Caleb Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 (edytowane) Czemu dali test z podkręconym 7600GT... niech dadza na defaulcie i wtedy będzie można gadać, co jak co ale zaczyna mi sie podobać ten X1800GTO, w każdym razie czekam na selekty jakieś B) Rzeczywiscie Mega OC zapodali :lol2: 20 (6,5%) mhz na core i 50 (3,5%) na ddr :lol: Szok! Oni oszukuja! :lol2: W calej tej dyskusji ze x1800GTo jest "troche" lepszy od 7600GT zapominacie chyba o kilku istotnych szczegółach, a mianowicie: Gf 7600GT: Rop: 8, Vs: 5, Ps: 12, 128 Bit 560/1400 x1800GTO: Rop: 12, Vs: 8, Ps: 12, 256 Bit 500/1000 Wnioskujac ze specyfikacji x1800GTO powinno zmiażdzyc 7600GT, w zasadaie mozna powiedziec ze to wogole inny segment kart. Niestety Ati zmarnowalo potencjal karty i zamiast wymiatacza ktorym GTO mialo byc mamy średniaka co ledwo konkuruje z karta 128 bit :wink: to mnie najbardziej smieszy. Co do tego ze x1800gto bedzie lepszy w 1028x1024 w zwyz z An i Aa, panowie troche powagi :) przeciez te rozdzialki to juz max dla tych kart w nowych tytulach a dorzucmy do tego jeszcze aa i an heh - jak komus nie przeszkadza 20 fps to moze grac, czemu nie? :?. Z reszta testy pokazuja ze Gt radzi sobie nadzywczaj dobrze z An i Aa pomomo 128 bitowej szynki. Gdyby Gt mialo szyne 256 to <srol> zmasakraowaloby bidne Ati ;] Zanim zaopatrzylem sie w grafe tez rozwazalem x1800GTO ale jak zobaczylem ceny w tamtym okresie ~1000 to zaniechalem a swoje 7600GT wziolem za 700 i nie zaluje. Pozatym jak ceny 7600Gt spadna do ~550 zl:) to wezme sobie druga w obroty :[] Co do modowanych kart to ja bym sie tak nie napalal bo Arche napewno podbije ceny :wink: No i ciekawe czy ktorys z posiadaczy x1800GTO zaryzykuje moda mogac zjebać karte nie majac w zasadzie zadnej pewnosci ze karta na 16p sie odpali :rolleyes: Imo teraz jezeli ktos kupuje jedna karte do 750 to x1800GTo jest sensownym rozwiazaniem B) Ati poprostu mysli zbyt wolno a rynek Gpu jest nieslychanie dynamiczny, zamiast 3 miechy trzymac ceny na poziomie 320$ to mogli od razu ja obnizyc do 250$, opchneli by wiecej kart, no i byliby niezla konkurencja dla 7600Gt. A teraz popatrzcie ile osob na dzin dzisiejszy ma x1800gto a ile Gieteka ... Edytowane 6 Czerwca 2006 przez -Caleb- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 @-Caleb- - nie wiem o co ci chodzi z tym zrabaniem grafy... w koncu bylo juz powiedziane, ze karta z biosem na 16p odpala sie normalnie - tyle ze nadal widzi 12p. ceny - tu sie zgadzam... ati ostatnio spi a o arche i modowaniu... wlasnie sie zastanawiam, dlaczego zaden ze sklepow nie sprzedaje "selektow" :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 (edytowane) @-Caleb- - nie wiem o co ci chodzi z tym zrabaniem grafy... w koncu bylo juz powiedziane, ze karta z biosem na 16p odpala sie normalnie - tyle ze nadal widzi 12p. ceny - tu sie zgadzam... ati ostatnio spi a o arche i modowaniu... wlasnie sie zastanawiam, dlaczego zaden ze sklepow nie sprzedaje "selektow" :? Z tym zrabaniem to tak w przenosni :wink: bo jak widze specyfikacje tej karty to nie wiem dlaczego ma probelmy z wyprzedzeniem Gt - poprostu technicznie jest znacznie lepsza, ale mniejsza o to. Moze mam nieaktualne info ale slyszalem ze mozna w taki sposob grafe pogrzebac, jak sie myle to sry :) ... z biosem na 16p odpala sie normalnie - tyle ze nadal widzi 12p.... a o arche i modowaniu... wlasnie sie zastanawiam, dlaczego zaden ze sklepow nie sprzedaje "selektow" :? Moze dlatego ze sie tak do konca nie moduje jak sam piszesz? :D Jezeli chodzi o Arche to jestem na 100% pewny ze gdyby mieli mozliwosc moda to juz dawno bylyby na allegro x1800gto 16p8v Mega wydajnosc etc. :wink: Gdzies bylo info ze Ati nie zyczylo sobie aby karty byly mododwane, pozatym czipy byly przebrane w taki spsob ze te co robia 16p pomimo defalutowych 12p ida do produkcji x1800XL :[] Edytowane 6 Czerwca 2006 przez -Caleb- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 -Caleb- moze przeczytaj ten temat jeszcze raz i zaczniesz sie dopiero wypowiadac. Podkrec na maksa swoja karte i proca i mozemy porownac wydajnosci. Dla mnie no problem Zmien swoja specyfikacja jaka opisywales karty: "W calej tej dyskusji ze x1800GTo jest "troche" lepszy od 7600GT zapominacie chyba o kilku istotnych szczegółach, a mianowicie: Gf 7600GT: Rop: 8, Vs: 5, Ps: 12, 128 Bit 560/1400 x1800GTO: Rop: 12, Vs: 8, Ps: 16, 256 Bit 500/1000" Bo podajesz x1800gto a dane zapodales z x1800xl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 (edytowane) ... Gf 7600GT: Rop: 8, Vs: 5, Ps: 12, 128 Bit 560/1400 x1800GTO: Rop: 12, Vs: 8, Ps: 16, 256 Bit 500/1000 Tu jest błąd :? Ilość PS w GTO to również 12 :) pozdro EDIT Jon ,ale XL ma 16ROP'ów :? Edytowane 6 Czerwca 2006 przez chemiczny_ali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 (edytowane) ...Bo podajesz x1800gto a dane zapodales z x1800xl....No to teraz swoja wiedza mnie rozlozyles, proponuje poczytac: http://sklep.benchmark.pl/pelny_27596.html http://guru3d.com/article/Videocards/344/2/ - tabelka na dole Edytowane 6 Czerwca 2006 przez -Caleb- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 No to teraz swoja wiedza mnie rozlozyles, proponuje poczytac: http://sklep.benchmark.pl/pelny_27596.html No offence, ale opierasz Swoją wiedzę o tą stronę :blink: http://www.xbitlabs.com/articles/video/dis...x1800gto_2.html rzetelniejsze źródło wiedzy :D pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 (edytowane) Rozumiem ze Guru3d tez sie myli, wg mnie to na xbit maja buraka ( :) ale sprawdze oryginalna specyfikaje Ati EDIT: Loozik znalazlem juz ;] jest 12 rop 12 vs i 8ps i jak zwykle w roznych miejscach roznie podaja dziady :? Moja wina ... :] -Caleb- moze przeczytaj ten temat jeszcze raz i zaczniesz sie dopiero wypowiadac. Podkrec na maksa swoja karte i proca i mozemy porownac wydajnosci. Dla mnie no problem No dla mnie też zaden, zalezy czy chcesz sprawdzac w markach czy w grach :) bo jak dla Ciebie wyznacznikiem jest dajmy na to Smark05 to juz wygrales :rolleyes: Edytowane 6 Czerwca 2006 przez -Caleb- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Wiesz, nie mow mi ile potokow ma moja grafa :D Benchmark sie nadaje :P Maja tyle baboli na tej stronie ze glowa mala. Dobra wiec jak?? Ustawiamy proce i pamieci tak samo a z graf dajemy maksa?? MOzemy pobawic sie oblivionem, bf2 itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 (edytowane) Wiesz, nie mow mi ile potokow ma moja grafa :D Benchmark sie nadaje :P Maja tyle baboli na tej stronie ze glowa mala. Dobra wiec jak?? Ustawiamy proce i pamieci tak samo a z graf dajemy maksa?? MOzemy pobawic sie oblivionem, bf2 itd Tja tylko wyjmij giga ramu :) zniz takty cpu do 2600 i jazda ;] Obliviona mam i juz go zbadalem a wyniki mam gdzies na kompie w domu zapisane, Bf2 nie mam i miec nie bede Edytowane 6 Czerwca 2006 przez -Caleb- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Hehe wyjme jedna kostke to bede mial single channel :P Chodzi o to ze te grafy sa porownywalne przy defaultowych ustawieniach. Jezeli ich zegary sie zbliza do siebie to niestety ale 256bit u ati daje mu przewage. Taka prawda, potoki i inne bajery to nie wszystko MHz niestety dalej sie licza. Co z tego ze karta ma duzo bajerow skoro ani rdzen ani pamiec nie nadaza z obliczeniami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Ale głupie demo BF2 na potrzeby testu chyba ściągnąć byś mógł...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Widac ze mamy na forum mala wojne pomiedzy GF 7600GT i X1800GTO. :D Za 2-3 tygodni skladam kompa i jestem w kropce co kupic. Karty w podobnych cenach. Kusi mnie X1800GTO (VIVO i kodek sprzetowy). Chyba zagosci w moim kompie na stale. Czekam na wiecej wynikow porownania, moze jakas recka na glowna strone :> Wiem ze S.E.S.J.A daje sie we znaki wszyskim :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Hehe wyjme jedna kostke to bede mial single channel :P Chodzi o to ze te grafy sa porownywalne przy defaultowych ustawieniach. Jezeli ich zegary sie zbliza do siebie to niestety ale 256bit u ati daje mu przewage. Taka prawda, potoki i inne bajery to nie wszystko MHz niestety dalej sie licza. Co z tego ze karta ma duzo bajerow skoro ani rdzen ani pamiec nie nadaza z obliczeniami. Zgadzam sie z toba, w koncu po cos to 256bit wsadzili :wink: szkoda zeby sie marnowalo. Jednak musisz przyznac ze x1800GTo powinno byc lepsze, przynajmniej w moim mniemaniu. Widze ze ta rozmowa nie ma sensu ;] Na marginesie to w Obka gralem sobie tak (ini modyfikowany) 1280x1024 2xAa 4xAn Texturki Large Wszystkie suwaki na 80% Cienie suwaki na 50% Soft Shadows Off Reszta ON Bloom (Hdra nie lublu) Mod na lepsze texturki i wode ;] Miasto 20-25 Las 20-30 Port Anvil 20-30 Czasami spada do 18 ale zdaza sie to chyba przez dogrywki bo hdd ma co robic :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Ja niby jakas recke skrobnac moge, tylko co mam tam pisac :> ? Moge naskrobac poradnik OC i tyle :D Nie wiem czy to tylko ta karta sie tak kreci czy jest to wynik zabaw z biosem (napiecia, timingi itd). -Celeb- tak jak juz pisalem ta karta poprostu taka miala byc. Ati prawdopodobnie natuklo trosze zaduzo r520 i trzeba sie tego pozbyc. Oszczedzaja na ciut wolniejszych pamieciach. Mysle ze na karte za 700 zl jej osiagi sa bardzo fajne. To co uzytkownicy z niej pocisna to tylko ich sprawa. Przyrost moze byc spory. Na defaultowych ustawieniach proca i grafy w 3dmarku05 mialem jakies 6600pts po @ 9700 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 (edytowane) Czekam na wiecej wynikow porownania, moze jakas recka na glowna strone :> Wiem ze S.E.S.J.A daje sie we znaki wszyskim :mur: Testow jest sporo, wystarczy poszukac :] Ale głupie demo BF2 na potrzeby testu chyba ściągnąć byś mógł...?No wiesz jak bym sie bardzo postaral to i full wersje moge wyczarowac ostatecznie :) Widac ze mamy na forum mala wojne pomiedzy GF 7600GT i X1800GTO. :DTo nie wojna, ot wymiana poglodow i lekki przekroj przez gusta userow :] -Celeb- tak jak juz pisalem ta karta poprostu taka miala byc. Ati prawdopodobnie natuklo trosze zaduzo r520 i trzeba sie tego pozbyc. Oszczedzaja na ciut wolniejszych pamieciach. Mysle ze na karte za 700 zl jej osiagi sa bardzo fajne. To co uzytkownicy z niej pocisna to tylko ich sprawa. Przyrost moze byc spory. Na defaultowych ustawieniach proca i grafy w 3dmarku05 mialem jakies 6600pts po @ 9700 No tu sie zgadzam ze teraz za 700 zl to jest oferta dla ludzi, ale dwa miechy temu chodzila jeszcze po 900 i nie byla to zbyt atrakcyjna oferta :-| Ja na defalucie mialem 59xx jak dobrze pamietam a max co w 05 wskoczylo to ~7000 bez kilku pkt :? W 2006 bylo 3.4k na kompie takim jak w sigu tylko grafa chyba miala takty 610/815 A w co gram i co mam na hdd? :[] Fallouta 2, Obliviona, Dooma III, Fear, WoW, Dizzy (!) ;p Edytowane 6 Czerwca 2006 przez -Caleb- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 dajcie obydwoje bf2 - ful albo dmo, moze jakiegos nfs'a... nie wiem w co tam gracie, no i marki a jak juz jestesmy przy markach - co z wynikami w 2oo6 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Heh caly dzien w robocie. Wczoraj jak wrocilem to padlem na ryj :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Heh caly dzien w robocie. Wczoraj jak wrocilem to padlem na ryj :PNo ja mam o tyle dobrze ze moge sobie w pracy w Fallouta popykac :D a niedlugo wrzuce WoWa hehe :wink: kocham ta prace. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Jak mielibysmy porownywac gierki w grach to na jakis demach. Takiego obliviona mozna tak ladnie skonfigurowac ze bedzie smigal na duzo wyzszych ustawieniach niz nominalnie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 (edytowane) ..... gierki w grach to na jakis demach ...Wybacz nie moglem sie powstrzymac bo zabawnie to zabrzmialo B) A co do Oblivion to jak cos mam defa ini wiec no problem. Wyniki podane wyzej sa na zmodownym ini ale nie ciolem grafiki bo nie mailem sumienia :? tylko wylaczylem kilka dupereli typu obsluga joya etc. Edytowane 6 Czerwca 2006 przez -Caleb- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Ta slicznie to napisalem Chodzilo mi o to ze nie porownywac na samych grach tylko benchach w nich zawartych :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 ale nie ma zbyt wiele gier z benchami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Z ostatnich to do glowy przychodzi mi tylko: FEAR Doom III Q IV (względnie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 I zadnej z nich nie mam :D Dobra panowie nie ma sie co podniecac. Dla noobow bedzie 7600gt (bez urazy) dla ludzi lubiacych sie bawic w modyfikacje x 1800gto bedzie lepszym rozwiazaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 ja bym to inaczej okreslil. ostatnio czytalem bardzo fajne porownanie x1900gt i 7900gt. grafy praktycznie takie same, na co wskazywaly wyniki testow... ale nie o to chodzi w kazdym razie w podsumowaniu bylo stwierdzenie +/- : kazdy kto sie zastanawia nad takim wyborem, powinien najpierw pomyslec w ktore gierki chce grac, bo jedne sa optymalizowane pod 1'go producenta, inne pod 2'go. w sumi nie mozna sie z tym nie zgodzic przy tak porownywalnych produktach - podobnie tutaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 (edytowane) Ehh.. gdyby tak ten Radzio jonathana sie zmodował.... no szkoda, ale taką karte żal zostawiac na defaultach, zważywszy na to że x1800GTO maja potencjał w O/C to po lekkim kręceniu karta jest lepsza od 7600GT no ale każdy ma inne zdanie jak np. kolega Caleb ktory ma GF 7600GT i chyba dlatego trzyma strone tej karty ponieważ ją posiada i głupio mu przynzac racje że X1800GTO jest lepszą kartą i bardzo dobrą ofertą w tym przedziale cenowym bo miał by moralnego kaca Amen B) p.s tylko nie bijcie please :lol: Edytowane 6 Czerwca 2006 przez fredus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 tylko zobacz ile czasu minelo od tego kiedy nV wydala 7600gt, a do tego gdy x1800gto stanial do przyzwoitej ceny :) zreszta teraz w cenie 500-600 zl oplaca sie 7600gs@gt, wyzej to tylko x1800gto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 (edytowane) tylko zobacz ile czasu minelo od tego kiedy nV wydala 7600gt, a do tego gdy x1800gto stanial do przyzwoitej ceny No tak ale trzeba sie cieszyć że ati staniało :wink: bo gdyby róznica w cenie była znaczna to IMO lepiej by było wziąśc GF 7600GT Edytowane 6 Czerwca 2006 przez fredus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Prwda jest taka ze kazdy wezmie ta karte ktorej producenta woli/ma wieksze zaufanie. No ale Panowie jest to temat o X1800GTO a nie o wyzszosci X1800GTO nad 6800GT i odwrotnie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...