Skocz do zawartości
Gość fredus

Jak Nałorzyć Paste Termoprzewodzącą Ze Srebrem?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja AXP-ki pokrywam tak:

biore odrobinę pasty (zwykły silikon, po TT Fanles), na palca i jazda po rdzeniu...

co ciekawe, ten silikon od TT jest lepszy od MX-1 :blink: :blink: MX dojr(ż)ewał 2 mies. do czasu zmiany budy, i wówczas dałem sila, i spadek o 3*C

Morał: Pędźmy wszyscy na giełdę po TT-ka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wolno rozsmarowywac palcem.

po 1 tluszcz, po 2 pot, po 3 komorki skory, po 4 rozsarowany palcem jest nierowny - linie papilarne.

jak juz ktos sie upiera na rozsmarowanie to tylko karta kredytowa - rowna i sztywna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jestem :blink:

Właśnie załozyłem Freezera z pastą OCZ Ultra5+. Jakie powinienem mieć tempy po wygrzaniu pasty za powiedzmy ok. tydzień. w tej chwili mam 43-44 idle, 53-54 stress pod SP2004? Procek A64 3000+ Winnie 1800Mhz.

Pozdro

1pyza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie tu dolacze najlepiej...

chcailem sobie zmienic paste na jadrze ale mam tam taka gowniana naklejke , co nie mozn jej oderwac, wiec narazie spowrotem zmontowalem chlodzenie...

Jak moge taka naklejke oderwac, wyczysciic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, probowalem to gowno zdrapac srobokretem... i teraz mam cala powierzchnie porysowana :( :( :(

Da sie to jakos wyszlifowac czy cos?

1549833[/snapback]

Pomysły to ty masz niezłe. Sorry za stwierdzenie ale trzeba być skończonym idiotą , żeby drapać śrubokrętem. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie załozyłem Freezera z pastą OCZ Ultra5+. Jakie powinienem mieć tempy po wygrzaniu pasty za powiedzmy ok. tydzień. w tej chwili mam 43-44 idle, 53-54 stress pod SP2004? Procek A64 3000+ Winnie 1800Mhz.

Mam Freezera 64, mam A64 Venice śmigającego na 2,25 Ghz i w idle przy włączonym Cool'n'Quiet temperatura oscyluje w okolicach 30 stopni. Przy włączonym UDAgencie (a więc non stop 100% obciążenie proca, chociaż i tak nie wiem jak to porównać do SP2004) temperatura idzie do ok 44 st. Pasta na procesorze nakładana wczoraj, metodą "na ziarnko ryżu" B)

W budzie mam 2 wiatraki wyciągające - jeden z tyłu, drugi u góry obudowy, no i oczywiście wyciągający w zasilaczu.

Edytowane przez katoda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Hmm...

A co proponujecie do wysokiego i ciężkiego radiatora (TT 12)??

Problem w tym, że ciężko zamontować go (przynajmniej przy moim marnym doświadczeniu) żeby nie otarł się o rdzeń i sciągnął pastę na bok :(

Chyba spróbuje metody z kartą.

A czy wcieracie trochę pasty na radiator w miejcu późniejszego styku z rdzeniem proca??

Bo sądząc po moich obecnych temperaturach coś z rozprowadzeniem pasty jest nie tak.

IDLE 60 C :blink:

STRESS 67 C <_<

Nie mam niestety porównania, ( i nie wiem czy płyta nie przekłamuje) bo odebrałem inną płytę po wymianie gwarancyjnej i pierwszy raz (a właściewie kilka razy, bo ciągle miałem wrażenie, że coś nie tak - radaitor ściągał pastę na bok)

Na poprzedniej (ten sam model ale bez -E) temp. miałem o ok 15 C nizsze!

Tyle, że proca i tego potwora, montowali mi kumple - doświadczeni użyszkodnicy kompów. Tyle. że mieszkają daleko i chyba najwyższy czas nauczyć się robić to samodzielnie. Jest to w końcu chyba jedyna trudność w całym składaniu kompa.

P.S. Smaruję AS 5 tak jak autor topic'u

P.S. II Czy mógłby ktoś przetłumaczyć wazniejsze fragmenty ze strony Arctic'a o nakładaniu AS 5 ??

Oczywiście fragmenty o nie wkładaniu pasty do paszczy i nie dawaniu dzieciom do zabawy można tendencyjnie pominąć :D

Edytowane przez wheelerfan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO zarnko ryzu jest najprostsza i chyba jedna z najlepszych metod nakladania pasty

tylko 3a dac tyle zeby nie wylazlo poza proca czy to co tam smarujecie:P

ps. ja uzywam termopoxa 75AGS czy jakos tak to sie nazywa

Edytowane przez Fidel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow mozna by juz omlety na tym robic :lol: A radiator jest goracy?? bo jesli jest goracy to znaczy ze sam cooler jest za slaby a nie pasta. Ale jesli cooler jest zimny to znaczy ze nie obiera ciepla od proca i wina lezy po stronie pasty. Zrob "palcówe" i powiedz ktora z tych opcji jest najwasciwsza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce tworzyć nowego tematu wiec zapytam tu radiator freezer 64 spód wyszlifowany na lustro róznica między AS5 a zwykła biała pastą to tylko 1 stopień tzn że z pastą coś nie tak czy przy dobrze wyszlifowanych radiatorach pasta już ma mało do gadania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skad mam wiedziec czy nie wyjdzie za proca?

Przeciez nie da sie sprawdzic

Ja jak ostatnio nakladalem na sam rdzen GPU to dalem gdzies tak tyle co glowka od zapalki, dobrze?

"Tyle co główka zapałki" chyba wystarczy na sam rdzeń.

A jak się nakłada na "ziarnko ryżu", to sama nazwa metody mówi ile mniej więcej się nakłada. Jeśli inni tak nakładali na swoje procki i im nie wychodziło poza niego to znaczy, że metoda jest dobra. Przydaje się jeśli ktoś nie wie ile mniej więcej nałożyć.

Ja osobiście mam na ziarnko ryżu i nie narzekam.

Nie mam żadnych problemów, a i temperatura niska.

P.S. Używam AS 5.

Edytowane przez Dj paw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem wczoraj jednak Ceramique Silver 5 już nie było :-| noi nałorzyłem najpierw metodą ,,ziarnko ryżu,, i musze powiedziec że w moim wypadku nie jest to dobra metoda po właczeniu kompa temperatura wynosiła 34-35*C więc postanowiłem to wszystko usunać i posmarować cały head spreader noi temperatura wynosiła jakies 31-32*C :razz: na starcie po dłuższym czasie siedzenia temperatura była prawie taka sama jak na silikonie noi sie troche wnerwiłem po co ja kase wydałem ale jak sobie troche pograłem to temperatura podskoczyła z 38* tylko do 41* przy zamknietej budzie! a w pokoju było goraco (nawet bardzo) wiec mysle że pasta niezła tylko przy nakładaniu na head spreadera strasznie trudno sie rozsmarowywała :mad: moze trzebabyło ja troszke rozgrzac suszarką do włosów :D ale ogólnie jest spox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi