Skocz do zawartości
seba1983

Geforce 7900

Rekomendowane odpowiedzi

omg a co mi sie przytrafilo...

zostawilem sklep w Cabalu Online i polozylem sie na wyrku (monitor wylaczony, mp3 w tle)

gdy sie obudzilem muzyka nadal gra, lecz gdy wlaczylem monitor w lewym gornym rogu ekranu migal tylko "_" (jak pod Dosem)

WTF??

nie wiem chyba oddaje ta grafe bo to juz mnie przerasta...

Trzeba bylo wklepac liczby: 4 8 15 16 23 42 i nacisnac "EXCUTE" :). A tak na powaznie to karta do serwisu :). Moze warto zamienic na 8600gt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po rozmowie za hantim (zmiana biosu [ciach!]o dala)

poczekam, az grafa zacznie bardziej wariowac... sa wakacje i na serwis nie moge sobie pozwolic :P

wkurze sie i zmienie te cale moje padlo! :]

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie mialem czas zmonotwac nowego kompa i troche sie z nim "pokrecic".

Moj Galaxy 7900GS to ostatnio modne "budzetowe" 540/1400.

Niestety po paru godzinach zabawy doszedlem do wniosku ze zasiłka w postaci 350W (Fortron) daje rade na styk i mocniejsze OC wyprowadza ja z rownowagi przy rownoczesnym OC procka i grafiki.

W kazdym razie karta stabilnie pracuje na 620/1420. Jak widac z cpu nie jest zle, za to pamieci praktycznie nie do ruszenia (nie sprawdzalem jak zachowuja sie bez podnoszenia cpu, ale prawdopdobnie niewiele lepiej)

Mocniejszy zasilacz moglby troche polepszyc sytuacje ale bylaby to juz raczej kosmetyka.

<== Wyniki z 3dmarkow

Praca ukladu chlodzenia bez wiekszych uwag, wazne ze dziala stepping wiatraka wiec przy spokojnej pracy biurowej halas nie przeszkadza. W kazdym razie na pewno nie ma sensu zmiana chlodzenia.

Podsumowujac - karta za takie pieniadze warta kazdej zlotowki, dla pelni szczescia brakuje wiekszego potencjalu OC, choc prawde mowiac jest to tylko efekt uboczny zbytniego rozpieszczenia przez Galaxy.

Poprostu tym razem Galaxy wydalo serie z gorszej partii podzespolow - czego zreszta ustalajac tak niska cene nie ukrywali, wiec jesli komus zalezy tylko na wydajnosci niech kupi model o wyzszych taktowaniach i przestanie płakac.

W kazdym razie, imho ten model to idealna przejsciowka do zimy 2007 i przesiadki na karte Dx10.

pozdrawiam

Edytowane przez TeQuila SunRise

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech mi ktos napisze czy duzo z was ma wersje 1.2ns?? lub jakies superclocked? ile wyciskacie?

np. ja mam galxiego 79GS z pamiątkami 1.2ns, poza mną to jeszcze z kilkadziesiąt osobistości z tego forum ma fabrycznie kręcone karciochy B-) Osiągi mojej karty GPU/VRAM: wg ati tool 625/1766, w smarkach czyściutko jest do 640/1820, powyżej 645/1840 zwisy. Pora na V-moda, moje 11k w 2k5 już ze starości zaśmierdło, trza powalczyć o 12k ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taka wersje 1,2 ns CM maks co wyciskam to 650/1800 powyzej 650 okolo 660-670 to juz mam arty przy 650 chodzi spokojnie. Pewnie pomaga to ze z boku mam wentyl 92mm. A chlodzenie standard CM.

Edytowane przez Speedstar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np. ja mam galxiego 79GS z pamiątkami 1.2ns, poza mną to jeszcze z kilkadziesiąt osobistości z tego forum ma fabrycznie kręcone karciochy B-) Osiągi mojej karty GPU/VRAM: wg ati tool 625/1766, w smarkach czyściutko jest do 640/1820, powyżej 645/1840 zwisy. Pora na V-moda, moje 11k w 2k5 już ze starości zaśmierdło, trza powalczyć o 12k ;)

czyli podkrecalnosc identyczna w sumie u mnie powyzej 645 na core wlasnie arty

na memkach powyzej 900 juz sypie troche artami

i tak sobie wlasnie jakie chlodzonko zapodac;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kazdym razie karta stabilnie pracuje na 620/1420. Jak widac z cpu nie jest zle, za to pamieci praktycznie nie do ruszenia (nie sprawdzalem jak zachowuja sie bez podnoszenia cpu, ale prawdopdobnie niewiele lepiej)

To widze mamy to samo... u mnie memki stanely na 1460 (730 rzeczywiste).

Wczoraj podkleilem radiatorki czyms innym, zobacze, czy to cos wniesie.

@ChrisG - po co tu dajesz screeny z 8600GT? To jest, przypominam, topic o 7900...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

139 stron.. no fajnie. :-)

Aktualnie posiadam Galaxy 7300GT - był to zakup chwilowy i właśnie nastała chwila by pozbyć się tego cacka i kupić prawdziwą kartę. Kiedyś celowałem w 7600GT, teraz widzę iż już w zasięgu mym jest 79gs. Kręcić nie kręcę, ale tylko dlatego, że jestem pesymistą i pewnie jak się komuś ma coś spalić to właśnie mi (patrz sig - "powered by") - ale miło by było mieć rezerwę w razie czego. Przeleciałem pobieżnie ten temat, widzę, że coś nie tak jest z niektórymi Galaxy. Więc co tu kupić? Palita?

Żeby nie było, że pytam tylko o zakup, bo to nie ten dział, wiem - ten 7900GS dużo więcej żre watt niż 7300GT?

Nie chce pchać się w 86GT(E) ani w Radka póki co, więc wybór padł na 79GS. Jeżeli popełniam błąd to niech mnie ktoś na Boga oświeci.

Na swoje usprawiedliwienie (żeby nie było, że szukać mi się nie chce), jestem w trakcie obrony mgr i nie mam za bardzo czasu, a tuż po chciałbym sobie zrobić prezent. :D

//W sumie nieważne, widzę zainteresowanie wielkie moim pytaniem, a i tak chyba jednak teraz wybrałbym X1950Pro.

Edytowane przez John M. Kane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

dzisiaj znow probowalem tego v-moda! dalem tak jak na zdjeciu zeby bylo 1.4V!niby oki ale w 3dmarku jak wlacze Mother Nature to mi gasnie monitor :mur: !

zrobilem tak nawet jak napisali zeby ten rezystor zamalowac olowkiem do 50kOhm jesli jest taka sytuacja!(u mnie mial na def 86kOhm wiec moze cos zle robie :sad:

i dalej qrwa nic :mur: :mur: :mur:

macie moze jakies pomysly?

z gory dzieki

post-114632-1184008498_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byla rozmowa tu sterownikach wiec pokazalem co nowe sterowniki wnosza

Bardziej by sie tu przydalo, jakbys zrobil testy 7900GS stery 9x.xx vs 162.xx - pewnie sporo osob udzielajacych sie w temacie byloby zainteresowane wynikami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

dzisiaj znow probowalem tego v-moda! dalem tak jak na zdjeciu zeby bylo 1.4V!niby oki ale w 3dmarku jak wlacze Mother Nature to mi gasnie monitor :mur: !

zrobilem tak nawet jak napisali zeby ten rezystor zamalowac olowkiem do 50kOhm jesli jest taka sytuacja!(u mnie mial na def 86kOhm wiec moze cos zle robie :sad:

i dalej qrwa nic :mur: :mur: :mur:

macie moze jakies pomysly?

z gory dzieki

mam ten sam problem, i narazie nie wiem jak go rozwiązać. dlatego tez mam tylko 1,36v bo jak dam 1,4v bądź 1,5v i ustawie 50kOhm próbowałem tez mniej i więcej i tez czarny ekran :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam ten sam problem, i narazie nie wiem jak go rozwiązać. dlatego tez mam tylko 1,36v bo jak dam 1,4v bądź 1,5v i ustawie 50kOhm próbowałem tez mniej i więcej i tez czarny ekran :/

tak tylko ze ty na rdzeniu masz 660 a ja marne 620! jakbym mial tyle co ty to bym nawet nie probowal sie bawic w v-mody :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech mi ktos napisze czy duzo z was ma wersje 1.2ns?? lub jakies superclocked? ile wyciskacie?

600/900 wyniki w sigu, żadna rewelacja, na c2d byłoby znacznie więcej. Przy 605/915 pc się resetuje w Riddick'u, F.E.A.R, a 3D marki przechodzi. Będę mieć więcej czasu to się pobawię, ale te 600/900 mam stabilne.

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko zrozum

te stery pomagaja tylko seri 8 i do niej sa przeznaczone,watpie żeby w 7 i niżej cos dawały B-)

jakby tylko i wylacznie pomagaly serii 8 to by byly detykowane tylko tej serii... a jakos nie sa Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do sterów to dla gf6 i 7 to usuwają błędy w grach oraz podnoszą wydajność w tych grach , gdzie da się coś poprawić. W kwestii ogólnej wydajności to już się nic nie poprawi , bo nie ma co , wydusili co się dało. A seria 8 to nowa architektura i troche czasu im zejdzie zanim dopracują stery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 162.01 Xtreme-G Stalker chodził żałośnie, a te zaraz wypróbuję, co mi szkodzi, mam czas więc się pobawię.

W Open_GL te Xtreme są słabsze niż 94. lub 93.71 ;). Mam to gdzieś zostaje przy 94.24.

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja robi 665/1800 :) Co do sterów to te nowe Xtreme jakoś powera nie dają w nowych grach.... :? Zostaje przy nieśmiertelnych 91.47 :wink:

Mam to gdzieś zostaje przy 94.24.

Wiesz może jak wypadają w stosunku do 91.47 :razz:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja robi 665/1800 :) Co do sterów to te nowe Xtreme jakoś powera nie dają w nowych grach.... :? Zostaje przy nieśmiertelnych 91.47 :wink:

Wiesz może jak wypadają w stosunku do 91.47 :razz:

W Stalkerze np 162.01 wypadają bardzo kiepsko, ogólnie nie są jakieś tam wyśmienite. Zresztą co tu pisać między 94.24 a 93.71 w 3D markach jest różnica błędu statystycznego. Spróbuj 94.24, odpal 3D Marka 05 i porównaj 91.47, odpal kilka gier itp. Różnice będą minimalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja powiem tak... wrocilem do niezastapionych 84.21 :) uzywalem ich na 76GS, byly bardzo szybkie i nie sprawialy klopotow :P

dodalem do nich obsluge 79GS i na razie wszystko dobrze smiga :] - najlepsze jest to, ze juz 3 dzien bez zadnych artow, freezow, zwiech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tak czytam ten temat, to widzę, ze jednak dobrze wylądowałem z EVGA w końcu. Najpierw zamówiłem w znaku Galaxu 1.4ns, ale padła jak mi kompa składali :D 1.2ns nie mieli, zaproponowali mi EVGA za 556zł (mieli na stanie) to wziąłem. Może i dużo jak za 7900GS, ale jestem zadowolony. Przy podkręcaniu temperatura nie przekracza 52-53C, karta robi 600/1600MHz, ale nie wiem czy to jej koniec, bo na wyższych zegarach nie sprawdzałem - muszę kupić jeszcze wentylator 120x120 do Chiefteca to wtedy sprawdzę na ile idzie. Jedyny minus to głośny wiatrak, ale chłodzenie obejmuje także pamięci, a nie tylko rdzeń tak jak w prawie wszystkich 7900GS, co można zaliczyć na plus. Jak można go wyciszyć? w nTune niby jest jakieś ustawienie, ale to się jakoś dziwnie ustawia - wywaliłem nTune, bo mnie wkurzało :D W RivaTuner to wszystko już jest bardziej przejrzyście, ale te regulacje chyba nic nie dają. Z tego co się już dowiedziałem, to w 2D wiatraczek ma 25%, a w performance 3D 100%, bo nawet ustawiając 80% idzie tak samo. Jeszcze jest low-power 3D ale ono chyba w ogóle nie działa. Jakby ten wiatrak załączał się tylko do gier to ok, ale jak skończę grać, to on jeszcze długo się tak szybko kręci - od czego to zależy? Chyba nie od temperatury, bo pokazuje mi 47C. Jeszcze jedno pytanie - sterowniki. Są jakieś nowsze wersje oficjalne (i nie bety) od 94.xx? Na razie mam 162.15 i nie zauważyłem problemów (chociaż gram tylko w SupComa :D) poza jednym - jak w trakcie wyboru mapy w SupCom w potyczce zostawię na chwilę mysz, to na ekranie robi się taka choćby tekstura. Dwa razy mi się tak zrobiło - za pierwszym razem myślałem, ze coś z kartą :P Sprawdzę jeszcze w FEAR Combat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi