Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka pytań zanim kupię...

1. Czy obecność starszego standardu AGP nie zmniejsza wydajności kart PCI-E?

2. Jakość wykonania - czy płytka jest ładnie wykonana? Mam na myśli m.in. użyte podzespoły, laminat, porty na płycie i te USB/dźwięk/sieciówka/itp., radiatory.

3. Czy po O/C standardowe radiatorki nie przegrzewają się?

4. Montował ktoś Arctic Cooling Freezera 64 PRO? pasuje?

5. Rozumiem, że procesory X2 nie pracują na tej płycie?

6. Wkładaliście do niej Hynixy D43 2x 512mb? Jakieś problemy?

7. Z Waszych wypowiedzi wyczytałem, że aby osiągnąć wydajność DFI nf4 U-D tej płycie brakuje tylko większego wyboru napięć - jakie poza tym wady zauważyliście?

Nie przeczytałem wszytskich stron, ale na niektórych natykałem się na OCZ boostera... z czym to się je? (to jakiś mod?) Jeśli wskażecie mi stronę w temacie, o ile ktoś to już tutaj opisywał, to będę wdzięczny.

Edytowane przez Arti_S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

AD1> port AGP jest rozpatrywany niezależnie przez SB , natomiast PCIEX przez NB więc niema żadnych spowolnień itp. z opinii które widziałem to port AGP na tej płytce działa lepiej niż na NForce3 250 .

AD2> jak dla mnie OK > dobra sieciówka , dźwięk 7.1 , kontroler SATA2 itp itd , kondziołki o ile się nie mylę są ricoteca

AD3> tego niewiem bo odrazu po zakupie tej płyty stare radiatorki z NB i SB zdemontowałem i zamontowałem w ich miejsce te złote zalmany ( te niższe ) , NB dodatkowo jest chłodzony wentylem 4x4cm Cooler Mastera z zestawu "Blue Ice" ( tzn świecący na niebiesko ) . NB i SB przesmarowałem Arctic Silver 5 i np NB podczas normalnej pracy ma ok 28-30*C .

AD4> niewiem czy pasuje , zwykły tzn "Freezer 64" pasuje na 100% , sam jestem zainteresowany taką opcją bo zamierzam sobie takie cudo zamontować .

AD5> z tego co wiem to procki X2 pracują na tej płycie bezproblemowo tak samo jak opterony > Zajrzyj na OCWORKBENCH tam jest full info o prockach na tej płycie . Po zamontowaniu przejściówki w tym żółtym slocie będzie nawet obsługiwać procki pod socket 940 .

AD6> ????

AD7> napięcia standardowe to max 1,45V procek i 2,7V pamięci > to jedyna wada tej płytki bo np. moje pamięci się spoko kręcą wyżej , ale potrzebują ok 2,85-2,9V więc lipa , ALE >

OCZ BOOSTER > jest to takie wypasione urządzonko które się montuje do slotu RAM i zwiększa ono napięcia pamięci . Niestety niewiem na jakiej zasadzie to działa . Na 100% działa na tej płycie i zamierzam sobie coś takiego sprawić jak tylko znajdę kasiorę . MINUSY > blokuje dwa sloty pamięci więc po zamontowaniu boostera dostępne są tylko 2 .

NA VDIMM jest mod , ale za bardzo zamotany i trzeb dużo lutować >czyli to czego nie lubię robić z płytą główną bo łatwo coś spier**** .

NA VCORE jest dość prosty mod który polega na połączeniu dwóch punktów na płycie głównej lakierem elektroprzewodzącym > dokładny opis jest np na OCWORKBENCH > są spekulacje apropo's jego poprawnego działania na różnych biosach i narazie nie zamierzam go stosować do póki się sytuacja nie sklaruje i nie kupię sobie lepszego chłodzenia .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tej płycie można podłączyć karty obsługujące w sumie 5 lub nawet 6 monitorów ( jak się dorwie kartę na PCI która obsługuje 2 monitory !!)

na tej płycie możliwe jest jednoczesne kożystanie z kart graficznych PCIEX + AGP + PCI

niezła masakra

czytałem o tym gdzieś na OCWB i gdzieś jeszcze chyba na jakimś szwabskim forum

Pozdrawiam

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AD1> port AGP jest rozpatrywany niezależnie przez SB , natomiast PCIEX przez NB więc niema żadnych spowolnień itp. z opinii które widziałem to port AGP na tej płytce działa lepiej niż na NForce3 250 .

Według testów które czytałem (linki na pierwszej stronie tematu) port AGP ma bardzo dobrą wydajność. Nieco gorzej jest z PCI-E który troszeczke ustępuje np DFI.

AD5> z tego co wiem to procki X2 pracują na tej płycie bezproblemowo tak samo jak opterony > Zajrzyj na OCWORKBENCH tam jest full info o prockach na tej płycie . Po zamontowaniu przejściówki w tym żółtym slocie będzie nawet obsługiwać procki pod socket 940 .

X2 jest na liście procesorów obsługiwanych przez ta płytę. Według tego co można było znaleźć na początku tego tematu to przejściówka miała nie być na s940 tylko na nowy M2. Tak mi się coś po głowie kołacze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ano bardzo możliwe bo też coś słyszałem że ma obsługiwać na tej przejściówce te nowe procki M2 > tylko na jaki są one socket ??

A co do PCIEX to w biosie OCWB2 jest jakaś regulacja trybu PCIEX > bodajże slow / normal / fast / very fast > więc kwestia regulacji > możliwe że jak się da na fast to coś poprawi wydajność PCIEX > niewiem jeszcze nie testowałem .tej opcji

Pozdrawiam

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kencho-1 i macr0n - dzięki za odpowiedzi.

marc0n - na jakim napięciu pracują u Ciebie te hynixy i jakie jest ich standardowe napięcie?

Slot AGP nie jest mi do niczego potrzebny (sprzedałem już R9700 :) ), ale intryguje mnie sam chipset, a i cena jest bardzo zachęcająca. Słyszeliście może o wersji tej płyty/chipsetu bez obsługi AGP? (niekoniecznie ASrock) W końcu, wg tego co pisze Kencho, różnica byłaby jedynie w SB.

ULI M1689 ma niestety tylko AGP, a strona uli electornics się nie ładuje.

Edytowane przez Arti_S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie sie ustawia HT w biosie OCWB1 ??

Tam gdzie w inych biosach do ASRocka. Dajesz PCIE cośta cośtam na asynchro i możesz zmieniać wartośc magistrali HTT (standardowo 200).

To raczej socket nazywa się M2 :-P , a procki to chyba jeszcze nie wiadomo jak będą się nazywać.

Pozdro

Socket nazywa sie wstępnie M2, czy tak będzie po premierze to nie wiadomo. Ma on 940 nóżek stąd wzięło się określenie S940 ale nie jest on zgodny z obecnym S940 dla Opteronów.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arti_S - 2.7 chyba :)

ajsi - to to wiem ale czytalem gdzies w innym watku, ze HT moze miec wartosc x1 x2 x3 x4 i najlepiej ustawic x3, poniewaz 1 i 2 nie dzialaja za dobrze, a ustawienie x4 moze wplywac negatywnie na oc (przy wysokim HTT)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kencho-1 i macr0n - dzięki za odpowiedzi.

marc0n - na jakim napięciu pracują u Ciebie te hynixy i jakie jest ich standardowe napięcie?

Slot AGP nie jest mi do niczego potrzebny (sprzedałem już R9700 :) ), ale intryguje mnie sam chipset, a i cena jest bardzo zachęcająca. Słyszeliście może o wersji tej płyty/chipsetu bez obsługi AGP? (niekoniecznie ASrock) W końcu, wg tego co pisze Kencho, różnica byłaby jedynie w SB.

ULI M1689 ma niestety tylko AGP, a strona uli electornics się nie ładuje.

bedzie nowa plyta asrocka z dwoma sltoami pci-e 16x. chipset afaik tez bedzie nowszy.

ja mam pytanie odnosnie vcore moda. czy mod ustawia na sztywno napiecie na procu na 1,55v ? czy tez jest mozliwosc regulacji w biosie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest mozliwość regulacji , mod ten daje mozliwość zwiększania do 1,55V czyli można ustawić 1,475 > 1,50 > 1,525.> 1,55

LINKA DO MODA 1

LINKA DO MODA 2

Pozdrawiam

to to wiem ale czytalem gdzies w innym watku, ze HT moze miec wartosc x1 x2 x3 x4 i najlepiej ustawic x3, poniewaz 1 i 2 nie dzialaja za dobrze, a ustawienie x4 moze wplywac negatywnie na oc (przy wysokim HTT)

bo jak zaczniesz podkręcać i ustawisz na np 270Mhz to przy mnożniku x4 masz szynę HT 1080 !! co raczej stabilne nie będzie , natomiast jak ustawisz X3 będzie 810Mhz .

PS HT na tej płytce może być nawet x5

Pozdrawiam

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytkę już zamówiłem.

Mam nadzieję, że jak najszybciej zostaną rozwiązane problemy z biosem.

Kolejne moje pytanie dotyczy oprogramowanie dostarczanego z płytą - do karty sieciowej, dźwiękowej, itp. Czy ASrock proponuje tu coś ciekawego w porównaniu np. z Nvidią? (moja poprzednia płytka to NF7S2.0) A może natknęliście się na jakieś oprogramowanie tworzone przez użytkowników?

edit:

Czy płyta posiada jakieś rewizje, czy tylko jeden model jest dostępny na rynku?

Edytowane przez Arti_S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też już zamówiłem i czkem już od niedzieli. Ot cały komputronik, a miałobyć w 24h ta jasne.

Są chyba dwie rev. 1.00 i 1.04 ale nie jestem pewny, może niech ktoś jeszcze sie wypowie.

Edytowane przez Greg_1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nie jest do końca prawda .

Ja mam rev1.04 i na początku był w niej bios 1.10 i jedną z pierwszych rzeczy jakie zrobiłem to wgrałem bios 1.20 , bo bios 1.10 to totalna porażka > mega niestabilny.

Z ciekawych programów które dostarcza producent płytki to jest np. "Norton Internet Security 2005 " , co mnie z lekka zdziwiło , bo Asrock zazwyczaj dawał jakieś lipne oprogramowanie antywirusowe .

Natomiast jeżeli chodzi o programy diagnostyczne które rozpoznają poprawnie tą płytę to np SpeedFan 4.27 , CPU-Z , Winbond Hardware Doctor itp itd.

Nowym posiadaczom tej płytki polecam przesmarowanie NB i SB jakąś porządną pastą np. Arctic Silver 5 , bo standardowo jest jakiś biedny silikon i to tak ciapnięty na środku i przyciśnięty radiatorem , więc nie jest równo rozprowadzony po całej powierzchni. Jak nie będziecie kożystać z portu AGP to radzę się zastanowić nad wymianą tego badziewnego radiatorka na SB i zamontowaniem tam jakiegoś zalmanka .

Pozdrawiam

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem na etapie dobierania procka.

Jeśli puszczę procesor na 9x312, to czy na tej płycie bez problemu dobiorę asynchroniczne taktowanie pamięci, tak aby były gdzieś na 240 mhz? (wątpię, czy hynixy które zamówiłem pójdą wyżej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej!

oto moje pytanie :D jest ono proste, ale ja nie potrafie na nie dobrze odpowiedzieć i mieć 100% pewności:

Aktualnie mam gigabyte k8ns-939 i zastanawiam się, czy opłaca się zamiana tej płyty na asrocka.

Proszę o rady,

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakie dzielniki na pamiatki ma ta plyta?

Jestem na etapie dobierania procka.

Jeśli puszczę procesor na 9x312, to czy na tej płycie bez problemu dobiorę asynchroniczne taktowanie pamięci, tak aby były gdzieś na 240 mhz? (wątpię, czy hynixy które zamówiłem pójdą wyżej)

Płyta ma dzielniki DDR100 (1/2, dostępny tylko w Biosach modowanych), DDR133 (2/3), DDR166 (5/6), DDR200 (1:1).

Oprócz tego inne dzilniki można wymusić z Windy. Wniosek, bez problemu można dobrać asynchroniczne taktowanie.

hej!

oto moje pytanie :D jest ono proste, ale ja nie potrafie na nie dobrze odpowiedzieć i mieć 100% pewności:

Aktualnie mam gigabyte k8ns-939 i zastanawiam się, czy opłaca się zamiana tej płyty na asrocka.

Proszę o rady,

pozdrawiam

Nie znam Twojej płyty, ale jeśli nie kręcisz to raczej nie ma to sensu (trzeba by porównać wyposarzenie i koszty przesiadki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm no więc tak..

co do tej płyty to max htt jakie udało mi się na niej ustawić to 300 MHz :| nie wiem czy to dużo ale wydaje mi sie że nie, jeśli chodzi o procesor to jest to athlon 64 3000 winchester 0451 i z nim też nie jest kolorowo... jak dochodze do fsb 270 to już trzeba napięcie podnosić na 1,45, może to płyta jest winna że nie chce dalej sie kręcić. Zasilacz to Chieftec 360. A jeśli bym zmienił te płyte to narazie został by radeon 9000 ;] no ale wkrótce chciałbym coś na pci-e,

Czy teraz po krótkim opisie mojego sprzętu da się wieciej coś powiedziec na temat zamiany tej płyty na Asroca ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobne wyniki OC osiągniesz na Asrocku (max HTT pewnie bedzie wyższe, ale czy wykorzystasz ten potencjał płyty to zależy od proca i innych czynników), więc pytanie nadal sprowadza się do kosztów przesiadki i ilości wyposażenia.

Edytowane przez ajsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej jest sens kupowania tej plyty do o/c jesli na ram mam przeznaczone okolo 150zl ? czyli jedna 512 np twinmosa?

zaznaczm ze jestem laikiem w tych sprawach :)

chodzi mi o srednie oc..cos w granicach 2400? (venice)

co byscie polecili?

Edytowane przez RoY61

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z twinmosem to dużo nie pokręcisz bo twinmoski na winbondach ( jeżeli takie znajdziesz , bo "zwykłe" się za dobrze nie kręcą ) potrzebują do mocniejszego OC dużego napięcia , a płytka ta przy ustawieniu napięcia pamięci na HIGH daje 2,7V .

Jak byś miał z 250zł na pamięć to polecam Kingmax Hardcore , które standardowo działają na 500Mhz z timingami 2,5-3-3-8 > sam mam taką kostkę i ustawiona na 260Mhz (520Mhz real) z timingami 3-4-3-7 1T 2,7V ma w Evereście Odczyt ok 4000MB/ Zapis ok 1570MB / Czas Oczekiwania 44,5ns .

Na tej płycie spokojnie można pokręcić , tylko do mocniejszego podkręcania procka trzeba zrobić banalnego VCORE moda , natomiast żeby mocniej pokręcić pamięci należy zaopatrzyć się w OCZ BOOSTER'a ( koszt ok 160zł ) .

Na wjazd spokojnie wszystko u mnie śmiga na 9x260 1,45V ( Procek Venice BOX i BOXowy cooler ) i pamięci na 2,7V ( high ) na 260Mhz 3-4-3-7 1T ( synchro z prockiem > 200Mhz 1:1 ) przy takim ustawieniu pamięci są zimne , natomiast proc przesmarowany Arctic Silver 5 grzeje się ok 30*C Idle > 38*C Stress ( np. pod Super PI ).

ok poniedziałku jak przyślą mi Freezera 64 PRO i zrobię moda VCORE to podam co mi się udało wykrzesać z mojego procka i płyty .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...