Skocz do zawartości
ki3x3k

Zasilacze Fortron

Rekomendowane odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak obiecalem przedstawiam testy tego Nowego fortronika i jak sie to ma do posiadanych juz zasilaczy.

Platforma testowa:

Gigabyte K8NS rev.2.0

Sempron 2800+ @8x315 1.54 V

GoodRam 512 Mb @440 +0.2V

GB 9550 @ 375/550

Testy polegaly na :

30 min rozgrzanie zasilacza

super_pi 32M

10 min przerwy i idle

Pomiary oczywiscie miernikiem ;), niestety nie mialem bardzo czasu na dobieranie sie do linie 3.3V

1.FSP 350-60HLN

stres:

linia 5V: 4.99-5.01

linia 12V:12.14-12.17

idle:

linia 5V: 4.99-5.0

linia 12V: 12.19-12.21

2.FSP350-60MDN rev.A

stres:

linia 5V: 4.95-4.98

linia 12V:11.81-11.83

idle

linia 5V:4.97-4.99

linia 12V:11.89-11.91

3.ModeCom MC350ATX PFC 2.0

stres:

linia 5V: 5.01-5.04

linia 12V: 12.07-12.12

idle:

linia 5V:5.03-5.07

linia 12V:12.17-12.19

Nadmieniam,ze wszystkie kupilem na allegro,ostani ze sklepu internetowaego z pełna gwara,pierwszy od miss-ani a drugi od Pani Agnieszki P.... z roczna gwara

Edytowane przez SPINACZ_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOja konfiguracja to

AMD 64 s754

1x dvd

1x hdd na sata nie wiem czy to ma znaczenie w porywach do 2x hdd

jeszcze muzycza sound blaster 2

i moze niedlugo sieciowka bezprzewodowa

panel hardcano z 3 wentylatorami podlaczonymi

obecnie gecube ext 9550 ale przymierzam sie do

Gigabyte 6800 GT i zastanawaim sie czy moj Fortron 350W poradzi sobie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś przyszedł kumpel z zasilaczem - zmieniał Codegena na Fortrona 350W (ten nowszy z wtyczką 24pin i SATA). Objaw jest taki, że komp "startuje" raz na ileś włączeń, np. dopiero za piątym wciśnięciem Powera. Sprawdzane łącznie na 3 kompach (dodatkowo na 2 innych Fortronach 250 i 350w - na nich jest wszystko ok), więc ewidentnie wina zasilacza - gdzie szukać przyczyny takiego zachowania ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie, po prostu tragedia, dzis przyszedl do mnie Fortron FSP400 HLN z allegro i co sie okazalo?, ze nie pasuje do mojej plyty glownej, zlacze ma 24 Pin, a ja do mojej plyty potrzebuje zlacza 20 Pin, a to nie jest zlacze 20 + 4 na tym Fortronie tylko 24 i nic nie mozna odpiac zeby bylo 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ktore piny, z ktorej strony?, bo normalnie nowe zasilki maja rozlaczane zlacze 24 Pin i nie ma problemu, moja plyta AsRock Dual Sata II-czy uda sie ta sztuczka z podlaczeniem?, bo nie w kazdej plycie sie tak da, czy lepiej kupic przejsciowke?

Edytowane przez Sienol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja podziwiam fortrony, jakies 3 miesiące temu złożyłem znajomemu komputer (gigabyte na kt400, axp 2200+, ddr 256 mb) i do tego założyłem jakiegos fortrona 250 W z allegro (250 GIW), kilka dni temu podczas burzy piorun uderzył blisko osiedla znajomego i poszły komputery i inne sprzety rtv w całej okolicy, wziałem komputer znajomego i okazało się że cały komputer poszedł fo grobu (płyta i procek) a zasilacz ocalał i jest jak najbardziej cały (rozkręcałem go i w środku jest idealny, zero napuchniętych kondziołów i innych uszkodzeń), zasilacz przetrwał mimo takich uszkodzeń w komputerze, co prawda nie zapobiegł uszkodzeniu komputera ale i tak dalej działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam takie mało pytanko mam fortrona 350tha-p i pytanko czy można bez obaw póścić takiego konfiga na nim:

Intel core2 duo 1,8 @ 2,8ghz

2 x 1gb ddrII 800mhz Elixir

6800gt (lekkie OC)

sound blaster audigy 4

2 dyski 2 napedy pare wiatrakow neony itd

Czy taki konfig może śmiało pracować na tym fortroniku? <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zamówiłem Fortrona FSP 400 HLN z allegro, daja 2 letnia gwarancje, mam nadzieje ze wybor bedzie dobry, bo dlugo wahalem sie czy nie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> Modecoma MC 350, ale ta moc 400 W, mocniejsza linia 12V -29 A na fortronie przy 25 ma Modecomie zdecydowaly o wyborze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi