Skocz do zawartości
Kosiarz_1987

Amd Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król

Rekomendowane odpowiedzi

ee no co ty, nigdy bym na to nie wpadł :huh:

chodziło mi jak to wygląda statystycznie.

nie mam ochoty wydawa 800zeta jeżeli powiedzmy dwa procki na cztery kręcą się super

hehe zależy .. jak zadowala cie max 2600Mhz to 2/6 sie powinny tak kręcić :) (reszta ~2400Mhz :) )

statystycznie każdy sie kręci inaczej - wiekszosć dobija do 2,6 - 2,7

nawet na allegro selekty 2500Mhz sprzedają :)

dlatego jak juz kupujesz płytke do O/C to i proc podkręcalny by sie przydał :)

i nie przesadzaj ze 800zł xD za 500 juz cos powinno być :)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w Gdyni w jednym ze sklepow maja selekty w tej samej cenie co "zwykle".

Jak ktos sie zapyta to daja selekta, zwykly idzie dla tych co nie maja pojecia o istnieniu OC.

Nic nie traca, a przy tym zyskuja duzego plusa

Tak powinno być w każdym sklepie :D

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cosię dzieje jak proc jest za bardzo podkręcony ?? Nobo kupiłem tego niby selekta na 2500Mhz przy 1.45v. Zapuściłem wszystyko w bosie, ale jak gram (szczegolnie jak mam jeszcze muze w tle wlaczona) to po pewnym czasie wysztko się wiesza, jest jednastajny brzeczocy dziwek w glosnikach i [gluteus maximus], a zcasem mialem po prostu takie krociutkie freezy, zarowno w oblivionie jak i ET. Czy to wina proca ?? Bo jak puściłem go na 1.45v(tyle max obsluguje plyta) + vcore overvoltages (gdzie napiecie wzrasta do 1.55v) to juz ptzynajmniej narazie tego nie ma......Jednym słowem zwracac proca ? Wkoncu nie kreci sie tak jak trzeba....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cosię dzieje jak proc jest za bardzo podkręcony ?? Nobo kupiłem tego niby selekta na 2500Mhz przy 1.45v. Zapuściłem wszystyko w bosie, ale jak gram (szczegolnie jak mam jeszcze muze w tle wlaczona) to po pewnym czasie wysztko się wiesza, jest jednastajny brzeczocy dziwek w glosnikach i [gluteus maximus], a zcasem mialem po prostu takie krociutkie freezy, zarowno w oblivionie jak i ET. Czy to wina proca ?? Bo jak puściłem go na 1.45v(tyle max obsluguje plyta) + vcore overvoltages (gdzie napiecie wzrasta do 1.55v) to juz ptzynajmniej narazie tego nie ma......Jednym słowem zwracac proca ? Wkoncu nie kreci sie tak jak trzeba....

jak przechodzi prime pareH i jakiś 16M teścik to dla nich to już jest OK :) co nie znaczy ze ten proc bedzie chodził stabilne przy takim napieciu :)

więc ci tego na gware podkręcalności nie wezmą :)

frezzy to raczej grafa - ten dzwiek w glosnikach ... wsumie nie wiem też tak pare razy miałem na nizszym napieciu ... albo to albo res odrazu :)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w CSS takie freezy czasami, ale czy to wina rpoca to watpie.

tobie to aqurat cooler nie wyrabia :) na grafie

na stocku to mi sie nawet Q3 cioł :)

zresztą teraz takie gry jak:

GTA:SA

czy

FEAR

(oblivion o dziwo nie xD )

strasznie mi sie "mulą" co jakis czas :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głownie to zwisy i BSOD podczas obciążenia, są to najczęstsze objawy „przekręcenia” CPU ale żeby nie było łatwo przekroczony ram czy mobo dają identyczne efekty, dlatego też trzeba samemu powoli eliminować poszczególne elementy. No i teraz ta pogoda na pewno nie służy podkręconym procesorom...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za OT:

A miał ktos moze cos takiego jak ramka 'Pamiec nie moze byc read' i wywala aplikacje - prime stable, memtest przechodzi

Ja miałem, w dwóch przypadkach. Jeden jak prockowi było za ciepło i drugi z ramem mimo iż GM/SPI/MemTest nic nie „marudził” zmieniłem ustawienie na te same MHz ramu i CPU ale na innym mnożniku/dzielniku/HTT i problem znikł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za OT:

A miał ktos moze cos takiego jak ramka 'Pamiec nie moze byc read' i wywala aplikacje - prime stable, memtest przechodzi

Ta miałem tak czesto podczas grania w Hl2 czy CS:S. Zdarzało sie to tylko wtedy gdy mapa sie nie mogla załadować. Tzn ładowała sie pare razy aż w końcu pyk z okienkiem "Pamieć nie może być read". Imo przepełnienie pamieci. Chciaż czasami w hl2 po prostu podczas grania mi wywaliło z takim komunikatem. Nie wiem jak temu zaradzić bo zdarzało mi sie to tylko (juz sie nie zdarza) podczas gry w cs:s lub hl2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cze

a mozecie poradzic gdzie dorwac jakiegos dobrego selekta 3000+ ?

Bede mial Epoxa 9npa+ Ultra i 2x512 BT-D43 tylko jeszcze nie wiem jaka grafe wziac :D

Na allegro Arche ma jakies selekty 2500MHz ale nie wiem, ponoc slabo to testuja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cze

a mozecie poradzic gdzie dorwac jakiegos dobrego selekta 3000+ ?

Bede mial Epoxa 9npa+ Ultra i 2x512 BT-D43 tylko jeszcze nie wiem jaka grafe wziac :D

Na allegro Arche ma jakies selekty 2500MHz ale nie wiem, ponoc slabo to testuja

Swojego selekta Venice chętnie się pozbędę bo tylko leży i się marnuje ;) Więcej informacji tu:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=204966

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a gdzie to pisze czy E3 czy E6 i na co mam sie patrzyc na procu zeby wydedukowac jaki ma on potencjal ? Bo chcialbym przejrzec proce jakie maja tu w sklepach u mnie. Moze akurat jakis trafie ?

E3 nie trafilsz, bo ich produkcje zakończono jakiś rok temu ;) A z nowych E6 to nic nie wydedukujesz, bo kazdy sie kręci inaczej i nie ma żadnej zależnosci, a pozatym to mogłeś spojrzec kilka stron wstecz, na penwo byś znalazł odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mala seria pytan.

1) czapki sa krzywe, bardzo krzywe czy ujda w tloku?

2) ze wzgledu na chwilowe ciecia kosztow ( chwilowa rezygnacja z ninja ) jak glosny jest boxowy wiatrak? Porownywalny do pentagrama xc80? Glosniejszy?

3) standardowe temperatury na boxie i delta temperatur pomiedzy idle a stress.

4) glut z boxa to glut czy cos gorszego? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mala seria pytan.

2) ze wzgledu na chwilowe ciecia kosztow ( chwilowa rezygnacja z ninja ) jak glosny jest boxowy wiatrak? Porownywalny do pentagrama xc80? Glosniejszy?

1. Czapki sa rowne, ale np u mnie troszke siilkon wystaje(raczje w kazdym takie cos jest).

2. Boxcowy cooler jest rewelacyjny. W bisosie sie wylacza, a w windzie chodzi na 1000-1500obr.

Dopiero na 3tys. zaczyna byc slyszalny. Zreszta u mnie wszystko jest zagluszone przez 2x120mm.

3. U mnie na 2600mhz i napieciu 1,5V stress temepratura to 46 stopnii. Roznicy nie pamietam, a nie chce mi sie podkrecac(teraz jade na 2350/1,37V i jest 30 stopnii, a w stresie ok 37 stopnii) BigTyphoon narazie lezy pod biurkiem.

4. Cos koloru szarego przyklejone na radiator.

Edytowane przez luki2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mala seria pytan.

1. Czapki sa rowne, ale np u mnie troszke siilkon wystaje(raczje w kazdym takie cos jest).

2. Boxcowy cooler jest rewelacyjny. W bisosie sie wylacza, a w windzie chodzi na 1000-1500obr.

Dopiero na 3tys. zaczyna byc slyszalny. Zreszta u mnie wszystko jest zagluszone przez 2x120mm.

3. U mnie na 2600mhz i napieciu 1,5V stress temepratura to 46 stopnii. Roznicy nie pamietam, a nie chce mi sie podkrecac(teraz jade na 2350/1,37V i jest 30 stopnii, a w stresie ok 37 stopnii) BigTyphoon narazie lezy pod biurkiem.

4. Cos koloru szarego przyklejone na radiator.

1. W nowych seriach (nowsze niż 0603 lub cos koło tego), IHS jest inaczej montowany i przylega troche lepiej, sylikon nie wystaje w ogóle.

2. Z tego co wiem BOX cooler jest taki sam jak w sempronach, do o/c na średnim napięciu wystarczy, choć np. teraz na 2.6ghz @ 1.4v mam 50c podczas liczenia SETI...

3.u mnie róznica wynosi 13-14c

4. Glut, coś na wzór gluta który jest seryjnie na freezer 64 pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. W nowych seriach (nowsze niż 0603 lub cos koło tego), IHS jest inaczej montowany i przylega troche lepiej, sylikon nie wystaje w ogóle.

no ja mam E6 jedna z nowszych wersji, ana czpce jest napis assembled in China.

Co do silikonu to nie mozesz tego zapewnic bo bys musial widziec wszytkie sztuki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To trafilem na jakis wadliwy?? Te, ktore selekcjonowales to byly assembled in... gdzie??

Róznie, przważnie były Assembled in Malaysia albo in China ;) nie było różnicy, na obu wersjach sylikon był mało widoczny...i raczej nie trafiłeś na jakiś wadliwy, po prostu masz więcej i tyle ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm sadzilem, ze nowe E6 to kupka totalna, ale jak widze az tak zle nie ma.

3200+@ def. vcore, chlodzony zwyklym alu coolerkiem. Narazie tyle bo czasu malo.

Nowe E6 wcale nie są złe...szczególnie te 061x :>

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi