costi Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Co odwortnie? Obiektyw 10mm na matrycy APS-C (crop 1.5x) daje kat widzenia odpowiadajacy obiektywowi 15mm na matrycy FF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Rano było i się zamotałem... Sorki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Rafale, nie bądź takim fan boyem FF proszę. 15mm to wystarczająco jeśli chodzi o Sigmę. Byle było dużo mniej niż na KITcie, czyli poniżej 18(27)mm a to duuża różnica. Costki, to rozumiem że dobrze wyczytałem. Nic poza Sigmą nie ma :( A szkoda. No to trzeba odkładać miedziaki do słoika ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Nie wiem, jak wyglada sytuacja w Pentaksie, bo pod Nikona szkiel niezaleznych producentow jest troche: - Sigma 10-20 w dwoch wersjach (stara i nowa) - Tokina 11-16 - Tamron 10-24 Nie wspominajac o "wlasnym" Nikkorze 10-24. Sigma, Tokina i Tamron powinny byc tez pod Pentaxa, ale raczej wszystkie sa w tej samej cenie. Taniej, manualnej stalki o takiej ogniskowej bym sie nie spodziewal, bo za czasow, gdy owe obiektywy byly nowe, to nikt o APS-C nie myslal, a pod pelna klatke skonstruowanie obiektywu o takiej ogniskowej to juz niezly wyczyn (polecam zobaczyc, jak wyglada Nikkor 13/F5.6 ;) ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 (edytowane) Rafale, nie bądź takim fan boyem FF proszę.Prędzej niż fanboyem FF jestem niedoinformowany i 'niekumaty' w niektórych sprawach ;) Doczytałem dokładnie, i muszę przyznać Wam rację :oops: Edytowane 7 Kwietnia 2010 przez rafwlkp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Czy jest jakiś "uniwersalny" obiektyw do Nikkona w podobnej cenie standardowego 18-55? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Tak, 18-55 Nikkora :P Moze sa jakies odpowiedniki w Tamronie czy Sigmie, ale specjalnie jakoscia roznic sie nie beda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2010 (edytowane) Na obecną chwilę mam 18-55 Nikkora (kit do D5000), jednak przydałoby mi się coś z "większym zoomem". Interesuje mnie Sigma 18-200. Czy to dobry wybór?. Sigma 18-200 DC AF-motor Nikon D3000 D5000 + Etui (1011988833) - Aukcje internetowe Allegro Edytowane 24 Kwietnia 2010 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Raczej celowalbym w Nikkora 18-200, bo ta Sigma to zaden szal. Nie ma silnika HSM, wiec AF szybki nie bedzie, jest bez stabilizacji (wiec albo statyw, albo problemy z poruszonymi fotami i koniecznosc ciagniecia iso), a do tego jest strasznie ciemna - przy F6.3 w gorzych warunkach oswietleniowych autofocus moze odmowic wspolpracy. Nikkor co prawda jest ponad 2x drozszy, ale za to ma komplet bajerow (USM, VR), swiatlo na dlugim koncu nie bedzie stwarzac problemow autofocusowi i ma calkiem niezla jakosc optyczna jak na tego typu szklo. Jak chcesz, to mozemy sie ktoregos dnia ustawic na jakies fotki i sie nim pobawisz, bo jesli dobrze pamietam tez z Wilanowa jestes ;) Ew. jak budzet masz ograniczony, to olej ta Sigme i dokup sobie Nikkora 55-200 VR, jesli potrzebujesz czegos dluzszego. Skoro juz masz lustrzanke, to czas wykorzystac jej najwieksza zalete ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Tak, 18-55 Nikkora :P Moze sa jakies odpowiedniki w Tamronie czy Sigmie, ale specjalnie jakoscia roznic sie nie beda. Chodziło raczej o zakres cenowy ;p Ale już w sumie nieaktualne bo kupiłem nowego 18-55 Nikkora ;] Z innej beczki: INTERFOTO: Nikkor 85/1.8 D Nikon 85mm + gwar. RATY (1010777672) - Aukcje internetowe Allegro Cena fajna i w ogóle. Tylko te papruchy pod przednią soczewką mnie zatrzymują przed zakupem. Czy są one dużym problem jeżeli chodzi o jakość zdjęć? Czy pierwszy lepszy serwis wyczyści ten obiektyw? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Samyang 85mm F1.4 IF MC do Nikon D200 D300 D700 D3 (1008253802) - Aukcje internetowe Allegro Nie lepiej takiego Samyanga? Jest tańszy, jaśniejszy, choć manualny. A pyłkami bym się nie przejmował. Mój kit już sporo nałapał, ale w ogóle nie widać ich na zdjęciach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Samyang 85mm F1.4 IF MC do Nikon D200 D300 D700 D3 (1008253802) - Aukcje internetowe Allegro Nie lepiej takiego Samyanga? Jest tańszy, jaśniejszy, choć manualny. A pyłkami bym się nie przejmował. Mój kit już sporo nałapał, ale w ogóle nie widać ich na zdjęciach. Ciekawa opcja tylko ten manual mnie trochę zniechęca na początek ;) Szczególnie gdy niedługo zawita do mnie D90 i będę miał pierwsze przeżycia ze śrubokrętem hehs ;] Zapytałem o przykładowe foty i koszt wyczyszczenia: koszt ok. 100zl. Przesyłam pare linków do zdjec: http://www.interfoto.../6/DSC_3406.JPG http://www.interfoto.../6/DSC_3405.JPG http://www.interfoto.../6/DSC_3404.JPG http://www.interfoto.../6/DSC_3403.JPG http://www.interfoto.../6/DSC_3402.JPG http://www.interfoto.../6/DSC_3401.JPG http://www.interfoto.eu/marek/6/DSC_3400.JPG Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Śrubokręt w dziewięćdziesiątce jest dość szybki w jasnych obiektywach. Robiąc zdjęcia 50 f/1.8, czuć różnicę dwóch generacji (pomiędzy D70s i D90), ostrzy zdecydowanie szybciej. Pyłki widać na zdjęciu 3400 (na żwirze jaśniejsze plamki a'la bokeh). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Ciekawa opcja tylko ten manual mnie trochę zniechęca na początek ;) Szczególnie gdy niedługo zawita do mnie D90 i będę miał pierwsze przeżycia ze śrubokrętem hehs ;] Zapytałem o przykładowe foty i koszt wyczyszczenia: Nie bierz samyanga bo na d90 to będzie katorga przy robieniu zdjęć. Ja mam matówkę z klinem i rastrem + okular powiększający w wizjerze a odsetek ostrych zdjęć samyangiem to góra 40%, im ciemniej tym odsetek mniejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2010 (edytowane) Na maksymalnym otworze, gdzie z reguły jakość zdjęcia jest najsłabsza (i oczywiście głębia ostrości wynosi kilka centymetrów), się nie cyka :) Przymyka się obiektyw do f/4, f/5.6, zyskując na rozdzielczości i spłyceniu pogłębieniu GO. Oczywiście, jeżeli stawiasz na artyzm, to czemu nie - można strzelać przy f/1.4. Edytowane 30 Kwietnia 2010 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Na maksymalnym otworze, gdzie z reguły jakość zdjęcia jest najsłabsza (i oczywiście głębia ostrości wynosi kilka centymetrów), się nie cyka :) Przymyka się obiektyw do f/4, f/5.6, zyskując na rozdzielczości i spłyceniu GO. Oczywiście, jeżeli stawiasz na artyzm, to czemu nie - można strzelać przy f/1.4. Ja tam lubię portrety z płytką GO, nie wiem czy tym się wyraża artyzm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Ja przeciwnie - chcę, żeby w GO był nie tylko nos, a cała twarz ;) Przez 'artyzm' rozumiem ładne bokeh, rozmyte tło, które przecież przy mniejszym otworze względnym jest bardziej wyraźne i może odwracać uwagę od głównego motywu zdjęcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Ja przeciwnie - chcę, żeby w GO był nie tylko nos, a cała twarz ;) Przez 'artyzm' rozumiem ładne bokeh, rozmyte tło, które przecież przy mniejszym otworze względnym jest bardziej wyraźne i może odwracać uwagę od głównego motywu zdjęcia. Każdy ma prawo robić tak jak lubi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 (edytowane) Chlopaki co powiecie o canonie 15-85mm is usm? Edytowane 17 Września 2010 przez NuKeR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2010 Test Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl Optyczni mówią, że jest świetny. Za to opinie użytkowników o tym szkle są nieco na minus. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaKLeZ Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 (edytowane) OK, nieaktualne. :) Edytowane 24 Października 2010 przez RaKLeZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 Chlopaki, krotkie pytanie: z listy ponizej, ktory szeroki kat polecacie ? - Sigma 10-20 - Tamron 10-24 - Nikkor 10-24 Osobiscie moim faworytem jest tamron, ale chcialbym zobaczyc Wasze zdania na ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 Uzywam Sigmy 10-20/4-5.6 i sobie bardzo chwale, siwetne szkielko. Z pozostalymi dwoma nie mialem do czynienia. A i tak od czasu jak mam Samyanga 8mm to z tej Sigmy praktycznie wcale nie korzystam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwscore Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 (edytowane) kobita ma sigme 10/20 i też chwali ja podobnie odkąd zakupiłem 8mm rybkę to nic innego jakoś nie rajcuje Edytowane 25 Października 2010 przez kwscore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 Mowicie o tym: obiektywie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwscore Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 tak dokładnie o tym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 Za niedługo wyjdzie jeszcze Samyang AE 14 mm z mocowaniem Nikon F niedługo w sprzedaży - Optyczne.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 Ale to 1500 zlociszy, no i duze szklo, bo pod pelna klatke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 (edytowane) Myślę, że warto będzie wysupłać nieco grosza na tę stałkę. Nikkor 18mm f/2.8 kosztuje 2 prawie 3 razy tyle. Edytowane 25 Października 2010 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 Niewatpliwie jest to atrakcyjna propozycja, ale ja akurat nie jestem zbytnio zainteresowany. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...