Skocz do zawartości
Diabel03

Windows Vista

Rekomendowane odpowiedzi

Jak donosi serwis ActiveWin następna wersja Windows znana dotychczas pod nazwą kodową Longhorn przyjmie po premierze nazwę Windows Vista. Oficjalne potwierdzenie Microsoftu ma się pojawić dzisiaj o godzinie 6:00 Pacific Time, czyli o 15:00 czasu polskiego na stronie Microsoft PressPass. Czekamy z niecierpliwością!

Zmiana ostatecznej nazwy projektu przed wprowadzeniem go na rynek jest zwyczajem Microsoftu, który natchnienie do nazw kodowych - ciekawych, a często niemających wiele wspólnego z opracowywanym oprogramowaniem - czerpie w tym wypadku z najbliższego otoczenia. Whistler (Windows XP) i Blackcomb (następca Longhorna) to szczyty położone w British Columbia w Kanadzie, a Longhorn to... bar dla narciarzy zmęczonych podbojem Whistlera.

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Microsoft oficjalnie przedstawił nową nazwę dla systemu Windows "Longhorn" i jak już wcześniej informowaliśmy brzmi ona Windows Vista.

Dołączona grafika

Krótki film z prezentacji nowej nazwy

Oficjalna informacja prasowa o nowej nazwie

Oficjalna strona systemu Windows Vista

Już niedługo pierwsze wersje:

• Windows "Longhorn" Vista Beta 1: 7/27/05

• Windows "Longhorn" Vista Beta 2: 11/16/05

• Windows "Longhorn" Vista RC0: 3/17/06

• Windows "Longhorn" Vista RTM: 6/28/06

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie już nie moge doczekać nowych "okiem". Po tym co Microsoft pokazał wydajać Win XP można myśleć, że ten system bedzie tylko lepszy. Ja osobiście licze na to, że dopracuja IE (o ile IE w ogóle bedzie :P). Trudno powiedzieć czego bym chciał od nowego systemu kiedy wszystko w XP mi pasi (z wyjątkiem IE, którego i tak używam ;)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sa testy zamkniete.

1580569[/snapback]

Może i zamknięte ale ja 27 lipca 2005 miałem viste zainstalowaną na kompie. Jakie wrażenie. Cóż niewielkie zmiane w stosunku do longhorna, którego wcześniej także miałem zainstalowanego / IE 7 / Jeszcze bardzo dużo temu systemowi brakuje do doskonałości pomimo, że jest szybszy od XP. Problem tkwi w sterownikach, począwszy od kart grafiki po muzyke, sieciówki. Wszystkie prawie trzeba ręcznie instalować a do tego nie wszystkie chcą się instalować / wywala info, iż nie ta wersja windowsa/. Jeżeli ktoś ma troszke wiedzy to tak, jeśli nie nie polecam narazie instalacji tej wersji visty. Jeżeli ktoś chce chętnie podam link do instalki na pw. Jest wersja 32 i 64 bitowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe ile to "cudo" będzie kosztować... pewnie gdzieś z 1500zł... :D

1594120[/snapback]

zależy gdzie ;]

na stadionie pewnie taniej B)

ja i tak wolę moje win98se co se kupiłem 5 lat temu razem z kompem ;]

Edytowane przez mkl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi