Skocz do zawartości
ki3x3k

Zasilacze Fortron / FSP - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Obecnie mam e2160@3ghz/2gb/x800gto/250sata/napęd/3 wentyle, wszystko to 'trzyma' fortron 350WMDN. Być może zmieniłbym sobie grafę, tylko nie wiem na co mi mój fortron pozwoli ;) .

Będę chyba celował w coś pokroju 86GT/88GS/1950PRO.

Da radę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę mi wyjaśnić jedno. Mój FSP350-60MDN ma wtyczkę 1x20 pin i 1x4 pin dla 12V. Czy taki zasilacz można podłączyć do płyty np. MSI P35 NEO2-FIR zasilanej 24 pin? Czy zasilacz też muszę zmienić :sad: ?

Procek będzie Q6600, grafika jakaś najtańsza z VIVO. 2 gb ramu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa miesiące temu kupiłem PROFESJONALNY FORTRON 350-60 HLN 24pin SATA PCI P4 na Alegro za 60pln.Na razie chodzi bez zarzutu.

Alegro-PROFESJONALNY FORTRON FSP- 350W 2XSATA, PCI, 24PIN

Kupował ktoś takie zasilacze z Alegro?

Edytowane przez stahurski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

posiadam fortrona fsp400-60pfn,czy uciagnie :

E2180,2x2gb,1hdd,dvd,gf7600GT

posiada on 1 wtyczke 4pin "do cpu" czy takie cos moze byc do plyty gigabyte p-31-d3sl

raz na jakis czas mam z nim problemy smilies/wink.gif tzn. po wlaczeniu zasilacz strasznie sie grzeje,trudno wyczuc czy wiatrak nie dziala wtedy,jak wylacze kompa i wlacze,to sie "naprawia",czy to moze wina czujnika temp w nim[?]

obecny config

venice 2Ghz,768mb ram,gf7600gt,dvd,hdd

dziala poprawnie

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanie, czy jeżeli pisze że fortron ma dwie line 12V to czy można traktować jego moc(dla 12V) jako sumę tych dwóch linii 12V?

Jeśli nic innego nie wynika z tabliczki znamionowej to tak.

Należy przyjrzeć się dokładnie tabliczce danego modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedyś czytałem o chwycie marketingowym, polegającym na tym że są dwie linie 12V, każda załóżmy po 14A, ale zasilane ze źródła o wydajności 16A. Czy takie coś ma miejsce w fortonach?(pomijamy oczywiście zapiski na tabliczkach znamionowych określających maksymalna obciążalność dla kilku lini)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupowałem od tej osoby już sporo zasilaczy, głównie MDN,y ( R ) 350, ten model co masz również. Polecam jak najbadziej, sprzęt działa doskonale na różnych konfiguracjach, sprzedawca również jak najbardziej OK.

Również brałem 3 sztuki i zero problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam Fortrona fsp350-60mdn do konfigu: PDC e2140@3.2 Ghz, 4Gb ram, 9600GSO, Asus p5k/epu, samsung Sp2004c 200GB i SB audigy se. Niestety fortron ten nie wyrabia juz przy tym configu. Do czego zmierzam - napiecia trzyma, chociaz 12V na granicy (11.8V), ale wszystko dziala stabilnie. Niestety slaba wydajnosc na linii 12V (19.5A) jak na te platforme okupiona jest zwiekszonym wydzilaniem ciepla(nawet w idle zasilacz jest dosc cieply), co niestety ogolnie podwyzsza temperature i tym samym "duchote" we wnetrzu pomieszczenia, ktore de facto jest malutkich rozmiarow, a wiec efekt ze wzgledu na rozmiar pomieszczenia tylko poteguje uczucie "duchoty". Na poczciwym A64 byl chlodny. Planuje wymienic zasilacz na FSP400-60MDN. A wiec ta sama rodzinka, ale skonstruowany juz na nowsze platformy. Wydajna linia 12V (duze obciazenie na niej) nie powinna juz wplywac na wydzielanie ciepla w idle az w tak drastyczny sposob. Czy moj wybor bedzie sluszny? Jak uwazacie? Dodam ze sprawa finansowa jets pierwszorzedna, a za cene w okolicach 70 zl (bez wysylki - odbiore osobiscie) jestem w stanie jeszcze go kupic. Jak bedzie z wydzielaniem cipela? Na moja glowe, wieksza moc max. na tej linii spowoduje, ze zasilacz nie bedzie juz tak "zapierniczal" w idle tylko lyknie ten config na spokojnie. Doradzcie cos prosze.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pacjent : FSP 250-60MDN-120

Objawy : komp startuje czarno na ekranie dioda od power miga...

Podejrzenie : Zasilacz

Obdukcja : Wybrzuszone kondy na lini 12 5 i 3.3V

Dołączona grafika

Wymiana kondów --> zasiłka żyje i ma sie dobrze.

Ma tylko 8A na 12V a testowałem ja na moim sprzecie i Droop "tylko" 0.1V...

Swietne zasilacze ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Historia mojego Fortrona...

Jest to typowy 350W, został zakupiony w 2004r. za ~60 zł na allegro, wiele takich na świecie. Było to w 2004 kiedy miałem AXP 2800+, 512 MB, R9600XT. Rok później przesiadałem się na A64 Venice-a z tradycyjnym OC do 3GHz. Wiele osób mi mówiło że fortron się nie nada trzeba coś mocnego, niektórzy twierdzili że nawet ~500W. Pomyślałem że jak zasilacz padnie to wtedy zakupie nowy. W między czasie zmieniałem sprzęt, dorzucałem ramu, zmieniłem grafe na 6800 itp. mały Fortronik jakby nigdy nic działał. W 2007 w końcu przesiadłem się na jak popularne E21X0 co się kręcą do 3GHz, dorzuciłem jeszcze więcej ramu do 2GB, 8800GS. Obecnie mam E6300 @ 3.2GHz, 2GB ballistixów, 8800GT Galaxy, dyski, napęd...

... a stary Fortron, troche się zakurzył i ciśnie dalej :D

Zauważyłem, że niektórzy nie mają do nich tyle szczęścia. Co nie zmienia faktu, że za obecną cenę ~40 zł można mieć świetny zasilacz, a w razie czego można za ~90 zł mieć tego 550W co ma +3.3V: 27A; +5V: 29A; +12V: 36A;. Pytanie moje, czy naprawdę potrzebujemy tych 1kW zasilaczy (nie licząc bicia rekordów w smarkach i kompów z 4 grafami) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Urzekła mnie twoja historia ;)

Mam podobnie 4 lata mam juz Chiefteca 1136H 360W ( kazdy mowi ze to G itd... ) ma bardzo silna 5V ale srednia 12V linie ( zawsze mam 11.8V :D ) po prostu transformator jest niedowniety o 2 -4 zwoje ( a i tak napiecia w normie sie mieszcza ) droop mały.

Próbowałem go zabic na maszynie do testownia zasiłek .. poleciała dioda od 5V 60A wymiana smiga dalej..

I dopóki nas śmierc nie rozłaczy bedzie pewnie słuzył mi dalej....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" Zauważyłem, że niektórzy nie mają do nich tyle szczęścia. Co nie zmienia faktu, że za obecną cenę ~40 zł można mieć świetny zasilacz, a w razie czego można za ~90 zł mieć tego 550W co ma +3.3V: 27A; +5V: 29A; +12V: 36A;. Pytanie moje, czy naprawdę potrzebujemy tych 1kW zasilaczy (nie licząc bicia rekordów w smarkach i kompów z 4 grafami) ? "

co do tego Fortronka za 99PLN z Allegro to on taki dobry jak o nim piszą?

a jak z ciszą? on ma 80 mm wiatraki chyba więc nie bezie problemu z nim? ma monitoring obrotów jakiś?

http://www.allegro.pl/item487335007_fortro...a_ostatnie.html

http://www.allegro.pl/item488456564_rewela...j_w_polsce.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglibyscie moze polecic jakiegos fortrona do

AMD 4000+

Asrock Dual SataII

SB live 2

1 x HD 1 x DVD

Sieciowka radiowa

Grafika jeszcze nie wiem narazie jest GF 6800GT ale jakies krzaki wyskoczyly i nie wiem czy to nie wina czasem zasilacza

Potrzebuje cos taniego i dobrego

czy cos takiego wystarczy

http://allegro.pl/item533883312_okazja_mar..._pfc_sklep.html

Edytowane przez zwierzak07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swego czasu miałem fortrona, znaczy mam go dalej model FSP350-60HLN. Chodził w 2 kompie, był tam dysk jakiś 8 GB i ten dysk padł i pociągnął zasilacz. Nie widze niczego przypalonego w nim, jak chcę go odpalić to wentylatorek dygnie i jest taki krótki pisk i na tym koniec.

Moje pytanie takie: Czy da się go jakoś ocucić? Szkoda mi go trochę bo porządny zasilacz ciągnął konfig mocniejszy od mojego swego czasu... Na moje oko jest to jakieś zabezpieczenie ale na elektronice to ja się zbytnio nie znam ale jeśli część zamienna nie byłaby za droga to nie byłoby problemu z naprawą. Do serwisu nie chce nieść bo oni mi krzykną za to 30-40 zł minimum, a to już nieopłacalne jest. Wie ktoś co może być nie tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze byc zwarta dioda w jednej z lini zasilacych i dlatego "dyga" wentyl" i cisza bo zasilacz ma zabezpieczenia przeciw zwarciowe..

Lub Kondesator dostał zwary.

Ale to tylko czesc uszkodzeń jakie moga wystapić w zasilaczu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego pierwszego jest podane tylko więcej parametrów, a reszty nie chce mi sie teraz szukać i właśnie ten pierwszy wydaje mi sie będzie ok. Powinien uciągnąć zależy też jaki to ten x2, i czy kręcony no i jeśli kręcony to ile? :P Cena jest OK, zobacz na allegro po ile stoją fortrony i delty 300-350w.

Edytowane przez Verter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego pierwszego jest podane tylko więcej parametrów, a reszty nie chce mi sie teraz szukać i właśnie ten pierwszy wydaje mi sie będzie ok. Powinien uciągnąć zależy też jaki to ten x2, i czy kręcony no i jeśli kręcony to ile? :P Cena jest OK, zobacz na allegro po ile stoją fortrony i delty 300-350w.

niekręcony, i nie będzie kręcony, czyli w miarę bezpieczny ten zasilacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi