Skocz do zawartości
Slayer

Geforce 6600 GT - AGP

Rekomendowane odpowiedzi

Włożona, zainstalowana. Bez reinstalki systemu, tylko drivecleaner. Stery z płytki - 66.93, ale mimo, że niby mają być whql to winda się rzucała, że oprogramowanie nie przeszło.... ?????

3Dmark03 - 7056

3Dmark05 - 2954

Jakie stery polecanie, bo ich w sieci jest od groma :( z róznymi numerkami. Z Atim było prościej..... a tu nie uśmiech mi się sprawdzać każde. Wydajność w grach + oglądanie filmów. Smarki i tak zaraz odinstaluje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smarki traktuje tylko jako wstępną kontrolę "jak się karta w windzie przyjęła" . Ich wynik wskazuje na to, że dobrze. Na razie nie chce mi się robić reinstalki.

W n4s underground2 mam dziwny objaw - z lewej strony i od góry ekranu jest jaśniejszy cieniutki jak nitka pasek, nie jest to rozjaśniony obraz ale jakiś śmieć.

Samo ustąpiło :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie chyba takie samo jak u gainwarda. Ale jak dla mnie coś podejżana ta karta. <_<

1213327[/snapback]

Teoretycznie mój cpu score jest wyższy to troche wyższy wynik moze być jeszcze niewiem jak bardzo 3dmark2005 jest zalezny od cpu

mój

3953

twój

3777

i fsb 233lub 235 nipamietam

edit:czy znacie jakieś mody biosem by zwięskzyć napiecie??

czy da sie na tym winfascie zainstlować pelta 4cm??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie mój cpu score jest wyższy to troche wyższy wynik moze być jeszcze niewiem jak bardzo 3dmark2005 jest zalezny od cpu

mój

3953 

twój

3777

i fsb 233lub 235 nipamietam

edit:czy znacie jakieś mody biosem by zwięskzyć napiecie??

czy da sie na tym winfascie zainstlować pelta 4cm??

1214611[/snapback]

bios edytuj NiBiTor a co do ogniwka to 4x4 wejdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tktowaniu 541/541 osiągnąłem 8000. Ale tak nie zostawie, bo karta w 3D sobie cicho "skwierczy". Już ktoś pisał o takim efekcie. Ciekawe to jest. Może zależy od zasilacza ??

W jednej rzeczy znalazłem przewagę radka - AA. N4s u2 z max AA ładniej wygląda na radku - jednak wygładzanie krawędzi nadal jest słabszą stroną nVidii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale niewyraźności i rozmytego obrazu je się nie czepiam (bo tego jakoś nie widzę, może jakby bezpośrednio porównać obrazy....). Po prostu widzę np. po spoilerze lub krawędzi zderzaka. Na 9600xt w 800x600 i max AA były trochę mniejsze schodki niż 800x600 i max AA na 6600gt. Jest to jedyna rzecz negatywna jaka rzuciła mi się w oczy. No i to ciekawe skwierczenie po o/c - ale jest ono na tyle ciche, że słyszalne jest tylko przy otwartej obudowie. No i komp mam nieźle wyciszony - njszybszy wiatrak chodzi na 1800 obr. Nie liczę tego na karcie, ale on jest i tak dość cichy, spodziewałem się głosniejszego.

Czy jest jakiś prosty programik do o/c, coś w stylu radclockera. Tylko 1 zakładka z możliwością zmiany MHz ?? Winfox jest fajny, ale to wielkie bydle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale niewyraźności i rozmytego obrazu je się nie czepiam (bo tego jakoś nie widzę, może jakby bezpośrednio porównać obrazy....). Po prostu widzę np. po spoilerze lub krawędzi zderzaka. Na 9600xt w 800x600 i max AA były trochę mniejsze schodki niż 800x600 i max AA na 6600gt. Jest to jedyna rzecz negatywna jaka rzuciła mi się w oczy. No i to ciekawe skwierczenie po o/c - ale jest ono na tyle ciche, że słyszalne jest tylko przy otwartej obudowie. No i komp mam nieźle wyciszony - njszybszy wiatrak chodzi na 1800 obr. Nie liczę tego na karcie, ale on jest i tak dość cichy, spodziewałem się głosniejszego.

Czy jest jakiś prosty programik do o/c, coś w stylu radclockera. Tylko 1 zakładka z możliwością zmiany MHz ?? Winfox jest fajny, ale to wielkie bydle.

1215029[/snapback]

jest sterowniki karty tylko trzeba dpsiac z rejestrze w nv tweak wartosc dword CoolBits i wartosc 2

moja tez skwierczy

aa w grach innych niz nfs wyglada bardzo dobrze, smiem podejzewac ze nfs wcale aa nie wlacza bo niema zadnej roznicy pomeidzy 0 a 8x za to jak wymusze ze sterów to obraz rozmyty. ta gra jest skopana pod tym wzgledem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica to jest i to spora.

Jeszcze jedna ciekawostka odnośnie n2s u2: 800x600, max AA, wszystko on/max - na 9600xt gra chodziła płynniej. Była mniejsza max. ilość fps ale też większa minimalna. Zakres fps na 9600xt: 22~40 a na 6600GT 19~75. Ciekawe to jest i to bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest sterowniki karty tylko trzeba dpsiac z rejestrze w nv tweak wartosc dword CoolBits i wartosc 2

moja tez skwierczy

aa w grach innych niz nfs wyglada bardzo dobrze, smiem podejzewac ze nfs wcale aa nie wlacza bo niema zadnej roznicy pomeidzy 0 a 8x za to jak wymusze ze sterów to obraz rozmyty. ta gra jest skopana pod tym wzgledem

1215185[/snapback]

Antyaliasing jest tak napwde właczony ale efektu niema gdy jest włączony motion blur. wyłączcie go i bedzie dobrze. ja to zobaczyłem na moim radku jak był aa wąłczny i motion blur chodziło bardzooowolno i niebyło widać tego aa jak sie wyłaczoyczło motion blura to od razu widać aa i gra szybciej chodzi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dostałem swojego leadteka. Od razu po zamontowaniu zapuściłem 3dmarki. Wyczyściłem tylko stery driver cleanerem i wgrałem orginalne z płyty tj 66.93.

Moje wyniki to:

3dmark03:7315

3dmark05:2938

A po lekkim OC na zegary 525/525 uzyskałem wyniki:

3dmark03:7871

3dmark05:3182

Jak dla mnie wynik w 3dmarku05 trochę za mały ale to chyba przez małą ilość ramu. Kartę testowałem także w NFSU2 i wszystko wporzo, bo poprzedni egzemplarz się krzaczył i myślałem że zasiłka nie wyrabia :blink: Jak oceniacie moje wyniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeinstalowałem system, żeby nie było wątpliwości.

9600xt jest wyraźnie lepszy w n4s u2. Lepszy obraz, i się tak nie tnie. Jestem co najmniej rozczarowany.

Ustawienia 800x600, wszystko na max, bez o/c:

Min, Max, Avg

13 ... 72 ... 37 - 6600GT

21 ... 48 ... 33 - 9600xt

Maxymalna i średnia wyższa na GT, ale tnie się dużo częściej. Praktycznie nie do grania. Najgorsze jest to, że obniżenie jakości obrazu ma niewielki wpływ na fps. Typowa karta na benchmarki....

Może jakieś sugestie - zmiana sterów, ustawień w sterach itp ???

Stery to 66.93.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie z kolei wiele gier chodzi lepiej w wyzszych rozdzialkach :)

Przyklad: Vampire Bloodlines w 800x600 min. fps to jakies 14-15, w 1280x1024 juz ok. 20 :D Podobnie Pacific Assault - zwiekszenie rozdzialki przynioslo minimalny (1-2) wzrost fps. Oczywiscie w obu przypadkach max detale.

Jade na sterach 71.24 z guru3d.com

Wynikaloby z tego, ze ta karta bardziej lubi wysokie rozdzielczosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, ja mam bezpośrednie porównanie z radkiem 9600xt, a że grałem praktycznie ciągle od parunastu dni to wszelakie róznice w grafice i płynności szybko wyłapałem. Zresztą dlatego uruchomiłem frapsa - coś mi nie pasowało z płynnością. Na górkich drogach pieknie śmiga ale w momencie wjazdu do centrum to po prostu masakra.

Zmieniłem stery na 67.02 - poprawa obrazu i troszkę lepiej z fps (warunki i trasa j.w.):

Min . Max . Avg

16 ... 60 ... 34

Costi, nie rób sobie jaj. Min. fps rzędu 15 to mozna sobie slajdy pooglądać. Dla płynnej zabawy w grze FPP potrzeba min. 30 fps.

Wychodzi jednak na to, że wcale ta karta nie jest taka rewelacyjna. 9800pro to jak na razie nie jest przez nią "bity", wręcz dzielnie się broni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie robie sobie jaj - nowy Wampir jest napisany tragicznie i zalosnie :?

Inna rzecz, ze niskie fps w nim az tak nie przeszkadzaja...

W HL2, na ktorego silniku jest on napisany, nie schodze ponizej ok. 40 (1280x1024, all max, AA4x Anizo2x).

W Pacific Assault nic mi nie zwalnia (min fps to tuz ponad 30), moze bylo to mylaco napisane. Chcialem tylko zwrocic uwage na nietypowa moim zdaniem prawidlowosc.

Inna rzecz, ze po przejsciu na 1GB RAM gra sie duzo bardziej komfortowo niz na 512MB...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wychodzi jednak na to, że wcale ta karta nie jest taka rewelacyjna. 9800pro to jak na razie nie jest przez nią "bity", wręcz dzielnie się broni.

Co ty na jednej grze porownujesz geforca ??

Hmmmm no to porownaj np. na doom 3 :wink:

:huh:

A tak pozaym masz 16 fps ???? :blink:

Nie wierze ja na moim obesnym sprzeciez nie mam nigdy ponizej 21 przy predkosci 340 km/s B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak pozaym masz 16 fps ????  :blink:

Nie wierze ja na moim obesnym sprzeciez nie mam nigdy ponizej 21 przy predkosci 340 km/s  B)

Na jakich sterach ???

Poza tym zauważ, że nie porównuje go do 9800pro lecz do 9600xt.

Nie ma siły, jakby miał dobry, nowoczesny silnik + dobre stery to nie miałby prawa być nawet w pobliżu 9600xt. Po prostu coś, gdzieś jest skopane. Zwróc uwagę, że w smarkach 03 i 05 ten 6600GT jest co najmniej 2x wydajniejszy, a tu pupa. Średnią - fakt ma wyższą, ale częściej fps-y spadają poniżej 25 a nawet 20. W jeździe luzem po mieście na radku ani razy nie spadło poniżej 30fps, te 22 to były na starcie wyścigu. A teraz po prostu kiła. Wjeżdżam w miasto i 24-28 fps. Najgorsze jest to, że zmiana ustawień nie daje więcej niż 2-3 fps.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywam sterow 71.20 Extream G :rolleyes:

A co do tych fpsow w nfs masz moze wlaczone vsync ?

I jeszcze jedno chyba wlasnie w samochodowkach przegrywa GF6600GT z Radziem9800 .

A ten twoj soltek to na nfoce ??? Zreszta jak tak to to tez wgraj najnowsze sterowniki do chipsetu . U mnie najnowsza VIA4in1 dala uhuhuu duzoo B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Conti-moze coś masz nie tak-niewiem bo przecież nikt nie narzeka na to że np. w tym NFSU:2 ma skoki w rozdziałce 800x600.

Jak przeglądam to forum to zdecydowana większość ludzi gra w 1024x768 lub 1280x1024 i to z detalami na MAX i nie narzeka na brak płynności...

panowie-moze porównajcie na tych samych gierach(jeśli to możliwe)FRAPS`em...

PS.Conti-a może masz włączony AAx2 czy cuś??????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przede wszystkim porownaj tez w innych grach :)

Jedno NFSU2, ktore wogole sie dziwnie zachowuje, to nie jest jeszcze wyznacznik (tak samo jak wyznacznikiem nie jest Vampire:Bloodlines, ktory jest zupelnie niezoptymalizowany).

dvie1-> ciezko mi powiedziec ile fps zyskalem. Ale powiem tak: w momentach duzego obciazenia, w ktorych przy 512MB RAM dysk mi rzezil i wszystko zwalnialo, teraz tego nie ma. Wiec nie tyle zyskalem fps, co zniknely spowolnienia spowodowane doczytywaniem i korzystaniem ze swapa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi