Skocz do zawartości
seba1983

Geforce 7900

Rekomendowane odpowiedzi

michal_fm napisał(a):

Jakie chłodzenie tam masz?

Zmieniałeś biosa czy robiłes moda?

Jak temp, wynik w 3dmark i arty?

Napisz cos wiecej B-)

Nie chciej wiedziec :lol: Wyszedl z tego najszybszy GS na forum.

Artow brak, chlodzenie moje stare, dobre sprawdzone juz od czasow 7800GT. Zmiana w biosie na 1.3V nic nie daje, poszedl hard mod kablem. Temp 45C w stresie :D

Ponizej fotki i wyniki z 2k1, 2k3 ...

post-105041-1160130827_thumb.jpg

post-105041-1160130835_thumb.jpg

post-105041-1160130847_thumb.jpg

post-105041-1160130863_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dami napisał(a):

Wczoraj miałem problem z artami przy 3d 2003 i 2001na sterach tyj najnowszych 91.48

Niestety nie polecam ich ponieważ nie mogłem ukończyc tych 2 testów!!

Myślałem że to znowu mi karta padła ale sie myliłem :? zmieniłem stery na 91.31 i wszystko spoko!!

:D

A jak u was z tymi sterami?

mam 7900gtx

mialem to samo - juz myślałem ze nowa karta jest padnięta - nic nie podkrecona grafa nie przechodzila 3d markow glownie 03 i 01 ostatni test przy sterach 91.48, winde instalowalem 3 razy i dalej to samo bylo

z guru3d wzialem starsze 84.XX i jest wszystko ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko do osob ktore przesiadly sie z galaxy 7600gs na galaxy 7900gs, czy roznica w wydajnosci jest ogromna, czy sa jakies gry ktore lagowaly na 7600gs a teraz na 7900gs chodza idealnie (nie liczac obliviona) ?

Interesuje mnie 1280x1024 z detalami na max

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzesiu napisał(a):

Gainward juz do mnie dotarł, bede wkładał do kompa jakos po 20 :>

No to czekamy na testy, tym bardziej że karta w rozsądnej cenie pojawiła się na alledrogo:

http://www.allegro.pl/item132698029_gainwa..._1_2_ultra.html

Oprócz OC interesuje mnie głośność wentyla i zastosowane PCB. Może to być ciekawa alternatywa dla Galaxy.

Edytowane przez SzperSon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DEVILEK napisał(a):

Fajnie ten Gainward wyglada, ale do GTX, czy GTO to mu duzo brakuje.

Aczkolwiek na GS mozna latwo wyjeb... GTX-a

PCB - stawiam na takie samo jak w Palit 7900.

Grzesiu daj fotki tylu PCB, obadamy czy da sie latwego vgpu na 1.4 zrobic.

Karte mam juz w srodku - pierwsze oc, tak na szybko ustawilem 600/770 i dalo mi to rowne 19k w 3dmarku 03, zaraz bede bawic sie dalej.

Tył PCB wygląda tak jak pcb palita:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sie uda to u mnie taki gainward bedzie tanszy od galaxy :)

pare wynikow po kilku minutach walki z galaxy 7900GS 1,4

proc jest ewidentnie za cienki :/ c2d@2,8ghz to duzo za malo dla SLI

takty 510/1520

42,3

33

14,8

8,4

gpu musi byc ewidentnie niedowoltowane lub huntek strzela focha, bo przy 525 w 2k1 wynik polecial na 37k z 40k na def. memek nei katowalem wyzej. weekend przed nami a w zanadrzu leza jeszcze pdp pc7200 ELK, moze dadza kopa w porownaniu z LLK [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DEVILEK napisał(a):

Grzesiu : PCB nie referencyjne, czyli trzeba bedzie poszukac moda.

Niemiec - Allendale i SLI = porazka. Nawet jakbys mial 3.5GHz to nic nie zrobisz ciekawego bo bedziesz mial za malo L2. Testowalem i wiem.

A co ja mam powiedziec z moim antkiem @ 2.7GHz? :E

BTW, to chyba dobrze, ze nie referencyjne PCB, moze nie bedzie padac tak jak GT :P

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DEVILEK napisał(a):

Niemiec - Allendale i SLI = porazka. Nawet jakbys mial 3.5GHz to nic nie zrobisz ciekawego bo bedziesz mial za malo L2. Testowalem i wiem.

powiem tak, ze SLI na def u mnie na 2,8 = niecale 40k a na 3,5G przy jednej karcie jest taki sam wynik :|

nie mam pod reka 6600, zeby sprawdzic Twoja teorie, ale jestem zawiedziony. zaraz zobacze jak to sie w GTR2 sprawuje a jutro po powrocie z lajby zarzuce ELK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemiec -> testowałeś na tym Galaxy z ich własnym coolerem 475/1400MHz? Coś cienkie te OC, możliwe że zasiłka już nie wyrabia, możesz sprawdzić ile wyciąga pojedyncza karta?

Grzesiu-> daj na rdzeń przynajmniej 630MHz, będzie jakieś porównanie z Galaxy, jak głośność coolera i temperaturki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzesiu napisał(a):

A co ja mam powiedziec z moim antkiem @ 2.7GHz? :E

BTW, to chyba dobrze, ze nie referencyjne PCB, moze nie bedzie padac tak jak GT :P

79GS ma i tak lekko inne PCB ( nie takie same jak 79GT ), jesli np, chodzi o mody. Nie dzialaja wszystkie z 79GT.

Niemiec napisał(a):

powiem tak, ze SLI na def u mnie na 2,8 = niecale 40k a na 3,5G przy jednej karcie jest taki sam wynik :|

nie mam pod reka 6600, zeby sprawdzic Twoja teorie, ale jestem zawiedziony. zaraz zobacze jak to sie w GTR2 sprawuje a jutro po powrocie z lajby zarzuce ELK.

L2 daje fajnego kopa w markach. Same memki Ci nic nie daja; robilem test DDR2 1GHz 4-4-4-4 vs 800 3-3-3-8 i kupka.

Na procu 4080MHz i 79GS SLI 600/800 mialem 66k z kawalkiem w 01.

SzperSon : Porowanie do Galaxy : hmmm ciezko bedzie bo sa karty co potrafia na stock chlodzeniu i bez modow zrobic i 670MHz na gpu stabilne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytając ostatnie posty odnoszę wrażenie, że cofamy się w rozwoju.

Co tu robią wyniki przedpotopowego 3Dmarka01? :mur:

Ktoś chce się pochwalić C2D?

Archaizmem stają się wyniki z 3D03 a co dopiero 01. Dawajcie wyniki z 3DMarków 05/06 a nie jakichś benchmarków sprzed 5 lat. Kogo obchodzi taki wynik? Mnie osobiście nie, bo jest w wielkiej mierze zależny od CPU/memek, czyli do testowania grafik się nadaje średnio na jeża.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanko: mój zasilacz (->sig) nie ma wtyczki na zasilanie kart PCI-E wiec korzystam z przejsciówki, ktora jest rozgałezieniem na dwa molexy. Mam wpięty jeden molex, drugie gniazdo pozostaje wolne, wszystko działa...ale moze trzeba wczepic drugi? i jeszcze jedno: obok gniazda PCI-E mam wtyczke na dodatkowe zasilanie pci-e, warto to wpinac?

EDIT:

chłodzenie Gainwarda jest o wiele cichsze od referencyjnego 7600GT/7900GS, ale ULTRA ciche nie jest. Coś jak zalman @ 12v. Temperatury - 93c podczas max stressu! cos jest chyba nie tak...kilka h temu podczas stressu mialem max 76...hm..

EDIT2: nie dokręciłem drugiej srubki od sledzia, i teraz gdy przyciskam centralna czesc tej "siatki" ktora jest nad całą kartą to temperatura spada...problem rozwiazany. ;]

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SzperSon napisał(a):

Archaizmem stają się wyniki z 3D03 a co dopiero 01. Dawajcie wyniki z 3DMarków 05/06 a nie jakichś benchmarków sprzed 5 lat. Kogo obchodzi taki wynik? Mnie osobiście nie, bo jest w wielkiej mierze zależny od CPU/memek, czyli do testowania grafik się nadaje średnio na jeża.

2001 to test komputera w srodowisku 3D, a nie test kto ma lepiej dobrane stery i droższą grafe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MaSell napisał(a):

2001 to test komputera w srodowisku 3D, a nie test kto ma lepiej dobrane stery i droższą grafe.

Nie do końca rozumiem co miałeś na myśli. W każdym bądź razie dla mnie "środowisko 3D" to gry, a 3DMark01 ma tendencję do przedkładania wydajności procka nad wydajność grafiki (odwrotnie niż gry), więc jako test realnej wydajności w grach był dobry, ale parę lat temu :? Kłócić się nie mam zamiaru, ale jeśli ktoś uznaje wyniki z 2001 za wyrocznię to ja wysiadam :)

Niemiec-> tu link do aukcji:

http://www.allegro.pl/item132472285_galaxy...2ns_zalman.html

Ty masz całe 4 zł taniej :wink:

Grzesiu-> trochę zawiedziony jestem tym Gejnłordem. Miałem Zalmana i na 12V to była suszara, więc o ciszy tu być mowy nie może. Tempy też niewiele różnią się od tych z ref. chłodziwa. Chyba jednak Galaxy pod tym względem to lepszy wybór. :)

Edytowane przez SzperSon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SzperSon napisał(a):

Grzesiu-> trochę zawiedziony jestem tym Gejnłordem. Miałem Zalmana i na 12V to była suszara, więc o ciszy tu być mowy nie może. Tempy też niewiele różnią się od tych z ref. chłodziwa. Chyba jednak Galaxy pod tym względem to lepszy wybór. :)

Temperatura wczesniej podana jest nieprawidłowa...chłodzenie bez problemow chłodzi gpu do 59c podczas stressu, ale trzeba "dociskać" radiator :| Pomiedzy blaszką na odwrocie a PCB jest pełno takiej gąbki, i przez to chłodzenie nie dociska do rdzenia co daje temperatury powyzej 70c...kurcze...

EDIT: juz wszystko ok. Wyjełem karte, podociskałem chłodzenie, poruszałem, i temperatura wynosi 59-62c w grach.

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SzperSon napisał(a):

No cóż w 2006 bez 2 jaj też kiepawe wyniczki lecą ...

2005 również dostaje duuużego kopa przy mocnym procku

Zatem i najnowsze 3DMarki do porównania graf się nie nadają ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moge powiedziec, ze na single 7900GS 1,4 @ stock w 2k1 jest 39,x z E6300@3,5 i memkami na 500 a ja na 2*7900GS 1,4 @ stock E6300@2,8 i memki na 400 mam 39,9x wiec 2k1 kurewsko zalezy od procka. mam nowe takty dla gra, ale mam kogos na lini i marki czekaja, bo kunjemy w waznej sprawie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SzperSon napisał(a):

Huh, 2k1 ciagnie z grafy i to duzo. Moze i pierwsze testy leca na proca, ale natura bardzoo lubi wysokie takty gpu i mem na karcie do przeklada sie na znaczny wzrost wyniku.

A dlaczego ja daje wyniki z 2k1 ? Bo to moj ulubiony mark.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bez podstawy cały świat OC nadal bawi się w 3DMark 2001. Test owszem, ciągnie dużo z procka/pamieci, ale grafa ssana jest ,jak wspomniał Devilek, własnie w "matuszce natiurze".

3D 03 nawet pod uwage nie biorę, bo jak tu taki test traktować poważnie, ajk X1900XT dostaje na defaulcie po du.pie od 7900GT....

W 3D 06 możesz mieć i wykręconego w kosmos FX57, a skopie go pierwszy lepszy dwurdzeniowiec z tą samą grafą.

I gdzie tu wiara w realnosć tych testów? Jak dla mnie to są jedynie do zabawy w OC. Jak ktoś chce realnej wydajności niech lepiej porównuje wyniki z gierek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanu napisał(a):

Nie bez podstawy cały świat OC nadal bawi się w 3DMark 2001. Test owszem, ciągnie dużo z procka/pamieci, ale grafa ssana jest ,jak wspomniał Devilek, własnie w "matuszce natiurze".

3D 03 nawet pod uwage nie biorę, bo jak tu taki test traktować poważnie, ajk X1900XT dostaje na defaulcie po du.pie od 7900GT....

W 3D 06 możesz mieć i wykręconego w kosmos FX57, a skopie go pierwszy lepszy dwurdzeniowiec z tą samą grafą.

I gdzie tu wiara w realnosć tych testów? Jak dla mnie to są jedynie do zabawy w OC. Jak ktoś chce realnej wydajności niech lepiej porównuje wyniki z gierek.

Amen :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M4TEUSZ napisał(a):

W orbie 2k5 z kiepawymi taktami jestem powyżej jakiegoś typa o ksywie DEVILEK (ciekawe kto to jest), weź zrób coś z tym bo aż nieswojo się czuję ;)

Do 2k5 nie przykladam w ogole wagi.

Ale jak chcesz to nie ma sprawy :lol: Zaraz moge wyslac wyniczek

http://www.hwbot.org/result.do?resultId=553580

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi