Skocz do zawartości
p0rNfLaKe

Ktory Z Tycfh 3 Zasilaczy?

Rekomendowane odpowiedzi

wiem, jest wiele tematow.

ale konkretnie chodzi mi o te modele..

Zasilacz do obudowy Chieftec (CFT-620A-12S) 620W

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=27579

Zasilacz do obudowy Chieftec (CFT-560A-12S) 560W cable management

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=27527

[te 2 sie roznia troche bo ten 1 ma EPS, ale chyba za to nie ma odpinanych kabli]

Zasilacz do obudowy Hiper HPU-4B580-MU 580W

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=25435

ten za to jest BTX i atx2.2...

ktory najlepiej kupic?

mysle raczej pod katem kompa ktory kupie jakos niedlugo po premierze conroe, ale przed wrzesniowymi-pazdziernikowymi podwyzkami..

pozdro

chyba z tych 3 ostatni nie ma 2 gniazd pci-e x16.. no ale moge sie mylic, bo nic o tym nie pisza..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co ci tak mocny zasilacz. Nie lepiej kupić coś słabszego ale lepszej jakości?

np. topower P7 450W w wersji z odpinanymi kablami.

lub np. anteca True power II 480W

Te zasilacze pociągnąabsolutnie wszystko o czym sobie pomarzysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co ci tak mocny zasilacz. Nie lepiej kupić coś słabszego ale lepszej jakości?

np. topower P7 450W w wersji z odpinanymi kablami.

lub np. anteca True power II 480W

Te zasilacze pociągnąabsolutnie wszystko o czym sobie pomarzysz.

zalezy mi na sli w przyszlosci...

chyba ze w tym antecu da sie podlaczyc 2x gf 7900gtx... wtedy spoko, jestem otwarty na propozycje :)

no i do tego nie chce za bardzo przeplacac... tak do 500zl wolalbym wydac na zasilacz.

ale nawet jak za 300 bedzie to tym lepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz również pomyśleć nad produktami Seasonic'a :) pozdro

seasonic to jakas nowa firma na rynku polskim? bo o ich zasilaczachnigdy nic nie slyszalem.

no moze poza tym, gdzies na tym forum przeczytalem ze sa za drogie w porownaniu do swoich mozliwosci.

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=27579

ten mi sie podoba...

antec, jest drogawy, wiem ze wzorowo trzyma napiecia i jest jednym z najlepszych, ale z drugiej strony, nie jestem jakims fanatykiem oc i moje OC polega na wycisnieciu z procka najprostszym sposobem mozliwym, bez zadnych modow, cieklych azotow i innych :) jedynie pasty dobrej uzywam i w miare dobrego kulera). wiec wystarczy jak mi zasilacz bedzie trzymal napiecia w normie...

nie musza to byc jakies wysrubowane wartosci ktore sa wymagane dla extreme overclockerow.. :)

aczkolwiek jesli antec ma inne zalety to z checia poslucham :)

sam mam obecnie fortrona 300 bodajze i dziala znakomicie (no czasami go musze przedmuchac bo mi kasuja sie partycje na dysku i uszkadzaja pliki :)]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne

zakręci i mu komp zgaśnie ...

SLI da sie podpiąć nawet do codeshita ... tylko po co

ponoc 7900gtx mimo wszystko raczej wymaga powyzej 450W zasilacza.. tak w paru artykulach czytalem

http://www.sirius.pl/komputery/towar_wyszu...HE500W_ATX.html

nie moglem znalezc tamtego anteca 450 z odpinanymi kablami.

znalazlem tego... warto? zaleta jest to ze cichy jest (ale na benchmarku czytalem, ze oni zawsze podaja wartosci minimalnego poziomu halasu i ze pozniej zasilacz jak sie nagrzeje to staje sie glosniejszy...)

co prawda max glosnosc podana.... :P

narazie sie wacham miedzy tym antekiem co podalem a tym chieftekiem... bardziej sklaniam sie co prawda juz ku antecowi neo he.

jak pisza ze SLI ready, to mam nadzieje ze ma 2 wtyczki do pci express? (zasilacze 500 i 550 sa sli ready, reszta nie w neo HE)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten Antec HE jest cichy, ale nie zapewnia dostatecznej wentylacji budy :? Ale jak buda będzie dobrze wentylowana spełni swoje zadanie :)

Nie znasz firmy Seasonic? No cóż mogę powiedzieć to tylko świadczy o polskim rynku :sad:

Poszukaj na zachodnich forach jakich zasilaczy używają, pomocna może okazać się ta strona http://www.silentpcreview.com/article247-page1.html :wink: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz nie powinien robić za wentylator obudowy. Powietrze z okolic CPU-GFX-RAM powinno być usuwane przez wentylator umieszczony na tylnej ściance pod zasilaczem.

ja mam zawsze otwarta bude wiec chyba nie tyczy sie to mnie i nie musze patrzec na to czy wyciaga mi powietrze z obudowy? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz nie powinien robić za wentylator obudowy. Powietrze z okolic CPU-GFX-RAM powinno być usuwane przez wentylator umieszczony na tylnej ściance pod zasilaczem.

Hehe, a to dobre :lol2: Miałem szefa od delty i jakoś nie protestował "robiąc za wentylator od obudowy" :D Tak więc takie stwierdzenie jest co najmniej nietrafione :wink: Jeżeli udaję się schłodzić bude za pomocą samej zasilki to tylko pogratulować, a władować do budy dziesięć wentyli to każdy potrafi :-|

Ale sytuacja się wyjaśniła, więc można brać co cichsze lub tańsze :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh pseudospece.

Aż mi się wymiotować chce jak co niektórzy tutaj piszą swoje wypociny.

Zalożę się z każdym tutaj, że HK 350-AP pociągnie spokojnie konfiga w SLI.

Czy któryś będzie tak odważny, czy jest tylko małoletnim populistą wygadującym bzdury w stylu znanego latynosa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponoc 7900gtx mimo wszystko raczej wymaga powyzej 450W zasilacza.. tak w paru artykulach czytalem

A mój komputer z trudem 420W wyciąga (tylko w 1 scenie 3dmark'a2006), a ma SLI jak piszesz z 7900. Na przyszłość czytaj inne artykuły.

Granie w BF2 to ~310W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i kupilem anteca neo he za 499 zl w komputroniku.

glownie dzieki Wam, jest nieco drozszy i slabszy, ale za to wypasny :)

wiec dzieki wielkie

mam jednak jedno jeszcze pytanko.

nowy standard BTX to co to dokladnie jest? mam nadzieje ze to ni ebedzie tak, ze za rok bede musial znowu wymieniac zasilacz, bo wszystkie plyty glowne beda na standarcie btx i na przyklad wtyczki ni ebeda pasowac? :)

bo mam nadzieje ze ten zasilacz mi wystarczy na jakies 3-4 latka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, a to dobre :lol2: Miałem szefa od delty i jakoś nie protestował "robiąc za wentylator od obudowy" :D Tak więc takie stwierdzenie jest co najmniej nietrafione :wink: Jeżeli udaję się schłodzić bude za pomocą samej zasilki to tylko pogratulować, a władować do budy dziesięć wentyli to każdy potrafi :-|

Ale sytuacja się wyjaśniła, więc można brać co cichsze lub tańsze :) pozdro

A czemu miałby protestować ? Kiedy ciepłe powietrze wyciąga tylko wentylator od zasilacza to skraca się jego żywotność bo przepływa przez niego cieplejsze powietrze niż gdyby był wentyl pod zasilaczem. Kiedy miałem zasilacz z wiatrakiem 80mm to w obudowie bez dodatkowego wentyla było gorąco, z zasilaczem wentylowanym przez 120mm będzie lepiej ale i tak nie będziesz miał tak optymalnego chłodzenia jak przy dodatkowym wylocie. Ponadto hałas zwłaszcza w zasilaczach 80mm będzie większy bez wentyla pod spodem - większa temp wewnętrzna zasilacza = szybciej obracający się wentyl = większy hałas. Dzięki dodatkowemu wentylowi masz np. 2 x większy przekrój powierzchni ( np. 80mm zasilacz + 80 mm wentyl lub 120mm zasilacz + 120 mm wentyl ) przez którą trzeba przecisnąć powietrze więc możesz to zrobić ciszej.

Co do 10 wentyli w budzie to ja nic takiego nie pisałem, poza tym 10 wentyli dać w odpowiednim miejscu aby je sensownie wykorzystać ( wymusić poprawny , optymalny obieg powietrza ) to już nie każdy by potrafił, a sądząc po tym co piszesz to na pewno nie Ty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Co do 10 wentyli w budzie to ja nic takiego nie pisałem, poza tym 10 wentyli dać w odpowiednim miejscu aby je sensownie wykorzystać ( wymusić poprawny , optymalny obieg powietrza ) to już nie każdy by potrafił, a sądząc po tym co piszesz to na pewno nie Ty.

No to pojechałeś :? Sądząc po tym co piszesz (nie tylko w tym temacie :D )to ostatnie zdanie raczej odzwierciedla Twoją postawe :wink:

Co ja się będę produkował napisze jedno, że delta radziła sobie znacznie lepiej z chlodzeniem budy niż obecny Tagan który jest wspierany przez "osiemdziesiątkę" na 5V i zapewniam Cie, że delta była ZNACZNIE chłodniejsza w środku od obecnej zasilatorni pomimo tego, że sama pompowała powietrze z budy :)

Co do reszty wypowiedzi to napisz coś odkrywczego, bo narazie czytam slogany pana z komputerowego które słyszałem n-razy, a co do wycieczek w stronę fizyki przepływu powietza to daruj sobie, bo nie spałem na fizyce... :lol: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja sie szybko spytam czy Chief 420W Ten udzwignie to co mam w sigu + drugie 7600GT + 1Gb Ram? O ile sie orientuje to gpu ciagnie z 12v, a zasilka ma natężenie przy napięciu +12V1 - 15 A i natężenie przy napięciu +12V2 - 18 A, da to rade ? Ofc OC wchodzi w gre ale akurat grafy nie beda zylowane :]

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to pojechałeś :? Sądząc po tym co piszesz (nie tylko w tym temacie :D )to ostatnie zdanie raczej odzwierciedla Twoją postawe :wink:

Co ja się będę produkował napisze jedno, że delta radziła sobie znacznie lepiej z chlodzeniem budy niż obecny Tagan który jest wspierany przez "osiemdziesiątkę" na 5V i zapewniam Cie, że delta była ZNACZNIE chłodniejsza w środku od obecnej zasilatorni pomimo tego, że sama pompowała powietrze z budy :)

Co do reszty wypowiedzi to napisz coś odkrywczego, bo narazie czytam slogany pana z komputerowego które słyszałem n-razy, a co do wycieczek w stronę fizyki przepływu powietza to daruj sobie, bo nie spałem na fizyce... :lol: pozdro

No i co w tym dziwnego że tagan jest wewnątrz cieplejszy ( pomimo wiatraka ) ? Skoro tak ma dobrany termistor NTC ... Nie zmienia to faktu że wolnoobrotowy wiatrak pod deltą ( odpowiednio dobrany, przy odpowiednim grilu/kratownicy ) nie zwiększy hałasu (może nawet zmniejszyć) a zmniejszy temperaturę wewnątrz budy.

ps. zmniejszenie hałasu przez dodanie dodatkowego wentyla będzie miało miejsce kiedy dzięki niższej temp. wewnątrz komputera obniży się ilość powietrza przepychanego przez zasilacz dzięki termistorowi w nim umieszczonemu. Ogóly przepływ powietrza może nie ulegać zmianie jednak dzięki większemu przekrojowi otworów wylotowych szum będzie mniejszy.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi