Skocz do zawartości
romek

AMD Sempron 64 - Kompendium

Rekomendowane odpowiedzi

wyglada mi na kontroler pamieci :| ram daj na 100(200)mhz czyli najmniej a htt na no 2x albo 1x. podnies napiecie prockowi (ale nie przesadzaj max 1,65v ale dobrze go schładzaj;) - jest zima za oknem ;) ) i sprawdzaj

Edytowane przez Pageup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoxxx napisał(a):

no wlasnie moge leciec dalej i dalej ale powyzej tych wartosci wysypuje sie windows to znaczy htt na ile ustawic 2x ?? , a te cpu ddr clock na ile zapodac ?? , czyzby to ram juz nie dawal rady ??

ustaw timingi

2,5

9

4

3

3

12

16 i dalej tak jak juz masz

jak mialem ta plyte to kazde pamieci jakos lubialy takie ustawienie

moze to pomoze...pamietaj, ze ta mobo konczy sie z biosu na 312 albo 317 wiec dalej tylko pod windowsem jedz

co do max htt to moja sztuka pykala na htt 355 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pageup napisał(a):

wyglada mi na kontroler pamieci :| ram daj na 100(200)mhz czyli najmniej a htt na no 2x albo 1x. podnies napiecie prockowi (ale nie przesadzaj max 1,65v ale dobrze go schładzaj;) - jest zima za oknem ;) ) i sprawdzaj

HTT na 2 albo na 1 to wyjdzie wtedy taktowanie proca 16MHz :lol:

Jezeli już to chodziło CI o HT i tak:

Mnoznik HT 2x i 1x nie działa ;) więc daj 3x albo 2,5x jeżeli takowy plyta posiada ;)

I poluzuj tajmingi jak kolega wyżej pisał, możęsz też dać Vcore 1,55V ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzidzion napisał(a):

ustaw timingi

2,5

9

4

3

3

12

16 i dalej tak jak juz masz

jak mialem ta plyte to kazde pamieci jakos lubialy takie ustawienie

moze to pomoze...pamietaj, ze ta mobo konczy sie z biosu na 312 albo 317 wiec dalej tylko pod windowsem jedz

co do max htt to moja sztuka pykala na htt 355 :)

no i lipa daje timingi jakie podales i jade na 310 w super pi wysypka 3 dmark nie przelatuje caly i reset napiecie nawet dawalem na 1.600 , ma ktos moze jeszcze jakies pomysly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm co wiecie o sempach z końcówką " BO"SDAXXXXAIO2BO

Bo BA(32bit) BX(64bit) a BO ? <_< BO jest w revizji E3 ale czy posiada 64 bity i SSE3 z tego co wyszukałem w googlach wychodzi na to, że 64bity ma ale nie jestem do koca pewien ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dejot napisał(a):

hmm co wiecie o sempach z końcówką " BO"SDAXXXXAIO2BO

Bo BA(32bit) BX(64bit) a BO ? <_< BO jest w revizji E3 ale czy posiada 64 bity i SSE3 z tego co wyszukałem w googlach wychodzi na to, że 64bity ma ale nie jestem do koca pewien ;)

64bit - są

SSE3 - nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

wsumie jeżeli na s939 i do sempronka to warta uwagi jest msi k8neo4, anbyłem taką, nówke mozna juz miec za 290zł, a płyta htt350 uciąga, co do procka to mam z 32 tygodnia, srednio jest

ok 2550 zrobi na 1.5 z groszami, do 2700 juz potrzebuje 1.65 volta, ale sie go jeszcze rozgrzeje więc bedzie dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robin AMD napisał(a):

Ja mam Semprona D0 ma 64Bit ale nie ma SSE3. Co do podkręcalności testowalem go u kumpla ktory ma plyte DFI i Sempa 2500+. Zamontowalismy do tej DFI mojego sempa i poszedł na na 2,7Ghz z groszami. Dalej nie testowalem bo mam BOX chlodzenie.

Ty masz na rdzeniu oakville (czyli Winchester) ;) ale wykrywa jako Palermo... przy jakim V zrobił 2,7 ?

teraz znalazłem, że "BO" ma SSE3 i 64bit ;) ... już nie wiem co mysleć - a zamierzam wessać tego "BO" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

victor89 napisał(a):

BO miało sse3? :P

lepiej kupić e6 ze sklepu :] te nowsze ładnie się kręcą

nie kupie ze sklepu za taką cene jaką ja miałem ;)

Ale chyba koopka z tego wyjdzie bo musiałem władować kase w samochód a wypłata dopiero w poniedziałek ;]

Viktor nie wiadomo jak to jest z tym E3 bo jak jest tak jak z Venicami a do tego jest z 17 tygdonia czyli ta tak jak wypaśna serai Veniców "E3 17 tydzień" to moze być ostro :lol: :-P

http://de.wikipedia.org/wiki/AMD_Sempron#Palermo_E3

Edytowane przez Dejot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój bład - byłem przekonany że e3 nie ma sse3 ;)

ja bym raczej postawił na e6 ;)

Popatrz na mojego, na semprona miazgi, na sempa tomcata - najmniej ~2,8Ghz

Edytowane przez victor89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dejot napisał(a):

Ja myślałem bardziej nad 3000+ ale jeszcze zobacze jak znajde tanio 2800+ to może i jego wessam ;)

Różnicy w kręceniu sempów spośród modeli 2600+ 2800+ i 3000+ nie ma żadnej różnicy. Z resztą popatrz na statystyki na superpi.zenfist.pl Do sempa trzeba miec poprostu szczęście, tak samo jest z tygodniami produkcji; brak tu jakiejkolwiek reguły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miazga82 napisał(a):

Różnicy w kręceniu sempów spośród modeli 2600+ 2800+ i 3000+ nie ma żadnej różnicy. Z resztą popatrz na statystyki na superpi.zenfist.pl Do sempa trzeba miec poprostu szczęście, tak samo jest z tygodniami produkcji; brak tu jakiejkolwiek reguły.

dokładnie

i raczej kupować nówki, bo używki w 90% są przebrane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z góry sorry, że nie przeczytałem całego topiku, wiem że ide na łatwiznę, ale inaczej nie mogę :) nie miałem czasu na przeczytanie topiku, sesja itd itd. Jutro prawdopodobnie będę chciał kupic semp64 pod 754. Doradźcie, którego brać, myślę o 2800+ i w zwyż ( te gdzie jest 256 L2 ). Czy te egzemplarze co są aktualnie w sklepach kręcą sie pięknie ? :) czyli > 2.5ghz, czy trzeba mieć niesamowitego farta -> czyt kupić selekta. Do tego mam zamiar wziąć DFI NF3 250gb. Ten post też pisany z pośpiechu, mam nadzieję, że wybaczycie. Najlepiej jakby ktoś jak najszybciej mi odpisał :) ( nie lubię w pośpiechu kupować, ale tak wyszło ).

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> 2600+ ew 3000+ ale wtedy mozna ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> gorsza plyte (nie musi osiagac powyzej 300mhz HTT)

256kb to marketingowy chwyt, szkoda przeplacac..... (patrz Dosia)... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ojejku napisał(a):

Żeby jeszcze tylko dfi mieli na stanie w 4speedzie bo inaczej pozamiatane ;)

pozdro.

Dlaczego akurat w 4speedzie ja brałem z apollo pomimo braku na stanie płyta była u mnie za 4 dni od daty zamówienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kosiarz_1987 napisał(a):

Dlaczego akurat w 4speedzie ja brałem z apollo pomimo braku na stanie płyta była u mnie za 4 dni od daty zamówienia

Dlatego że jest z Wrocka ;) a ja potrzebuję dzisiaj mobo :>

Trochę OT bo to temat o sempkach, ale nie burzcie się :)

Updejt.

Kupiłem :) I DFI i sempa 2800+ ( dzięki Mak za podwiezienie :) ).

O to on:

Dołączona grafika

pozdro.

Edytowane przez ojejku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi