Skocz do zawartości
seba1983

Geforce 7900

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie chłodzenie tam masz?

Zmieniałeś biosa czy robiłes moda?

Jak temp, wynik w 3dmark i arty?

Napisz cos wiecej B-)

Nie chciej wiedziec :lol: Wyszedl z tego najszybszy GS na forum.

Artow brak, chlodzenie moje stare, dobre sprawdzone juz od czasow 7800GT. Zmiana w biosie na 1.3V nic nie daje, poszedl hard mod kablem. Temp 45C w stresie :D

Ponizej fotki i wyniki z 2k1, 2k3 ...

post-105041-1160130827_thumb.jpg

post-105041-1160130835_thumb.jpg

post-105041-1160130847_thumb.jpg

post-105041-1160130863_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj miałem problem z artami przy 3d 2003 i 2001na sterach tyj najnowszych 91.48

Niestety nie polecam ich ponieważ nie mogłem ukończyc tych 2 testów!!

Myślałem że to znowu mi karta padła ale sie myliłem :? zmieniłem stery na 91.31 i wszystko spoko!!

:D

A jak u was z tymi sterami?

mam 7900gtx

mialem to samo - juz myślałem ze nowa karta jest padnięta - nic nie podkrecona grafa nie przechodzila 3d markow glownie 03 i 01 ostatni test przy sterach 91.48, winde instalowalem 3 razy i dalej to samo bylo

z guru3d wzialem starsze 84.XX i jest wszystko ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko do osob ktore przesiadly sie z galaxy 7600gs na galaxy 7900gs, czy roznica w wydajnosci jest ogromna, czy sa jakies gry ktore lagowaly na 7600gs a teraz na 7900gs chodza idealnie (nie liczac obliviona) ?

Interesuje mnie 1280x1024 z detalami na max

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gainward juz do mnie dotarł, bede wkładał do kompa jakos po 20 :>

No to czekamy na testy, tym bardziej że karta w rozsądnej cenie pojawiła się na alledrogo:

http://www.allegro.pl/item132698029_gainwa..._1_2_ultra.html

Oprócz OC interesuje mnie głośność wentyla i zastosowane PCB. Może to być ciekawa alternatywa dla Galaxy.

Edytowane przez SzperSon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie ten Gainward wyglada, ale do GTX, czy GTO to mu duzo brakuje.

Aczkolwiek na GS mozna latwo wyjeb... GTX-a

PCB - stawiam na takie samo jak w Palit 7900.

Grzesiu daj fotki tylu PCB, obadamy czy da sie latwego vgpu na 1.4 zrobic.

Karte mam juz w srodku - pierwsze oc, tak na szybko ustawilem 600/770 i dalo mi to rowne 19k w 3dmarku 03, zaraz bede bawic sie dalej.

Tył PCB wygląda tak jak pcb palita:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sie uda to u mnie taki gainward bedzie tanszy od galaxy :)

pare wynikow po kilku minutach walki z galaxy 7900GS 1,4

proc jest ewidentnie za cienki :/ c2d@2,8ghz to duzo za malo dla SLI

takty 510/1520

42,3

33

14,8

8,4

gpu musi byc ewidentnie niedowoltowane lub huntek strzela focha, bo przy 525 w 2k1 wynik polecial na 37k z 40k na def. memek nei katowalem wyzej. weekend przed nami a w zanadrzu leza jeszcze pdp pc7200 ELK, moze dadza kopa w porownaniu z LLK [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiu : PCB nie referencyjne, czyli trzeba bedzie poszukac moda.

Niemiec - Allendale i SLI = porazka. Nawet jakbys mial 3.5GHz to nic nie zrobisz ciekawego bo bedziesz mial za malo L2. Testowalem i wiem.

A co ja mam powiedziec z moim antkiem @ 2.7GHz? :E

BTW, to chyba dobrze, ze nie referencyjne PCB, moze nie bedzie padac tak jak GT :P

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemiec - Allendale i SLI = porazka. Nawet jakbys mial 3.5GHz to nic nie zrobisz ciekawego bo bedziesz mial za malo L2. Testowalem i wiem.

powiem tak, ze SLI na def u mnie na 2,8 = niecale 40k a na 3,5G przy jednej karcie jest taki sam wynik :|

nie mam pod reka 6600, zeby sprawdzic Twoja teorie, ale jestem zawiedziony. zaraz zobacze jak to sie w GTR2 sprawuje a jutro po powrocie z lajby zarzuce ELK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemiec -> testowałeś na tym Galaxy z ich własnym coolerem 475/1400MHz? Coś cienkie te OC, możliwe że zasiłka już nie wyrabia, możesz sprawdzić ile wyciąga pojedyncza karta?

Grzesiu-> daj na rdzeń przynajmniej 630MHz, będzie jakieś porównanie z Galaxy, jak głośność coolera i temperaturki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ja mam powiedziec z moim antkiem @ 2.7GHz? :E

BTW, to chyba dobrze, ze nie referencyjne PCB, moze nie bedzie padac tak jak GT :P

79GS ma i tak lekko inne PCB ( nie takie same jak 79GT ), jesli np, chodzi o mody. Nie dzialaja wszystkie z 79GT.

powiem tak, ze SLI na def u mnie na 2,8 = niecale 40k a na 3,5G przy jednej karcie jest taki sam wynik :|

nie mam pod reka 6600, zeby sprawdzic Twoja teorie, ale jestem zawiedziony. zaraz zobacze jak to sie w GTR2 sprawuje a jutro po powrocie z lajby zarzuce ELK.

L2 daje fajnego kopa w markach. Same memki Ci nic nie daja; robilem test DDR2 1GHz 4-4-4-4 vs 800 3-3-3-8 i kupka.

Na procu 4080MHz i 79GS SLI 600/800 mialem 66k z kawalkiem w 01.

SzperSon : Porowanie do Galaxy : hmmm ciezko bedzie bo sa karty co potrafia na stock chlodzeniu i bez modow zrobic i 670MHz na gpu stabilne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytając ostatnie posty odnoszę wrażenie, że cofamy się w rozwoju.

Co tu robią wyniki przedpotopowego 3Dmarka01? :mur:

Ktoś chce się pochwalić C2D?

Archaizmem stają się wyniki z 3D03 a co dopiero 01. Dawajcie wyniki z 3DMarków 05/06 a nie jakichś benchmarków sprzed 5 lat. Kogo obchodzi taki wynik? Mnie osobiście nie, bo jest w wielkiej mierze zależny od CPU/memek, czyli do testowania grafik się nadaje średnio na jeża.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanko: mój zasilacz (->sig) nie ma wtyczki na zasilanie kart PCI-E wiec korzystam z przejsciówki, ktora jest rozgałezieniem na dwa molexy. Mam wpięty jeden molex, drugie gniazdo pozostaje wolne, wszystko działa...ale moze trzeba wczepic drugi? i jeszcze jedno: obok gniazda PCI-E mam wtyczke na dodatkowe zasilanie pci-e, warto to wpinac?

EDIT:

chłodzenie Gainwarda jest o wiele cichsze od referencyjnego 7600GT/7900GS, ale ULTRA ciche nie jest. Coś jak zalman @ 12v. Temperatury - 93c podczas max stressu! cos jest chyba nie tak...kilka h temu podczas stressu mialem max 76...hm..

EDIT2: nie dokręciłem drugiej srubki od sledzia, i teraz gdy przyciskam centralna czesc tej "siatki" ktora jest nad całą kartą to temperatura spada...problem rozwiazany. ;]

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Archaizmem stają się wyniki z 3D03 a co dopiero 01. Dawajcie wyniki z 3DMarków 05/06 a nie jakichś benchmarków sprzed 5 lat. Kogo obchodzi taki wynik? Mnie osobiście nie, bo jest w wielkiej mierze zależny od CPU/memek, czyli do testowania grafik się nadaje średnio na jeża.

2001 to test komputera w srodowisku 3D, a nie test kto ma lepiej dobrane stery i droższą grafe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2001 to test komputera w srodowisku 3D, a nie test kto ma lepiej dobrane stery i droższą grafe.

Nie do końca rozumiem co miałeś na myśli. W każdym bądź razie dla mnie "środowisko 3D" to gry, a 3DMark01 ma tendencję do przedkładania wydajności procka nad wydajność grafiki (odwrotnie niż gry), więc jako test realnej wydajności w grach był dobry, ale parę lat temu :? Kłócić się nie mam zamiaru, ale jeśli ktoś uznaje wyniki z 2001 za wyrocznię to ja wysiadam :)

Niemiec-> tu link do aukcji:

http://www.allegro.pl/item132472285_galaxy...2ns_zalman.html

Ty masz całe 4 zł taniej :wink:

Grzesiu-> trochę zawiedziony jestem tym Gejnłordem. Miałem Zalmana i na 12V to była suszara, więc o ciszy tu być mowy nie może. Tempy też niewiele różnią się od tych z ref. chłodziwa. Chyba jednak Galaxy pod tym względem to lepszy wybór. :)

Edytowane przez SzperSon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiu-> trochę zawiedziony jestem tym Gejnłordem. Miałem Zalmana i na 12V to była suszara, więc o ciszy tu być mowy nie może. Tempy też niewiele różnią się od tych z ref. chłodziwa. Chyba jednak Galaxy pod tym względem to lepszy wybór. :)

Temperatura wczesniej podana jest nieprawidłowa...chłodzenie bez problemow chłodzi gpu do 59c podczas stressu, ale trzeba "dociskać" radiator :| Pomiedzy blaszką na odwrocie a PCB jest pełno takiej gąbki, i przez to chłodzenie nie dociska do rdzenia co daje temperatury powyzej 70c...kurcze...

EDIT: juz wszystko ok. Wyjełem karte, podociskałem chłodzenie, poruszałem, i temperatura wynosi 59-62c w grach.

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż w 2006 bez 2 jaj też kiepawe wyniczki lecą ...

2005 również dostaje duuużego kopa przy mocnym procku

Zatem i najnowsze 3DMarki do porównania graf się nie nadają ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moge powiedziec, ze na single 7900GS 1,4 @ stock w 2k1 jest 39,x z E6300@3,5 i memkami na 500 a ja na 2*7900GS 1,4 @ stock E6300@2,8 i memki na 400 mam 39,9x wiec 2k1 kurewsko zalezy od procka. mam nowe takty dla gra, ale mam kogos na lini i marki czekaja, bo kunjemy w waznej sprawie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Huh, 2k1 ciagnie z grafy i to duzo. Moze i pierwsze testy leca na proca, ale natura bardzoo lubi wysokie takty gpu i mem na karcie do przeklada sie na znaczny wzrost wyniku.

A dlaczego ja daje wyniki z 2k1 ? Bo to moj ulubiony mark.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bez podstawy cały świat OC nadal bawi się w 3DMark 2001. Test owszem, ciągnie dużo z procka/pamieci, ale grafa ssana jest ,jak wspomniał Devilek, własnie w "matuszce natiurze".

3D 03 nawet pod uwage nie biorę, bo jak tu taki test traktować poważnie, ajk X1900XT dostaje na defaulcie po du.pie od 7900GT....

W 3D 06 możesz mieć i wykręconego w kosmos FX57, a skopie go pierwszy lepszy dwurdzeniowiec z tą samą grafą.

I gdzie tu wiara w realnosć tych testów? Jak dla mnie to są jedynie do zabawy w OC. Jak ktoś chce realnej wydajności niech lepiej porównuje wyniki z gierek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bez podstawy cały świat OC nadal bawi się w 3DMark 2001. Test owszem, ciągnie dużo z procka/pamieci, ale grafa ssana jest ,jak wspomniał Devilek, własnie w "matuszce natiurze".

3D 03 nawet pod uwage nie biorę, bo jak tu taki test traktować poważnie, ajk X1900XT dostaje na defaulcie po du.pie od 7900GT....

W 3D 06 możesz mieć i wykręconego w kosmos FX57, a skopie go pierwszy lepszy dwurdzeniowiec z tą samą grafą.

I gdzie tu wiara w realnosć tych testów? Jak dla mnie to są jedynie do zabawy w OC. Jak ktoś chce realnej wydajności niech lepiej porównuje wyniki z gierek.

Amen :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W orbie 2k5 z kiepawymi taktami jestem powyżej jakiegoś typa o ksywie DEVILEK (ciekawe kto to jest), weź zrób coś z tym bo aż nieswojo się czuję ;)

Do 2k5 nie przykladam w ogole wagi.

Ale jak chcesz to nie ma sprawy :lol: Zaraz moge wyslac wyniczek

http://www.hwbot.org/result.do?resultId=553580

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi