Skocz do zawartości
Kosiarz_1987

Amd Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król

Rekomendowane odpowiedzi

No to stałem sie posiadaczem :

ADA3200DAA4BW

BBWE 0615 EAH

X046437D61246

Narazie wielka niewiadoma...nawet w necie nic nie znalazłem..

Ciekawe co powie pod FC.... i AC..

To sprawa wyglada tak :

2650 Mhz przy 1.51V (zmierzone miernikiem ) epox zawyza o 0.05V na standarcie ) +troche podniesione V

Memki na 166 ( w realu 220 Mhz) 3-3-3-8 (badziewne twinki)

Proba zwiekszenia FSB do 267 zwis w Sppi... nawet podniesienie napiecia nic nie daje...) na mnozniku x9 bez problemu.

Tempa rdzenia na boxie to 33 idle stress 35 ...

Walka trwa ...

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ustawiam HT na x2 i pamięci na 166 mhz ,bo na 200 mhz jak mam domyślnie ustawione to nawet o 100 mhz nie idzie podkręcić. Obecnie udało mi się podkręcić 9x265 =2385 mhz. Radzicie zmniejszyć takty pamięci ? A może HT na x3 lub x4 ? Napięcie dałem na 1.45v.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

mam pytanie....

Czy to zdazają sie procki które na 2500mhz latają full stable na 1,27V a na 2800mhjz potrzebują 1,7V??

U mnie tak jest, coś mi się nie podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie....

Czy to zdazają sie procki które na 2500mhz latają full stable na 1,27V a na 2800mhjz potrzebują 1,7V??

U mnie tak jest, coś mi się nie podoba.

Zdarzają się, taka sztuka. Mozesz alphy pozmieniac, moze pomoze :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więcej nie latał czy ci sie nie chciało bawić ? :]]

Co jak co te 3Ghz to i tak fajny wynik ;>

Narazie max .. mobo musi przejsc moda na Vdroopa bo skoki sa potworne 0.050V.. i wiecej papu bo 1.65 to max co moge dac..

No i memki które robia FSB 250 dorwac.... bo twiniki robia 230 3-3-3-7 1T 2.7V

Botuje na 3100 wejdzie do windy i bluescreen :/

Dołączona grafika

Wynik z memkami (single) ustawionymi na 100Mhz.

Ps. Dzis urwałem z tego wyniku urwałem 44 sek bo udało mi sie ustawic dla nich 133 przy 3-3-3-7 1T przy HTT320 zegar 2879 Mhz.

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieźle

Ja niestety po walkach dalej osiągam max 25200 (9x280) .Zapodałem mu 1.45v ,zjechałem pamiątkami do 133 (na 166 sypie w Sppi błędami). I pod 2 godzinach w Sppi zero błędów. Dam na 9x290 i już po 2 minutach błędy. Zapodałem więc mu 1.5v i to samo. Zmniejszyłem takty pamiątek na 100 mhz i dalej to samo. Czyżby to już kres mojego procka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie. Ramy na 166, HTx3 i jedziesz.

Dzięki za odpowiedzi wszystkim, no więc robię ramy na 166, dual 333...266, ht/3 i jadę... cpu więcej niż 216MHz nie idzie :( poza bios nie wychodzę :( dlatego właśnie pytałem co jest z tą A8N-E w połączeniu z 3000+, może się nie lubią ale widzę że masz taką konfigurację i wynik @OK. Cholera mam już za sobą 2 reinstalki winxp :(

Jeszcze jedna dziwna rzecz panowie, czasem ni stąd ni z-owąd mając poustawione w biosie wszystko na standard albo auto sam mi się proc podkręca z 1800@1945 (cpuz, everest, amdclock) :) cholera o co chodzi.... powywalałem wszystkie clockgeny i podobne temu AIboostery asusa, mam zainstalowany driver amd do procesora 64 ze strony amd i w kółko to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten asus nie ma przypadkie AI NOS w biosie i moze to ci kreci proca :D

Nieźle

Ja niestety po walkach dalej osiągam max 25200 (9x280) .Zapodałem mu 1.45v ,zjechałem pamiątkami do 133 (na 166 sypie w Sppi błędami). I pod 2 godzinach w Sppi zero błędów. Dam na 9x290 i już po 2 minutach błędy. Zapodałem więc mu 1.5v i to samo. Zmniejszyłem takty pamiątek na 100 mhz i dalej to samo. Czyżby to już kres mojego procka ?

Jeszcze powalcz o wartosci posrednie np 9x285 :P

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieźle

290 to moze byc juz sporo dla plyty ktora nie zostala stworzona do OC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomocy! Nie wytrzymuję tutaj.

MSI K8 NEO4-F(wszelki soft diagnostyczny czyta jako platinium)

2xGoodram PC3200

memdiv 100 - cl2 2-2-5(default v.) 1t | ht2.5 | MAX HTT 314 (157mhz na pamieciach)

Full stable

memdiv 200 - cl2,2.5,3 -x-x-x(wszelkie v.) 1,2t | ht3,4,5, | htt270 - MAX

memdiv 166 - cl2,2.5,3 -x-x-x(wszelkie v.) 1,2t | ht3,4,5, | htt270 - MAX

memdiv 133 - cl2,2.5,3 -x-x-x(wszelkie v.) 1,2t | ht3,4,5, | htt270 - MAX

Za nic nie potrafię się wybić ponad 270fsb na memdiv innym niż 100.

Na starej płycie(asrock dualsata2 939), robiłem na memdiv166 spokojne htt295na domyślnym napięciu.

Co robię źle??

Edytowane przez kezsel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomocy! Nie wytrzymuję tutaj.

MSI K8 NEO4-F(wszelki soft diagnostyczny czyta jako platinium)

2xGoodram PC3200

memdiv 100 - cl2 2-2-5(default v.) 1t | ht2.5 | MAX HTT 314 (157mhz na pamieciach)

Full stable

memdiv 200 - cl2,2.5,3 -x-x-x(wszelkie v.) 1,2t | ht3,4,5, | htt270 - MAX

memdiv 166 - cl2,2.5,3 -x-x-x(wszelkie v.) 1,2t | ht3,4,5, | htt270 - MAX

memdiv 133 - cl2,2.5,3 -x-x-x(wszelkie v.) 1,2t | ht3,4,5, | htt270 - MAX

Za nic nie potrafię się wybić ponad 270fsb na memdiv innym niż 100.

Na starej płycie(asrock dualsata2 939), robiłem na memdiv166 spokojne htt295na domyślnym napięciu.

Co robię źle??

Przykro mi ze akurat ja musze Ci to powiedziec ale ta plyta to S H I T .

Mialem... max co wyciagnalem z mojego venie 3k to 9 x 250... powyzej - niezaleznie od napiecia - sypalo bledami lub komp sie w ogole nie bootowal. Stwierdzilem - marny procek - dobrzeze cokolwiek sie podkrecil ><

Ale... wpadl mi w lapki asus a8n-sli se... Mowie.. sprobuje... wkladam proca, podkrecam - szok. 8,5 x 320... Mysle ze to mozna zostawic bez komentarza.

Edytowane przez R_I_P_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm u mnie nie jest tak źle, lecę na 1.59v i cały czas 340x8.5.

W everescie 5200 odczytu(no właśnie te mhz...) i 5100 zapisu, a czas oczekiwania 44ns.

Pamięci teraz lecą na 167 :/

Mógłby ktoś powiedzieć co je może tak ograniczać? :/

Edytowane przez kezsel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm moze nic to nie wniesie do tematu, ale jakos tak zawsze bylo dobrze, zeby wystrzegac sie polowkowych mnoznikow i czy bawiles sie alphami?

i czy napewno dobrze napisales bo cos to sie nie zgadza z twoja sig 340*8.5=2890 a w sigu masz "Athlon64 3000+ @ 2570"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm moze nic to nie wniesie do tematu, ale jakos tak zawsze bylo dobrze, zeby wystrzegac sie polowkowych mnoznikow i czy bawiles sie alphami?

i czy napewno dobrze napisales bo cos to sie nie zgadza z twoja sig 340*8.5=2890 a w sigu masz "Athlon64 3000+ @ 2570"

no wlasnie...

Jak to jest z tymi polowkowymi mnoznikami... sam sie na d tym zastanawialem katujac dzisiaj gow..nego veni 3200+

i tak:

9 x 285 - 2556mhz , superPI 8M - 6:43

8,5 x 300 - 2550, superPI 8M - 6:27

Podobnie testy w 3dmarku, quake 3 i everescie pokazywaly wyzsza wydajnosc przy zastosowaniu polowkowego mnoznika... WIEC jak to jest naprawde?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie...

Jak to jest z tymi polowkowymi mnoznikami... sam sie na d tym zastanawialem katujac dzisiaj gow..nego veni 3200+

i tak:

9 x 285 - 2556mhz , superPI 8M - 6:43

8,5 x 300 - 2550, superPI 8M - 6:27

Podobnie testy w 3dmarku, quake 3 i everescie pokazywaly wyzsza wydajnosc przy zastosowaniu polowkowego mnoznika... WIEC jak to jest naprawde?

Naprawde to jest tak, ze pamieci pracowaly z roznymi zegarami i stad rozne wyniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawde to jest tak, ze pamieci pracowaly z roznymi zegarami i stad rozne wyniki.

dlaczego sa rozne wyniki to ja wiem :) Bardziej mnie interesuje dlaczego polowkowe mnozniki uwazane sa za "gorsze i nie powinno sie ich stosowac" :) Edytowane przez R_I_P_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra no wiec tak:

(dane z mardokowego programu)

na asrocku 295htt div166 (zakladam mnoznik 9) to wychodzi 241,36ram ~2,65cpu

na msi 314htt div 100 (zakladam mnoznik 9) 157ram ~2,8cpu

na msi 270htt div 200 (zakladam mnoznik 9) 270ram ~2,43cpu

dane z tego co podal uzytkownik i wygenerowal program, wychodzi na to ze cos jest nie tak z plyta albo tych alph nie ustawiasz jak nalezy (to ze kontroler w procu nie wyrabia mozna raczej odrzucic zwazywszy ze na asrocku ciagnal w miare dobrze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi wszystkim, no więc robię ramy na 166, dual 333...266, ht/3 i jadę... cpu więcej niż 216MHz nie idzie :( poza bios nie wychodzę :( dlatego właśnie pytałem co jest z tą A8N-E w połączeniu z 3000+, może się nie lubią ale widzę że masz taką konfigurację i wynik @OK. Cholera mam już za sobą 2 reinstalki winxp :(

Jeszcze jedna dziwna rzecz panowie, czasem ni stąd ni z-owąd mając poustawione w biosie wszystko na standard albo auto sam mi się proc podkręca z 1800@1945 (cpuz, everest, amdclock) :) cholera o co chodzi.... powywalałem wszystkie clockgeny i podobne temu AIboostery asusa, mam zainstalowany driver amd do procesora 64 ze strony amd i w kółko to samo.

A czy czasem te 216mhz to nie spowodowane jest tym ze masz wyłączona obsługe FDD?Daj na FDD na Enable i sprawdz wtedy.

Ja po raz pierwszy :oops: podkręciłem swojego padakowatego Venice E6 i wygląda to tak:

HTT 280xMULTI 9=2530mhz przy Vcore 1.53 :-| /HT=3

Ram= 230mhz, Vddr 2.7V :2,5,3,3,8 - więcej nie da rady na tych badziewnych Twinkach :mur:

I co?I mam problem.Po 2 godzinach w Sp2004 wszystko wygląda ok ale w S&M podczas 3(bo jest testów 3 na Cachce level 2) testu Cache 2 level

wywala "Failed" w pierwszej sekundzie testu- o co chodzi? W Spi 16/32 wszystko gra w SP2004 wszystko gra a w tutaj taki zonk.Ktos wie co mam zrobić?

P.S Czy te HTT 280mhz jest bezpieczne jak na boxowe chłodzenie NB???

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S Czy te HTT 280mhz jest bezpieczne jak na boxowe chłodzenie NB???

Myśle że tak, ostatnio kiedy bawiłem sie grafą w 3d marki proc non stop siedział na 280x9 i NB było tak samo gorące jak na stock ;]

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponowiłem i testy i...

przy 275x9-S@M przechodzi bez problemow ten test z Cachce Level 2 :mur:

przy 278x9 - S&M sie uwala podczas tego testu 3 Cacche Level 2 :mur:

Co to może znaczyć???Aż taka róznica w zaledwie 30mhz???Czy to oznacza koniec podkręcania?

EDIT: Obizyłem czestotliowsc pamieci z DDR333 na 266 i teraz przy 280x9 przeszedł test bez problemów.Czy to mozliwe że błędy tego testu były powodowane przez pamęci??

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi