Skocz do zawartości
seba1983

Geforce 7900

Rekomendowane odpowiedzi

Spróbuj zjechać z taktowaniem procka i wtedy zobacz jak będzie wyglądać kręcenie (oczywiście na raidzie) :? pozdro

odkreciłem proca i mem wszytstko zrobiłem na default i [gluteus maximus] blada to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem: zwiechy i kropki po podkręceniu jakimkolwiek

Sprzęt:

procesor: A64 3200+ [2000(at)2393]

płyta: PcPartner RS482MK9-A64S

ram: 2x PDP Patriot 512MB DDR 400MHz CL 2.5

grafika: GeForce 7900 GT Asus 256MB

Historia:

karta kupiona w piątek, wczoraj dopiero podkręcana, trochę ją kręciłem, lecz nieznacznie i grałem w CoD oraz NFS:MW, wszystko było ok, wczoraj pod wieczór chciałem trochę bardziej ją podkęcić i przy kliknięciu "test" kropki i zwis, tak więc zresetowałem komputer, pograłem trochę w CoD i NFS:MW znów, wszystko wydawało się być ok

Dziś:

rano uruchamiam komputer, poodpalałem DooM 3, Farcy i inne, ok, do czasu (po około 2ch godzinkah), w pewnym momencie kropki przy uruchamianiu gier, na ekranach tytułowych (karta na delikatnym podkęceniu), zabawy suwakiem obojętnie czy więcej niż podkręcone, czy mniej, efekt ten sam kropki i zwis przy "test"

ustawienie wartości stock na grafie, jedyne co narazie zauwazylem to zwieszka przy wyjściu! nie w trakcie! po dłuższym graniu w FarCry, natomiast dłuższe granie w NFS:MW nie spowodowało problemów, 3d marki odpalane, bez problemu...

Pytanie:

jakiekolwiek podkręcenie karty, wartości dowolne - kropki zwis przy "test"

co się u licha stało?

a przydało by się parę extra fps w NFS:MW ...

Edytowane przez dFour

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem: zwiechy i kropki po podkręceniu jakimkolwiek

Sprzęt:

procesor: A64 3200+ [2000(at)2393]

płyta: PcPartner RS482MK9-A64S

ram: 2x PDP Patriot 512MB DDR 400MHz CL 2.5

grafika: GeForce 7900 GT Asus 256MB

http://www.pcpartner.com/news_detail.php?b...03145115-507995

Może w tym tkwi problem. Może ktoś ma takie zestawienie części i doświadczenie w tym temacie.

Tak strzelam bo to akurat rzuciło mi się w oczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No koledzy ja mam Gigabita 7900GT i podobne objawy , tez na jednych sterach da sie minimalnie podkrecic na innych nie - kropki i zwis :( zauwazylem ze na tych ze strony nvidi oficialnych daje sie podkrecic ...

Ale jest inny problem grajac np. w FEAR nie da sie pograc z wlaczonymi cieniami :/ jak sa wlaczone to zwis i restart ... i to nie jest tylko moj problem jak widze ale na nzone tez ktos otym pisal ..(codemnded to samo , nie wiem jak inne gry ale nfs most wanted chodzil mi ok )

A pamieci macie ustawione na 1500? kurcze umnie w panelu bylo kolo 700 cos mam nie tak ?

Edytowane przez Elendir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

700 x 2 = 1400 :)

----

ślicznie :/

artefakty w warhammer 40 000 dawn of war (geometria pada) i zwieszka jak wychodze z gierki

oraz zwieszka sin`a (ale to moglbyc procek)

3dmarki nadal ok cholera jasna

dziwna sprawa, ze wiesza sie albo podczas uruchamiania gierki (tak bylo wczoraj tylko rano, pozniej bylo ok), lub podczas wychodzenia z niej, w trakcie nie stwierdzono, poza artami w wh 40 000, ale wciaz tesame miejsca, te same obieky ulegaly rozciagnieciu ...

----

przeinstalowalem stery do grafy

odpalam wh 40 000, na poczatku dobrze, po okolo 10 min pojawiaja sie arty (znow geometria)

wychodze do windowsa, odpalam 3dmark 05

najpierw ekran sie wylacza i wylacza na zmiane

logo 3dmarka pokazalo sie rozowe

a pozniej takie cudo:

http://orion.media4u.pl/~ogo/wow.jpg

co sie dzieje do cholery?

Edytowane przez dFour

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm ja z tymi z wiechami po wyjsciu z gry i mruganiem tez tak mialem/ a moze i mam tylko narazie karta odpuscila :) generalnie mialem tak z FEAR jak wychodzilem zmienilo sie jakby gdy wylaczylem cienie tak mi sie wydaje :) (plus wiechy w samej grze)

na moje z tego co czytam to to jest chyba wina sterownikow ..

Takaze mam prosbe wylacz te cienie i zobacz czy sa jakies pozytywne objawy :)

Edytowane przez Elendir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm ja z tymi z wiechami po wyjsciu z gry i mruganiem tez tak mialem/ a moze i mam tylko narazie karta odpuscila :) generalnie mialem tak z FEAR jak wychodzilem zmienilo sie jakby gdy wylaczylem cienie tak mi sie wydaje :) (plus wiechy w samej grze)

Takaze mam prosbe wylacz te cienie i zobacz czy sa jakies pozytywne objawy :)

No tak - widze ze mruganie to objaw nie tylko na XFX...

Mi np. 3Dmark 06 caly przechodzil bez piardu a na tescie "frozen" zawsze w tym samym momencie pojawialy sie WIELGACHNE arty i wychodzil na pulpit a pulpit wesolo sobie mrugal i pomagal tylko restart :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie to przy wlaczonym SOFT SHADOWS a tutaj jak sie ma wlaczone zwykle cienie na HIGHT to gra sie wiesza w pewnych stalych momentach i czesto przytym wyskakuje blue screen z napisem problem ze sterownikiem blad nvdrv. jakos tak..

Jak gralem na medium z cieniami bylo oki pogramem chyba z 3 godziny bez zwiechy ale pozniej raz mi sie wiechnelo :)

Specyficzny moment z wieszaniem : na samym poczatku gry jak sie wraca z dachu do tego gostka na krzesle z dziura w glowie :) stoij tam taka panna jeszcze no i tym momencie z cieniami na hight zawsze bylo zawieszenie ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CYTAT(Elendir @ 5 cze 2006, 11:53)

Hmm ja z tymi z wiechami po wyjsciu z gry i mruganiem tez tak mialem/ a moze i mam tylko narazie karta odpuscila generalnie mialem tak z FEAR jak wychodzilem zmienilo sie jakby gdy wylaczylem cienie tak mi sie wydaje (plus wiechy w samej grze)

Takaze mam prosbe wylacz te cienie i zobacz czy sa jakies pozytywne objawy

No tak - widze ze mruganie to objaw nie tylko na XFX...

Mi np. 3Dmark 06 caly przechodzil bez piardu a na tescie "frozen" zawsze w tym samym momencie pojawialy sie WIELGACHNE arty i wychodzil na pulpit a pulpit wesolo sobie mrugal i pomagal tylko restart

Na mojej XFX miałem też taką samą jazdę. Oddałem do wymiany, jak to sprzedawca określił : wymienimy kartę w trybie natychmiastowym !!! Hihihi 10 dni to trwało i codziennie im trułem przez tel. do znudzenia. Ciekawe jak by nastąpiła wymiana w normalnym trybie ??? :mur: Co tu gadać żyjemy nadal w kraju trzeciego świata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mojej XFX miałem też taką samą jazdę. Oddałem do wymiany, jak to sprzedawca określił : wymienimy kartę w trybie natychmiastowym !!! Hihihi 10 dni to trwało i codziennie im trułem przez tel. do znudzenia. Ciekawe jak by nastąpiła wymiana w normalnym trybie ??? :mur: Co tu gadać żyjemy nadal w kraju trzeciego świata.

a to powiedz czy ci dali nową czy ta naprawili ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czemu ale ja mam wszystkio w porzadku i nic sie nie dzieje :) Moze dlatego ze nie podkrecalem karty przez pare miechow tylko pozniej dopiero ? W FEAR czy w kazdej innej grze gram na maxa detale 1280/1024 i nic sie nigdy nie wysypalo. Nawet w Tomb Raider Legend z NG i AA i max detalami w 1280/1024 wszystko smiga super. Widocznie jakies trafne modele dostaliscie...

Edytowane przez Dym0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymienili na nową , na naprawę bym się nie zgodził bo w 10 dni od zakupu można oddać bez podawania przyczyny. Pewnie pamięci były trafione, ciekawe kto by to w Polsce naprawił ? Nowa się dobrze sprawuje wszystko na full i jazda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam mozliwość zamiany swojego padniętego XFX na MSI NX7900GT-VT2D256E.

http://www.msi.com.tw/program/products/vga...ail.php?UID=741

Słyszał ktoś coś o tej karcie ? W necie brak jakichkolwiek recenzji. Chłodzenie lepsze od standardiwego, wygląda też na miedziene. Do tego VIVO i 3 lata gwarancji. Ciekawe tylko jak się toto kręci, bo jesli tak jak wersja zwykła od MSI to spoko. Myslałem jeszcze nad Asusem TOP ale nie mają ich i w najbliższym czasie miec nie będą. Co sadzicie o tym MSI ? Brać ? Czy może coś innego. Zależy mi by miała lepsze chłodzenie i/lub dobrze sie kręciła tak z 550/1600 bez zabawy w podnoszenie napięć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli frunąć z moją kartą na gwarancję?

Nie we wszystkim się to cholerstwo wiesza, to jest problem.

Raz się powiesi, raz nie.

Jutro ją pokatuje, i zobacze, czy za każdym razem na warhammerze mi się trzaska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie to jest problem bo mi generalnie ten FEAR tylko z ustawionymi na maksa cieniami no i codemned sie wieszaja wlasnie :/ a czytalem na innych forach ze tak jest niech ktos sprawi i zagra w FEAR z wlaczonymi cieniami na maksa - i na samym poczatku z dachu jak sie wraca czy mu sie wywali czy nie .. :/ tzn mi wyskakuje ze sterownik cos tam cos tam..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez trzy dni od zakupu walczyłem z kartą i jak stwierdziłem, że to na nic wykonałem telefon do sklepu. Przedstawiłem sytuację i zadeklarowałem zwrot karty za zwrot gotówki ( oświadczyłem że kupię sobie EVGA) Bardzo miłym głosem pan zaczął mnie przekonywać , że to nie wina XFX bo to dobra firma a karty te są referencyjne Nvidii i obojętnie czy EVGA , BFG , czy też XFX. Przyznałem mu rację mówiąc , że przeraża mnie znowu odwyk w czasie oczekiwania na realizację reklamacji ( 3 tygodnie) , poprzednio miałem przerwę ze względu na pamięci i wolę kartę zwrócić. Zapewniono mnie , że nastąpi tzw. natychmiastowa wymiana , a ja naiwny uwieżyłem. Wymiana ( natychmiastowa ) trwała 10 dni :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Nexor6

to ciekaw jestem ile ja sobie poczekam :(:(:( ja teraz siedze na MSI 6610 XL jak za grafike co kosztuje 200 zł to chodzi jak buża obecenie wykreciłem ją wiecej niż 6600 GT :) i co najważniejesze nic sie nie wiesza nie mruga itp tylko jak mi przyjdzie grafika i tylko zacznie swirować to coś tu rozniosę :PP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja odpalilem 3dmarka 2005 i nie mam ertfefaktow czy cos 7500p bez krecenia .. wyjscie norma nic sie nie dzialo heh troche nie wiem co zrobic bo tylko ten fear z cieniami :/ sam juz nie wiem moze to wina plyty asus a8n-e . ci co nie moga krecic niech kreca ale na sterach 84.21 powinno isc oki..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i chyba padła następna karta. Pograłem pół godz. w Fear'a i to nie na max ustawieniach po wyjściu z gry winda zwis. Zrobiłem restart i włączyłem od razu 3dmarka 06 no i w deep freeze na koniec artefakty. Wczoraj miałem 5782 a dzisiaj 4766. Oczywiście po marku musiałem zrestartować kompa bo miałem sałatę ma ekranie i zwis. Ręce mi opadają. Żałuję , że sprzedałem moją 6800gt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i chyba padła następna karta. Pograłem pół godz. w Fear'a i to nie na max ustawieniach po wyjściu z gry winda zwis. Zrobiłem restart i włączyłem od razu 3dmarka 06 no i w deep freeze na koniec artefakty. Wczoraj miałem 5782 a dzisiaj 4766. Oczywiście po marku musiałem zrestartować kompa bo miałem sałatę ma ekranie i zwis. Ręce mi opadają. Żałuję , że sprzedałem moją 6800gt.

Damn.

Nową karcioszkę dostałeś?

Nieee no, te 7900GT ... świetne karty :/

Jak mi wymienią i będzie to samo to przysięgam, toporkiem na pół....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W feaaru wylacz cienie i zobacz :) heh mowie ci to jest cos ze sterownikami bo na jakis innym forum zachodnim czytalem i mieli to samo ponoc stery sa zwalone na maksa ... i stad te problemy .. zauwasz ze to sie wiesza tylko w niektorych momentach gry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damn.

Nową karcioszkę dostałeś?

Nieee no, te 7900GT ... świetne karty :/

Jak mi wymienią i będzie to samo to przysięgam, toporkiem na pół....

Z tego co widzę w sygnaturce to Nexor6 ma GTX'a a nie GT :P

A co do ostatniego wersu to trzymam za słowo i czekam na fotki :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Freeze" na koniec arty - dokladnie tak samo jak u mnie.

Jaka karta ? Tez XFX ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja jeszcze pogralem w Obliviona i jest ok takze wogole nie wiem o co chodzi w FEAR i codemnder bo to ten sam engine :/

ps.jak wlancza sie w oblivionie zaawansowane ustawienia grafiki itp ?:)

pss.czytalem ze XFX sa przetakowane i cos trzeba obnizac :/

Edytowane przez Elendir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Elendir

a u mnie sterowniki 84,21 sie nie zainstalowały bo wyskoczył błąd i pisało że grafika pod te stery nie jest przypisana dopiero 84,26 mi poleciały :/;/ i mam nadzieje że jak dostane grafe to bedzie chodziła bo jak nie to ...................... i jak dalej się będzie to powtarzać to nie wiem czy nie poszukam czegoś o radeonie nie mam przekoniania do radeona ale jak tak dalej będzie to nie będe sie czaił !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi