Skocz do zawartości
kenfollet

Czy Będzię Duża Różnica Między Obenym A Planowanym Zestawem?

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa wygląda tak:

Zamierzem kupić Athlona 64 3200+ i płytę główną Gigabyte GA-K8N51PVMT-9 s939 GF6150 i zamierzam przejśc na Windowsa X64.

Pytanie jest następujące. Czy będzie konkretna róznica? Chodzi wyłacznie o szybkość pracy systemu. Będę mógł powiedzieć że chodzi przykładowo dwa razy szybciej niż w obecnej konfiguracjii (jak w sygnaturce) czy różnice w systemi nie będą tak duże?

Z góry dzięki za pomoc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wyłączenie plików stronnicowania jest bardzo ciekawe jeśli ma przyśpieszyć pracę to spróbuje nawet zaraz. Szczerze mówiąc pierwsze o tym słyszę. Są jakieś "skutki uboczne" tego zabiegu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorzuć drugie 512MB ram, wyłącz plik wymiany i zobaczysz, jak szybki potrafi być system.

Nawet bez tego dodatkowego ramu różnica będzie bardziej niż zauważalna.

Jak można wyłączyć plik wymiany?

wlasciwosci systemu---zaawansowane---wydajnosc---zaawansowane---pamiec wirtualna---bez pliku stronicowania.......

Sory. Teraz nie chwetam o co wam chodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie jasno się wyraziłem...

Dorzuć drugie 512MB ram, wyłącz plik wymiany i zobaczysz, jak szybki potrafi być system.

Czyli gdy masz 1GB (i więcej) wyłączenie pliku wymiany znacznie przyspieszy system i aplikacje. Problemem mogą okazać się duże, pamięciożerne aplikacje, dla których 1GB to mało.

Nawet bez tego dodatkowego ramu różnica będzie bardziej niż zauważalna.

Po wymianie sprzętu (płyty i procka) nawet jeśli nie dorzucisz drugiej kostki pamięci, różnica i tak będzie odczuwalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to jest wydajność systemu? Bo jeśłi chodzi o szybkość przejścia z okna "moj komputer" do okna "internet explorer" to nawet jeśli się to będzie odbywać 2x szybciej i tak różnica będzie nie zauważalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale 2X szybsze otwarcie aplikacji (word, firexof) czy 2X szybsze załadowanie przeróbki zdjęcia w jakimś programie (photoshop) to już są różnice. Przełączanie okien to zbyt czasochłonne nie jest. Dłużej myszką do paska jedziesz niż przełączasz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli obecnego 1700+ masz konkretnie podkręconego np. w okolice 2GHz, to nawet w przypadku aplikacji wykorzystujących na maksa proca nie zauważysz najmniejszej różnicy, wiem bo często pracuję także na A64. Optymalizacja systemu naprawdę czyni cuda, proponuję przejrzeć tutejszy topik o tym w dziale windows, zastosować te zmiany które wydają ci się bezpieczne (dobrze jest mieć beckup) czyli głównie powyłączać śmieci ładowane z systemem i nie poznasz swojego kompa, jak jeszcze dołożysz 512MB ram to już wogóle będzie luks.

Jeśli czekasz na różnicę x2 to już na jesieni pojawią się intele na rdzeniu, a właściwie dwóch, conroe, które wg. wszelkich znaków na niebie i ziemi będą naprawdę wydajne, sam się wstrzymałem ze zmianą platformy i mam nadzieję że w nowym kompie wydajność łeb mi urwie :D

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli czekasz na różnicę x2 to już na jesieni pojawią się intele na rdzeniu, a właściwie dwóch, conroe, które wg. wszelkich znaków na niebie i ziemi będą naprawdę wydajne, sam się wstrzymałem ze zmianą platformy i mam nadzieję że w nowym kompie wydajność łeb mi urwie :D

Byłoby miło mieć dwa rdzenie... ale wiadomo już coś o kosztach? Teraz też mogę mieć dwa rdzenie ale 1100 zł to troche za dużo:(

Poczytam o optymalizacji i popróbuję...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przyspieszy ale spowolni... nie wylaczaj jej

Nie opowiadaj głupot ! Wyłączenie pliku wymiany potrafi bardzo przyspieszyć pracę systemu - pod warunkiem że wystarczy pamięci do wykonania programu który zadajemy.

ps. czy Ty wogóle wiesz co powoduje wyłączenie pliku wymiany ? chyba nie skoro mówisz że spowolni .... ( niby jak może spowolnić swoją drogą ???????? może przedstawisz swoją teorię lub doświadczenie [3d smark lub jakaś gra] )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokopałem trochę... Wychodzi na to że jeżeli 512 mb ramu wystarczy na obsłużenie aplikacjii to przyśpiesza i to zdrowo. Schody zaczynają sie jak coś jest bardziej pamięcio żerne. Czyli obaj macie trochę racji. Jak bym miał 1 gb RAMu to raczej nie ma szans żeby spowolnić kompa przez wyłączenie plików wymiany.

Dobrze wyczytałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie

Mówiąc krótko

----jeśli masz wirtualną OFF: jeśli jakaś aplikacja zmieści się w pamięci to będzie rakieta, jeśli nie to się "wysypie" na starcie lub podczas grania.

-----jeśli wirtualna jest ON: komp będzie pracował nieco wolniej ale nigdy nie zabraknie pamięci...

512 MB ram

GTA 3, VC i pewnie SA - full perfect

NFS Underground - full perfect

1 GB ram

Doom3 High cienie off - jest ok ale jest pewne ryzyko że za którymś poziomem gra się wysypie, ale po załadowaniu gry i poziomu ponownie będzie cacy

Battlefield 2 - medium - jest zupełnie ok, niskie ryzyko wysypania

2GB

nie ma programu/gry któremu będzie mało na OFF, nawet BF2 potrzebuje max 1,25 - 1,5 GB ram na max detail

-----------

czyli jak powiedziałem ...

ps. są pewne stare programy które mogą potrzebować SWP ale je pomijam bo już dawno takowego nie widziałem

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi