Skocz do zawartości
ice-t

Pamięć Wirtualna!

Rekomendowane odpowiedzi

najlepiej ustawiać plik wymiany na jak największy , ważne aby był w jednym kawałku , jeżeli ustawisz małą wartość to napewno przy większym wykorzystamiu ramu plik wymiany będzie w kawałkach

oddzielny dysk na swap daje 25% wzrost wydajności

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie wiecej o to mi chodzilo, wytlumaczyles to jednak klarownie popierajac faktami. Chodzilo mi tez o AlwaysUnloadDLL czyli zostawianie w pamieci wirtualniej bibliotek, ktore sa juz zbedne i nie uzywane przez system/aplikacje, co znacznie zasmieca pamiec. Anyway, wszystko mam nadzeje jest jasne.

Aha i dzieki za ten wzorek do NonPagedPoolSize, kiedys tego poszukiwalem.

Interesuje mnie jak bedzie na ten wpis reagowal system z wylaczonym plikiem wymiany?? Czy 0 oznacza, ze dalej bedzie dostepne tylko 80% ramu i oplaca sie jednak edytowac ten wpis aby zmienic na np 90 % ??

Dotychczas korzystalem z malej partycji w FAT16 i przydzielonemu miejscu wg "Rozmiar kontrolowany przez system" (co wychodzilo standardowo 1,5 raza Ramu) utworzonej zaraz za partycja systemową czyli jak najblizej poczatku dysku, ale spodkalem sie tez z taka opinia, ze lepiej jest ja stworzyc w okolicy 60 % pojemnosci dysku, bo tam sa najnizsze czasy dostepu i najwyzszy transfer. Jak sie do tego odniesiecie ?

Edytowane przez toman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sarkazz: ten numer z ramdyskiem jest po to aby zadzialaly programy, ktore nie chca ruszyc bez swap-a, ale przy okazji unikasz mielenia i zamulania z powodu twardego dysku.

Toman:nie pozbywasz sie swapa. Ramdysk to jakby odwrotnosc swapa. Swap- "emulacja" ramu na dysku.

Ramdysk: "emulacja" dysku w ramie. Wiec nie pozbywasz sie swapa tylko umieszczasz go na dysku, ktory jest "tworzony" z ram-u.

Edytowane przez Leoni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi zdarzylo sie wylaczyc raz swap file'a i... juz nigdy wiecej tego nie zrobie moze jakbym mial 4GB RAM to bym sie pokusil :). Ja mam na stale ustawione 1.5 GB Swap file i grajac w niektore gry ten plik jest uzywany nawet w 70%. Niestety winda jest tak pamieciozerna ze przy 1GB Ramu nie ma szans na wylaczenie Swap file, chyba ze ktos uzywa komputera do filmow, worda, mp3, pasjansa(no powiedzmy do Heroes3) itp. wtedy to bedzie dzialac. Sprubujcie sobie wylaczyc Swap file'a na kompie z powiedzmy 1GB Ramu i Odpalcie F.E.A.R, albo nie przesadzajac Far cry lub jakis program do obrobki zdjec BMP(wysokiej jakosci), do obrobki Wav'ow, czy tworzenia jakichs prezentacji czy cokolwiek innego(3DS MAX, CAD itd.) i sie pobawcie troche tymi programikami(2gb ramu moze byc malo w zaleznosci od skomplikowania(ilosci, wielkosci tworzonych projektow). Wiec moim zdaniem ewentualnie przy 2GB Ramu i wiecej w dzisiejszych czasach mozna rozwarzac wylaczenie swap file ale to i tak tylko i wylacznie w niektorych przypadkach. Ja napewno bym nie wylaczyl Swap file jak bym mial 2GB RAM co najwyzej zmiejszyl bym swapa do 1GB.

Edit:

I jeszcze jedno PelzaK pisal "wczoraj pisząc pracę... miałem uruchomionych kilka dosyć pamięciożernych programów, część z nich leżała nieużywana pół dnia, kiedy zapragnąłem się przełączyć na którąś z nich to musiałem czekać z pół minuty żeby dane ze swapa powędrowały mi do ramu... "

WInda ma to do siebie, ze dane dlugo nie uzywane przez uzytkownika laduja w Swap file bo sa po prostu nie uzywane czasowo. Winda robi to po to, zeby zwolnic ram dla aplikacji uzywanych w danym momencie najintensywniej. Jak bys mial wylaczonego swapa to fakt winda by trzymala te dane w szybkiej pamieci ram ale przez pol dnia przy otwartych kilku aplikacjiach ilosc danych wzrasta do olbrzymich rozmiarow i w koncu by ci zabraklo ramu. I co wtedy? Oczywiscie jak pisalem wczesniej zalezy to od rodzaju aplikacji jakich uzywamy.

Edytowane przez lukadev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To podajcie konkretne przykłady softu który nie działa bez pliku wymiany.

Może ja zacznę :

1. Kiedyś taki program widziałem ale nie pamiętam nazwy, zresztą i tak pojawiła się wersja pracujaca bez swap :lol:

Takie pytanie : wiecie jaka jest różnica między 1 GB RAM + 1GB Swap a 2 GB RAM + 0 MB Swap ? Logicznie nie ma różnicy, w praktyce program potrafi pracować 100x szybciej na 2 GB RAM bez SWAP( Battlefield 2 max detale ) .

ps. dysk twardy mielący swap niszczeje znacznie szybciej !

ps2. te dzielniki / mnożniki ile powinno być swap to niezły pic na wodę :lol:

Mi zdarzylo sie wylaczyc raz swap file'a i... juz nigdy wiecej tego nie zrobie moze jakbym mial 4GB RAM to bym sie pokusil :). Ja mam na stale ustawione 1.5 GB Swap file i grajac w niektore gry ten plik jest uzywany nawet w 70%. Niestety winda jest tak pamieciozerna ze przy 1GB Ramu nie ma szans na wylaczenie Swap file, chyba ze ktos uzywa komputera do filmow, worda, mp3, pasjansa(no powiedzmy do Heroes3) itp. wtedy to bedzie dzialac. Sprubujcie sobie wylaczyc Swap file'a na kompie z powiedzmy 1GB Ramu i Odpalcie F.E.A.R, albo nie przesadzajac Far cry lub jakis program do obrobki zdjec BMP(wysokiej jakosci), do obrobki Wav'ow, czy tworzenia jakichs prezentacji czy cokolwiek innego(3DS MAX, CAD itd.) i sie pobawcie troche tymi programikami(2gb ramu moze byc malo w zaleznosci od skomplikowania(ilosci, wielkosci tworzonych projektow). Wiec moim zdaniem ewentualnie przy 2GB Ramu i wiecej w dzisiejszych czasach mozna rozwarzac wylaczenie swap file ale to i tak tylko i wylacznie w niektorych przypadkach. Ja napewno bym nie wylaczyl Swap file jak bym mial 2GB RAM co najwyzej zmiejszyl bym swapa do 1GB.

Mam 1 GB ram i obrabiałem ścieżkę audio do filmu gladiator ( nie muszę chyba mówić jakiej była długości i jakiego rozmiaru ). Pamięć nie była nawet w 75% zajęta a program obrabiający to Adobe Audition. Wiadomo że wcześniej czy później pojawi się program który wymagać będzie 16 GB ram a Ty piszesz jakoby włączenie swp było lekarstwem na wszelkie zło. Swp włączasz wtedy jeśli program się nie mieścci w ramie a potrafi z swp działać znośnie i .

ps. jeśli w złożonym programie jeszcze miałby mielić się swp to nie doczekałbym się na wynik a dysk uległ by destrukcji :wink:

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większośc programów do obróbki dużych ilości danych (niezależnie czy jest to video, audio, czy grafika) od razu przy instalacji tworzy sobie swój folder na pliki tymczasowe... Jak program nie robi czegoś takiego, tylko liczy na ram + swap, to raczej nie jest zbyt dobry...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ze masz wylaczony swap wcale nie oznacza ze win i tak go sobie stworzy dla wlasnej potrzeby ;)

Nie stworzy sobie tylko wyskoczy żółty wykrzykinik ( przekroczenie dost. pam. ) i "krówka" zostanie wyłączona . :wink:

Tak kończąc ( i tak każdy zostanie przy swoim ) to zauważyłem że :

Po włączeniu swp jest zawsze spokój ( jeśli damy nieograniczony rozmiar max ) ale jest wolniej - coś za coś ale po prostu prędkość systemu ze swapowaniem jest dla mnie nieakceptowalna ( już naprawdę pomijam szybsze zużycie mechaniki dysku ).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"[FACET TY MNIE SŁABISZ :wink:

Mam 1 GB ram i obrabiałem ścieżkę audio do filmu gladiator ( nie muszę chyba mówić jakiej była długości i jakiego rozmiaru ). Pamięć nie była nawet w 75% zajęta a program obrabiający to Adobe Audition. Wiadomo że wcześniej czy później pojawi się program który wymagać będzie 16 GB ram a Ty piszesz jakoby włączenie swp było lekarstwem na wszelkie zło. Swp włączasz wtedy jeśli program się nie mieścci w ramie a potrafi z swp działać znośnie i ."

Ok spoko facet chyba mnie nie rozumiesz. Ja podalem przyklady(rozne przyklady wav, 3DS MAX i bmp wszystko w wysokiej jakosci) ze tobie akurat zmiescila sie ta scieszka w 1GB ramiu to fajnie. Dokladnie pisalem w zaleznosci jakich programow uzywasz i do czego i jakiej wielkosci pliki obrabiasz. Muzyke mozesz obrabiac na rozne sposoby wez pod uwage ze kilka minut muzy w formacie wav to kilkadziesiat megabajtow, kilkadziesiat minut to juz kilkaset megabajtow + pamiec potrzebna programowi na obrobke pliku i operacje zwiazane z obrabianiem tego pliku muzycznego. Nie znam sie dokladnie ale mam wujka muzyka i on sie tym zajmuje. Jak chcesz sie dalej czepiac to odpal sobie F.E.A.R na 1GB ramu bez Swap file. Gdzie u mnie na 1GB ramu podczas gry w F.E.A.R uzycie swapa to 700MB i wiecej. Wtedy zobaczymy co powiesz. I przeczytaj to co napisal kilka postow wyzej Sarkazz.

Edytowane przez lukadev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z FEAR jest pewnie jak z Doom 3 ... przy 1 GB ram trzeba zmniejszyć tekstury - nie ultra high tylko high ( lub dokupić 1 GB RAM ). Co do tej ścieżki to miała rozmiar ponad 1,5 GB i tutaj pozwolę sobie na cytat :

Większośc programów do obróbki dużych ilości danych (niezależnie czy jest to video, audio, czy grafika) od razu przy instalacji tworzy sobie swój folder na pliki tymczasowe... Jak program nie robi czegoś takiego, tylko liczy na ram + swap, to raczej nie jest zbyt dobry...

Faktycznie to będziemy pisać to co jest już w http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=176447&hl= ---- nie ma sensu dwoić

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na daną chwilę z softu wymagającego dużej ilości miejsca mam tylko to

Dołączona grafika

I przypuszczam że z resztą jest podobnie... Co do gier - to są to niezłe paskudztwa, ale jak ktoś ma kase na kartę pozwalającą grać w najwyższych detalach, to może również wydać kasę na ram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już masz ochotę na eksperymenty, wyłącz swap i dodawaj tyle warstw aż przekroczysz rozmiar twojego ramu, zobaczymy czy się coś stanie B)

Eee... To Ci się nie opłaca kłaść bo zaraz wstajesz :lol2:

Edytowane przez Sarkazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już masz ochotę na eksperymenty, wyłącz swap i dodawaj tyle warstw aż przekroczysz rozmiar twojego ramu, zobaczymy czy się coś stanie B)

co się stanie, hmmm w polu systemowym pojawi się żółty trójkącik, a w Podglądzie zdarzeń pojawi się wpis informujący o zajściu

taki żółty trójkącik jak na obrazku poniżej w (polu systemowym), oraz jak widać próba uruchomienia kolejnego Corel-a i Paint-a za kończyła się ..... :D

a tu wpis w podglądzie zdarzeń:

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzi o uruchomione programy, tylko o pracę nad matreriałem który zajmuje więcej niż ram :huh:

Kiedy Zawadaki chciał pokazać że plik wymiany jest be uruchamiając 4- ty Corel photo paint - to miałem na myśli . A identycznie będzie jeśli mamy 384 MB ram i ploplularny :P mnożnik 1,5 .

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzi o uruchomione programy, tylko o pracę nad matreriałem który zajmuje więcej niż ram :huh:

praca wyglądała by podobnie, w pewnym momencie pojawił by się bezimienny komunikat (Corel tak lubi :D ), i praca by się za kończyła czy tego użytkownik chce czy nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy temat, tylko plik wymiany/swap to był za czasów Win 9x.

W WindowsNT jest plik stronicowania.

--

Łącze z poprzednim tematem.

TAk ale wiadomo o co chodzi ... a napisanie plik stronicowania a swp/swap to jest różnica w ilości literek :-P .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej ustawiać plik wymiany na jak największy , ważne aby był w jednym kawałku , jeżeli ustawisz małą wartość to napewno przy większym wykorzystamiu ramu plik wymiany będzie w kawałkach

oddzielny dysk na swap daje 25% wzrost wydajności

Odnosnie PF na drugim dysku twradym. Moze ktos ma jakies doswiadczenia, Ja mam dwa dyski jeden z podpisu wynik w sandrze to okolo 48MB, i drugi dysk MAXTOR 6L020L1 20GB 7200/rpm bufor 1819kb wynik w sandrze okolo 35MB. Czyli ten drugi dysk jest sporo wolniejszy. W uzytkowaniu nie zauwazam zadnych wiekszych roznic pomiedzy PF na pierwszym dysku(systemowym) czy na drugim, no ale jeszcze musze sie troche pobawic. Co o tym myslicie. I jak lepiej podlaczyc te dyski razem na pierwszym kanale czy drugi dysk podlaczyc na drugim kanale razem z nagrywara DVD(jak bedzie lepiej?).

Sqj ma raceje wszyscy piszemy Swap file, a w XP jest PF. Oj stare nawyki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi