Skocz do zawartości
ChomiK

DDR333 czy DDR400 ?

Rekomendowane odpowiedzi

no to chyba ma jakieś podróby, ja miałem te samsungi i szły bez problemu na 200/400

Nie podroby,ale lipna serie.Poprostu nie wszystkie samsungi chodza tak ladnie.Wiekszosc jednak powinna osiagnac te 200MHz,ale sa wyjatki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja sie podepne do tego watku z pytaniem:

jakie najtansze pamieci 400 sa najlepsze?

IMHO opłacają się mamsungi 256MB za 350zł.
mamsungi pewnie sa dobre, ale na co mam patrzec kuopujac te pamieci?

czy najlepszym sposobem bedzie potestowanie uch w domu? ;-0

i jeszcze jedno pytanie:

czy te pamieci beda dzialac na 8kha+ ???

(tymczasowo, dopoki nie kupie 8rga+, ktorego nie ma, albo czegos innego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wziął Samsungi 400 256MB za 350 zł :).

A z tego co w topiku to raczej DDR400.

Gdzie?? Jakby można linka prosić :roll:
Koleś a allegro (jest z Wawy) sprzedaje kości 256 po 339...

A co wy piszecie by brał samsungi 333 :lol:

Przeciez na 200 to tylko latała generacja 3 © w zasadzie nie do dostania teraz. Wszędzie są teraz generacje 4 (D) które tak koło 180 wymiękają.

A tobie Eddy zdecydowanie radzę kupić te Twinmosy bo to przednie pamiątki..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od tego, przy jakim FSB ma pracować Twoja maszyna. Przypuszczam, że jest to AMD i w takim przypadku nie ma sensu kupować pamięci wyższej od przepustowości szyny FSB. Jeśli planujesz pracować np. przy FSB=166MHz to z powodzeniem wystarczą Ci pamięci PC333 (u mnie Samsungi cały czas chodzą przy taktowaniu 178MHz - 356DDR na CL2). W przypadku AMD asynchroniczne taktowanie RAMu z częstotliwością wyższą od FSB nic nie daje, a nawet często powoduje spadek wydajności. Zupełnie inna jest sytuacja w przypadku P4, gdzie szyna pracuje w trybie QDR (x4), i w tym przypadku wyraźnie widać zysk z zastosowania szybszej pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przeciez na chipserach KT400 DDR 400 sa wolniejsze od DDR333. Wiec lepiej firmowe 333. Pozatym dopiero barton bedzie mial szyne 200mhz.

BARTON na 333 czy na 400...chyba na 333??? Rozumiem, że będzie go można podkręcić do 400 i będzie synchronicznie z DDR 400?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wziął Samsungi 400 256MB za 350 zł :).

A z tego co w topiku to raczej DDR400.

Gdzie?? Jakby można linka prosić :roll:
Koleś a allegro (jest z Wawy) sprzedaje kości 256 po 339...

A co wy piszecie by brał samsungi 333 :lol:

Przeciez na 200 to tylko latała generacja 3 © w zasadzie nie do dostania teraz. Wszędzie są teraz generacje 4 (D) które tak koło 180 wymiękają.

A tobie Eddy zdecydowanie radzę kupić te Twinmosy bo to przednie pamiątki..

tylko sie zastanawiam jakie wiac te pamieci, bo jesli Barton bedzie mial szyne 200, to takie wlasnie potrzebuje pamieci :), czy moze lepiej jednak brac 333?

i jeszcze zostaje pytanie: kiedy? teraz tanieja, wiec nie chcialbym stracic kupujac teraz drozej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BARTON na 333 czy na 400...chyba na 333??? Rozumiem, że będzie go można podkręcić do 400 i będzie synchronicznie z DDR 400?

Na poczatku beda na 333. POtem wraz z pojawienim sie chipsetow przejdzie na 400MHz FSB. Narazie tylko nForce2 oferuje sparcie dla FSB 400MHz a i to nie oficjalnie. Przypomne ze pierwotna specyfikacja szyny EV6 przewiduje max taktowanie jej wlasnie zegarem 200MHz (DDR)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...