Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Topic o płycie, czyli o problemach spostrzeżeniach etc, a więc temperatury na tej płycie tez sie zaliczają do tego bo dotyczy właśnie tej płyty

Dokladnie, przeciez nie bedziemy porownywac z uzytkownikami innych marek/modeli bo to sie mija z celem,

a tu sami swoi :D

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nuda na forum 2... :lol: ;] (w nudzie miałem 49 postów a tu mam ponad 90 ;) ) Napisałem tak, żeby nie zboczyć na to kto ma jaki wynik w danym marku itd bo to już nie dotyczy stricte płyty [; Kurde niech ktoś napisze te FAQ, bo tu za duży syf się robi... Zresztą 200 stron skutecznie odstrasza od szukania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zaczynam, będę pisał na bieżąco i będę cię informował o postępach. Pierwszy rozdział wyślę Ci jeszcze dziś w nocy - zobaczymy jak to będzie szło. Najwyżej cos dodasz od siebie, naniesiesz jakieś poprawki itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj dwujajowiec idze narazie z palcem w d... na 2,4GHz przy napieciu stock i pamieciach ustawionych na 333 czyli dzialajacych w tym momencie na 400MHz, timingi auto. Kombinowalem powyzej tego taktowania ze zmiana napiecia ale narazie lipa, moze mam niedopracowane ustawienia. Jesli ktos z uzytkownikow x2 3800+ Manchester moglby podrzucic mi jakies sprawdzone ustawienia parametrow w biosie to bylbym wdzieczny, wrzucilbym je i mialbym jakis obraz granic mozliwosci proca. Q&C oczywiscie off, temperatura na moim termaltejku przy otwartej budzie przy odpalonym super pi (obciazenie proca ok. 50% na kazdy rdzen) to jakies 35 stopni wg everesta. To narazie tyle, jesli chodzi o krecenie o tak poznej porze. Zastanawiam sie czy krecic go wyzej bo wydajnosc i tak jest duzo lepsza w porownaniu z venice 3000+ 1800@2500 ok. u kumpla. Moze pokombinuje tylko cos z timingami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj dwujajowiec idze narazie z palcem w d... na 2,4GHz przy napieciu stock i pamieciach ustawionych na 333 czyli dzialajacych w tym momencie na 400MHz, timingi auto. Kombinowalem powyzej tego taktowania ze zmiana napiecia ale narazie lipa, moze mam niedopracowane ustawienia. Jesli ktos z uzytkownikow x2 3800+ Manchester moglby podrzucic mi jakies sprawdzone ustawienia parametrow w biosie to bylbym wdzieczny, wrzucilbym je i mialbym jakis obraz granic mozliwosci proca. Q&C oczywiscie off, temperatura na moim termaltejku przy otwartej budzie przy odpalonym super pi (obciazenie proca ok. 50% na kazdy rdzen) to jakies 35 stopni wg everesta. To narazie tyle, jesli chodzi o krecenie o tak poznej porze. Zastanawiam sie czy krecic go wyzej bo wydajnosc i tak jest duzo lepsza w porownaniu z venice 3000+ 1800@2500 ok. u kumpla. Moze pokombinuje tylko cos z timingami.

Ten X2 jest na Manchester a z tego co wiem to nie są one królami OC i lubią sie szybko kończyć, co innego jakbyś miał Toledo

EDIT:

LukasAMD i jak dała coś ta petycja?? Wiadomo coś? Jak to wszystko wygląda??

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj mi poszedl stabilnie na 2,6GHz, ustawienia pamieci takie jak poprzednio tylko flexiblity cos tam wlaczylem i podnioslem napiecie do 1,4V. Zapuscilem super pi 16M i sie nie wykrzaczyl takze chyba w miare stabilnie jest, innymi programami mi sie nie chce testowac. Teraz ustawilem spowrotem na 2,4 i zapodam jakas konwersja wideo zobaczymy jak z wydajnoscia jest w praktyce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

LukasAMD i jak dała coś ta petycja?? Wiadomo coś? Jak to wszystko wygląda??

co dała/daje to nie wiem - nie ja jestem jej autorem ale się wpisałem bo chodzi o to samo.

Dzisiaj próbowałem zrobić tego moda tak jak było pisane wczoraj, totalne jaja były:

Nie mogłem ściągnąć coolera procka:

a) nie mam pasty innej

b) trzyma BARDZOOO mocno ;)

czyli też i podstawki, jak zobaczyłem znowu cel moda to tylko głową w mur :mur:, ale dobra, nakleiłem troszeczkę folii aluminiowej na tasmę izolacyjną i jakoś to tam umiejscowiłem przy pomocy pincety.

Złożyłem kompa, włączam, działa (oo to już dobry znak ;) ), ustawiłem na 265*8 i 1.125V, komp się włączył, winda też, wszystko niby ok. Przestawiłem na 265*9 i 1.125V - [gluteus maximus], na 1.15V to samo. Mod nie działał - zadziwiające było dla mnie że przy taktowaniu 2,17 Ghz i 1.125V komp był w pełni stabilny.

Dobra spróbowałem jeszcze raz, dołożyłem nawet troszeczkę pasty MX-1 która wyciekła z coolera (to już dawno), złożyłem kompa, włączyłem zasilanie (nie przycisk power) i kompletny ZONK - komp jakoś dziwnie piszczał, a dokładniej kiedy płyta była pod napięciem. Po przyciśnięciu power drugi zonk - nie uruchamia się.

Nieźle przestraszony wszystko usunąłem, na tym układzie obok divów był tak-jakby biały pasek, starłem, nie wiem co to było, może mx-1. Wszystko poskładane już nie piszczało po podłaczeniu do prądu, włączenie - wszystko chodzi ale ekran czarny. Reset biosu zworką - dalej to samo, wyciągnięcie baterii - nie pomaga. Wyjąłem 1 kośc ramu, działa! Sprawdziłem obie pojedynczo - działa! Myślę sobie - co to może być, męczyłem się jakieś 20 min z tymi ^#^$# ramami, komp wstał ale na trybie single, po obsadzeniu do duala nie działał. Na jednej kości ustawiłem sobie wszystko w biosie - dodaję drugą i... działa... nie wiem co to miało znaczyć.

Podsumowując - JA już się nie bawię w żadne mody, jak dla mnie za duży stres itp ;) gdybym miał wszystkie części zapasowe to nie ma sprawy ale tak to ja się nie bawię. Wolę poczekać sobie (nawet nieskończoność :D) na biosa z tymi funkcjami, nie dla mnie zabawy z modami ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

No z tą co ja mam to chyba nie dało by się tam sięgnąć, a moje zręczności manualne + taka lutownica = stopione układy na płycie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj próbowałem zrobić tego moda tak jak było pisane wczoraj, totalne jaja były:

Nie mogłem ściągnąć coolera procka:

a) nie mam pasty innej

b) trzyma BARDZOOO mocno icon_wink2.gif

czyli też i podstawki, jak zobaczyłem znowu cel moda to tylko głową w mur mur.gif, ale dobra, nakleiłem troszeczkę folii aluminiowej na tasmę izolacyjną i jakoś to tam umiejscowiłem przy pomocy pincety.

Złożyłem kompa, włączam, działa (oo to już dobry znak icon_wink2.gif ), ustawiłem na 265*8 i 1.125V, komp się włączył, winda też, wszystko niby ok. Przestawiłem na 265*9 i 1.125V - [gluteus maximus], na 1.15V to samo. Mod nie działał - zadziwiające było dla mnie że przy taktowaniu 2,17 Ghz i 1.125V komp był w pełni stabilny.

Dobra spróbowałem jeszcze raz, dołożyłem nawet troszeczkę pasty MX-1 która wyciekła z coolera (to już dawno), złożyłem kompa, włączyłem zasilanie (nie przycisk power) i kompletny ZONK - komp jakoś dziwnie piszczał, a dokładniej kiedy płyta była pod napięciem. Po przyciśnięciu power drugi zonk - nie uruchamia się.

Nieźle przestraszony wszystko usunąłem, na tym układzie obok divów był tak-jakby biały pasek, starłem, nie wiem co to było, może mx-1. Wszystko poskładane już nie piszczało po podłaczeniu do prądu, włączenie - wszystko chodzi ale ekran czarny. Reset biosu zworką - dalej to samo, wyciągnięcie baterii - nie pomaga. Wyjąłem 1 kośc ramu, działa! Sprawdziłem obie pojedynczo - działa! Myślę sobie - co to może być, męczyłem się jakieś 20 min z tymi ^#^$# ramami, komp wstał ale na trybie single, po obsadzeniu do duala nie działał. Na jednej kości ustawiłem sobie wszystko w biosie - dodaję drugą i... działa... nie wiem co to miało znaczyć.

Podsumowując - JA już się nie bawię w żadne mody, jak dla mnie za duży stres itp icon_wink2.gif gdybym miał wszystkie części zapasowe to nie ma sprawy ale tak to ja się nie bawię. Wolę poczekać sobie (nawet nieskończoność icon_biggrin3.gif) na biosa z tymi funkcjami, nie dla mnie zabawy z modami icon_wink2.gif .

O lol no to ładne jaja :blink: teraz mi sie już odechciało tego moda, jeszcze jak zobaczyłem że te ścieżki są mikroskopijnych rozmiarów to tym bardziej, ale z tego co wynika z opisu to jaja u ciebie zaczęły sie jak dołorzyłes pasty :lol: :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co Wy gadacie :D lutowalem kable do nozek ukladow na FX5200 (jak robilem vmoda) i tam bylo jeszcze "ciasniej", a grot mialem grubosci rysika od olowka :D wszystko sie da zrobic, jak ktos sie zdecyduje to moge Go jakos poprowadzic (opisac co i jak)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

O lol no to ładne jaja :blink: teraz mi sie już odechciało tego moda, jeszcze jak zobaczyłem że te ścieżki są mikroskopijnych rozmiarów to tym bardziej, ale z tego co wynika z opisu to jaja u ciebie zaczęły sie jak dołorzyłes pasty :lol: :?

No ale chociaz wiadomo że ona coś robi (tzn. pasta) :lol: bez niej różnicy nie widziałem

Ta próba przyniosła jednak 1 dobrą wiadomość - musze sprawdzać proca na aktualnym (265*9) ustawieniu ale pod niższym napięciem - może będzie dobrze działać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

LOL

Za dużo kombinujesz człowieku. Jeszcze nawet nie zaczałes modować (bo to co narazie chciałes zrobić było imho bezsensowne), a już ci nie wychodzi :lol2:

Edytowane przez davvid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam z vmodami nie kombinuje, 2,4 GHz mi styknie. Nie warto dla paru MHz więcej no chyba, że ktoś ma naprawde podatnego procka na OC.

Tobie styknie, ale np taki 1800gto lub nawet 7600gt beda ograniczane przez kazdy mhz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak robie mody w jakichś ciasnych miejscach ZAWSZE okolice lutowania/klejenia klejem elektro lub generalnie mazania ołówkiem lakieruje obficie lakierem do paznokci siostry (tylko na to ona mi sie zdaje :P)

Mam spokój i małe omsknięcie nie niesie za sobą konsekwencji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zrobisz lakierem (czyt mozna to ładnie zmyć i nic nie widać ;]) to nie mają jak do tego dojść :) Jak lutownicą i zostaną resztki to mogą dojść [;

:D resztki czego? jak sie postarasz to nic nie zostanie, bedzie wyglac jak oryginal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1,7v na AC to hardcore, zresztą ciekawe co by na to powiedziały kondensatory i mosfety :lol:

Był taki jeden hardcorowiec, ktory działał Sempronem 3000+ przy napiecie 1.7V!!!i to na AC, dokładnie na freezerku ;) z tego co pamietam cos ponad 3GHz zrobił.

@Lanc jak robisz lakierem to da sie to idealnie zmyc (robiłem to 2 razy i zadnego sladu nie ma nawet pod lupa patrzyłem i wyglada jak nowka, tak wiec raczej nie powinni w razie czego wyczaic tego moda.

Edytowane przez torque

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stan czuwania z podtrzymaniem v na memkach, fajna sprawa, komp sie wylacza (lacznie z wiatrakami) i przechodzi w stan uspienia

fajne fajne, a to może być rozwiązanie problemu że jak chce sobie kompa odłaczyć i wyłącze go na listwie czy ,,pstryczkiem,, na zasiłce to nie będzie cold bootów??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajne fajne, a to może być rozwiązanie problemu że jak chce sobie kompa odłaczyć i wyłącze go na listwie czy ,,pstryczkiem,, na zasiłce to nie będzie cold bootów??

Nie mozesz go odlaczyc, bo skads musi brac prad na podtrzymanie ramu, a pozatym nie rozumiem po co wylaczasz na listwie, jesli twoj zasilator ma te same zabezpieczenia a nawet lepsze niz ta listwa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a pozatym nie rozumiem po co wylaczasz na listwie, jesli twoj zasilator ma te same zabezpieczenia a nawet lepsze niz ta listwa icon_biggrin3.gif

Właśnie nie wyłączam na listwie, zostawiam kompa z włączoną listwą i dlatego niemam problemów z cold bootami, zobaczymy jak będzie z tym pstryczkiem na zasilaczu, :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...