Skocz do zawartości
ent

Hwbot.org - United Team Of Poland - Temat Do Dyskusji !

Rekomendowane odpowiedzi

Widac co innego mowi hipro5, a co innego saaya ;)

Nie zmienia to faktu, ze nie ma co zwalac winy na "skromiejsze" budzety. Jezeli ktos uwaza, ze ludzie w USA czy zachdniej Europie maja lepsze procki i lepsze OC, to moze trzeba wlasnie przejsc sie na zachodnie fora i szukac tam kontaktow. A jak znajdziesz kontakt to, jezeli straaaasznie chcesz bic rekordy (jak Hipro5, K|ingp|n, Sampsa, Kinc, etc.) to chetni do wspolnej zabawy i kasa sie znajdzie ;) Wszystko zalezy od tego jak bardzo Ci na tym zalezy... Jedni traktuja bicie rekordow jako strata czasu, a dla innych to jakas tam dziwna pasja :lol:

Edytowane przez bachus_anonym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widac co innego mowi Hipro5, a co innego Saaya ;)

Nie zmienia to faktu, ze nie ma co zwalac winy na "skromiejsze" budzety. Jezeli ktos uwaza, ze ludzie w USA czy zachdniej Europie maja lepsze procki i lepsze OC, to moze trzeba wlasnie przejsc sie na zachodnie fora i szukac tam kontaktow. A jak znajdziesz kontakt to, jezeli straaaasznie chcesz bic rekordy (jak Hipro5, K|ingp|n, Sampsa, Kinc, etc.) to chetni do wspolnej zabawy i kasa sie znajdzie ;)

taaa

pitu pitu

znam paru ludków z XS i jakoś nikt nic nie może albo im im sie nie chce :D

zresztą ja nie mam ambicji bicia WR w żadnej kategorii ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaa

pitu pitu

znam paru ludków z XS i jakoś nikt nic nie może albo im im sie nie chce :D

zresztą ja nie mam ambicji bicia WR w żadnej kategorii ...

Haha, na jednego z tych 780 ES miales szanse jak kazdy inny :lol: Ale sam mowisz, ze nie masz ambicji na bicie rekordow :lol: :P

W kazdym badz razie (zeby ten temat nie zszedl na inny tor)... XS to nie tylko ludzie z USA. Jest tam mnostwo OC'erow z Europy (Serbowie, Rosjanie, Czesi no i oczywiscie Skandynawowie). Wszystko sprowadza sie do kontaktow i priorytetow ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa jak to Yotom powiedział pitu, pitu ...

Ambicje i samozaparcie to bym miał do bicia rekordu i co z tego jak nikt by mi nie pomógł, a takiego ES bym przyjał z miłą chęcią.

Już jakiś czas temu usiłowałem nawiązać kontakt w paru miejscach i wyszło z tego wielkie .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa jak to Yotom powiedział pitu, pitu ...

Ambicje i samozaparcie to bym miał do bicia rekordu i co z tego jak nikt by mi nie pomógł, a takiego ES bym przyjał z miłą chęcią.

Już jakiś czas temu usiłowałem nawiązać kontakt w paru miejscach i wyszło z tego wielkie .....

Jesli sam lub razem z kolesiami masz srodki na taki proc, to moze cos mozna zalatwic...

A z tymi 780ES, o ktorych Yoto i ja mowilismy... Oferta ta byla otwarcie zaproponowana dla wszystkich chetnych (i wystarczajaco szybkich) na XS.

Chociazby teraz, jest okazja (ktora sie juz konczy powoli) na Yonah T2600ES (2.16GHz, Engineering Sample). Jest ich 20 (wiekszosc juz zaklepana, od wczoraj) i lepek zbiera chetnych... Cena $500, ale jak na razie z dobrymi plytami pod nie raczej krucho. Ludzie maja nadzieje na szybsze pojawienie sie plyty AOpen (Crossfire). Ale okazja jest... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm, no nie wiem czy chodzi tu tylko o wspolprace i samozaparcie... chyba troche idealizujesz bachus ;)

jak sledzilem przebieranie OPB w fx'ach 57'ach to mi dech zapieralo - screen z 6-oma bodajze i wybieranie najlepszego, po starych cenach to bylo ok. 6000$...

powiedzmy ze nasz prototypowy koles od bicia WR pali takie 2 z 6-u procow (OPB chyba nawet spalil 2 na expercie, ale nie pamietam dokladnie) i co??

"ej spoko stary zdarza sie w tym sporcie, olej i krec dalej - my sie zrzucimy na twoje proce i jeszcze sie wesprzemy psychicznie" - ????

mysle ze nie bardzo ;)

jakies tam rekordy to mozna sobie bic (wlasne najlepiej ;) ) ale do WR to juz jest potrzebna kupa kasy i kupa ludzi przebierajaych proce :(

dla mnie zaje.bis.ta jest idea oc-team'ow takich jak ten nasz... w kupie sila :D i na cienkim sprzecie udalo nam sie uzyskac dosc wysoka pozycje ;)

aha i zeby moc sobie zalatwic cos sensownego na XS to trzeba miec nazwisko... jak sie zaczely opterony to kombinowalem tam troche i w zasadzie jedyny koles ktory mi odpowiedzial byl z danii chyba... amerykance sie na mnie wypieli :lol:

a zeby wejsc naprawde wysoko selekcja byc musi albo aura zaginania entropii... ;)

pozdro

Edytowane przez myrddin669

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie zakladamy kolejny ranking?

mamy do wyboru

- 3Dmark 2001

- 3Dmark 2003

- 3Dmark 2005

- 3Dmark 2006

- Aquamark

- Folding At Home

- PCMark 2004

- PCMark 2005

- PiFast

- SisoftSandra

- SuperPi

- SuperPi 32m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można zakładac. Mi to obojetne jaki :razz: Dostosuje sie.

Tylko jak widze w rankingu X800XL z rdzeniem na 560 no mnie ..... łapie.

Jak XL to XL a nie PRO, albo GTO zmodowany z biosem XL :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

ja tesz

co ty "tesz"? :lol:q ?

kup "se" słownik

co do 3D teamu to wiem ze jesteśmy zdani na porażke ale oczywiście wspomoge jakimś wyniczkiem :-)

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co szukać procków AMD w USA jak i tak w DE mają najlepsze, ba i można je kupić bez problemów jak się ma kasę…

*Mówię o AMD bo takich szukałem, co do Intela pewnie też by się dało…

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co szukać procków AMD w USA jak i tak w DE mają najlepsze, ba i można je kupić bez problemów jak się ma kasę…

*Mówię o AMD bo takich szukałem, co do Intela pewnie też by się dało…

to pokaz gdzie np można dobrze FX57 kupic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od razu wyjeżdżasz z FX57 a masz przynajmniej kasy na takiego selekta ? :/ Bosz tobie nie idzie dogodzić jak nie jedno to drugie ci się nie podoba…

piszesz o AMD to pytam o AMD ...

a wyjazdy czy mam na to kase czy nie są nie na miejscu

w ogóle nie wmówisz mi że mamy taką samą dostępność sprzętu co w USA ...

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yoto,

Powiedzialbym, ze dostepnosc sprzetu jest podobna do tej jaka masz w Unii. Spojrz na Stonke (Niemcy), kupa Skandynawow z FX i Opteronami (najlepszy FX-60 jest w rekach Skandynawow). Kasa, to jest to o co sie rozchodzi ;) Jezeli bardzo chcesz bic rekordy, to jak wspomniane wyzej "w kupie sila" - team to przepis na jakis tam sukces, bo koszt takiej zabawy jest latwiej rozlozyc. Poza tym nawet nie masz pojecia ile "Amerykanie" zawdzieczaja limitom na kartach kredytowych... Wielu z tych "Top bencherow zawdziecza to co ma wlasnie temu, ze tutaj limit $10k na karcie moze miec kazdy siurek i moga wykorzystac dzwignie w postaci karty. Niektorzy wykorzystuja to na maksa, a inni (np. ja :lol: ) poprzysiegli sobie, ze nie rusza kart, chyba ze dach nad glowa zawaliby sie :lol: Innymi slowy, kupisz, pobawisz sie i sprzedadasz. Stracisz na tym deczko, ale rekordy masz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yoto,

Powiedzialbym, ze dostepnosc sprzetu jest podobna do tej jaka masz w Unii. Spojrz na Stonke (Niemcy), kupa Skandynawow z FX i Opteronami (najlepszy FX-60 jest w rekach Skandynawow). Kasa, to jest to o co sie rozchodzi ;) Jezeli bardzo chcesz bic rekordy, to jak wspomniane wyzej "w kupie sila" - team to przepis na jakis tam sukces, bo koszt takiej zabawy jest latwiej rozlozyc. Poza tym nawet nie masz pojecia ile "Amerykanie" zawdzieczaja limitom na kartach kredytowych... Wielu z tych "Top bencherow zawdziecza to co ma wlasnie temu, ze tutaj limit $10k na karcie moze miec kazdy siurek i moga wykorzystac dzwignie w postaci karty. Niektorzy wykorzystuja to na maksa, a inni (np. ja :lol: ) poprzysiegli sobie, ze nie rusza kart, chyba ze dach nad glowa zawaliby sie :lol: Innymi slowy, kupisz, pobawisz sie i sprzedadasz. Stracisz na tym deczko, ale rekordy masz :)

maszna myśli dostępnośc w USA ??

ja wiem że w PL bardzo długo NIE BYŁO FIZYCZNIE 7800 GTX512 bo jeden znajomy chciał kupić i byla posucha podczas gdy w USA wiele osób takowe grafy sobie sprawiło ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm, opteronów nadal nie ma w oficjalnych kanałach sprzedaży w kraju... mimo iż plotki o rzekomym zakończeniu ich produkcji okazały się być nieprawdziwe ;)

i jeszcze poruszę kwestię pamięci (ddr1, nie wiem jak jest jest z 2kami)

- gskill - niedostępny w polsce oficjalnie, nieoficjalnie bardzo rzadko i z przebiciem ok. 20-30% do ceny w usa

- ocz - w zasadzie to samo, niby proline ma dystrybucje ale chyba tylko na papierze

- mushkin - w ofercie bodajze siriusa sa jakies przedpotopowe 2*256 za 1000zł, to wszystko, czasami allegro za potworne pieniadze

- corsair, jest troche w sprzedaży ale po cenach z kosmosu, zależy od modelu, na oko między 10 a 40% drozej niz w usa

- geil - jedyna firma ktora ma dzialajacego dystrybutora na terenie kraju, ceny +30% tego co w usa,

i takie są realia w kraju, możemy mieć jedynie nadzieję że zmieni się coś na lepsze albo samemu zacząć coś działać - miejsce na rynku chyba jeszcze jest go geil widać dobrze prosperuje a z tego co wiem sprzedaje się (jak na polske) w miare nieźle.. ;)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@myrddin669 i Yoto,

Wszystko sie zgadza, ale nie mozna czekac az wszystko podstawi sie pod nos ;) Nie bedziesz mial najlepszego sprzetu, jezeli swoje poszukiwania i lekture do ograniczysz do Polski i Tweak. Spojrz na to w ten sposob. Coraz wiecej "rekordzistow" jest wsrod Europejczykow: Wlosi, Szwedzi, nawet Serbowie i Portugalczycy. Czy Polakom w Polsce jest trudno kupic sprzet w krajach Unii? W Stanach tez nie ma pewnych komponentow (idealny przyklad to Asus P4GD1 czy pamieci Team Group), a ludzie jakos je zdobywaja... Trzeba sie moze po prostu bardziej postarac, jezeli ma sie wielkie checi na bicie rekordow. Ludzie po prostu szukaja dojsc...

Z tego co na razie widzialem, dwa najlepsze FX-60 sa we Wloszech i Szwecji. Hipro5 to Grek, Kinc i Overklokk to szwedzi, Sampsa i Macci - Finowie... Pomijam fakt, ze niektorzy maja lepsze i gorsze kontakty. Jest naprawde ogrom rekordzistow w Europie. Moze wlasnie tam trzeba szukac sprzetu, a nie tylko czekac az bedzie w Polsce albo narzekac ze nie ma i nigdy nie bedzie.

Nie chce, aby patrzono na moje wypowiedzi jako jakis tam atak. ale po prostu czasem az sciska jak patrze jak strasznie ludzie narzekaja na brak lub slaba dostepnosc sprzetu w Polsce. Wiele rzeczy jest, a jak nie ma to az tak trudno nie jest aby to zalatwic ;) Sam moge pomoc kilku osobom (ale bez przesady) kupic proc czy pamieci w USA... Ale bez rzadnej tam selekcji, bo na to nie bede pewnie mial ani tak duzo checi, ani tez czasu...

Ale moim zdaniem, musicie sie po prostu zaczac lepiej rozgladac po sklepach w Unii ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaaa, tylko,że ceny przesyłek do Polski oraz przelewy i inne duperele są w takich cenach (jak na nasze warunki), że mało kto może sobie na to pozwolić. Ściagałem z kumplem procki z Niemiec i było naprawde z tym troche kłopotu. Pomijam fakt, ze wiecej niz 3-4 sztuki dla mnie poprostu niema jak sciagnac, bo trzeba przeciez zainwestowac w te procki zanim sie sprzeda. Pomijam ryzyko uszkodzenia/zaginiecia paczki, bo wtedy to juz klapa totalna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@myrddin669 i Yoto,

Wszystko sie zgadza, ale nie mozna czekac az wszystko podstawi sie pod nos ;) Nie bedziesz mial najlepszego sprzetu, jezeli swoje poszukiwania i lekture do ograniczysz do Polski i Tweak. Spojrz na to w ten sposob. Coraz wiecej "rekordzistow" jest wsrod Europejczykow: Wlosi, Szwedzi, nawet Serbowie i Portugalczycy. Czy Polakom w Polsce jest trudno kupic sprzet w krajach Unii? W Stanach tez nie ma pewnych komponentow (idealny przyklad to Asus P4GD1 czy pamieci Team Group), a ludzie jakos je zdobywaja... Trzeba sie moze po prostu bardziej postarac, jezeli ma sie wielkie checi na bicie rekordow. Ludzie po prostu szukaja dojsc...

Z tego co na razie widzialem, dwa najlepsze FX-60 sa we Wloszech i Szwecji. Hipro5 to Grek, Kinc i Overklokk to szwedzi, Sampsa i Macci - Finowie... Pomijam fakt, ze niektorzy maja lepsze i gorsze kontakty. Jest naprawde ogrom rekordzistow w Europie. Moze wlasnie tam trzeba szukac sprzetu, a nie tylko czekac az bedzie w Polsce albo narzekac ze nie ma i nigdy nie bedzie.

Nie chce, aby patrzono na moje wypowiedzi jako jakis tam atak. ale po prostu czasem az sciska jak patrze jak strasznie ludzie narzekaja na brak lub slaba dostepnosc sprzetu w Polsce. Wiele rzeczy jest, a jak nie ma to az tak trudno nie jest aby to zalatwic ;) Sam moge pomoc kilku osobom (ale bez przesady) kupic proc czy pamieci w USA... Ale bez rzadnej tam selekcji, bo na to nie bede pewnie mial ani tak duzo checi, ani tez czasu...

Ale moim zdaniem, musicie sie po prostu zaczac lepiej rozgladac po sklepach w Unii ;)

Dobra

Wiesz jakie są konkrety ?

Wiele łebków 'ze świata" nie chce nic wysłać tanią pocztą ... /można to zrozumieć/

Wiele osób z USA NIE WYŚLE NIC POZA USA

Wiele osób przyjmuje tylko płatność Paypall ale NIE z KARTY KREDYTOWEJ bo dochodzi konieczność zapłacenia prowizji (czyli u nas odpada - bo Polacy nie mogą pykać kaski z konta a tylko z kredytowej)

Być może w Europie jest też sporo fajnego sprzętu ... ale powiedz czy sam znasz na tyle języki żeby cokolwiek poczytać na forum włoskim, greckim czy szwedzkim ?

I nie są to żadne wymysły - tylko konkrety - przerobione na własnej skórze

A niestety relacje płacowe są takie jakie są ...

BTW - swojego procka chyba w sklepie nie kupiłeś :D

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z wysylka poza Stany, to jest racja. Wszystko po prostu z tego powodu, ze aby uniknac cla trzeba deklarowac przesylke jako "prezent o wartosci ponizej $100". Wielu nie chce tego robic, poniewaz jesli produkt kosztuje $300 to nie mozesz wtedy ubezpieczyc tej paczki na $300, bo zadeklarowana wartosc jest ponizej $100. Babka na poczcie zrobi raban! W razie zaginiecia przesylki bez ubezpieczenia, sprzedajacy ma po prostu przejeb.... :( Poza tym, "sledzenie" paczek wysylanych poza Stany jest delikatnie mowic "do d....".

Przy "miedzynarodowych" transakcjach, Paypal w tej chwili to raczej jedyne wyjscie. Ludzie po prostu strzega swojej prywatnosci i nie podadza ci numeru konta bankowego. Tylko szkoda, ze Paypal w Polsce nie daje mozliwosci podpiecia rachunku bankowego, przez co odbiorca transferu musi akceptowac kase pochadzaca z karty kredytowej. A to juz rzeczywiscie oznacza prowizje dla otrzymujacego przelew od kazdej transakcji, co oczywiscie przerzuci na kupujacego.

Sklepy niemieckie mozna z latwoscia rozgryzc. przepuszczasz je przez Google Language Tools, tlumaczysz na angielski i masz sprawe z glowy :) Z wloskimi tak samo, jak np. 1958653[/snapback]

Taaaa, tylko,że ceny przesyłek do Polski oraz przelewy i inne duperele są w takich cenach (jak na nasze warunki), że mało kto może sobie na to pozwolić. Ściagałem z kumplem procki z Niemiec i było naprawde z tym troche kłopotu. Pomijam fakt, ze wiecej niz 3-4 sztuki dla mnie poprostu niema jak sciagnac, bo trzeba przeciez zainwestowac w te procki zanim sie sprzeda. Pomijam ryzyko uszkodzenia/zaginiecia paczki, bo wtedy to juz klapa totalna
jest ryzyko, to prawda. Ale skoro nie ma w Polsce to jakie masz inne wyjscie? A prowizje nie sa az takie straszne... Za kazde $500 placisz $15 prowizji na Paypal + kurs+prowizja z karty kredytowej. Dodaj przesylke i wyjdzie ciebie to maks $550-$560... Az tak strasznie? Chyba, ze chcesz sprowadzic na handel, to moze i tak. Ale ja nie mowie tutaj o handlowaniu, tylko sprowadzeniu 1-2 sztuk na wlasne potrzeby: krecenie i bicie rekordow, jesli taka jest potrzeba. Edytowane przez bachus_anonym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z wysylka poza Stany, to jest racja. Wszystko po prostu z tego powodu, ze aby uniknac cla trzeba deklarowac przesylke jako "prezent o wartosci ponizej $100". Wielu nie chce tego robic, poniewaz jesli produkt kosztuje $300 to nie mozesz wtedy ubezpieczyc tej paczki na $300, bo zadeklarowana wartosc jest ponizej $100. Babka na poczcie zrobi raban! W razie zaginiecia przesylki bez ubezpieczenia, sprzedajacy ma po prostu przejeb.... :( Poza tym, "sledzenie" paczek wysylanych poza Stany jest delikatnie mowic "do d....".

Przy "miedzynarodowych" transakcjach, Paypal w tej chwili to raczej jedyne wyjscie. Ludzie po prostu strzega swojej prywatnosci i nie podadza ci numeru konta bankowego. Tylko szkoda, ze Paypal w Polsce nie daje mozliwosci podpiecia rachunku bankowego, przez co odbiorca transferu musi akceptowac kase pochadzaca z karty kredytowej. A to juz rzeczywiscie oznacza prowizje dla otrzymujacego przelew od kazdej transakcji, co oczywiscie przerzuci na kupujacego.

Sklepy niemieckie mozna z latwoscia rozgryzc. przepuszczasz je przez Google Language Tools, tlumaczysz na angielski i masz sprawe z glowy :) Z wloskimi tak samo, jak np. http://www.tecnocomputer.it/

heh

sklepy to sklepy

i tak wyślą kurierem za 20-30 Euro ... nice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostępnośc, niedostępność i tak wszytko obraca sie wokół $$

I teraz jak masz $$ to może i uda Ci sie załatwić z krajów UE... ale jak nie masz takich funduszy, a ludzi co by sie złożyli też jak na lekarstwo... :/

Dla mnie $$ to jedyne wytłumaczenie, ja też chętnie pobiłbym rekordy, ale niestety nie posiadam funduszy, jakby takowe były by to podejrzewam, że udało by sie załatwić cały odpowiedni sprzęt... choćby z DE, jak w Polszy by nic nie było... zamówienie do Alphacoola jakoś realizują ;) więc jak sie chce to sie da... ale tylko i wyłącznie z $$ :(

Edytowane przez Świder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ludzie weźcie się w garść, „płaczecie” do 2 stron jak to w Polsce źle i nie dobrze (jak by to jakaś nowość była) a topic raczej średnio pasuje do rozmowy na ten temat.

Potwierdzam :D, ale wrzuce swoje 3 grosze:

bachus >> z calym szacunkiem ale u nas nie chodzi o dostepnosc, tylko o hajs :D, jesli ktos u nas zarabia 2k zl miesiecznie na reke to jest calkiem przyzwoicie, za taka pensje kupisz 2/3 GTXa 512 MB, ile takich kart kupi sie w USA za srednia amerykanska pensje (to samo tyczy sie innych krajow UE)? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej moze ktos dac jakies instrukcje dla tłuka, jakim jestem ja :lol:, jak sie używa PiFast??? mam sentyment do programow w trybie tekstowym a to pi sie liczy i liczy i liczy i przeliczyc sie nie moze...

tyle ze pifast z tego co widze to takie duplowanie superpi, chyba ze inne czynniki maja wplyw na predkosc liczenia?? np. mniejszy wplyw ramu a wiekszy taktowania procesora?? widywalem czasami ze sie ludzie scigaja w tym ale w sumie nie wiem do konca jakie sa roznice miedzy pifast a superpi...

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@myrddin669:

Hym co w tym trudnego ? Włączasz piast.bat i czekasz na tekst :

Calculation finished...

Press any key to continue . . .

I to już koniec ;) A sam wynik masz w:

Total computation time : xxxxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...