Skocz do zawartości
PITer

Wc By Piter.

Rekomendowane odpowiedzi

Z zalozenia WC mialo byc przedewszystkim ciche i wydajne.

Wazna sprawa byla mobilnosc ukladu, i łatwosc montarzu bloku na procesorze ze wzgledu na moja prace :)

W skład ukladu wchodza nastepujace zabaweczki:

Bloczek: Kraft 64 z Bloki.pl

Chłodnica: BIE

Wentylator: AKASA 120mm Amber

Pompa: HYDOR L25

Weze: EHEIM 12/16mm

Uklad juz byl gotowy miesiac temu. ale nie mialem czasu przez ten okres wszystkiego po ukladac i zrobic fotek, miedzyczasie wylecial REZ ze wzgledu na brak miejsca.

Zamieszczam kilka fotek i prosze o komentarz :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Kliknij aby powiekszyc

Dołączona grafika

Kliknij aby powiekszyc

Dołączona grafika

Kliknij aby powiekszyc

Dołączona grafika

Kliknij aby powiekszyc

Dołączona grafika

Kliknij aby powiekszyc

Dołączona grafika

Kliknij aby powiekszyc

Dołączona grafika

Kliknijaby powiekszyc

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze, że nie bardzo mi sie układzik podoba. Taki jakis bez charakteru. Po pierwsze: wentyl na chłodniczce mogłeś zamontować we wnętrzu obudowy, teraz to masz taki wystający kloc z tyłu budy i brzydko to wygląda.

Po drugie, pompka ma dziwną pozycje; kolanko przy wlocie do pompki napewno nie robi całemu układowi dobrze.

Po trzecie, burdel w kablach, a powiedziałeś, że zrobiłeś porządek do fotek. blee

Po czwarte: w układzie masz tylko jeden blok, a zamieszanie takie i węży od cholery jakbys tam miał przynajmniej trzy bloki. A tu tylko jeden.

Napewno można było ten układ zrobić o wiele prościej.

Za dużo kombinowania.

mam tą samą bude, dwa bloki, fiata w środku obudowy i wszystko jakoś estetycznie wygląda, bez gmatwaniny i plątaniny węży oraz kabli.

Nie podoba mi sie!

Ale to tylko moja opinia

Edit:

Ja bym ci radził, zmienic kolejnoć połączenia elementów:

Pompa>procek>chłodniczka>pompa. Wtedy pompka stanie pionowo i układ skróci sie napewno o połowe!

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie, ze weze masz tak jakos ladnie poukladane, chociaz na prawde powinienes zajac sie tym zalamaniem. na razie nie wplywa, ale patrzaj w przyszlosc...

fajne umieszczenie i ulozenie chlodnicy, tez tak chcialem, ale w koncu zdecydowalem sie na freezera2 i sie nie zmiesci tak. jeno wentyla mozesz przeniesc do srodka - lepiej bedzie wygladalo.

no i sadze, ze nie masz chyba w obudowie az tak cieplo zeby faktycznie wianie na chlodnice powietrzem ze srodka ogrzealo chlodnice. jak wieje to zawsze chlodzi. takie sa prawa fizyki. no i zaklucasz naturalny kierunek przeplywu powietrza i ci sie powietrze kotluje w srodku... i to moze sprawic , ze zrobi ci sie w obudowie na prawde cieplo. dlatego imo lepiej wywiewac powietrze z obudowy na chlodnice.

no i koniecznie uporzadkuj klable w srodku, bo az przykro patrzec...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze, że nie bardzo mi sie układzik podoba. Taki jakis bez charakteru. Po pierwsze: wentyl na chłodniczce mogłeś zamontować we wnętrzu obudowy, teraz to masz taki wystający kloc z tyłu budy i brzydko to wygląda.

Po drugie, pompka ma dziwną pozycje; kolanko przy wlocie do pompki napewno nie robi całemu układowi dobrze.

Po trzecie, burdel w kablach, a powiedziałeś, że zrobiłeś porządek do fotek. blee

Po czwarte: w układzie masz tylko jeden blok, a zamieszanie takie i węży od cholery jakbys tam miał przynajmniej trzy bloki. A tu tylko jeden.

Napewno można było ten układ zrobić o wiele prościej.

Za dużo kombinowania.

mam tą samą bude, dwa bloki, fiata w środku obudowy i wszystko jakoś estetycznie wygląda, bez gmatwaniny i plątaniny węży oraz kabli.

Nie podoba mi sie!

Ale to tylko moja opinia

Edit:

Ja bym ci radził, zmienic kolejnoć połączenia elementów:

Pompa>procek>chłodniczka>pompa. Wtedy pompka stanie pionowo i układ skróci sie napewno o połowe!

1681380[/snapback]

1. Uklad nie mial miec charakteru, mial chlodzic i spelnia swoje zadanie, wodoytyski i choinki mnie nie interesuja, wyroslem z tego, Podkreslam sprzet mial byc mobily i w kazdej chwili gotowy na wyjecie proca czy karty graficznej, niestety ale czasem trzeba zdjac kilkadizesiat razy blok wodny lub wyjac karte graficzna kilkanascie razy ze wzgledu na selekcje.

Co do zamieszania w wezach to niestety musi tak byc, przypominam musi byc bardzo latwy dostep do karty graficznej, procesora i pamieci.

U ciebie nie ma plataniny poniewaz masz uklad rozmieszczony w calej budzie, ja nie moglem sobie na to pozwolic, mialo jak naj mniej zajmowac - dlatego brakuje tam rezerwuaru.

A co do kolejnosci polaczen to wg mnie lepiej jak blok jest za chlodnica niz blok za pompka, poniewaz pompka tez wode podgrzewa, aha i co masz do mojego kolanka ? :D

@Pooh

Wentyl byl wczesniej w srodku na chlodnicy, ale cos mi tam nie pasowalo ( juz nie pamietam co) i wywalilem go na zewnatrz :)

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak chcesz wyjmowac grafe to i tak ci weze zawadzaja przeciez?

Imho dopelnienie byloby bloczkiem na gpu, chcoiaz jak na platforme testowa to rzeczywiscie masakra zakladac blok ciagle i zdejmowac.

Ogolnie nie jest to zly uklad, same weze mimo ze mogloby byc ich mniej nie sa zle pomyslane. Jako funkcjonalny schowany uklad powinien spelniac swoje zadanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@aerial

Nie zawadzą. łatwo sie wyciaga karte.

Sciagam blok z Cpu, wykladam pompke na zwenatrz i mam dostep do plyty głównej, moge ja bezproblemu wykrecic, na tym mi zalezalo.

Myslalem nad bloczkiem na grafike ale to jest bez sensu:

1. Zbyt czesto ja wyciagam i wkladam inna.

2. Zakladac Bloczek na X800GT @ XT to samobojstwo. Zalman chlodzi cale PCB.

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwroc jeszcze uwage na to, ze wwiewajac powietrze do srodka przez chlodnice podajesz ciepleszje powietrze temu glacialtechowi, ktory wieje na pamieci i czesc mosfetow...

1681449[/snapback]

Tak ale bez przesady, pamieci sa i tak chlodne, im to bez roznicy cze beda mialy 40 stopni czy 50, wazne aby nie mialy 70 bo potrafia tak sie zgrzac bez chlodzenia :(. A procka 4 stopnie moze juz niszczyc (wywalac prima).

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Uklad nie mial miec charakteru, mial chlodzic i spelnia swoje zadanie, wodoytyski i choinki mnie nie interesuja, wyroslem z tego, Podkreslam sprzet mial byc mobily i w kazdej chwili gotowy na wyjecie proca czy karty graficznej, niestety ale czasem trzeba zdjac kilkadizesiat razy blok wodny lub wyjac karte graficzna kilkanascie razy ze wzgledu na selekcje.

Co do zamieszania w wezach to niestety musi tak byc, przypominam musi byc bardzo latwy dostep do karty graficznej, procesora i pamieci.

Bynajmniej nie chodzi mi tu o wodotryski. Mobilność była by zachowana stosując moją rade. Moim zdaniem połączenia węży, które masz w tym momencie jest bardziej problematyczne w demontazu kart i proców, nip gdybyś zastosował połączenie pompa>cpu>bip>pompa

U ciebie nie ma plataniny poniewaz masz uklad rozmieszczony w calej budzie, ja nie moglem sobie na to pozwolic, mialo jak naj mniej zajmowac - dlatego brakuje tam rezerwuaru.

No rezerwuar to bym nawet Ci też odradzał ... to + tego układu.

Ale jeśli chodzi o zajmowane miejsce to węże jednak masz dziwnie ułożone.

A co do kolejnosci polaczen to wg mnie lepiej jak blok jest za chlodnica niz blok za pompka, poniewaz pompka tez wode podgrzewa, aha i co masz do mojego kolanka ? :D

A to ciekawe, tylko powiedz mi, w tak małym układzie jak twoj, jaką różnice może mieć kolejność połączenia elemntów. Powiem ... żadnej by nie było.

Kolanko jest brzydkie. :D

P.S.: Nie jestem upierdliwy, ja poprostu chce wyprowadzic z błędu i pomóc w poprawie układu! :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak racja. a miales az 4*C roznicy przy odwrotnym nawiewie??

1681467[/snapback]

Nie wiem, nie zwracalem na to uwagi ale tak mi sie wydaje bo temp w obudowie bedzie napewne wyzsza o 4 stopnie od temperatury otoczenia :)

Bynajmniej nie chodzi mi tu o wodotryski. Mobilność była by zachowana stosując moją rade. Moim zdaniem połączenia węży, które masz w tym momencie jest bardziej problematyczne w demontazu kart i proców, nip gdybyś zastosował połączenie pompa>cpu>bip>pompa

Oj nie wiem czy by tak bylo, tu tylko wyciagam pompke na zewnatrz i nic nie przeszkadza przy wiciaganiu gratów. Mialem odwrotny uklad, pompka-blok-chlodnica i uwierz mi bylo gorzej z dostepem i przewody sie bardziej zalamywaly.

Kolanko jest brzydkie. :D

Ah przesadzasz :), tu masz fotke 1681472[/snapback]

Woda demineralizowana + koncentrat do chlodnic VW W12.

Ciemne bo fotki byly z lampa i tak wyszlo odbicie swiatla :)

Temp hmm, 2.8GHz 1.42v 43 stopnie stress prime :)

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi