Skocz do zawartości
Assassin_

Pentium D 805 2.66 Ghz

Rekomendowane odpowiedzi

A wlasnie jakie macie objawy jak przetaktujecie za bardzo swoja 805? Bo dzisiaj widzialem , ze koles na takiej samej plycie jak moja spokojnie celerona z 2.26 na 3.6 podbil , a u mnie kicha przy fsb 150 system nie wstaje a proc zimny kolo 50 stopni load. Nie ma sygnalu na monitor (w bartonie byly zwiechy w programach albo niebieski ekran tutaj nic nie ma). Na 145 jeszcze wszystko dzialalalo normalnie.

Czy to mozliwe , ze to zintegrowana grafika niewyrabia (moze jej taktowanie jest jakos uzaleznione od fsb)? Bo zakladam , ze raczej nie dostalem najgorszej i najmniej podatnej na oc sztuki tego procesora na swiecie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michaelius napisał(a):

A wlasnie jakie macie objawy jak przetaktujecie za bardzo swoja 805? Bo dzisiaj widzialem , ze koles na takiej samej plycie jak moja spokojnie celerona z 2.26 na 3.6 podbil , a u mnie kicha przy fsb 150 system nie wstaje a proc zimny kolo 50 stopni load. Nie ma sygnalu na monitor (w bartonie byly zwiechy w programach albo niebieski ekran tutaj nic nie ma). Na 145 jeszcze wszystko dzialalalo normalnie.

Czy to mozliwe , ze to zintegrowana grafika niewyrabia (moze jej taktowanie jest jakos uzaleznione od fsb)? Bo zakladam , ze raczej nie dostalem najgorszej i najmniej podatnej na oc sztuki tego procesora na swiecie :D

watpiliwe

raczej to procek :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mam ustawione PCI - 33,33 MHz to kopiowanie dużych plików z partycji na partycję przebiega wolniej niż jak było na auto. Zostawić lepiej tak ? (dla bezpieczeństwa dysków ?) Jakie jest niebezpieczeństwo jak będzie na AUTO ? Przy podkręconym procku - oczywiście.

Edit:

Coś czytałem o blokadzie PCI na płytach P5LD2, co to jest, jak działa i czemu dokładnie służy ?

Edytowane przez vojt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemiec napisał(a):

podlacz naped cd do IHC7 - niebieskie a hdd do ITE - czerwone. oczywiscie zrob dyskietke ze sterami do ITE, zeby instalator windy znalazl hdd [;

demek napisał(a):

@wspac

wymien tasme 40 na 80 bo sie dvdrw dusi :)

dzieki :) jakos sie udalo w koncu

wiec czas na oc :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michaelius napisał(a):

zmień dzielnik dla ramu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michaelius napisał(a):

Zmienialem nie dziala na zadnym z trzech dostepnych (z czego na dwoch pamieci pracuja sporo ponizej specyfikacji wiec nie w tym problem)

A może ten Twój Asrock nie wstaje poprostu wyżej, ma mur przy tej magistrali i nic nie zrobisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KvaNfield napisał(a):

A może ten Twój Asrock nie wstaje poprostu wyżej, ma mur przy tej magistrali i nic nie zrobisz.

Mozliwe ;) Ale mysle , ze po majowce bede mial juz sensowna karte grafiki i wtedy sie zobaczy. A na rozwiazania hardcorowe czyli 200 FSB raczej nie ma szans bez podnoszenia napiecia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy zeby wycisnąć fsb 190-200 trzeba podnosic napiecie chipsetu ? czy jeszcze czegosc na amd miałem jeszcze LDT a w intelu oprócz podnoszenia napiecia vcore trzeba podniesc jeszcze coś ? jesli tak to naj akie wartosci ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wspac napisał(a):

czy ktos wie jaka jest max bezpieczna temp dla max bezpiecznego napiecia? lub jedno z tych danych?

na szybko przeszukalem posty ale nie widzialem zeby ktos pisal...

na codzień proponuje żeby nie przekraczało 60*C w stresie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemiec napisał(a):

chyba mowisz o WC bo na AC nie ma na to szans. chyba, ze z DELTA

może trafiłeś takiego proca :blink: kiedyś miałem prescotta (cel D 2.53) i po OC na 4.2 ghz temp. w stresie nigdy nie była większa niż 70C na BOXsie

heh wsumie to ciekawy jestem jakie ja bede miał temp. na WC bo już niedługo bede miał tego procka :wink: :wink: :wink:

POZDRO!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wspac napisał(a):

a jak z napieciem? ktos wie?

Było na poprzedniej stronie:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=184674&st=570#

i kilka następnych postów. Ale z tego co wiem chłopaki dawali do 1.65 i nie było żadnych problemów.

Edytowane przez KvaNfield

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KAMILcom napisał(a):

ale to nie aż tak dużego kopa pozatym box działał wtedy na 2,5k RPM

no tylko że celeron to nie 805 :wink:

no tez racja, juz zapomnialem o 2core:P

ja narazie to co w podpisie, na napieciu standardowym, na ninja (2 wiatraki 120mm buda + zasilka 120mm, + akasa na ninja 120mm) i max 57*C (prime95 + rar), w pokoju 23*C

a to na 1,45v

Dołączona grafika

mam jeszcze maly problem z plyta, na dzielniku 1:1 pamieci pracuja mi stabilnie max ok 550mhz a na dzielniku 3:5 spokojnie pracuja 667mhz, wyzej jeszcze nie probowalem bo proc idzie juz na 4GHz... nic wiecej nie zmieniam w plycie, co jest tego powodem? mial ktos juz taki problem?

Edytowane przez wspac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wspac napisał(a):

no tez racja, juz zapomnialem o 2core:P

ja narazie to co w podpisie, na napieciu standardowym, na ninja (2 wiatraki 120mm buda + zasilka 120mm, + akasa na ninja 120mm) i max 57*C (prime95 + rar), w pokoju 23*C

a testowałeś to sp2004 na obydu jajach jednoczesnie bo spi obciaża tylko 1 jajo i to nie 100% strefu wiec stabilnosc mozna potwierdzic raczej tylko sp2004. a ja mam takie pytanie jak to jest z tym napieciem jak ustawie standardowe to skacze od 1,28v nawet do 1,4v a jak ustawie sztywno np. 1,35v to raczej trzyma sie tej wartosci odczyt z cpu-z i tego softu do asusa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a o co chodzi z tym vdrop modem na czym to polega i czy traci sie gwarancje na płyte jak sie zrobi tego moda? jakie jest napiecie standardowe tego procka?

"Jesli chodzi o dlugie skanowanie napędów to mozliwe ze chodzi ci o skanowanie raid, jesli go nie uzywasz to poprostu wylacz w biosie. Pozdro"

mam dwa napędy podpiete pod kontrolery te czerwone koło siebie jak wyłącze ite w biosie no to normalnie wyłącze tez te napedy a chciał bym zeby obydwa napędy były na oddzielnej taśmie jak w takim razie podpiać dwa napędy dvd-rom i dvdrw pod ta płyte na oddzielnych taśmach i jak ustawic w biosier zeby tak długo nie stał na wykrywaniu napędów podpietych pod kontroler ite ?

Edytowane przez lipa_ml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

demek napisał(a):

4ghz na AC = niezle

mozesz na tym pracowac na codzien?

procek ma standardowo wyzsze napiecie

ninja to chlodzenie niczego sobie

niech pokaze 4.2ghz

bo do 4ghz to jeszcze luz

u mnie schody zaczynaja sie powyzej 4.15 ghz......wtedy juz jest ciezko bo sie bydle grzeje i potrzebuje coraz wiecej voltow :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi