Skocz do zawartości
OkruT

Wc Okruta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wkońcu skleciłem mój pierwszy układ...

Na razie układ posiada tylko jeden blok, ponieważ 7800GT od MSI musiałem sprzedać...

Kilka fotek:

post-126534-1151404532_thumb.jpg

post-126534-1151404598_thumb.jpg

post-126534-1151404570_thumb.jpg

post-126534-1151404585_thumb.jpg

post-126534-1151404619_thumb.jpg

post-126534-1151404553_thumb.jpg

PROC 317x9 = 2853 MHz Napięcie 1,54 V

TEMPERATURA = IDLE 34-36, STRESS 48-51 (Fandery ustawione na minimum).

Proszę szczególnie o negatywne komentarze, co źle, co do poprawki itp...

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 1 i chyba najważniejsze opisz z jakich komponentów złożyłes wc, bo nie wszyscy potrafią odgadnąć.

Po 2 przydałby się kosztorys

Po 3 więcej fotek, dokąd idzie ten nie innovatekowy wąż wychodzący od trójnika przed rezem?

Po 4 po co te dwa wentylatorki koło nb? mogłeś np. rozbudować kiblacza o bloczek na nb

Po 5 jaka to jest dokładnie chlodnica? Cooltek extream dual? bix2 ? wtf?

Po 6 te gumki, na których podwieszony jest ten wąż i HDD strasznie po oczach kłują

Po 7 czym układ zalałeś?

Edytowane przez Black_war

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 3 więcej fotek, dokąd idzie ten nie innovatekowy wąż wychodzący od trójnika przed rezem?

Do nikad; odpowietrzenie? :> btw jakim rezem?

Ten uroczy wąż w paseczki mi sie bardzo nie podoba - nie pasuje wizualnie. Reszta jak reszta; bez wodotryskow ale dosc dobrze przemyslana... ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wąż PVC 8x1 UVR (niebieski) - 1 m w ilości: 2 szt. cena: 9.50

Alphacool NexXxoS Xtreme II + złaczki 8x1 w ilości: 1 szt. cena: 207.00

Laing DDC 12V 2xG1/4 + dwie złączki 8x1 w ilości: 1 szt. cena: 284.00

BorygoEKO 5L + demineralka 5L - 50/50 - 47 zł

4 końcówki + trójnik - OK 25-30 zł

Blok na CPU od Kyńka - 100 zł

RAZEM około 700 zł całość - 677,5 + benzyna do castoramy itp :D

Gumki mocujące wąż zmienie na coś innego :D, niestety w sprawie HDD nie mam innej koncepcji na razie... Wężyk odpowietrzający idzie pod górną krawędzią budy i zatkany jest końcówką od długopisu :D

Z powodów finansowych niestety na razie musiałem zamontować 2 wentylatory koło NB.

Jak wróce do domu z roboty to dorobie zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Black-war ... nie zadawaj takich pytań, przecież wszystko widać na fotkach :mur:

Kibel bardzo prosty, bardzo pomysłowe mocowanie tych dwuch wentyli do bloku :o

Tylko temperatura w stresie dosyć wysoka :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do temperatury to też się dziwie - aż 50 stopni wskakuje w stresie... Myslałem, że WC jest bardziej wydajne... Jak Fandery dam na MAX to temp. spada do 44-46 stopni w stresie. Jednak można wtedy zapomnieć o względnej ciszy...

Edytowane przez OkruT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze masz krzywo blok przykrecony i nie dociska dobrze ?? albo z pasta jest cos nie tak chociaz moze masz w chlodnicy powietrze i dla tego taka temp ?? odkrec jeszczeraz bloczek i przykrec go rowno . albo wejdz do biosu i przykrecaj bloczek po troszku z kazdej strony, i zobaczysz wtedy czy spada temp czy nie . ja na swoim procku w stresie mam 36 *C podczas liczenia Seti@home przez 24/7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę szczególnie o negatywne komentarze...

:D

te 2 wentylatory troche psują całość. bo po co wc, jak trzeba i tak wentylatory wokoło płyty przymocowywać.... :P

brzydki wąż odpowietrzające od trójnika.

i poraz kolejny... zestaw kosztował "tylko" 700zł. dosc ladny. ale...czy to nie za duzo za zestaw tylko z 1 blokiem? [takie moje zdanie]

albo inaczej: nie lepiej było od razu rzucić sie na pełne "oblokowanie" ?

co to za grafa? bo nei widać. nie chciala by byc chlodzona wodą? ;>

co do estetyki, to mozna by sie jeszcze uczepić zbyt widocznych kabli... ale nie nie jest, źle. niektorzy mają gorzej :wink:

edit:

a co do temp, to dobrze odpowietrzony układ? woda ciepła? moze za slabo dmuchaja fandery na chlodnice, nie maja skad poweitrza zaciągać? spróbuj ja wystawic z budy i sprawdz wtedy temp. (szczegoolnie wody)

edit2:

jeszcze pytanko, jak przymocowana chlodnica+wentylatory do obudowy? czy tak sobie tylko stoi.... ?:wink:

Edytowane przez oskarro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blok tak dociska, że jak raz chcialem go zdjąć to wyszedł razem z prockiem...

Pasta Arctic Silv. 5.

Chłodnica przykręcona - pokaże wieczorem jak to "estetycznie" :D wygląda bez przedniego panela...

Temperatura może dlatego taka jest ponieważ pompka znajduje się przed blokiem, wiec woda sie ciut nagrzewa... - nie wiem...

Grafe mam pożyczoną więc nie będej jej oblokowywać :D

Będzie kasa to zmienie grafike i odrazu dam bloczek, razem ze zmianą chłodzenia na NB. Jednak to napewno po wakacjach...

PS. Myślałem o 7900GT ale raz, że nie ma w co grać, a dwa - coś często padają te karty...

Chłodnica na bank jest odpowietrzona - 24 h sie odpowietrzała - dodatkowo przekrecalem, szturchałem, obracałem ją itp...

Nie ściągałem osłonki z procka (i nie zamierzam :D), to może też mieć znaczenie co do temperatury...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra miazga

ciekawe czy zobaczyłbyś, że w wężach pływa borygo + demineralka

ja się pomyliłem, dałbym sobie głowę uciąć, że to innovateki, a jednak jakiś wąż PVC

chłodnice widać tylko z boku, ciekawe czym się różni od jakiejkolwiek chłodnicy typu ultimate/extreme? na oko to wiesz;) pewnie słyszałes ten dowcip

nie wiem o co ci chodzi, i odrazu mówie :) nie chcem kolejnej kłótni

a co do 7900gt to nie wiem czy zauważyliście ale to głównie XFX'y padają/padały był chyba jeden przypadek o śmierci karty innej firmy

przepłaciłeś za chłodnice ;)

Edytowane przez Black_war

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Black_war - masz racje wąż to Innovatek. - Przekopiowałem zamówienie z maila...

Podam linki dla zainteresowanych:

http://www.pc-tuning.pl/index.php?action=t...ki)%20-%201%20m

http://www.pc-tuning.pl/index.php?action=t...%2012V%202xG1/4

http://www.pc-tuning.pl/index.php?action=t...S%20Xtreme%20II

Co do ceny - chciałem kupić raz a dobrze - w przyszłości dodawać jedynie bloki i wężyk... :D

Edytowane przez OkruT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

szaro juz sie robi od węzyków innowatek. WC nawet fajne.

Czy grafe chłodzisz BOXEM od Intela?? JAk tak to witaj w clubie :D

EDIT: SZIT to nie Innovatek ;/ nie jestem pierwszy :D

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

Nudzilem się w pracy i dałem chłodzenie od intela (478)... Grafa to 6600 Forsa :o :D

Do CS 1.6/filmów starcza - w większość "MEGA (S)HITÓW" pograłem na 7800GT... wybaczcie za OT...

Mam tak samo jak ty :D

Ale na MX440, fotke mozecie zobaczyc w moim profilu :D Mój MX440 na tym boxie ma 55*C (mierzone z radiatora :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz rzuciłem okiem na zdjęcia i zauważyłem, że układ wygląda tak:

Pompa > CPU > Chłodnica.

Z racji tego, że sam mam taką pompkę i wiem, że jest bardzo ciepła w czasie pracy, lepiej było by połączyć układ w ten sposób:

Pompa > Chłodnica > CPU.

Możliwe, że zysk będzie minimalny (lub żaden), ale logicznym jest, iż najwydajniejszym układem, powinien być taki, w którym do bloku trafia bezpośrednio woda z chłodnicy (czyli najchłodniejsza).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

Wąż PVC 8x1 UVR (niebieski) - 1 m w ilości: 2 szt. cena: 9.50

jezeli to waz z linka wyzej to jest to innovatek. jestescie git [;

:?: :!: :?: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zbadaj temp wody - podstawa w diagnozie co jest nie tak.

Moim zdaniem woda jest ciepla i to powod dosc wysokiej temp cpu. BIXy niestety ale nie sa za fajnymi chlodnicami, okazuje sie ze potrzebuja sporego huraganu, odstepow zarowno z przodu jak i z tylu wentyli. Znacznie lepiej dzialaja chlodnice typu BIP w konwencjonalnych ukladach opartych na fanderach (nawet max). Gdyby zrobic taki test z BIP2 i BIX2 to wyszloby ze BIP (najlepiej cooltek, wygrywa...), dopiero przy deltach bix pokazalby przewage i zapas wydajnosci. Do calej sprawy doklada sie wysoka temp powietrza z racji upalow.

To dosc czesta przypadlosc, tanie chlodnice, ludzie widza ze moga kupic chlodnice ala bix a ciensze wersje sa niewiele tansze to wybor jest niby jasny. Okazuje sie ze nie koniecznie w praktyce sluszny.

2. Rozbuduj uklad o blok na nb, tak zeby jedyne wentyle w budzie to ew 120mm na memki/PWM (ale to wydatek i widze ze planujesz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie popadajmy w paranoje z temperaturami. Chlodnica nie super + upal = temp. Sam sie przerazilem ze moj proc ma 45 stopni idle na WC (bip2 i 1 Fander na min) a jak przynioslem termometr okazalo sie ze w pokoju jest 32 stopnie wiec sami widzicie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi