Skocz do zawartości
sensei

Dfi Lanparty Nf3 S939 Agp

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega "Karas" nie napisal ze za 3 tyg wyjdzie nowa rewizja plyty.....napisal ze DFI po 3 tyg wypuszczenia na rynek rev A planuje wypuscic rev B...ale kiedy to nastapi (czy wogole nastapi) to nie wiadomo.....poczekamy-zobaczymy :huh:

Pozdrawiam

1545268[/snapback]

Ciekawe co w nowym rev. się zmieni. Czy będzie to bardziej stabilniejsza płyta czy jedynie dodadzą pare nowinek i inne rozmieszczenie elementów :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe co w nowym rev. się zmieni. Czy będzie to bardziej stabilniejsza płyta czy jedynie dodadzą pare nowinek i inne rozmieszczenie elementów  :blink:

1545393[/snapback]

Jesli maja zamiar wypuscic rev B obecnej plyty to napewno cos poprawia (sprawa z rezystorkiem...ktorego ponoc nie powinno byc)

Goscie z DFI Street dostali maile od DFI.....przewaznie pisza o tym ze obecna rewizja powinna byc zareklamowana w celu poprawienia kilku bledow... i ze nowa rewizja jest bez bledow (zdaniem technicznych DFI)..

Oto niektore z maili jakie otrzymali gosice z DFI Street:

"Dear Customer

Thanks for your letter of July 10. The board needs to be re-worked,

furthermore, new BIOS has been solved the problem. Please contact with

your retailer and apply for RMA service. I apologize for the

inconvenience may cause you.

Sincerely Yours truly,

DFI Inc."

"There are some hard ware design problems

with the board. The board needs to be re-worked, furthermore it is also

required updating BIOS to sort the bug out. One resistor must be taken

away, please refer to the picture. Again, I apologize for the

inconvenience may cause you.

Sincerely Yours truly,

Tech Support"

"Dear Customer

New revision motherboard is bug free, i.e. hare ware modification is done already. I suggest purchasing new revision motherboard.

Sincerely Yours truly,

Tech Support

DFI Inc."

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpalilem "Sandre" i tam jest:

CPU1 Temperature:38*C

CPU2 Temperature:52*C

To procek ma 2 diody?! :huh:

Juz sam nie wiem ktora brac pod uwage!

Posiadacze tej mobo: jak mozecie to zobaczcie w sandrze jakie macie temp dla CPU1 i CPU2!

1545480[/snapback]

Jak działa Ci stabilnie to sie nie przejmuj temperatura.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś rano się załamałem, włączam kompa, a ten wyjec na chipsecie zaczął chodzić jakby miał ze 3 lata... wiecie jaki to dźwięk jak sie już kończy wiatrak i jeszcze ociera o radiator... Nie ze mną takie numery...

Wnerwiłem się trochę, rozmontowałem wszystko, wyciągłem płytę i oryginalne chłodzenie żegnaj. Powyżej już pisałem że ten mały radiator co był z płytą grzał się bardzo jak był bez wiatraka. Na szczęscie miałem jakiś większy, trzeba go było dociąć tak żeby się zmieścił pod Silencerem i żeby nie zachaczył o kondensatory obok (czy jak to tam się nazywa ;) ). Szlifierka kątowa i radiatorek docięty, potem wiertarka i już mamy otwory do przyczepienia. Zamontowałem go nie na tych plastykowych zaczepach co były w oryginale, bo były trochę za krótkie, tylko przez przykręcenie śrubkami ale od tylnej strony plyty. Nawet się trzyma. Do tego puściłem na niego nawiew Arctic Fan Pro TC. Radiator jest dość ciepły, ale na razie chodzi, zobaczymy z czasem czy komp nie będzie się wieszał. Największa temp. w SpeedFanie to 42 stopnie, więc ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to fajnie że coś wymyśliłeś. Ja jednak bym troche to inaczej zrobił. A mianowicie zdjołbym stary radiatorek i przsmarował chipstet AS5 i dał na niemog mojego małego ale wydajnego i równie cichego coolera. :-P

P.S Radiatorek do mobo był przykleiony jakimś silikonem albo czymś w tym rodzaju?? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to fajnie że coś wymyśliłeś. Ja jednak bym troche to inaczej zrobił. A mianowicie zdjołbym stary radiatorek i przsmarował chipstet AS5 i dał na niemog mojego małego ale wydajnego i równie cichego coolera. :-P

P.S Radiatorek do mobo był przykleiony jakimś silikonem albo czymś w tym rodzaju?? :blink:

1546288[/snapback]

Wiesz... filozofować to można, ale na żywo to trochę inaczej wygląda... ;) Poza tym nie miałem pod ręką cichego coolera który by się tam zmieścił. Myślę, że moje rozwiązanie jest ok. Oczywiście posmarowałem chipset jakąś pastą.

Pod radiatorem była pasta termoprzewodząca, ale trzymała mocno, taka gumiasta trochę była.

Edytowane przez michal_aniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie

jak przeczytałem z poprzednich postów wielu z was aktualizowało bios do wersji 705 ja mam z nim duże problemy (aby go wgrać) z 602 nie miałem żadnych problrmów ale jest do bani. aktualizowałem już biosy chyba każdego producenta ale z tym nie mogę sobie poradcić z awdflasha mnie wywala az ntune z którego pod windą chcę aktualizowa wyświetla mi błędy. Napiszcie mi tak jak dla laika jak updatowliście tego biosa bo już straciłem koncepcje. Ostatnio na stronie DFI pojawił się "gotowiec" 705 (uruchamia się go z dosa czy z okien?) z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie

jak przeczytałem z poprzednich postów wielu z was aktualizowało bios do wersji 705 ja mam z nim duże problemy (aby go wgrać) z 602 nie miałem żadnych problrmów ale jest do bani. aktualizowałem już biosy chyba każdego producenta ale z tym nie mogę sobie poradcić z awdflasha mnie wywala az ntune z którego pod windą chcę aktualizowa wyświetla mi błędy. Napiszcie mi tak jak dla laika jak updatowliście tego biosa bo już straciłem koncepcje. Ostatnio na stronie DFI pojawił się "gotowiec" 705 (uruchamia się go z dosa czy z okien?) z góry dzięki za pomoc.

1547053[/snapback]

Ja flashowałem Winflashem z pod Windowsa. Żadnych problemów nie uświadczyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt niema jakiś info na temat tego DFI?? Nic nowego w tej dziedzinie się niedzieje?? Dziwne :? Może wszystkie DFI się z*p*u*y

piszcie co tam ciekawego o tym mobo słychac. CO wam się z nim stało. Ile dojechaliście max z HTT. Ja mam taki pytanko może ktos mi dodać do ilu HTT jakie HT ustawic?? Czy 4zx czy 3x czy 5x?? Więcej info jak ktoś ma. Bo chętnie bym się czegoś dowiedział.

Podajcie też dzielniki dla pamięci jakie są z nowym biosem.

Pozdro,

przemek(model3100)

Edytowane przez wincento101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze to DFI jest do [gluteus maximus] dobrze ze nie kupowalem go a jzu mailem taki zamiar

same z nia problemy a mit o super podkrecaniu chwilowo prysnol ale to swoja droga dziwne zeby taka firma jak DFI nie mogla sobei poradzic z takimi ewidetnymi niedociagnieciami zwlaszcza ze produkt byl reklamowany jako zajebisty do O/C , jednak nie ma to jak epox !!!! to sa piekne plyty oczywiscie zawsze znajdzie sie jakas ciut lepsza do krecenia (chociarz teraz nawet nie ) ale nigdy nie ma znimi problemu biosy wychodza szybko i naprawdep oprawiaja bledy a w DFI widze ze co bios to ejszcze gorzej i nei ciekawie to rokuje na przyszlosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też wybierałem pomiezy Epoxem. Jeszcze zbieram pieniądze i się zastanawiam. Narazie u mnie DFI króluje. Znaczy mam ją ochote kupić. A to DFI co twoje to chyba jest z PCI-E czy się myle?? I jak czytałem o epox'ie nie tym J tylko 3+ to podobno pamięci trzeba takie same. Hynixy niemogą być bo się gryzie. A ja mam jedne hynix i na wymiane się nie zanosi.

A tak apropo jak możezs to napisz czym się różni model na końcu z J od 3+??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam jedne hynix i na wymiane się nie zanosi.

1550189[/snapback]

hehe...dziwne zeby sie ktos chcial zamienic 333 => 400 :lol: ....no chyba ze doplacisz :-P

A tak apropo jak możezs to napisz czym się różni model na końcu z J od 3+??

1550189[/snapback]

Wejdz na http://www.epox.com.tw/eng/index.php naastepnie do dzialu "mainboard" i znajdz te plytki ... zobaczysz czym sie roznia..... czy to takie trudne??!! :mur:

Nawet w Komputroniku mozesz porownac.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam swego czasu dociekalem i jedynie iloscia sata firewire i mozliwoscia zmiany FSB na agp w modelu 3= jesta j nie ale to do nieczego nei potrzebne sata nie uzywam sie lubia pieprzyc a fire wire mam na audigy wiec nie przeplacalem i kupilem j i smiga jak trzeba stabilna jak skala i tak ma byc :) !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, chce sprawdzic oznaczenia proca ale nie usmiecha mi sie scierac resztki AS-5 i odcyfrowywac literek.. znacie jakis progs ktory to potrafi? Zczytac z procka serie.. pozdro

1556015[/snapback]

Nie, nie ma takiego progsa.

Poza tym pytanie nie do tego tematu i jeżeli boisz się zdjąć radiator i zetrzeć pastę z procka to co Ty jeszcze robisz na tym forum???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc czytając dużo tematów o tym DFI można przeczytać info że pamięci niechcą działać na 2T czy to jest prawdą??

I może słyszał ktos o nowym biosie?? :?

1556670[/snapback]

Stary.... a raczej młody... robisz zamieszanie po raz kolejny. :mur: Niektórzy mają problem z 1T na tej płycie, nie 2T! Ja takowych problemów u siebie nie zauważyłem.

A nowy bios to sprawdź na stronie DFI!! :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta działa całkiem ok na biosie 705. 1T faktycznie ma problemy nadal, ale ponieważ moje A-Daty działają przy 312MHz 1:1 w 2T to nie odczuwam braku mocy :rolleyes: Co do podkręcania procesora to na pewno wyżej pójdzie na tej płycie niż na EPoXie lub MSI... Na nF4 PITera mój proc szedł na 2800MHz 1,42v ,a tu robi 2760. Wynika to z tego, że ta płyta nie zawyża tak napięcia jak nf4 (odczyt CPU-Z w porównaniu z miernikiem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta działa całkiem ok na biosie 705. 1T faktycznie ma problemy nadal, ale ponieważ moje A-Daty działają przy 312MHz 1:1 w 2T to nie odczuwam braku mocy :rolleyes: Co do podkręcania procesora to na pewno wyżej pójdzie na tej płycie niż na EPoXie lub MSI... Na nF4 PITera mój proc szedł na 2800MHz 1,42v ,a tu robi 2760. Wynika to z tego, że ta płyta nie zawyża tak napięcia jak nf4 (odczyt CPU-Z w porównaniu z miernikiem).

1556739[/snapback]

to na jakiej plycie lepiej podkreci sie procek trzeba by sprawdzic na identycznych zestawieniach rozniacych sie tylko i wylancznie plyta a jakeis domniemania malo kogo jzu interesuja kazdy czeka na konkrety kolesie na epoxach juz ladnie dawali rade na venicach chociazby nie wiele braklo do przekreoczenia 3GHz Na DFI nf 4 oczywiscie tez ale puki co DFI nf3 nie pokazala klasy a wrecz przeciwnie a oddajac do tegociagle problemy to stawia to ten produkt puki co na nizinie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko na bios trzeba poczekać i nikt bardzo niewie jak długo :-P .

Więc narazie to mobo niejest takie różowe. MÓWIE NARAZIE. Pamięci na 2T niedziałają. I ogólnie jest troche problemów. MSI daje sobie świetnie rade z OC jako takich większych problemów niema. Epox też jest całkiem całkiem tylko niedziała z OCZ bosterem gryzie się z Hynixami i ma wybrednego duala. To tyle co moge powiedzieć. Narazie płytka MSI i Epox jest wyższością nad DFI.

Jak wyjdzie nowy bios wtedy zobaczymy. Może i do konkurencj wyjdzie :lol:

Narazie niema co sie podniecać sama nazwa DFI. Fakt płytki z pod tej nazwy budziły respecta i nadal budzą, ale ta płyta o której teraz gadamy wcale niepasuje do pozostałych :mur:

ALe póki co trzeba czekać. I czytać różne topiki/wypowiedzi, może czegoś więcej się dowiemy.

Aha i DFI zamierza wypuścić już następny rev. a płytka ma zadedwie około 2 miechów. A MSI jedzie na tym samym juz od roku i nieplanuje narazie zmianm.

I ja nierobie zamieszania tylko mówie prawdę. :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy rev. płyty to tylko wylutowany rezystor odpowiedzialny za złe podawanie napięcia, nic więcej. Chyba, że znajdą coś jeszcze... Mnie osobiście to nie przeszkadza, nauczyłem się regulować napięcie tak jak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kupujesz mobo do OC gdzie wsio powinno być idealne i jeszcze musisz się uczyć regulować napięcia :blink: Paranoja <_<

To może zaprezentujesz jak trzeba zmieniac napięcia na tym DFI. Napisałeś że się nauczyłeś regulowac napięcia to napisz niech i inni wiedza jak to się robi. Co jest nietak że niemożna normalnie zmienić napięcia tylko trzeba, aż się uczyc jakos inaczej?? Możesz to wyjaśnić??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jestem od niedawna posiadaczem tej plytki. Chodzi mi o to czy problem ze niemoliwoscia ustawienia 1T istnieje tylko na dwoch kosciach ?? Bo posiadam narazie jedna kosc 512 kingstona i bez problemu komp dzial mi na 1T ale zamierzam kupic dwie kosci i nie wiem czy moja plyta nalezy do tych na ktorych 1t codzi bez problemu czy normalne jest ze na jednej kosci !t chodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi