kszonek Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 a podejscie: co mi biednemu zuczkowi moga zrobic nie jest za fajne... znajomego dupneli za 20 pln podatku!!! 20 pln!!!! po 4 latach... do tej pory jak koles slyszy 'dwie dychy' to ma trzesawke... bo kara byla o niebo wyzsza... przypomnialo mi sie przy okazji ojciec jest w plecy pare tysiacy, bo w 98 roku spoznił sie z oplatami. fajnie wogole, ze sobie przypomniali, ale co tam w oncu to tylko 8 lat, nie? co sobie zalowac beda. sa wredni i to bardzo, dowalic odsetki zacos takiego terazto jest chamstwo, wydaje mi sie ze pojdzie to jakos normlanie zalatwic, pismo przyszlo wczoraj, wiec nie wiadomo, ale pamietajcie, ze ktos moze sie przyczepic do "homemadowcow" i wtedy bedzie problem. Oczywiscie nie zaprzestajcie tego co robicie, ale powinniscie sie zastanowic. pozdro kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Polskie WC a'la Tweak zmieniło się bardzo. I we wszystkich dziedzinach. pompki: Tu było kilka nurtów. Tanie i syfiaste aquaszuty. Droższe i grubo przeceniane MJ, dla poweruserów hydory no i przede wszystkim Eheimy i CO. Teraz lowend to bardzo fajny atman305, średnia klasa to hydor lub coś na 12V śmiesznego jak coolriver a poweruserzy podzielili się... I tu kolejna zmiana. 3 lata temu PRZEPŁYW MIAŁ ZASADNICZE ZNACZENIE. A dzisiaj zdania są podzielone, więc i pompki różne. chłodnice: tutaj zmiany dzięki znacznym obniżką cen. Na szczęście mit, że aby mieć WC trzeba chodzić po złomach powoli jest zapominany. bloki: Tutaj jest fantastycznie. 3 lata temu średnia klasa to spyder czy coś z allegro o beznadziejnym wyglądzie, słabych wynikach i tragicznym wykonaniu kosztowało 80zł. Później 2 bloki naszych producentów po jakieś 160zika z czasem oczekiwania 2 miesiące ;-) Teraz to chyba każdy wie jak jest. Za 100-130złotych można mieć jeden z topowych bloków w kraju. Czego brakuje? Moim zdaniem akcesoriów do WC i dodatków. Nie ma dobrego panelu naszej produkcji do obsługi WC. Nie ma przepływomierza sensownego. Rezy kuleją. Blok na HDD to mrzonki. Ale najważniejsze, że zagraniczni poducencji nie są wstanie konkurować w kategori wydajność/cena. Tutaj mamy największą przewage. A no i że CPC jakoś wybladło ;P Specialnie nie pisałem wcześniej nic o CPC bo w sumie to forum o chłodzeniu wodnym a to ma mało z tym wspólnego buehehe ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 A no i że CPC jakoś wybladło ;P Specialnie nie pisałem wcześniej nic o CPC bo w sumie to forum o chłodzeniu wodnym a to ma mało z tym wspólnego buehehe ;-) Wybacz ze sie czepiam ;) ale cpc ma.... krzywe nogi kiedy sra... hehee. Napewno nie ma nic wspulnego z wydajnoscią, bo te bloki chyba nigdy nie bedą miały frezu, gadałem z typem z cpc i sie pytałem czemu nie ma frezu, a on powiedział ze ma w to wyrombane, to ma byc ciche a nie widajne, takie podejscie do sprawy ma cpc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Moim zdaniem nasze WC idzie w kierunku coraz to lepszej jakości ... tzn. coraz żadziej widac kible z samochodowymi nagrzewkami, pojemnikami na kanapi i tym podobnymi ustrojstwami; ich miejsce zajęły firmowe rozwiązania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgodzę się z tomcatem99, brak wydajnych,ładnych i trochę"innych",rasowych bloczków.Oczywiście za odpowiednio wyższą cenę,jednak sądzę że sporo ludzi którzy muszą sprowadzać takie bloczki z zachodu powitałyby je z radością w naszym pięknym kraju :) Mam bloczek od termita,jeszcze nawet nie zamontowany ale wiem już ,że docelowo nie jest to co chciałbym widzieć w moim kompie...Chcę po prostu narazie uruchomić moje pierwsze wc , a ten blok jest dość wydajny i tani.Z pewnością wymienię go na coś bardziej stylowego(no offence termit :) )i wydajnego w najbliższym czasie.Dlatego z ciekawością przyglądam się np. nowym konstukcjom mate'a i śledzę zapowiedzi polskich produkcji Szkoda,że nie mogę dostać wydajnego(na poziomie wyższym niż to co jest na jet-pc :) ) i stylowego bloku wyprodukowanego polsce... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwykły User Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Teraz to tylko czekać i się modlić o szybkie ukazanie się bloków od mat(a)e. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Teraz to tylko czekać i się modlić o szybkie ukazanie się bloków od mat(a)e.Aaa tam ... najbaraziej ciekawi mnie rozwiązanie Sama na grafe .. czyli gpu i mem. To może byc ciekawe, bo wielu takich cacek to ogolnie nie ma na rynku. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wronek Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Ale najważniejsze, że zagraniczni poducencji nie są wstanie konkurować w kategori wydajność/cena. Tutaj mamy największą przewage. Wypowiem się co do tego bo w tym mocno siedzę :) Z zagranicznych producentów praktycznie tylko Innovatek się zadomowił, a w ich przypadku cena nie ma dużego znaczenia. Najważniejsza jest zgodność z wszelkimi normami, precyzja wykonania, wygląd i łatwość obsługi. Do tego jako jedyny producent na rynku WC robią mocowania do bloków zgodne z zaleceniami producentów, dzięki czemu można śmiało stosować ich produkty w rozwiązaniach masowych. Jeżeli więc chodzi o Innovateka to jest to całkiem inna kategoria niż polskie produkty gdzie najważniejsze jest żeby to po prostu działało :) Konkretnie: Innovatek i np Rnet będą zawsze współistnieć na rynku, z tym że każdy w innej niszy. Ci pierwsi - w rozwiązaniach profesjonalnych, serwerach, urządzeniach przemysłowych, komputerach maniaków starannego wykonania i wszelkiego hi-endu. Ci drudzy - w komputerach hobbystów, fachowców od WC lubiących wszelkie samodzielne modyfikacje, ludzi dla których ważniejsza od zgodności z normami jest cena. Naturalnie jeżeli chodzi o wydajność zarówno jedni jak i drudzy mogą wygrywać, tu mogą często dziać się roszady. Aha - jedna ważna sprawa. Innovatek nie może sobie pozwolić na wypuszczenie wadliwego produktu. Raz że ich reputacja baardzo by na tym ucierpiała - Innovatek w swojej pięcioletniej historii nigdy nie miał problemów z jakością - jeżeli by się takowe pojawiły masa klientów by się od nich odwróciła. Jeżeli natomiast np. X4Pro czy Rnet wypuści coś nieszczelnego - po prostu zwróci klientom kasę. Drugi duży zagraniczny producent - Alphacool - wchodzi właśnie do Polski i w ciągu kilku najbliższych miesięcy będzie "nadgryzał" właśnie bardziej budżetowy rynek. Mają blok za 99,50zł, rez za 79zł i pompę 12 V za 199zł. Ceny więc są bardzo przyjemne. Konkurencja szykuję się mocna i bardzo dobrze dla klientów kupujących w necie :) Podsumowując temat "zagraniczniaków" na polskim rynku WC: to właśnie Alphacool, a nie Innovatek jest bezpośrednią konkurencją dla polskich producentów i to z nimi on będzie konkurował. Może jeszcze pojawią się w Polsce inni zagraniczny producenci - np Xice czy 1A, ale osobiście wydaje mi się że to będzie miało miejsce nie wcześniej niż za rok. Jeszcze jedna smutna sprawa dotycząca cen - dzięki wojnom chłodzenie wodne w sklepach stacjonarnych praktycznie nie występuje. Niskie ceny > niskie marże > sklepom nie opłaca się w to bawić. Czasem można spotkać różne Big Watery ale co to jest to dobrze wiecie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VAMax Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 -jezeli chodzi o zusy to teraz nie musza płacic ok 700 zł tylko ok 250 zł (dla ludzi rozpoczynajacych działalnosc - pod warunkiem ze wczesniej nie prowadzili działalnosci) -kasy fiskalnej nie musza miec - bzdura to nie sklep ogólnie mowiac) on jest "producentem" - moga byc na ryczałcie + vat (czyt. wojczer and taks) podatek ryczałtowy i vat - najlepsze rozwiazanie to ksiazka przychodow i rozchodów czyli dochód PIT 5 lub PIT 5 L -liniowy 19% + vat - od dochodu mozna odliczyc: płace pracowników, ZUS (51- społeczne, 52- zdrowotne, 53 -fundusz pracy) - maszyny jak zakupia (komputery, wiertarki, frezarki... narzedzia) -do środków trwałych - materiały zakupione mniejsza dochod (ogólnie mowiac) - od vatu odliczasz wszystkie koszty itp. etc. ogolnie mowiac jak pomyslisz mozna prowadzic firme na wysokim poziomie (panstwu oddasz o co bedzie sapał i ty bedziesz miał) tylko jeden warunek trzeba myslec co sie robi jak duzo sprzedaz a mało kupisz materiału ... nie bedziesz brał faktur kosztowych i zakupowych a wystawisz duzo faktur sprzedazy .... wtopiłes tak baaardzo ogolnie mowiac... ja musze w pracy myslec jak ksieguje... powodzenia i szacuneczek ps.samhain ma racje .... a US ma duze i długie macki i teraz juz sie nie [ciach!].... z "oszukistami". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esaj Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Dobra koniec gadek o zusach, pitach i innych badziewiach i skupmy sie rozwijaniu tematu w dobrym kierunku. Pomóżmy kolegom robiacym bloki i inne akcesoria wc :) Co myslicie,ale tak na powaznie o uzyciu srebra ?? Jak by to wyszło... o ile mogły by bloki z zastosowaniem srebra skoczyc w góre kwotowo i w dół temperaturowo ? Moze jakiś inny zwiazek ?? Co myslicie o topach z drewna ?? ;) Prosze nie smiejcie sie tylko napiszcie ze jestem głupi i drewno sie nienadaje i jest badziewne !! Ale wiecie jakis heban, cytr czy limba ... heheh ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 fajne by były topy z pleksy barwionej :) Srebro??Ok tylko spod musialby byc cieniutki a finy miedziane bo inaczej to bym sie chyba nie wyplacil :D Wiecej bloczkow zeby tez byly na ram na hdd itp nie skomplikowane konstrukcje tylko tak zeby chlodziło.Wiecej ksztaltow i rodzajów Rezerwuarów,mam jeden pomysl na blok i mysle ze bylby swietny ale szczegoly zdradze conajwyzej na PW :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Szkoda, że nikto nie pociągnął tematu rezów, bloków na hdd itd. WormBoy: powiedz mi ile zyskasz kupując najlepszy na świecie obecnie blok w porównaniu do bloku od termita? 0.5C? VANmax: jasne ze nie musisz 700... ale pod warunkiem ze najpierw zarejestrujesz sie jako bezrobotny i nawet tego samego dnia pojdziesz założyć działalność. Bez tego [gluteus maximus]. Ja sie tak załatwiłem bo wydawało mi się, że bycie bezrobotnym polega na nie posiadaniu pracy. A to trzeba sie jeszcze zarejestrować. kasa fiskalna: żadna bzdura. Uzyskując przychód (czyli de fakto sprzedaż) na poziomie 20tyś złotych na drugi dzień musisz mieć kase i tyle. Chyba że w jednym roku nie uzyskasz 20tyś (bo na przykład firme zalozyles w listopadzie i nie zdążyłeś tyle sprzedać) to w drugim roku masz 40tyś i nie musisz mieć na drugi dzień kasy tylko od pierwszego kolejnego miesiąca. Więc jak widzisz to żadna bzdura jak to określiłeś. - ryczałt plus vat? - nie czaje wogole co miałeś na myśli - pisząc u książce i 19% to przeciez to jest oczywiste. Pisałem o tym kilkanaście linijek wyżej. Podatek dochodowy płacisz od dochodu a nie przychodu. Czyli od zysku= przychody - koszta gdzie koszta to właśnie pensje pracowników itd. TO SĄ PODSTAWY ;P - maszyny jak zakupia (komputery, wiertarki, frezarki... narzedzia) -do środków trwałych - wszystko oczywiste dlatego również wcześniej napisałem ze młode firmy nie płacą podatku dochodowego bo inwestują więc robią koszta. Ale nie zapominaj ze wszysto co kosztuje więcej jak 3500zł musi być amortyzowane więc nie możesz wrzuciuć tego bezpośrednio w koszta. I taką frezarke rozbijasz na 8lat i odliczasz 100zł miesięcznie ;-) - od vatu odliczasz wszystkie koszty itp. etc. - to jest bzdura. Nic nie odliczasz. Poprostu podatek VAT który zapłaciłeś w materiale, paliwie i pozostałych fakturach jest dla Ciebie do zwrotu. Czyli w styczniu zapłaciłeś faktur na 10tyś brutto, w tym było 1500zł VATu. Sprzedałeś na 12000złbloków (brutto czyli za netto 10000) czyli Ty Vatu płacisz 2000-1500 czyli de facto 500zł zanosisz w zębach do US. Koniec z podatkami itd. Znowu temat schodzi na bok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bok_RN Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Czego brakuje? Moim zdaniem akcesoriów do WC i dodatków. Nie ma dobrego panelu naszej produkcji do obsługi WC. Nie ma przepływomierza sensownego. Rezy kuleją. Blok na HDD to mrzonki.1. panel ? trzeba by mnóstwa modeli na początek, bo gusta odgrywałyby tutaj ogromną rolę. mi na przykład podoba się styl quasi-retro, podobny jak w Muszkieterze - nawet wskaźnik przepływu taki bym chciał mieć - niedokładny, ale gustowny 2. Przepływomierz - tutaj jest problem jakość / cena. Rozwiązania : dokładne, powtarzalne, niezawodne i co (dla mnie) ważne - stawiające małe opory - są po prostu drogie. Np. przepływomierz swissflow = 50 E za sztukę. 3. Rezy kuleją .... masz na myśli rezy a'la 1x5,25 czy dokręcane a'la Alphacool? 4. blok na HDD - sporo materiału (miedź/alu), drogi jak na polskie warunki. Zresztą starczy spojrzeć w sklep alphacool. @Nicko13 pleksa barwiona - do rozważenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Heh ale mi chodzi o polskie produkcje a nie alphacoole, swissflowy czy alphacool-e. Topik dotyczy polskiego WC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bok_RN Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Ależ oczywiście! ja po prostu daje pewnie porównia - niektórych kosztów nie da się obniżyć. Dotyczy to np. materiału na blok HDD, czy dokładności i precyzji w mierniku (nie wskaźniku!) przepływu - za to po prostu trzeba zapłacić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Taki mały offtop przy okazji: znalazłem linka z testem 16tu zestawów WC "niepolskich" ;) http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/d...tercooling.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 fajnie by było miec panelik pokazujący temperature wody, wprzepływ itp, tylko jakos w polsce takiego czegos nie widziałem, a przydałoby sie niejednemu takie cuś. Tylko kto jest w stanie cos takiego wyprodukuowac, moze nie jeden ale zeby jakosc była na poziomie, jak naprzykład u paneli firmy CM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZUK Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Co myslicie,ale tak na powaznie o uzyciu srebra ?? Jak by to wyszło... o ile mogły by bloki z zastosowaniem srebra skoczyc w góre kwotowo i w dół temperaturowo ? Moze jakiś inny zwiazek ?? Na poważnie to myślę że będzie to nieekonomiczne rozwiązanie. Srebro jest o wiele droższe :) a bardzo niewiele wydajniejsze od miedzi (rzędu 7% względem termoprzewodliwości). Niklowanie miedzi... blok niklowany takie cuś wygląda bardzo profesjonalnie, nie utlenia się .... o wiele wygodzniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 (edytowane) moj bloczek na HDD: jedyne 936 gram miedzi... :) . Edytowane 5 Kwietnia 2006 przez arthx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VAMax Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Szkoda, że nikto nie pociągnął tematu rezów, bloków na hdd itd. WormBoy: powiedz mi ile zyskasz kupując najlepszy na świecie obecnie blok w porównaniu do bloku od termita? 0.5C? VANmax: jasne ze nie musisz 700... ale pod warunkiem ze najpierw zarejestrujesz sie jako bezrobotny i nawet tego samego dnia pojdziesz założyć działalność. Bez tego [gluteus maximus]. Ja sie tak załatwiłem bo wydawało mi się, że bycie bezrobotnym polega na nie posiadaniu pracy. A to trzeba sie jeszcze zarejestrować. niee juz nie jezeli jest to twoja 1 działalnosc ... nie wnikajmy w to załozyłem firme i nie place pelnej skladki a w UP nie bylem zarejestrowany.., kasa fiskalna: żadna bzdura. Uzyskując przychód (czyli de fakto sprzedaż) na poziomie 20tyś złotych na drugi dzień musisz mieć kase i tyle. Chyba że w jednym roku nie uzyskasz 20tyś (bo na przykład firme zalozyles w listopadzie i nie zdążyłeś tyle sprzedać) to w drugim roku masz 40tyś i nie musisz mieć na drugi dzień kasy tylko od pierwszego kolejnego miesiąca. Więc jak widzisz to żadna bzdura jak to określiłeś. jezeli mowisz o osobach fizycznych to masz racje ja mialem na mysli faktury dla firm np sklepy komputerowe, internetowe, hurtownie ... - ryczałt plus vat? - nie czaje wogole co miałeś na myśli mozna byc na samym ryczalcie po przekroczeniu 10 000 euro .... wbija sie na vat ... - pisząc u książce i 19% to przeciez to jest oczywiste. Pisałem o tym kilkanaście linijek wyżej. Podatek dochodowy płacisz od dochodu a nie przychodu. Czyli od zysku= przychody - koszta gdzie koszta to właśnie pensje pracowników itd. TO SĄ PODSTAWY ;P tak masz racje ale jak seklarujesz sie na liniowy nie obawiasz sie ze przejdziesz na wyzszy prog podatkowy ... - maszyny jak zakupia (komputery, wiertarki, frezarki... narzedzia) -do środków trwałych - wszystko oczywiste dlatego również wcześniej napisałem ze młode firmy nie płacą podatku dochodowego bo inwestują więc robią koszta. Ale nie zapominaj ze wszysto co kosztuje więcej jak 3500zł musi być amortyzowane więc nie możesz wrzuciuć tego bezpośrednio w koszta. I taką frezarke rozbijasz na 8lat i odliczasz 100zł miesięcznie ;-) tak masz racje tylko ze maszyny czy komputery inaczej sie amortyzuje (wg ustawy) ... i troch sie tego nazbiera - od vatu odliczasz wszystkie koszty itp. etc. - to jest bzdura. Nic nie odliczasz. Poprostu podatek VAT który zapłaciłeś w materiale, paliwie i pozostałych fakturach jest dla Ciebie do zwrotu. Czyli w styczniu zapłaciłeś faktur na 10tyś brutto, w tym było 1500zł VATu. Sprzedałeś na 12000złbloków (brutto czyli za netto 10000) czyli Ty Vatu płacisz 2000-1500 czyli de facto 500zł zanosisz w zębach do US. taak tu tez masz racje poniewaz ty to rozumiesz i wiesz jak to dziala ... szczerze moze (bez obrazy dla innych) gdzies w granicach 85 % ludzi jak to przeczytalo (oczywiscie) to zrozumialo ... dlatego napisalem to w baaardzo "prostym jezyku" Koniec z podatkami itd. Znowu temat schodzi na bok. tak bo jak przeczytalem co napisalismy to nie wiem jak bysmy sie starali to dla zwyklych userow to jest lakoniczny bełkot a temat rzeka. pozdrowionka dla ciebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwykły User Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 moj bloczek na HDD: jedyne 936 gram miedzi... :) . Ja w miejsce tego "kolanka z rurki miedzianej" dał bym kawałek szlaufa(może by mniej estetycznie wyglądało) ale na pewno konstrukcja zyskała by na mobilności, łatwiej by ją było powielać, np: na samsunga wejdzie pasownie a na maxtora już może być za ciasna(fakt nie powinna, no ale) Co do użytkowania z kawałkiem przewodu elastycznego zawsze by się 2 części miedzi(bloczki) mogły ładnie dopasować do twardego pod względem docisku na całej powierzchni styku z bokiem tegoż dysku. I kwestia powielania, łatwiej by było złożyć wszystko w całość tak aby extra pasowało na dysk. Ale ładny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ur8an Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 @arthx Jaki koszt takiego bloczku? I jak z wydajnością? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 nie pamietam juz jakie koszty bo ja to dziergalem ze 2 lata temu. rurki i zlaczki to pewnie 10-15 zl, blacha 3 mm z 20-25 zl - ale to sa mocno przyblizone koszty. @Zwykły User. tak, zgadza sie, zamiast sztywnego lacznika mozna dac odcinek rurki elastycznej. ja ten bloczek robilem sobie, jeden, na konkretny dysk, wiec moglem sobie pozwolic na rurke miedziana (mniej ciecia rurek :) bloczek sprawuje sie ok, ale niestety nie pamietam juz zmiany temp dysku, bo to bylo dawno... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 http://www.alphacool.de/xt/product_info.ph...r-hd-dual:.html Coś takiego bym chciał. Cisza i chłodzenie. Ideał ;-) Jeśli idzie o Panel to wydaje mi się, że gdyby zrobić elektronike sensownie to każdy by chciał coś takiego. A przpdy można robić w 2-3 kolorach i już 80% osób będzie zadowolone. Uważam, że dobry blok na hdd czy fajny panel stricto pod WC to znacznie większe wyzwanie niż kolejny, podobny do poprzedniego blok na CPU. Poza tym bloki robią wszyscy... ;P VAMax: heh no ja tak moge godzinami ;-) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...