Skocz do zawartości
mkl

Frytki Homemade

Rekomendowane odpowiedzi

frytki domowej roboty są o wieeeele lepsze od tych mrożonek [; tylko jest jeden wyjatek, frytki z McD mi smakują <_<

a te domowe to chlup do gorącego tłuszczu i trzymamy tam ażd bęą w sam raz dla nas ;) potem sól i sosik domowy(czyt.mix majonez+ketchup w stosunku 1:1) i tylko jeść, samaka mi narobiliście a mi się obierać ziemniaków nie chce :D

 

właśnie robie :D

nie ma jak własne :-P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mam zmakniety w frytkownicy tluszcz ^^ tylko nie chce mi sie zmieniakow obierac bo nie umiem palec mnie boli :D ^^

 

ale mam mamusie :* ^^

To najwyższy czas, żeby się nauczyć obierać ;). Mamusia nie będzie wiecznie żywić synka :lol2:

 

Ja tam lubię zarumienione frytki tylko i wyłącznie home made. Inne nie wchodzą w grę. Do tego dobry ketchup, sól i można jeść wiadrami. Frytki mógłbym jeść codziennie, tak mi smakują. Ale znowu to niezdrowe.

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak juz macie pokrojone ziemniaki na fryty, sprobujcie posypac je mąką ziemniaczana, trzeba dobrze wymieszac, zeby za duzo sie nie przykleilo do fryteczek, i do oliwy w temp 230stopni.

Ta metoda skorka jest znacznie bardziej chrupiaca :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Prawdziwe frytki robi się w dwóch etapach - w pierwszym, ziemniaki smaży sie na tłuszczu, rozgrzanym do około 170 stopni przez około 10 - 15 minut, a pozniej po wyjęciu i odsączeniu, smaży sie na tłuszczu rozgrzanym do 220 stopni, przez około 10 minut....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co wy tu narzekacie na frytki ze smalcu!! Frytyt na smalcu sa najlepsze , i nie odsączane oczywiście , ale smalec smalcowi nei równy, mieszkam na wsi to mam w piwnicy garniec smalcu natopiony z prosiaczka własnoręcznie, więc wiem co w nim jest, i żadnego rafinowania ni nic. Frytki na nim mają taki fajny lekko zalatujący wędzonką aromat. A przed jedzeniem wystarczy tylko przy wyciąganiu łyżka z dziurkami , odsączyć i git. A smażyć oczywiście na gorącym tłuszczu.

p.s. ziemniaki też z własnego pola :D, ale młode sie nei nadają np bo za dużo mają w sobie wody, i mają tendencje do "wciągania" tłuszczu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja nie cierpię smalcu :-|

No ja na surowo tez nie, ale do smazenia w miare ok :wink:

 

Ostatnio wyciagnołem frytkownice Bosha i oddalem sie kulinarnej przygodzie z frytami, naprawde spoko sprawa - przy dobrych frytach homemade to te gluto-frytoszki z McDonalda sie chowają B-)

Zawsze można juz do oleju dodac kilka zaprawek co dodaje niezłego aromatu.

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a ja mogę polecić zrobić frytki w następujący sposób:

 

- obieramy ziemniaki

- kroimy je w paski o przekroju kwadratu z bokami mniej więcej 10mm

- podgotowujemy paski w solonej wodzie

- czekamy aż wszystko wystygnie

- wrzucamy do oleju 90*-100*

-znów wszystko studzimy

-wrzucamy do rozgrzanego oleju i mamy zajebiście chrupiące frytki z miękkim środkiem

 

po co tak dużo czynności, przecież można by ziemniaka obrać pokroić i od razu usmażyć... no ale... podczas gotowania z ziemniaka uwalnia się skrobia, jak ugotowanego ziemniaka zasmażymy to z tej skrobii zrobi się żel skrobiowy, który po ponownym usmażeniu da nam naprwdę smaczną chrupiącą otoczkę.

 

ja osobiście fryty smażę na oleju roślinnym, albo na specjalnym tłuszczu do frytek kupionym w niemieckim markecie ALDI (do granicy mam jakieś 300m ;) )

do frytek polecam sosik: keczup HELLMAN's (najlepiej ostry) + majonek HELLMAN's, dla smaku dodaję jeszcze trochę ostrej papryki (lubię ostre potrawy ;) )

Edytowane przez SanChin

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

najlepsze frytki są na smalcu - najlepsze najlepsze na takim smalcu co się wytapia ze słoninki ze świnki, ale z braku laku może być w kostkach ze sklepu. dużo lepsze niż na oleju z pierwszego tłoczenia. powaga.

Edytowane przez malkovich

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie



×
×
  • Dodaj nową pozycję...