torque Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 (edytowane) Ja tak nie mam bo wogole nie mogłem podłaczyc diod bo na płycie piny sa rozmieszczone niestanstandartowo i nie dało sie tego podłaczyc ;) Aha a tą funkcja HTT to PCI Decode Scheme ostatnio sprawdzałem na wszystkich ustawiniach, ale zadych roznic raczej nie ma ;) teraz cały czas mam ustawione substractive Edytowane 3 Sierpnia 2006 przez torque8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bublus Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 ORTOGRAFIA !! > Nie zaniżaj poziomu forum wolałbym usłyszeć odpowiedz na moje pytanie ;P a te błędy to z pospiechu, a te błędy to z pospiechu zwykle nie mam za dużo czasu… ;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 (edytowane) Mam prośbe do was ;) Mógłby ktoś zapodać całą ogólną fotke mobo z zaznaczonym miejscem gdzie się robi vid moda ? Bo to co jest tu trochę mało ukazuję... BTW Freezer fajnie się sprawuje jako Passiv Cooling :D Pozdro Edytowane 3 Sierpnia 2006 przez Lanc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 (edytowane) Tez sie troche namęczyłem gdzie to znalezc, ale znalazłem. Miejsce to jest na samej gorze mobo ponad koszykiem na wentyle. Jak to znajdziesz to tam juz jest wszytko jak na tej focie z ocwb A freezer jest dobry jako pasive poki sie nie kreci proca ;) Edytowane 3 Sierpnia 2006 przez torque8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Jutro wam podam linka do konkretnego posta na forum w którym pisałem jak go ( moda VID4 ) zrobić > dzisiaj niestety już wypiłem kilka bronków i idę spać ;) bublus > niemam dysku na SATA2 więc się nie wypowiem na ten temat. ;) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 dokładnie, asrock sie postarał :> ale nurtuje mnie jedno czemu non stop pali mi sie kontrolak hdd(dioda) na "poł gwizdka" a gdy dyski pracuje swiatło diody jest mocnijsze :) nie przeszkadza to wogole ale ciekawi mnie czy ktos tez tak ma :)) Pozdrawiam :) Ja tak niemam :) więc u mnie wszystko ok. Może przepnij kable od diody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 (edytowane) Jutro wam podam linka do konkretnego posta na forum w którym pisałem jak go ( moda VID4 ) zrobić Pozdrawiam Link do tego konkretnego posta :) 1. Czym ten lakier zmyć najlepiej ? Jak bym chciał sprzedać mobo to musze to zmyć ;) 2. Zobaczcie to. IMO połączenie Vid3 z SGND daje fajny rezultat :) Vcore 1.225-1.350 raczej nie używamy, mamy do dyspozycji całą resztę, no i 1.1v dzięki czemu nie trzeba rezygnować z Cool 'n Quiet :) Pozdro Co do Freezer @ Passiv to u mnie aktualnie procek śmiga na 4x 1.1vcore + Freezer Passiv + open buda - max 39* [ofc proc jest w IDLU] Pozdro Edytowane 3 Sierpnia 2006 przez Lanc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 dokładnie, asrock sie postarał :> ale nurtuje mnie jedno czemu non stop pali mi sie kontrolak hdd(dioda) na "poł gwizdka" a gdy dyski pracuje swiatło diody jest mocnijsze :) nie przeszkadza to wogole ale ciekawi mnie czy ktos tez tak ma :)) Pozdrawiam :) Witam. Na początku też tak z diodą od hdd miałem. Po prostu zrób tak: wypnij wszystkie kabelki odpowiedzialne za diody itp. i wepnij je od nowa DOKŁADNIE tak jak w instrukcji płyty pisze ( miej na uwadze żeby żadne piny nie stykały się z sobą metalowymi końcówkami) . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 VCORE MOD by Kencho-1 Co będzie potrzebne do zrobienia moda Vcore na tej płycie Asrocka : Klej lub lakier elektroprzewodzący > w moim przypadku wybór padł na "ELECTON 40 AC" , jest to lakier na bazie srebra który doskonale przewodzi prąd > koszt w sklepie elektronicznym 23,50zł > schnie ok kilka godzin ( niewiem dokładnie bo zostawiłem go i poszedłem spać ). Taśma izolacyjna > zdecydowanie izolacyjna , a nie zwykła klejąca , ponieważ widać dokładnie dokąd sięga taśma , co w przypadku przezroczystej taśmy klejącej może być trochę problematyczne . Srubokręt płaski z cienką końcówką > przydatny przy wyciąganiu kołeczków zabezpieczających z koszyka , oraz dociśnięciu taśmy izolacyjnej naokoło naszego punktu operacji na płycie . Latarka > zdecydowanie tak > jest to bardzo przydatny element ponieważ można go łatwo obracać naokoło punktu operacji i dokładnie oświetlić punkt naszej operacji . Ja używałem 5cio diodowej latarki dającej lekko niebieskawe światło . Lupa lub okulary > powiekszą obraz miejsca które bedziemy modyfikować > niestety tego gadgetu nie posiadałem więc musiałem wszystko oglądać bez wspomagania z odległości ok 20cm ;) Małe kombinerki > przydatne przy demontażu koszyka ( do wyciągnięcia zawleczek i naciśnięcia zatrzasków po spodniej stronie płyty głównej DUŻO CIERPLIWOŚCI , ZIMNEJ KRWI I OPANOWANIA > modyfikowanie takiego podzespołu jak płyta główna mazidłami przewodzącymi prąd wiąże się ze sporym stresem !!!! >>>>>>> Modyfikacja >>>>> Krok 1 > zdjąć koszyk > płaskim śrubokrętem podważyć białe zatyczki bolców mocujących koszyk i wyciągnąc je , zdjąć koszyk ( trzeba ścisnąć te bolce po stronie spodniej płyty głównej ) Krok 2 > zabezpieczyć dokładnie miejsce operacji taśmą izolacyjną > ja robiłem to trzy razy , aż byłem w 1000% pewien że tym razem jest OK . Czyli obkleić czterema kawałkami taśmy naokoło to miejsce które będziemy łączyć lakierem > nie żałować taśmy > lakier jest co prawda gęsty , ale jak by spadła kropelka gdzieś obok to mógłby być ZONK . Krok 3 > przesmarować lakierem > po dokładnym zabezpieczeniu jak będziemy w 1000% pewni że zostanie założony tylko tam gdzie chcemy Krok 4 > poczekać aż wyschnie > moim zdaniem po ok 3 godzinach powinien być suchy , ale najlepiej zrobić to wieczorem , pójść spać i rano kontynuować pracę . Krok 5 > zdjąć ostrożnie taśmę izolacyjną > najlepiej odrywać paskami , ponieważ jak bedziemy odrywać całość może zejść razem z lakierem . Krok 6 > zamontować spowrotem koszyk ( pamiętajcie o tych białych kołeczkach ) Krok 7 > zainstalowac spowrotem płytę w kompie :) >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> po poprawnym połączeniu VID4 i SGND tak jak to jest pokazane np TUTAJ zgodnie z zamieszczoną tam tabelką po ustawieniu na 1,075 mamy napięcie na procku 1,475V !! , 1,100V daje 1,500V , 1,125V daje 1,525V , 1,150V daje 1,550V > pozostałe napięcia działają standardowo . Działa z biosem OCWB1 i najprawdopodobniej z biosem 1.20 . Należy jednak uważać ze zbytnim podnoszeniem napięcia ponieważ u mnie płyta podaje zawyżone napięcie i np. przy 1,45V mam od 1,458V do 1,488V , natomiast jak ustawiłem na 1,500V ( 1,100V w biosie ) to napięcie skakało od 1,518V do 1,546V więc zapewne przy ustawieniu 1,550V ( 1,150V w biosie ) napięcie będzie w okolicy 1,6V !! Jak dostanę wieczorkiem spowrotem mój kabel od komórki to zapodam kilka fotek które zrobiłem w trakcie modowania . UWAGA JEŻELI ZDECYDUJESZ SIĘ NA ZROBIENIE TEGO MODA TO MUSISZ BYĆ W 100% PEWIEN ŻE WIESZ CO ROBISZ . NIE PONOSZĘ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA USZKODZENIA SPOWODOWANE KOŻYSTANIEM Z OPISU KTÓRY ZNAJDUJE SIĘ W TYM POŚCIE . WSZYSTKIE MODYFIKACJE PRZEPROWADZASZ NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ to taki standardowy dopisek żeby nie było wątpliwości jak ktoś coś popsuje ;) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 @DarkArrow Zobacz mój poprzedni post i to co kryje się pod napisem "Link do tego konkretnego posta" No ale dobra wiem, że nie każdy to musiał widzieć i wkleiłeś to tu dla dobra ogółu... Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Kurde ja to bym sie bał robic tego moda :? ehhh.. a jakbym tak miał niefarta i cos by sie zrąbało to płyta na którą pracowałem przez wakacje by sie poszła pierrrr.... pozatym działa tylko z dwoma biosami o ile sie nie myle :D niby prosty mod ale jak przypomne jak trzesły mi sie ręce przy zdejmowaniu shima z mojego 9700Pro to..... :-| pozatym cena lakieru...... hehe dobra koniec marudzenia, co do tej diody od HDD też mi swieci jakby słabiej heh no ale widze że dużo z was tak ma p.s asrock ma jakis program do wgrywania biosu z pod windy? coś typu live update?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Tak, można wgrać biosa spod "Windy"... Poszukaj na stronie Asrocka... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 A bios 2.20 wnosi coś nowego wzgledem 2.10?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 fraduś nic nie bój mod jest prosty ja [gluteus maximus] węża, zawsze wgrywaj nowy bios, problemy z cold bootami rozwiazane w najnowszy w 100% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymeq Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Może ktoś powie jak podkręcić proca. Może pytanie dla laika, ale jestem lewy w temacie OC. Overclock mode ustawiłem na CPU, PCIE Async. Teraz powinienem zwiększać CUP Frequency, ale co zrobić z PCIE Frequency? Nic tam nie zwiększać, nie zmniejszać? A jak po tych zmiana ram będzie pracował?? Mam 1GB GoodRAM w jednej kości na tych małych kościach BGA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Nie nawet i w 2.20 wywalają się cold booty ;) np miałem go dziś i wczoraj i tydzień temu jak naraizie od początku jak jest 2.20 miałem ich 5. Dodam że mam też freezy w systemie np jak włączam CPU-Z lub EVERESTA, freez jest zawsze jak się ładują (występuje to dosyć często) z innymi programami ok. Może to tylko u mnie ale tak jest :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 @misiek Czym skręciłeś tego Freezerka do 1.3k rpm ? :> @fredus Ten mod dlatego jest taki fajny, że w razie nie udania lakier można zmyć i nie pozostaje po nim żaden ślad ;] Działa ze WSZYSTKIMI Biosami OCWB i z biosami 1.20 i od 1.50 w górę :) Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 @misiek Czym skręciłeś tego Freezerka do 1.3k rpm ? :> Kontrolerem obrotów od Pentagrama. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymeq Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 A mi ktoś pomoże?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) cold booty czyli że płytka sie nie botuje?? dymeq ustawiasz PCI-E na asynchrous i lecisz z HTT w PCI-E frequency nic nie zmieniasz, ale niech sie jeszcze eksperci wypowiedzą :D p.s co do freezów to na 2.10 jak narazie nie zaobserwowałem jakiś szczególnych B-) p.s teraz patrzyłem do biosu i nie wiem czy ustawić asynchrous czy synchrous :unsure: aha i co potem leciec z HTT czy ustawiac jeszcze coś z pamieciami?? p.s2 a boot failure guard macie na enabled czy disabled?? naprawde sory za noobowate pytania ale ta płytke i wogóle A64 mam dwa dni więc prosze o wyrozumiałość :-P Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez fredus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) Guarda miej na Enable. Dzięki temu, jak ustawienia będą za wysokie dla podzespołów to po chwili płyta zbootuje na def ustawieniach z napisem że Overlocking Failed :) Miej Asynchrous, tj zwiększasz HTT a PCIE jest cały czas na 100 ;) Pozdro Aaaa jeszcze 1. Musisz wejść do Chipset Settings i CPU to NB (chyba tak to było) ustawić na 600 Mhz [standardowo jest AUTO, do wyboru 200-1000] - dzięki temu nie ograniczasz płyty :) Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez Lanc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad__2004 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 czy tego vcore mod'a da sie tylko zrobic za pomoca lakieru?? ołowkiem nie da rady? :huh: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) @DarkArrow Zobacz mój poprzedni post i to co kryje się pod napisem "Link do tego konkretnego posta" No ale dobra wiem, że nie każdy to musiał widzieć i wkleiłeś to tu dla dobra ogółu... Pozdro Lanc gdy pisalem tamtego posta twojego jeszcze nie bylo :) ale niech moj zostanie dla dobra ogolu @misiek175 jaki masz rev mobo? bo chyba wiem co moze byc u Ciebie powodem coldbootow :) zrob tak... wlacz cpu-z/everesta/sandre/speedfana (jeden z nich) - daj, np. w everescie test pamieci lub cos podobnego, kiedy sie skonczy wylacz everesta i uruchom ponownie komputer (w windowsie, nie twardym resetem :P) i jesli bedziesz mial teraz coldboota, to wszystko jasne :lol: @fredus Ad. 1 daj asynchrus :) Ad. 2 BFG mam wlaczone... poniewaz dzieki niemu jak cos sie spindoli to po 5-ciu nie udanych bootowaniach komp wstanie z ostatnio zapamietanymi "dobrymi" ustawieniami @konrad 2004 olowkiem nie da rady Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez DarkArrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Może ktoś sie orientuje , własnie zmieniłem płytę z 939Dual-Sata2 na 939SLI32-eSATA2 i mam problem z odczytem S.M.A.R.T. pokazuje mi tylko jeden dysk (nawet jak zamienie kable i gniazda) czy ten kontroler z chipsetu tak ma ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Odnośnie zmywania tego moda , to zmywa się go bezproblemowo : Zmywaczem do paznokci z ACETONEM B-) Sprawdzone i przetestowane > DZIAŁA ;) Jest to chyba najtańszy "zmywacz" do tego Electona > koszt ok 1,20-1,50zł ;) Sorki że dzisiaj wam za bardzo nie pomagam , ale mam dużo roboty > wieczorkiem się odezwę > a jak narazie widzę że DarkArrow przejął funkcję "Wujek Dobra Rada" ;) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) No panowie, mam pierwsze wyniki z OC, dałem PCI-E na asynchrous, CPU to NB na 600 i jazda z HTTn napięcia default i jak narazie max co próbowałem to HTT 250 i supierpi 1M na luzaku...robi je w..... 39 sekund!! Podoba mi sie!! Bo jeszcze napięc nie dotykałem, tylko martwi mnie jedna sprawa, daje pamieci na 166 mhz ale sa jakby na auto bo w CPU-Z pokazuje 204 mhz :blink: noi nie wiem co z tym zrobic, macie jakies rady?? Mamdzielnik obecnie CPU/11 a powinien byc 7 bo 1800 mhz/250=7 no i nie wiem co o tym myślec :? p.s może zmienic na OCWB 1 żeby memki były na div 166?? Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez fredus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) masz memki na div 166, tylko gdy zwiekszasz htt procka to tez zwiekszasz MHz pamieci tzn. gdy masz ustawiony div 166 to masz dzielnik pamieci 11, wiec gdy masz procka na 9x250 co daje 2250 MHz dzielisz to przez 11 i pamieci maja 204 MHz ja mam, np. tak 8x315 co daje 2520 MHz + div 133 (dzielnik 12) - 2520MHz / 12 = 210 MHz (pamieci) Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez DarkArrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) @misiek175 jaki masz rev mobo? bo chyba wiem co moze byc u Ciebie powodem coldbootow :) zrob tak... wlacz cpu-z/everesta/sandre/speedfana (jeden z nich) - daj, np. w everescie test pamieci lub cos podobnego, kiedy sie skonczy wylacz everesta i uruchom ponownie komputer (w windowsie, nie twardym resetem :P) i jesli bedziesz mial teraz coldboota, to wszystko jasne :lol: Rev 1.04 zaraz sprawdzę. Edit: Wszystko ok żadnego cold boota po tej operacji. Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez misiek175 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) hmm... to wtedy masz inny problem niz ja ;/ bo u mnie po wlaczeniu tych programow i pobawieniu sie w nich mam cold boota po ponownym uruchomieniu kompa - myslalem, ze masz podobny problem co ja zaznacze, ze normalnie nigdy nie mialem cold boota/freeza :P - tylko po obcowaniu z tymi programami :) Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez DarkArrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 U mnie się komputer wywala na tych programach ale cold booty mam najwidoczniej od czego innego :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...