Xaon Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 Takie pytanko, co myślicie o monitorze BenQ FP94VW? Panoramiczny, 19 cali, max co mi się zmieści na biurku. Ma wejście HDMI, więc teoretycznie nie będzie problemu z podłączeniem PS3, no i widziałem na zdjęciach wyjście minijack (chociaż nigdzie nie pisze o tym w specyfikacji), więc być może rozwiąże to problem z dźwiękiem. Kosztuje jakieś 900zł. Niestety - nie widać testów tego monitora, a skoro oferuje dużo za mało (przynajmniej moim zdaniem), to można oczekiwać jakiegoś haczyka. No, w sumie przeczytałem, iż BenQ mają problemy z pikselami (w dzisiejszych czasach :blink: ), lecz gwara na 36 m-cy door to door, a myślę, że postoi jakieś 5 lat max. Ewentualnie jakbyście mieli jakieś propozycje na tani obraz + dźwięk do PS3, to piszcie. Acham, nawet najtańszy, sprawdzony, używany-czy-nowy HDReady nie wchodzi w grę - 1. za duży (23 cale panorama już się nie zmieści), 2. potrzebuję tych kilku pikseli więcej, 3. nie chcę wkurzyć rodziców (niby wymiana kompa, a tu telewizor sobie sprawiam). Acham - darujta propozycje z X360, zastanawiałem się długo i to zwyczajnie nie dla mnie. Mam swoje powody (w brew pozorom mniej lub bardziej racjonalne). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 Panoramy 19" sa malenkie, wez na to poprawke. IMHO jesli monitor, to nic mniejszego od 21-22 cale nie wchodzi w gre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 (edytowane) znajomy ma podpiętego x0 do 19" LCD ( nie panorama ) i wcale nie jest zle(wielkość obrazu), ale panoramy 19" nie polecam ... świetna panorama 22" Iiyama http://proline.pl/shop.php?prodid=IIY+LCD+PLE2200WS-B ale cena wysoka 1400zł ... mając taka kasę kupił bym 32" samsunga hdready :] 1700zł http://www.hoopla.pl/product_info.php/cid/...sung_WS32Z419P/ ale cóż, takie uroki bycia na garnuszku rodziców ze niektórzy muszą wciskać kit ze potrzebują lepszy monitor do lepszej pracy na komputerze :D nie zmienia to faktu ze do konsoli najlepszy jest TV, choćby taki jaki przykładowo podałem w linku i dużo nie kosztuje(ceny starszych modeli wala na psyk wiec można korzystać z okazji ) Edytowane 1 Lipca 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaon Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 ale cóż, takie uroki bycia na garnuszku rodziców ze niektórzy muszą wciskać kit ze potrzebują lepszy monitor do lepszej pracy na komputerze :DHai! :P A dlaczego odradzasz Panorame 19? PS. Masz może pomysł jak tanio nagłośnić PS3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 (edytowane) Hai! :P A dlaczego odradzasz Panorame 19? PS. Masz może pomysł jak tanio nagłośnić PS3? z tego samego powodu co pisze 'Costi na poprzedniej stronie , panoramy 19" są małe :] co do głośników dla PS3 to nie wiem :P wiec nie chce wprowadzać w błąd ;) edit: jeśli o mnie chodzi to x0 podłącze pod wieże Technics'a ... z taka siła, czystością/wiernością odtwarzania dźwięku żadne głośniczki komp nie mogą się równać :) nawet te zestawy za 1500zł :] wieża to wieża Edytowane 1 Lipca 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemol^N Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 jeśli o mnie chodzi to x0 podłącze pod wieże Technics'a ... z taka siła, czystością/wiernością odtwarzania dźwięku żadne głośniczki komp nie mogą się równać :) nawet te zestawy za 1500zł :] wieża to wieżaTylko ze ta wieza na pewno na nie ma dekodera dolby digital i dzwiek bedzie bardzo marny. Zwykle stereo. Dzwiek na amplitunerze i glosnikach bedzie nieporownywalnie lepszy. Za 1500 mocno budzetowy model zlozysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 (edytowane) akurat model sc-eh760 to nie jest jakaś zwykła wieżyczka i nie ma co porównywać np "składaka" za 1500zł do "jednolitego" zestawu Edytowane 1 Lipca 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemol^N Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Zrozum ze bedziesz miec stereo zwykle a nie dolby digital.Ewentualnie wlaczysz sobie jakis procesor dzwieku i bedzie namiastka DD. Zgadzam sie, ze skladak za 1500 zagra duzo lepiej niz ten 7 letni technics. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbok Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 (edytowane) Witam po wakacjach chce kupic jakies tv samsunga ktore podlacze do x360 i pc :) Przedzial cenowy od 3000 do 3500 PLN (w tej cenie sa LCD 32" i 37") i chyba kupie wieksze "bydle" aby zawiesic na scianie :) Co do mozliwosci wspolpracy takiego TV LCD Samsung`a z ixem nie mam pytan, bo wiem ze Samsung to dobra firma i napewno bede zadowolony. Ale jak jest z podlaczeniem PC ? czy jesli TV zawiesze na scianie to czy z odleglosci ok 2,5m bede mogl dobrze pracowac na pc? (ogladac www, uzywac komunikatora, pisac no i czasami jakiegos filma wlaczyc?) Rozdzielczosc LCD Samsunga to 1366 x 768 wiec chyba znosnie jak do pracy na pc ? Co o tym myslicie ? Do TV raczej nie podlacze C+ (ktora mam na starym CRT 28") Osobiscie mysle ze pomysl jest dobry, mialem teraz kupowac monitor LCD do PC z przedzialu do 1k PLN ale jesli mam mozliwosc kupienia wiekszego TV LCD do ktorego podepne PC+X360 to wydaje mi sie ze lepiej wywalic 2kafle wiecej i cieszyc sie 37" TV LCD od Samsunga :) Edytowane 2 Lipca 2007 przez adbok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys-Tech Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 (edytowane) Zrozum ze bedziesz miec stereo zwykle a nie dolby digital.Ewentualnie wlaczysz sobie jakis procesor dzwieku i bedzie namiastka DD. Zgadzam sie, ze skladak za 1500 zagra duzo lepiej niz ten 7 letni technics. ;) Dobrze prawi :D Ja mam TECHNICS SC-EH770 i jak podłączysz masz tylko stereo, oczywiście można włączyć PRO LOGIC jednak jest to nadal tylko stereo tylko na 5 głośnikach :P Czy ktoś widział coś takiego w akcji http://www.hoopla.pl/product_info.php/cid/...sung_WS32Z419P/ ??? Jak z obrazem jak na normalnym CRT tyle że w lepszej rozdziałce?? Czy mi się zdaje czy ten TV nie ma łącza HDMI ?? Edytowane 2 Lipca 2007 przez Borys-Tech Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 (edytowane) HiS warto poczytać o możliwościach technics'a sc-eh760 by później brać sie za komentowanie ... mimo iż sprzęt ma 6 lat posiada bardzo duży potencjał i świetna jakość odtwarzanego dźwięku. po drugie nie ma sensu pakować 1.5tysiaka w nowy sprzęt audio gdy posiadany spełnia oczekiwania, niektórzy maja po prostu chora manie bycia na "topie" ze wszystkimi nowinkami technologicznymi damage_wall.gif zachęciłeś mnie do poczytania na temat tego technicsa i co mogę powiedzieć :D szajs! polecam forum audiostereo :D ps. dawno się tak nie uśmiałem dolby digital zbędna nowinka technologiczna :D edit. skasowałeś posta ? Samsung WS32Z419P Telewizor 32" Slim Fit. Format 16:9. Full 100 Hz. HD Ready. HDMI. Kolor: czarny Telewizor WS 32 Z 419 P Samsung Slim Fit z płaskim ekranem Przekątna ekranu 32" Format 16:9 HD Ready - przystosowany do odbioru telewizji wysokiej rozdzielczości Technologia Full 100 Hz Wzmocnienie słabych sygnałów - Low Noise Amplifier Format wyświetlania: Normal / Zoom / Wide Prosty PIP/Double Window/Obraz i tekst Cyfrowa redukcja szumów - DNR Stereo z SRS TruSurround Moc dźwięku: 2x 10W Menu na ekranie - OSD Pamięć 100 programów Telegazeta z pamięcią 750 stron Złacza: HDMI, 2x Eurozłącze, Component, S-Video, Composite (AV) Plug & Play Pobór mocy 160W - w trybie czuwania poniżej 3W Wymiary: 57x91x41,5 cm Waga: 53,2 kg Czarny 2 lata gwarancji firmy Samsung Polska Edytowane 2 Lipca 2007 przez Nierealny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 edit. skasowałeś posta ?widocznie chodzi o to byśmy nie prowadzili rozmowy nie na temat .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Co do tego CRT Hd ready to powiem tak: ma wszystko co powinien mieć LCD a nawet więcej! Ma z[ciach!]ą geometrie... byłem i widziałem na własne oczy, a taki byłem na niego napalony.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys-Tech Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 (edytowane) Czyli w przedziale do 1,7k-2k mając na uwadze obraz w HD to lepszy wybór niż LCD?? To że ma on większy tyłek to akurat najmniej mi przeszkadza :D Edytowane 2 Lipca 2007 przez Borys-Tech Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 (edytowane) To że ma on większy tyłek to akurat najmniej mi przeszkadza :D wymiary to on ma spore ... 57x91x41,5 cm wys/szer/gł i waży ponad 53kg :D uh uh :] może Pudzian ma urlop ... Edytowane 2 Lipca 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 (edytowane) GEOMETRIA powtarzam :P Włączając go najpewniej na środku ekranu zobaczysz tak jakby wgłębienie nie wiem jak to opisać... środek ekranu będzie w innym poziomie niż boki. Nie wiem nie potrafie wytłumaczyć jak to wygląda na obrazie ;) Takiego jakby banana ujrzysz ;) Edytowane 2 Lipca 2007 przez Black_war Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 (edytowane) http://digitalo.pl/index.php/cPath/99 tutaj tez tanio w miare a i sklep pewny. No to nie wiem jak Ci dobry człowieku podziękować. ;) Już w Sierpniu składam zamówienie. Oby ceny tylko nie poszły w górę. Dwa pytania : Mam stare głośniki Creative'a (tymczasowo ;) ) 4.1 i podłączam je do karty (sb Live) przez mini-jacka. Czy jest możliwość podpięcia ich pod konsolę ? Mam CRT Samsunga 19' i mam zamiar podpiąć go pod konsolę do czasu aż nie uzbieram na coś lepszego. Czy będę mógł uzyskać w grach rozdziałkę 720p ? Jak jest z jakością obrazu w porównaniu do TV/LCD - HD ready ? Wiem że odpowiedzi są w tym topicu ,ale przeglądać tyle stron jakoś mnie zniechęca trochę ;) Edytowane 3 Lipca 2007 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 Co do smukłej 19 ;) to jeśli twój monitor obsługuje rozdzielczość 720p (1280 x 720) to będzie śmigać, obraz będzie dobry, ale "TV/LCD - HD ready" to nie będzie :-|. Dużym minusem tego rozwiązania jest format 4:3 jaki obsługuje twój monitor. Jak zapewne wiesz "TV/LCD - HD ready" obsługuje 16:9 więc u ciebie będą widoczne pasy na górze i na dole. Można rozciągnąć obraz w pionie i w poziomie, ale za dobrze to nie będzie wyglądać. przykład z monitorem 21" http://www.sentinel.neostrada.pl/pics/crt/ po prostu będzie musiał uruchamiać gry w rozdzielczości niższej niż 1280 x 720 ... przy 1024x768 będziesz miał pełny ekran... ale to akurat pewnie wiesz ;) znajomy też gra na monitorze 19" ale LCD(rozdzielczość poniżej 1280 x 720 ) - tragedii nie ma ;) grafika i tak śliczna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoL Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 po prostu będzie musiał uruchamiać gry w rozdzielczości niższej niż 1280 x 720 ... przy 1024x768 będziesz miał pełny ekran... ale to akurat pewnie wiesz ;) znajomy też gra na monitorze 19" ale LCD(rozdzielczość poniżej 1280 x 720 ) - tragedii nie ma ;) grafika i tak śliczna :) Jak gra na XBOX moze być śliczna na 19 calach.. No ludzie... ,,To tak, jakbyś jechał metrem w tunelu"... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 Jak gra na XBOX moze być śliczna na 19 calach.. No ludzie... ,,To tak, jakbyś jechał metrem w tunelu"...posiadacz TV hdready zawsze będzie krytykował tańsze rozwiązania, posiadacz gf8800 będzie krytykował użytkownika 7900 itd... mentalności ludzka. jeśli mówię ze kolorki, ostrość, stały na dobrym poziomie to nie wydaje mi sie by Devil z takiego tymczasowego rozwiązania był niezadowolony. nic złego nie widziałem w obrazie tego 19" LCD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoL Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 To nie chodzi o jakosć. Bo wiadomo, że kolory i ostarośc beda super. Ale granie na monitorze mija się z celem. Ja nie mając TV nie widziałem sensu kupna XBOX... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0lid Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 (edytowane) pipol, to ile sie nie myle to ty cale zycie grales na monitorze. Tak, wiemy, fajnie ze kupiles sobie HD TV, ale mozna sie bez tego obejsc i jesli osoby mowią ze sie da, to rzeczywiscie sie da. Przynajmniej przez jakis czas. Niektorzy na SD tv grają i nie narzekają i tv'ki kupują po iluśtam miesiacach grania dopiero, a nie odrazu. Miales kase by odrazu wybulić 4-5 koła, spoko. Inni nie mają, ale pewnie tez bedą grac i wcale sie to z celem IMO nie mija. Puscilem sobie GTA4 trailer 720p i jakos daje rade na moim monitorze co do slicznosci. Wielkość = śliczność? Przeciez zawsze jest tak, ze im obraz w danej rozdzielczosci jest bardziej rozciagniety (wieksza plamka) to 'mniej ślicznie' wyglada. Wiec na 19" bedzie bardzo ślicznie wygladać. Co innego, ze komfort gry jest taki sobie, ale grać sie da i to najwazniejsze jest dla "tru playera", anie to czy bedzie mial duzy TV czy nie. btw: a gdzie niby jeździ metro, jak nie w tunelach? ;F Edytowane 3 Lipca 2007 przez .:Solid_Snake:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemol^N Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgadzam sie ze granie na malym monitorze mija sie z celem. Na telewizorze duzym jest zupelnie inne doznanie. Jak raz sprobuje ktos 40 i wiecej cali to nigdy nie bedzie chcial grac nawet na 22 calowym monitorze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 (edytowane) a 26" to już złe :E ? .... imo mi starczy ;) ludzie grają na monitorkach i są happy :lol2: co kto lubi... a bardziej- na co go stać :wink: fakt faktem :) każdy przyzna... lepiej kupić X'a i grać na 19" z odpowiednio dobra grafika dla oka niż ładować tysiące w PCta i tez grać na 19" ;) niekoniecznie z dobrym efektem :P Edytowane 3 Lipca 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemol^N Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 Dobra to napisze tutaj POCA :> Granie na CRT w TDU mija sie z celem. Widziazlem u znajomego. Nie widac wcale drogi i jest jakos ciemno. A to ze sie da grac na 19" to owszem, da sie tez ogladac filmy na pda i ekranie 4" lub da sie tez sluchac muzyki na sluchawkach za 5 zlotych z kiosku. Zapewniam ze na duzym tv w tdu sie jezdzi latwiej co Ci na weekend udowodnie hyhy. Sprawdzaj gamescore. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 (edytowane) A to ze sie da grac na 19" to owszem, da sie tez ogladac filmy na pda i ekranie 4" lub da sie tez sluchac muzyki na sluchawkach za 5 zlotych z kiosku. zdanie to podchodzi pod nadmierny przesadyzm i niekoniecznie dobre porównanie :] .... imo pewnie i na 26" nie da się grać :lol2: musi być 40" :lol2: Edytowane 3 Lipca 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 40"?? Zart jakis, 100 w gore :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbok Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 odpisze ktos na mojego posta wyzej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaon Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 arigatoo gozaimasu za przeklejenie. Posłuchałem nieco waszych rad i się dowiedziałem, iż 23" HDReady się zmiesci (o ile dane nie są oszukane) na biurku (jupi). Tak jak teraz siedze, to stykła by moja 17" 5:4 LCD monitorek, ale z wersalki jednak za mało widać. 23" powinna być akurat do braku AA, a pisanie na leżąco też jest wygodne. Teraz tylko znaleźć model poniżej 1,5k zł. O pomoc poproszę w stosownym momencie. Mam nadzieję, iż prezez 2 miechy ceny spadną. P.S. Będę musiał sobie poradzić bez dodatkowych pikseli w Wordzie i Exelu. Czego się nie robi dla gier :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 (edytowane) Panowie ja za wiele nie wymagam. Jest to tymczasowe rozwiązanie ,bo na TV-HD na razie mnie nie stać. Z trudem odłożyłem na wakacje i na samą konsolę ,więc o czymś większym mogę zapomnieć. Zgadzam się że granie na X0 przy 19 calowym monitorze nie zachwyca ,ale widziałem u kumpla co ma LCD 19 Samsunga (panorama co prawda) i jakoś to ładnie wyglądało. Tu sprawa się komplikuje, bo mój monitor obsługuje format 4:3 ,więc uświadczę czarnych pasów na dole i na na górze. Mój CRT obsługuje rozdzielczość 1280x720 ,ale nie wiem jak to będzie się miało do X0!. Sam się nad tym zastanawiam. Wolę jednak wyższą rozdzielczość niż tą jaką uzyskam na 50hz potworze mimo że ma te 28 cali. Edytowane 3 Lipca 2007 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...