i monitor miałem całkowicie wyłączony, to komputer się nie włączył, po włączeniu monitora to samo. A kiedy mam włączony komputer, wyłącze go (monitor jest na czuwaniu), to wtedy działa ta funkcja. Dlaczego tak się dzieje? nie za bardzo rozumiem jak masz podlaczony monitor? on tutaj przeciez nic nie daje w tej funkcji. Nie bedzie ci ona dzialala (budzenie) w momencie jezeli odlacysz zasilanie kompa - listwa, czy zasilacz. I jeszcze jedna rzecz dotycząca USB. W user guide mojej płyty (Asus A8N-E) pisze "Never connect 1394 cable to the USB connectors. Doing so will damage the motherboard!". Co to za kabel 1394? I czy mogę spokojnie podłączać kable do gniazd USB, tzn w obojętnie jakiej kolejności? Bo kolejność ułożenia gniazd na tej płycie jest takie: USB78, USB56, USB910. Jakoś nie po kolei :wink: Pozdrawiam! 1394 to FireWire. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 (edytowane) Hej!Prosze o pomoc!! wedlug tej instrukcji http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=177-2 (krok nr.2) mam zmienic dzielnik pamieci memlock na 166Mhz a pozniej gdy osiagne odpowiednie HTT na 133Mhz ale ja widzialem u siebie w opcjach Max Memlock(domyslnie 400Mhz) tylko najmiejsze 200mhz.Czy chodzi napewno o ta opcje? Edit: Zaczyanm wszystko od nowa.Pytanie wyzej dalej aktualne.Teraz jak dalem wszystko na default to mi kurde w programie nTune-walo przydatnym programie wyskakuje ostrzezenie ze PCI clock jest ustawiony do HT bus i zebym to zmienil.Jak jest default to chyba wszystko gra nie?jakie jest domyslne HT dla tej plyty? Edytowane 19 Stycznia 2006 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszkon Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 (edytowane) U mnie na SLI premium w CPUZ Vcore "skacze" w przedziale: od wartosci w biosie-0.008V do wartosci w biosie+0.024V np dla 1.4V mam od 1.392 do 1.424 i z tego co mi wiadomo dzieje sie to na niemalze kazdej plycie asusa a8n.. najlepiej bylo by zmierzyc pozadnym miernikiem - ktos sie odwazy? :P Ja mam to samo na A8N-E odkąd wgralem BIOS 1010 (wczesniej 1001) tzn. tak pokazuje asusprobe i cpu-z i trochę sie obawiam o te skoki bo wczesniej byly minimalne a teraz to jednak chyba troche za duże... Czy ktos wie o co chodzi?? :/ PS. A i narazie wszystko na standardzie bo jeszcze sie szkole w tym temacie ;] wini 3000+, gf 6600 gigabyte, samsung 160 sataI... Edytowane 24 Stycznia 2006 przez Leszkon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 (edytowane) co musze zrobic zebym mogl zmienic dzielnik pamieci(Max Memlock) na 133 lub 166?Wchodze w ta zakladke i qrde mam tylko DDR 200.Musze cos zmienic zeby miec dostepne te funkcje?Mam wgrany bios w wersji 1010!!! Co wy robicie ze macie dostepne te mniejsze dzielniki?????? Edytowane 19 Stycznia 2006 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robson241 Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 Witam, jestem świeżo upieczonym posiadaczem Asusa A8N-E Bios 1008. Po przeczytaniu tego postu troszeczkę obawiałem się tego wyboru, ale gdy już stałem się posiadaczem mogę powiedzieć tylko jedno: Jestem zadowolony :D Na defaultowych ustawieniach wszystko stabilnie, na tym zależało mi najbardziej (P2P) Żadnych zwiech, blue screenów itp. Jednak zafascynowany walką z O/C OCEANA i ja postanowiłem leciutko podkręcić mojego Sempa. Nabity 48 stronami wiedzy innych użytkowników jako LAMER w O/C jak narazie zrobiłem tyle, na biose, którego nikt nie lubi:) Jak narazie wszystko pięknie tylko ten wyjec..................... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 co musze zrobic zebym mogl zmienic dzielnik pamieci(Max Memlock) na 133 lub 166?Wchodze w ta zakladke i qrde mam tylko DDR 200.Musze cos zmienic zeby miec dostepne te funkcje?Mam wgrany bios w wersji 1010!!! Podane czestotliwosci sa jako wyzwalane na jednym zboczu (SDR) a w komputerze masz pamiec wyzwalana na obydwa zbocza - narastajace i opadajace (DDR) wiec jak ktos pisze 133 to w biosie ustawiasz na 266, jak 166 to na 333. Mam nadzieje ze wszystko jasne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 Podane czestotliwosci sa jako wyzwalane na jednym zboczu (SDR) a w komputerze masz pamiec wyzwalana na obydwa zbocza - narastajace i opadajace (DDR) wiec jak ktos pisze 133 to w biosie ustawiasz na 266, jak 166 to na 333. Mam nadzieje ze wszystko jasne. Ahaaaaaa....a wiec to tak!Ja mam 2 kosci 512 400mhz i jesli mam najnizsza funkcje 200 to oznacza ona 100 a jesli chce 133 to musze ustawic 266.A ktos mi mowil zebym zrobil update biosu i ze pojawia mi sie te fukcje....wielkie dzieki bo juz mialem dosc powtarzania tego pytania. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 (edytowane) Jaki masz PSU i ktory bios i czy w biosie masz ustawienia napiecia do 1.55 czy 1.65 i jeszcze czy Ai booster dziala ci poprawnie bo mi wiesza kompa przy probie zmiany czego kolwiek np fsb lub pamieci PSU ten w co w sigu Chieftec 420W bios 1009 w biosie max jest 1.55 (chyba bo nie moge zrobic reseta aktualnie i jeszcze przez jakis czas ;)) AIbooster nie chodzi :) a co do tego memclocka to mnie cos zastanawia.. z gory mowie ze zaczynam swoja zabawe z 64bit + asusy a8n ale nie rozumiem tej opcji (memclock index value) :| jak pracuje na HTT 290mhz mnoznik proca x9 a mnoznik HTlink na x3 to pamieci moga isc na opcji 200mhz (wtedy chodza na 145mhz (290ddr) na 266 i 333 nie chodza wcale (zwis na biosie) a na 400 pracuja 217mhz (434ddr) no i badz tu madry i pisz wiersze.. moze mi ktos to wyjasnic prosze? z gory mowie ze czytalem ksiazkowa instrukcje i online tez i fora przegladalem i dalej tego nie rozumiem :) da sie jakos na sztywno wprowadzic dzielnik CPU:DRAM np 16? dzieki :) Edytowane 20 Stycznia 2006 przez Trawienny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FLITH Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 Ja jestem niezadowolony :-(. Mam BIOS 1010 i nie mogę tego dziadostwa podkręcić. Zmieniam wartości w BIOS a nawet daję AI Overclock na 10% i lipa. Jak się Windows załaduje to CPU-Z pokazuje nominalne taktowanie. Na innych wersjach BIOSów jest to samo :-(. BTW instalujecie sterowniki nVidia SW do obsługi dysków? U mnie daje to zwiechę w czasie ładowania OSa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malina Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 PSU ten w co w sigu Chieftec 420W bios 1009 w biosie max jest 1.55 (chyba bo nie moge zrobic reseta aktualnie i jeszcze przez jakis czas ;)) AIbooster nie chodzi :) a co do tego memclocka to mnie cos zastanawia.. z gory mowie ze zaczynam swoja zabawe z 64bit + asusy a8n ale nie rozumiem tej opcji (memclock index value) :| jak pracuje na HTT 290mhz mnoznik proca x9 a mnoznik HTlink na x3 to pamieci moga isc na opcji 200mhz (wtedy chodza na 145mhz (290ddr) na 266 i 333 nie chodza wcale (zwis na biosie) a na 400 pracuja 217mhz (434ddr) no i badz tu madry i pisz wiersze.. moze mi ktos to wyjasnic prosze? z gory mowie ze czytalem ksiazkowa instrukcje i online tez i fora przegladalem i dalej tego nie rozumiem :) da sie jakos na sztywno wprowadzic dzielnik CPU:DRAM np 16? dzieki :) http://www.egielda.com.pl/images/art/cache...d459592ecf9.gif Tutaj masz napisane jak dzielniki zależą od mnożnika procesora :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 Trawienny Spróbuj "pobawić się" tym programem: http://www.forumdeluxx.de/forum/showthread.php?t=82491 Może coś rozjaśni ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 O i fajnie :) dzieki wielkie Malina i AndyN wasza pomoc napewno sie przyda :) jeszcze raz dzieki! :) A wiecie moze co w Premiumie oznacza trzeci czujnik temp? pierwszy to CPU drugi to mobo a trzeci to? AUX pisze.. mosfety moze? zwykle ma ok 25st (max 30) z tym ze jak wiadomo premium ma passywnie chlodzony nb + heatpipe'a do mosfetow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HSXXX Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 O i fajnie :) dzieki wielkie Malina i AndyN wasza pomoc napewno sie przyda :) jeszcze raz dzieki! :) A wiecie moze co w Premiumie oznacza trzeci czujnik temp? pierwszy to CPU drugi to mobo a trzeci to? AUX pisze.. mosfety moze? zwykle ma ok 25st (max 30) z tym ze jak wiadomo premium ma passywnie chlodzony nb + heatpipe'a do mosfetow AUX Jest to zazwyczaj czujnik na płycie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury podaje temp wewnątrz obudowy ale nie zawsze POZDROWIAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aruś Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 Czy na płycie A8N-E jest wyjście żeby podłączyć dodatkowy czujnik temperatury? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dbedzard Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 hmm a ja mam taki troche banalny problem: mianowicie gdy wlaczam w biosie opcje przywrocenia ustawien poczatkowych to automatycznie godzina i data zmieniają sie na 1.1.2005 godzna 00:00 :/ troche lipa bo za kazdym razem gdy chce troche go podciągnąć musze ustawiać te wszystkie [ciach!]ły... jes na to jakas rada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gyc Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 Witam serdecznie, Jest sobie A8N-E z biosem 1008... Właśnie wgrałem bios 1010 i moje pamięci (4x 512mb Twinmos) ustawiają się automatycznie na 333MHz. :blink: WHY? Na 1008 na automacie były na 400MHz "z ręki". Teraz przestawiłem ręcznie na 400MHz, ale pytanie pozostaje dalej aktualne. Czemu nowszy bios obniża taktowanie? Teraz proszę się nie śmiać. Czemu pokazuje, że pamięci są w dualu jak są 4szt? Możecie mi wytłumaczyć? Pozdrawiam, Gyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koper Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 Czy na płycie A8N-E jest wyjście żeby podłączyć dodatkowy czujnik temperatury?Tzn? Jak Ty chcialbys podlaczyc czujnik temperatury? Nie rozumiem o co Ci chodzi. hmm a ja mam taki troche banalny problem: mianowicie gdy wlaczam w biosie opcje przywrocenia ustawien poczatkowych to automatycznie godzina i data zmieniają sie na 1.1.2005 godzna 00:00 :/ troche lipa bo za kazdym razem gdy chce troche go podciągnąć musze ustawiać te wszystkie [ciach!]ły... jes na to jakas rada?No jak przywracasz poczatkowe ustawienia to sie nie dziw ze tak bedzie. Witam serdecznie, Jest sobie A8N-E z biosem 1008... Właśnie wgrałem bios 1010 i moje pamięci (4x 512mb Twinmos) ustawiają się automatycznie na 333MHz. :blink: WHY? Na 1008 na automacie były na 400MHz "z ręki". Teraz przestawiłem ręcznie na 400MHz, ale pytanie pozostaje dalej aktualne. Czemu nowszy bios obniża taktowanie? Teraz proszę się nie śmiać. Czemu pokazuje, że pamięci są w dualu jak są 4szt? Możecie mi wytłumaczyć? Pozdrawiam, Gyc. A ile Ty chcialbys zeby pokazywalo? Quadro? Wystarczy zajzec do instrukcji i od razu widac, ze dimm A1 i A2 sa do kanalu 1 a dimm B1 i B2 sa do kanalu 2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 Witam serdecznie, Jest sobie A8N-E z biosem 1008... Właśnie wgrałem bios 1010 i moje pamięci (4x 512mb Twinmos) ustawiają się automatycznie na 333MHz. :blink: Bo 4 kości proce AMD obsługują bez problemów tylko przy 333 MHz i to też nie każde (vide D0 etc.). 400 Mhz - nieoficjalnie i nie każdy proc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gyc Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 A ile Ty chcialbys zeby pokazywalo? Quadro? Wystarczy zajzec do instrukcji i od razu widac, ze dimm A1 i A2 sa do kanalu 1 a dimm B1 i B2 sa do kanalu 2.No przepraszam, ale nie znam się na tym tak jak Ty. Rzeczywiście zajrzałem do instrukcji i stoi jak byk - Channel A(dimm A1 and dimm A2) i Channel B(dimm B1 and dimm B2). W takim razie mam pytanko jeszcze co do tego. Czy dobrze to rozumiem, że jak mam 2 pary, to mam mieć jedną w CH_A a drugą w CH_B? Bo mając wcześniej 2x512 miałem obsadzone odpowiednio dimm_A1 i dimm_B1. Drugą parę włożyłem w wolne miejsce czyli dimm_A2 i dimm_B2. Zmienić? Mógłbyś podać dobrą opcję, bo się zamieszałem :oops: Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HSXXX Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 No przepraszam, ale nie znam się na tym tak jak Ty. Rzeczywiście zajrzałem do instrukcji i stoi jak byk - Channel A(dimm A1 and dimm A2) i Channel B(dimm B1 and dimm B2). W takim razie mam pytanko jeszcze co do tego. Czy dobrze to rozumiem, że jak mam 2 pary, to mam mieć jedną w CH_A a drugą w CH_B? Bo mając wcześniej 2x512 miałem obsadzone odpowiednio dimm_A1 i dimm_B1. Drugą parę włożyłem w wolne miejsce czyli dimm_A2 i dimm_B2. Zmienić? Mógłbyś podać dobrą opcję, bo się zamieszałem :oops: Pozdrawiam. Moze ja ci odpowiem na płycie masz dwu kolorwe wejscia [(pamieci) dla ułatwienia z resztą] jeden kolor oznacza jedną pare a drugi kolor jest to druga para tak że chyba nie ma problemu z odróżnieniem :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gyc Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Moze ja ci odpowiem na płycie masz dwu kolorwe wejscia [(pamieci) dla ułatwienia z resztą] jeden kolor oznacza jedną pare a drugi kolor jest to druga para tak że chyba nie ma problemu z odróżnieniem :) Pozdrawiam Hej, No i tak mam, ale zajrzałem do instrukcji i zgłupiałem ;-) Wg niej kanał_A to niebieski(A1)+czarny(A2), kanał_B to niebieski(B1)+czarny(B2) :rolleyes: Dlatego pytam. Pozdrawiam. ps. A co do biosu, to raczej chodziło mi czemu nowszy(lepszy) bios zmienia coś na gorzej? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koper Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Hej, No i tak mam, ale zajrzałem do instrukcji i zgłupiałem ;-) Wg niej kanał_A to niebieski(A1)+czarny(A2), kanał_B to niebieski(B1)+czarny(B2) :rolleyes: Dlatego pytam. Pozdrawiam. ps. A co do biosu, to raczej chodziło mi czemu nowszy(lepszy) bios zmienia coś na gorzej? :unsure: Hej. Mam nadzieje ze nie zrozumiales mojego poprzedniego postu jako nasmiewanie sie z ciebie bo nie mialem takiego zamiaru. A teraz do Twojego ostatniego postu. Wszystko co iszesz to dobrze piszesz. kanał_A to niebieski(A1)+czarny(A2), kanał_B to niebieski(B1)+czarny(B2). I teraz jezeli dysponujesz 2x512 to wkladasz je w oba niebieskie - A1 i B1 - tak aby jedna kosc byla na kanal_A a druga na kanal_B. Jezei chcesz dolozyc kolejne 2x512 to wkladasz je w wolne kanaly czarne - i wszystko dziala. A co do biosu to asus robi tak specjalnie ze nowsze biosy wlasnie zmieniaja cos na gorzej.... wczesniej wszystkie biosy oferowaly wyzsze vcore ale w pewnym momencie asus ustalil sztywno ze dla cpu o nominalnym zasilaniu 1,4v max to 1,55v, n a teraz zmienili (wymyslili) ze 4x512 bedzie szlo pod 333. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...