Skocz do zawartości
Slow

Ati Radeon X1800GTO

Rekomendowane odpowiedzi

Czemu dali test z podkręconym 7600GT... niech dadza na defaulcie i wtedy będzie można gadać, co jak co ale zaczyna mi sie podobać ten X1800GTO, w każdym razie czekam na selekty jakieś B)

Rzeczywiscie Mega OC zapodali :lol2: 20 (6,5%) mhz na core i 50 (3,5%) na ddr :lol: Szok! Oni oszukuja! :lol2:

W calej tej dyskusji ze x1800GTo jest "troche" lepszy od 7600GT zapominacie chyba o kilku istotnych szczegółach, a mianowicie:

Gf 7600GT: Rop: 8, Vs: 5, Ps: 12, 128 Bit 560/1400

x1800GTO: Rop: 12, Vs: 8, Ps: 12, 256 Bit 500/1000

Wnioskujac ze specyfikacji x1800GTO powinno zmiażdzyc 7600GT, w zasadaie mozna powiedziec ze to wogole inny segment kart. Niestety Ati zmarnowalo potencjal karty i zamiast wymiatacza ktorym GTO mialo byc mamy średniaka co ledwo konkuruje z karta 128 bit :wink: to mnie najbardziej smieszy.

Co do tego ze x1800gto bedzie lepszy w 1028x1024 w zwyz z An i Aa, panowie troche powagi :) przeciez te rozdzialki to juz max dla tych kart w nowych tytulach a dorzucmy do tego jeszcze aa i an heh - jak komus nie przeszkadza 20 fps to moze grac, czemu nie? :?. Z reszta testy pokazuja ze Gt radzi sobie nadzywczaj dobrze z An i Aa pomomo 128 bitowej szynki. Gdyby Gt mialo szyne 256 to <srol> zmasakraowaloby bidne Ati ;]

Zanim zaopatrzylem sie w grafe tez rozwazalem x1800GTO ale jak zobaczylem ceny w tamtym okresie ~1000 to zaniechalem a swoje 7600GT wziolem za 700 i nie zaluje. Pozatym jak ceny 7600Gt spadna do ~550 zl:) to wezme sobie druga w obroty :[]

Co do modowanych kart to ja bym sie tak nie napalal bo Arche napewno podbije ceny :wink:

No i ciekawe czy ktorys z posiadaczy x1800GTO zaryzykuje moda mogac zjebać karte nie majac w zasadzie zadnej pewnosci ze karta na 16p sie odpali :rolleyes:

Imo teraz jezeli ktos kupuje jedna karte do 750 to x1800GTo jest sensownym rozwiazaniem B)

Ati poprostu mysli zbyt wolno a rynek Gpu jest nieslychanie dynamiczny, zamiast 3 miechy trzymac ceny na poziomie 320$ to mogli od razu ja obnizyc do 250$, opchneli by wiecej kart, no i byliby niezla konkurencja dla 7600Gt. A teraz popatrzcie ile osob na dzin dzisiejszy ma x1800gto a ile Gieteka ...

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@-Caleb- - nie wiem o co ci chodzi z tym zrabaniem grafy... w koncu bylo juz powiedziane, ze karta z biosem na 16p odpala sie normalnie - tyle ze nadal widzi 12p.

ceny - tu sie zgadzam... ati ostatnio spi

a o arche i modowaniu... wlasnie sie zastanawiam, dlaczego zaden ze sklepow nie sprzedaje "selektow" :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@-Caleb- - nie wiem o co ci chodzi z tym zrabaniem grafy... w koncu bylo juz powiedziane, ze karta z biosem na 16p odpala sie normalnie - tyle ze nadal widzi 12p.

ceny - tu sie zgadzam... ati ostatnio spi

a o arche i modowaniu... wlasnie sie zastanawiam, dlaczego zaden ze sklepow nie sprzedaje "selektow" :?

Z tym zrabaniem to tak w przenosni :wink: bo jak widze specyfikacje tej karty to nie wiem dlaczego ma probelmy z wyprzedzeniem Gt - poprostu technicznie jest znacznie lepsza, ale mniejsza o to.

Moze mam nieaktualne info ale slyszalem ze mozna w taki sposob grafe pogrzebac, jak sie myle to sry :)

... z biosem na 16p odpala sie normalnie - tyle ze nadal widzi 12p....

Moze dlatego ze sie tak do konca nie moduje jak sam piszesz? :D

Jezeli chodzi o Arche to jestem na 100% pewny ze gdyby mieli mozliwosc moda to juz dawno bylyby na allegro x1800gto 16p8v Mega wydajnosc etc. :wink:

Gdzies bylo info ze Ati nie zyczylo sobie aby karty byly mododwane, pozatym czipy byly przebrane w taki spsob ze te co robia 16p pomimo defalutowych 12p ida do produkcji x1800XL :[]

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-Caleb- moze przeczytaj ten temat jeszcze raz i zaczniesz sie dopiero wypowiadac.

Podkrec na maksa swoja karte i proca i mozemy porownac wydajnosci. Dla mnie no problem

Zmien swoja specyfikacja jaka opisywales karty:

"W calej tej dyskusji ze x1800GTo jest "troche" lepszy od 7600GT zapominacie chyba o kilku istotnych szczegółach, a mianowicie:

x1800GTO: Rop: 12, Vs: 8, Ps: 16, 256 Bit 500/1000"

Bo podajesz x1800gto a dane zapodales z x1800xl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

x1800GTO: Rop: 12, Vs: 8, Ps: 16, 256 Bit 500/1000

Tu jest błąd :? Ilość PS w GTO to również 12 :) pozdro

EDIT

Jon ,ale XL ma 16ROP'ów :?

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Bo podajesz x1800gto a dane zapodales z x1800xl....

No to teraz swoja wiedza mnie rozlozyles, proponuje poczytac:

http://sklep.benchmark.pl/pelny_27596.html

http://guru3d.com/article/Videocards/344/2/ - tabelka na dole

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz swoja wiedza mnie rozlozyles, proponuje poczytac:

http://sklep.benchmark.pl/pelny_27596.html

No offence, ale opierasz Swoją wiedzę o tą stronę :blink:

http://www.xbitlabs.com/articles/video/dis...x1800gto_2.html rzetelniejsze źródło wiedzy :D pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem ze Guru3d tez sie myli, wg mnie to na xbit maja buraka ( :) ale sprawdze oryginalna specyfikaje Ati

EDIT:

Loozik znalazlem juz ;] jest 12 rop 12 vs i 8ps i jak zwykle w roznych miejscach roznie podaja dziady :? Moja wina ... :]

-Caleb- moze przeczytaj ten temat jeszcze raz i zaczniesz sie dopiero wypowiadac.

Podkrec na maksa swoja karte i proca i mozemy porownac wydajnosci. Dla mnie no problem

No dla mnie też zaden, zalezy czy chcesz sprawdzac w markach czy w grach :) bo jak dla Ciebie wyznacznikiem jest dajmy na to Smark05 to juz wygrales :rolleyes: Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, nie mow mi ile potokow ma moja grafa :D

Benchmark sie nadaje :P Maja tyle baboli na tej stronie ze glowa mala.

Dobra wiec jak?? Ustawiamy proce i pamieci tak samo a z graf dajemy maksa??

MOzemy pobawic sie oblivionem, bf2 itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, nie mow mi ile potokow ma moja grafa :D

Benchmark sie nadaje :P Maja tyle baboli na tej stronie ze glowa mala.

Dobra wiec jak?? Ustawiamy proce i pamieci tak samo a z graf dajemy maksa??

MOzemy pobawic sie oblivionem, bf2 itd

Tja tylko wyjmij giga ramu :) zniz takty cpu do 2600 i jazda ;]

Obliviona mam i juz go zbadalem a wyniki mam gdzies na kompie w domu zapisane, Bf2 nie mam i miec nie bede

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe wyjme jedna kostke to bede mial single channel :P

Chodzi o to ze te grafy sa porownywalne przy defaultowych ustawieniach.

Jezeli ich zegary sie zbliza do siebie to niestety ale 256bit u ati daje mu przewage. Taka prawda, potoki i inne bajery to nie wszystko MHz niestety dalej sie licza. Co z tego ze karta ma duzo bajerow skoro ani rdzen ani pamiec nie nadaza z obliczeniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widac ze mamy na forum mala wojne pomiedzy GF 7600GT i X1800GTO. :D

Za 2-3 tygodni skladam kompa i jestem w kropce co kupic. Karty w podobnych cenach. Kusi mnie X1800GTO (VIVO i kodek sprzetowy). Chyba zagosci w moim kompie na stale.

Czekam na wiecej wynikow porownania, moze jakas recka na glowna strone :> Wiem ze S.E.S.J.A daje sie we znaki wszyskim :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe wyjme jedna kostke to bede mial single channel :P

Chodzi o to ze te grafy sa porownywalne przy defaultowych ustawieniach.

Jezeli ich zegary sie zbliza do siebie to niestety ale 256bit u ati daje mu przewage. Taka prawda, potoki i inne bajery to nie wszystko MHz niestety dalej sie licza. Co z tego ze karta ma duzo bajerow skoro ani rdzen ani pamiec nie nadaza z obliczeniami.

Zgadzam sie z toba, w koncu po cos to 256bit wsadzili :wink: szkoda zeby sie marnowalo.

Jednak musisz przyznac ze x1800GTo powinno byc lepsze, przynajmniej w moim mniemaniu.

Widze ze ta rozmowa nie ma sensu ;]

Na marginesie to w Obka gralem sobie tak (ini modyfikowany)

1280x1024

2xAa

4xAn

Texturki Large

Wszystkie suwaki na 80%

Cienie suwaki na 50%

Soft Shadows Off

Reszta ON

Bloom (Hdra nie lublu)

Mod na lepsze texturki i wode ;]

Miasto 20-25

Las 20-30

Port Anvil 20-30

Czasami spada do 18 ale zdaza sie to chyba przez dogrywki bo hdd ma co robic :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niby jakas recke skrobnac moge, tylko co mam tam pisac :> ?

Moge naskrobac poradnik OC i tyle :D

Nie wiem czy to tylko ta karta sie tak kreci czy jest to wynik zabaw z biosem (napiecia, timingi itd).

-Celeb- tak jak juz pisalem ta karta poprostu taka miala byc. Ati prawdopodobnie natuklo trosze zaduzo r520 i trzeba sie tego pozbyc. Oszczedzaja na ciut wolniejszych pamieciach. Mysle ze na karte za 700 zl jej osiagi sa bardzo fajne. To co uzytkownicy z niej pocisna to tylko ich sprawa.

Przyrost moze byc spory. Na defaultowych ustawieniach proca i grafy w 3dmarku05 mialem jakies 6600pts po @ 9700

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam na wiecej wynikow porownania, moze jakas recka na glowna strone :> Wiem ze S.E.S.J.A daje sie we znaki wszyskim :mur:

Testow jest sporo, wystarczy poszukac :]

Ale głupie demo BF2 na potrzeby testu chyba ściągnąć byś mógł...?

No wiesz jak bym sie bardzo postaral to i full wersje moge wyczarowac ostatecznie :)

Widac ze mamy na forum mala wojne pomiedzy GF 7600GT i X1800GTO. :D

To nie wojna, ot wymiana poglodow i lekki przekroj przez gusta userow :]

-Celeb- tak jak juz pisalem ta karta poprostu taka miala byc. Ati prawdopodobnie natuklo trosze zaduzo r520 i trzeba sie tego pozbyc. Oszczedzaja na ciut wolniejszych pamieciach. Mysle ze na karte za 700 zl jej osiagi sa bardzo fajne. To co uzytkownicy z niej pocisna to tylko ich sprawa.

Przyrost moze byc spory. Na defaultowych ustawieniach proca i grafy w 3dmarku05 mialem jakies 6600pts po @ 9700

No tu sie zgadzam ze teraz za 700 zl to jest oferta dla ludzi, ale dwa miechy temu chodzila jeszcze po 900 i nie byla to zbyt atrakcyjna oferta :-|

Ja na defalucie mialem 59xx jak dobrze pamietam a max co w 05 wskoczylo to ~7000 bez kilku pkt :?

W 2006 bylo 3.4k na kompie takim jak w sigu tylko grafa chyba miala takty 610/815

A w co gram i co mam na hdd? :[]

Fallouta 2, Obliviona, Dooma III, Fear, WoW, Dizzy (!) ;p

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..... gierki w grach to na jakis demach ...

Wybacz nie moglem sie powstrzymac bo zabawnie to zabrzmialo B)

A co do Oblivion to jak cos mam defa ini wiec no problem. Wyniki podane wyzej sa na zmodownym ini ale nie ciolem grafiki bo nie mailem sumienia :? tylko wylaczylem kilka dupereli typu obsluga joya etc.

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym to inaczej okreslil.

ostatnio czytalem bardzo fajne porownanie x1900gt i 7900gt. grafy praktycznie takie same, na co wskazywaly wyniki testow...

ale nie o to chodzi

w kazdym razie w podsumowaniu bylo stwierdzenie +/- : kazdy kto sie zastanawia nad takim wyborem, powinien najpierw pomyslec w ktore gierki chce grac, bo jedne sa optymalizowane pod 1'go producenta, inne pod 2'go.

w sumi nie mozna sie z tym nie zgodzic przy tak porownywalnych produktach - podobnie tutaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh.. gdyby tak ten Radzio jonathana sie zmodował.... no szkoda, ale taką karte żal zostawiac na defaultach, zważywszy na to że x1800GTO maja potencjał w O/C to po lekkim kręceniu karta jest lepsza od 7600GT no ale każdy ma inne zdanie jak np. kolega Caleb ktory ma GF 7600GT i chyba dlatego trzyma strone tej karty ponieważ ją posiada i głupio mu przynzac racje że X1800GTO jest lepszą kartą i bardzo dobrą ofertą w tym przedziale cenowym bo miał by moralnego kaca

Amen B)

p.s tylko nie bijcie please :lol:

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko zobacz ile czasu minelo od tego kiedy nV wydala 7600gt, a do tego gdy x1800gto stanial do przyzwoitej ceny

No tak ale trzeba sie cieszyć że ati staniało :wink: bo gdyby róznica w cenie była znaczna to IMO lepiej by było wziąśc GF 7600GT

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi