Skocz do zawartości
Crosis

The Elder Scrolls IV: Oblivion

Rekomendowane odpowiedzi

wie ktoś jak umeblować chatkę? kupiłem sobie w Lejawinie w środku stół i łózko ogólnie wygląda jak więzienie

Jak kupiłem w ImperialCity to u handlarza potem kupuiłem meble :)

Grafika imo miód ale na takiej mocnej karcie jak 7900gt to 22 fps nawet przy takiej grafie to jest lekka przesada imo :P

Hehe masz rację chociaż nie do końca. Po zainstalowaniu gry i ustawieniu wszystkiego na maksa chodzi super płynnie.

Ale ja zmodyfikowałem poważnie ini i wgrałem kupę modów odnośnie wody i tekstur... co skutkuje tym że do pamięci na tekstury ładuje ....470MB !!!... oraz tym że LOD znacznie wzrósł!

Tak więc w lesie w gęsto zatrawionych obszarach mam...9-13FPS!!! Ale jestem sadomasohistą lubiącym najlepszą jakość obraz :)

Dodam że wszystko jest Anizo x16 i HQ...

Masochista ze mnie :)

Screen dnia: http://www.tomaszpawel.republika.pl/Oblivi...mPawScreen3.jpg

Edytowane przez TomaszPaweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopobnie dzisiaj lub jutro przyjdzie do mnie długo wyczekiwany Oblivion. Czy jakoi początkujący macie dla mnie jakieś rady co do gry ? Z góry serdecznie dziękuję...

PS. Nie lubiłem Morrowinda,ale mam nadzieje ze Oblivion mi się spodoba ;)

Edytowane przez quartzXXI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam, zainstaluj sobie nowe "ForceWare 84.43 Beta Drivers for Windows XP/2000", w info podają "improvements to The Elder Scrolls IV: Oblivion in what concernes the HDR performance".

Czyli można się spodziewać jakiejś poprawy wydajności przy załączonym HDR :)

Link: http://www.gamershell.com/news/29507.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupiłem w ImperialCity to u handlarza potem kupuiłem meble :)

Hehe masz rację chociaż nie do końca. Po zainstalowaniu gry i ustawieniu wszystkiego na maksa chodzi super płynnie.

Ale ja zmodyfikowałem poważnie ini i wgrałem kupę modów odnośnie wody i tekstur... co skutkuje tym że do pamięci na tekstury ładuje ....470MB !!!... oraz tym że LOD znacznie wzrósł!

Tak więc w lesie w gęsto zatrawionych obszarach mam...9-13FPS!!! Ale jestem sadomasohistą lubiącym najlepszą jakość obraz :)

Dodam że wszystko jest Anizo x16 i HQ...

Masochista ze mnie :)

Screen dnia: http://www.tomaszpawel.republika.pl/Oblivi...mPawScreen3.jpg

hm mówiąc szczerze to u żadnego handlarza nie widziałem mebli na sprzedaż może przegapiłem jakąś dodatkową opcję?

a co do grafiki to czasem można się pochlastać na kartach pokroju 7900 fps spada do 9 klatek - co oni zrobili z tym kodem :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

test:

http://www.nzone.com/content/nzone/srl/nzo...asp?gameid=2608 klikamy "can you run it"

A co do karty nieziemskimi funduszami niedysponuje wiec pewnie juz niedługo zaopatrze sie w Radka 9600 pro ten ma Shadery 2.0 wiec powinno byc ok :P

Hehe... Fajna stronka. Podniosl mnie na duchu ten wynik:

post-10156-1144915915_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś oblooka te stery nowe NV to niech napisze czy coś dają bo nie chce mi się grzebać w sterach teraz (tym bardziej że to betki są ;) ).

Damn, Spoiler się rypnoł, a ja się tak naprodukowałem pisząc, to co napisałem...kit, nie będzie Spoilerka :lol: . Pozdro.

Edytowane przez TrueVanDal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaciolem sie i to ostro, moze mi ktos pomoze.

Zadanie dotyczy dostanie sie do gildi zlodzieji (may the best thief win)

Jakis zlodziej ubiegl mnie z pamietnikiem i zwial do kanalow. W dzienniku pisze ze nie moge go ubic ale moge ukrasc od niego ten dziennik, probem w tym ze przekopalem cale kanaly i nie ma tego zlodzieja, na kompasie nic nie ma wiec pewnie jest dalej w kanalach i mam go szukac ale moze sie myle, krece sie w kolko juz pare godzin i nic jakies sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam inne pytanie: może ktoś napisać jeśli wie, którzy handlarze mają najwięcej kasy, bo do tej pory spotkałem gości z max 1200 złota no i troche zonk bo do opylenia jest laska warta ok 7k :] i szkoda troche stracic tak dużo mamonki... z góry dzięki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A odnośnie sterow, nowe FW 84.26 WHQL mam nadzieje tez daja tak samo kopa Oblivionowi jak 84.43 bo generalnie nie chcialem wgrywac bety :? Gral ktos na takich sterach?

Dobra beta nie jest zła... Te bety z Nzone są w miarę dobre... przeważnie są to stery oczekujące na WHQL...

Wystrzegaj się sterów które wyciekły z nvidii a nie tych które ona sama udostępnia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam inne pytanie: może ktoś napisać jeśli wie, którzy handlarze mają najwięcej kasy, bo do tej pory spotkałem gości z max 1200 złota no i troche zonk bo do opylenia jest laska warta ok 7k :] i szkoda troche stracic tak dużo mamonki... z góry dzięki ;)

Ten sam problem mam :(. Mam dwie laski po 7.7 kafli, dwa Base Amulety of Absorption po chyba 5 kafelków każdy i nie ma gdzie nawet połowy za to dostać :( (przynajmnie ja nie znalazłem, ale faktem jest że mam na liczniku gry 36h, a zwiedziłem raptem 3 miasta i sporo różnych "ungergroundów"). Postać na 14 Lv a main quest lekko muśnięty <_< . A ktoś tu pisał że można w 10h skończyć main questa...może i można ale wtedy omijamy praktycznie CAŁĄ grę (czego zrobić nie mama zamiaru)...Widzieliscie mapkę Obka na Adamantytowej Wieży? Boshe, może i teren jest w miarę "mały" ale ile tam różnych miejsc do oblookania!! Chyba czeka mnie z rok grania :). Nara. Edytowane przez TrueVanDal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero co zaczołem grac i mam 3 pytanka:

1)W którym mieście jest gilia złodzieji i z kim trzeba zagadać żeby dostać quest odnosie jej

2)Czytałem że mozna jakos dopakować swoją broń,w jaki sposób można to zrobić

3)U którego handlarza najlepiej przedmioty sprzedawac bo jakos nie mam ocoty ich opylać za 60% ceny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad 1. W imperial city, w waterfront district jest koleś z gildi złodzieji. Jesli dosyc cie lubi pozwoli ci uczestniczyc w konkursie. Gdy go przejdziesz zostaniesz przyjęty do gildii. Najpierw zagdaj z jakimś żebrakiem o grey foxie bedziesz miał lokalizacje questa

Ad 2. każdą bron możesz zakląć w gildii magów lub sam przy odpowiednich skillach-musisz miec rozwiniętą mysticism magic,jak mnie koledzy uswiadomili wczesniej

Ad 3. 60% to nie jest wcale tak mało;) Sam szukam kogoś w stylu mudcraba z morrka kto moa dużo kasy

Ja tyż mam pytanie. Mam Valura? stone o wartosci 1k i co moge znim zrobić? Wiem ze moge z nim itemy naładować ale szkoda mi cosik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero co zaczołem grac i mam 3 pytanka:

1)W którym mieście jest gilia złodzieji i z kim trzeba zagadać żeby dostać quest odnosie jej

2)Czytałem że mozna jakos dopakować swoją broń,w jaki sposób można to zrobić

3)U którego handlarza najlepiej przedmioty sprzedawac bo jakos nie mam ocoty ich opylać za 60% ceny...

1. Zapytaj zebrakow - dostaniesz questa "Find thief guild" czy jakos tak. Potem jak po sznurku.

2. Kilka postow wyzej jest to opisane na 3 rozne sposoby.

3. Cwicz zdolnosci negocjacyjne. Ja opycham juz srednio po 85-95% ceny :rolleyes: Targowanie i zdolnosci mowcze (zeby podbic handlarzowi stosunek do nas) to klucz do sukcesu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok to i ja ponowie pytanko- czy te nowe betki od nV coś wogóle dają no i są stabline? (bo 84.25 u mnie prznajmniej nie były)

A 84.26 WHQL nie sa zatwierdzonymi 84.25? Powinny w Oblivionie sprawowac sie tak samo albo lepiej

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wie ktoś jak umeblować chatkę? kupiłem sobie w Lejawinie w środku stół i łózko ogólnie wygląda jak więzienie

Chatke mozna umeblować ofc :). Trza kupić (a raczej zamówić) meble różnego rodzaju. W danym sklepie bedziesz miał te meble w postaci listu który trza kupić :)

Jeśli statsy nie są zaznaczone na czerwono, to zostały obniżone na stałe.

I tutaj sie nie zgodze :P. Da sie przywrócić statsy, które są na czerowno (oczywiście takie które nie sa spowoddowane np. noszaną zbroją). Wystarczy znaleźć lub kupić miksture Restore stat np restore inteligence lub pojśc do swiątyni :P

Zaciolem sie i to ostro, moze mi ktos pomoze.

Zadanie dotyczy dostanie sie do gildi zlodzieji (may the best thief win)

Jakis zlodziej ubiegl mnie z pamietnikiem i zwial do kanalow. W dzienniku pisze ze nie moge go ubic ale moge ukrasc od niego ten dziennik, probem w tym ze przekopalem cale kanaly i nie ma tego zlodzieja, na kompasie nic nie ma wiec pewnie jest dalej w kanalach i mam go szukac ale moze sie myle, krece sie w kolko juz pare godzin i nic jakies sugestie?

Imo pupa z questem już ;(. Pójdz do kolesia, który Ci dał questa i zobacz czy już nie przegrałes. Jak tak to imo load :). Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tutaj sie nie zgodze :P. Da sie przywrócić statsy, które są na czerowno (oczywiście takie które nie sa spowoddowane np. noszaną zbroją). Wystarczy znaleźć lub kupić miksture Restore stat np restore inteligence lub pojśc do swiątyni :P

Zauważyłeś, co napisał Crosis?

"Jeśli statsy nie są zaznaczone na czerwono, to zostały obniżone na stałe."

Edytowane przez Bio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba zaczynam niedowidzieć od siedzenia godzinami przy kompie...zagadałem ze wszystkimi ludzimi w waterfront district nikt nie mowi mi ze mi nie ufa i ciagle nie mam questa z gilia złodzieji,mogł by kotos zerknać jak skonczyl to zadanie z gilia jak ten koles sie nazywa co trzeba z nim zagadac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Utknałem w quescie - Polowanie w forcie na wyspie, quest od orka w Bruin

Popłynałem na wyspie, dowiedziałem się o polowaniu.

Wybiłem wszystkich w podziemiach, poczym wróciłem i pokonałem głównego orka , zebrałem prawdziwy klucz , niestety brama od wewnatrz nie daje sie tym kluczem otworzyc. Nieznalazlem innego wyscia.

Help! :[

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zagadałem ze wszystkimi ludzimi w waterfront district nikt nie mowi mi ze mi nie ufa i ciagle nie mam questa z gilia złodzieji,mogł by kotos zerknać jak skonczyl to zadanie z gilia jak ten koles sie nazywa co trzeba z nim zagadac

SPOILER

Armand Christopher?

Idź do Waterfront District i zaczep jakiegoś żebraka. Pod opcjami dialogowymi masz ikonki. Pierwsza chyba z buźką, która umożliwia wpływanie na NPC za pomocą żartów, gróźb i innych takich. Możesz też przekupić NPCa (bribe). Podnieś disposition takiego żebraka (powyżej 60 powinno wystarczyć) i zagadaj ponownie o Gray Foxie.

Ogólnie jeśli jakaś opcja dialogowa jest na żółto, to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że przy wysokim disposition u NPC ponowne wybranie tej opcji dialogowej spowoduje, że NPC powie coś nowego.

Pozostanie Ci później nawiązanie kontaktu z Armandem i wykonanie jednego zadania. Jeśli je wykonasz, to będziesz w gildii złodziei.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popłynałem na wyspie, dowiedziałem się o polowaniu.

Wybiłem wszystkich w podziemiach, poczym wróciłem i pokonałem głównego orka , zebrałem prawdziwy klucz , niestety brama od wewnatrz nie daje sie tym kluczem otworzyc. Nieznalazlem innego wyscia.

Fajna misja:). U mnie bez problemów, a jak otwierałes tą brame? Musisz wrócic się do podziemi i pójść troche do przodu. Niedaleko jest brama po lewej stronie korytarza, otworzysz ją prawdziwym kluczem i użyjesz dźwigni(lub czegoś podobnego) i jest ok, brama sie otwiera. Tak robiłeś?

Edytowane przez Caehl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja wpadlem na idotyczny pomysl :lol2: gram juz drugi raz... Mam jeszcze save z 36lvl wojownikiem.. i zaczalem od nowa grac bo wylookalem co brac odwalil... Po zamknieciu bramy w Kvatch trzeba gdzies odprowadzic Brata Martina... on sie przylacza do Ciebie... i NIE MOZE zginac.. (bo to postac Questowa)... wiec zaczlaem grac od nowa.. przylaczylem Martina i chodze sobie z nim (ani mysle go odporwadzac)... tearz rozwijam sie znow w Gilidi Fighterow bo w ktorejsc misji daja mi na misje Maglira (tego malego karakana co ciagle zwala misje) zeby sie czegos nauczyl.. i wiem ze on tez nie moze zginac 9bo to questowy char) wiec wezme sobie tego maglira i d;la zwaly pochodze z nimi...

btw ciekaw jestem czy bede mogl z nimi wejsc na arenie... ale bedzie jadka <lol2>

I jak by co.. zna ktos NPC w grze ktore z jakas misja sie przylaczaja ?? :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi