Skocz do zawartości
LuKe

Monitor Lcd 20" Nec 20wgx2

Rekomendowane odpowiedzi

Jak sie tam wprowadzalismy to slonce walilo prosto przez te okna.. nie dalo by sie tam wysiedziec bez niej. A tak odbija promienie i ani nie jest jasno, ani cieplo przez to.

Kawalek obok jest wyjscie na balkon z duzym oknem, wiec to jest nasze zrodlo swiatla dziennego (+ szpary przy uchylonych tych oknach) ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) generalnie jesli chodzi o srebrzenie to u fida rzeczywiscie szybciej troche zaczyna .. u mnie troche z tym lepiej (...)

Czyli jednak cuś tam poprawili, tylko o to mi chodziło, dzięki.

(...) Jak macie jakies propozycje testow to mozemy w wolnej chwili zrobic ...

ale chyba nie ma sensu bo raczej sie nie roznia ... (...)

W sumie po co porównywać identyczne prawie monitory :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem przez chwilę tego NEC i go oddałem a dla czego ? Szklana powłoka działająca jak lustro, fiolet udający czerń,

nie najlepsze nasycenie kolorów, nie równomierne pooświetlanie matrycy, lampy męczące wzrok, brak możliwości dostosowania położenia ekranu a oprócz tego po paru dniach użytkowania pojawiły się aż dwa martwe piksele.

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem już parę twoich wypowiedzi, bez urazy, ale malkontent z Ciebie jest. Nie ma idealnych monitorów, a Nec 20wgx2 oferuje najlepszą jakośc obrazu w swojej klasie. Jeśli chodzi o opticlear, to ja nie odczuwam wielkiego dyskomfortu. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szklana powłoka działająca jak lustro, fiolet udający czerń,

nie najlepsze nasycenie kolorów, nie równomierne pooświetlanie matrycy, lampy męczące wzrok, brak możliwości dostosowania położenia ekranu a oprócz tego po paru dniach użytkowania pojawiły się aż dwa martwe piksele.

• szklana powloka to kwestia przyzwyczajenia.. jak sie skupiasz na obrazie a nie na odbiciu to jest dobrze. Fakt.. przy czarnym tle widac je mocniej, ale gdzie masz tyle tego czarnego tla, zeby to bylo takie wazne ?
  • fiolet udaje czern tylko pod katami ostrymi, a ja mam to do siebie, ze siedze na wprost monitora
  • nasycenie kolorow wg mnie wlasnie jest lepsze niz na innych monitorach, ktore widzialem (bez szyby)
  • nierownomierne podswietlenie powiadasz.. czy Twoim codziennym zadaniem jest wpatrywanie sie w ciemne obrazy jak na dworze jest juz ciemno ? ;] W dzien jak dam nawet czarne tlo to zadnego podswietlenia nie widac, wieczorem owszem, ale tylko na czarnym i bardzo, bardzo minimalnie... ,a ze mam ciekawsze zajecia na kompie niz ogladanie czarnego tla i szukania dziury w calym to mi to nie przeszkadza.
  • lampy meczace wzrok - nie rozumiem tego punktu... jesli chodzi o jasnosc to mozna ja zmniejszyc (w zasadzie nawet trzeba - ale to tyczy sie tez innych monitorow)
  • brak mozliwosci dostosowania polozenia w ktorej plaszczyznie Cie tak zmartwilo ? Ja tez myslalem, ze brak regulacji w pionie bedzie wada.. ale jak sie ma prawidlowej wysokosci biurko to nie stanowi to problemu.
  • co do pixeli to mogly Ci wyskoczyc na kazdym monitorze..

Zmieniłem tego wgx2 na s1931 i jestem z niego o wiele bardziej zadowolony i nie mam żadnych zastrzeżeń

Podejrzewam, ze i do niego daloby sie doczepic, bo zaden monitor nie jest idealny. Edytowane przez FiDO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w tak oświetlonym pokoju szyba nec'a będzie mi przeszkadzać? W rzeczywistości jest odrobinę jaśniej np. na 1 zdjęciu nie wiem czemu lewa strona jest ciemna, a w rzeczywistości jest taka sama jak prawa.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez xardas45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w tak oświetlonym pokoju szyba nec'a będzie mi przeszkadzać?

2721872[/snapback]

W rzeczywistości jest odrobinę jaśniej np. na 1 zdjęciu nie wiem czemu lewa strona jest ciemna, a w rzeczywistości jest taka sama jak prawa.

Pewnie dlatego, że obiektyw skierowałeś do światła zamiast robić zdjęcie ze światłem :) i Ci aparat automatycznie ściemnił fote

Edytowane przez tOMeCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę może "serwował" co w nim widzę -

- maksymalna nastawa kontrastu przy RGB native to 50% - dalej "zbijane" są górne odcienie (biele)

- monitor nie jest tak szybki jak CRT w pixel persistence ale za to miło zaskakuje pod tym wzgl. w "realnym życiu". Kiedy na Philips 200WP7ES w Battlefield 2 przy ruszaniu się napisy dystansu do flag szybko tracą ostrość to przy NEC jest o niebo lepiej. Monitor jak na LCD jest na prawdę szybki i czas reakcji w grach nie powinien być przeszkodą

- lag jest mniej wyczuwalny niż na ww. Philips czy HP LP2465 ( jeszcze będę analizował )

- na skutek "uściślenia" elektroniki do 8 bit nie można za bardzo regulować barw - kolor biały jest żółty ( subtelność - nie zobaczycie tego jeśli obok nie stoi CRT diamondtron ) ... cóż ... ja lubię max realne barwy i jestem zwolennikiem "wysokiej temp." kolorów .... monitor jest skalibrowany na niższe temperatury ( native ) co odbija się na bielach/barwach - po prostu ma to wpływ na naturalność ... negatywny wpływ [ rozwiązanie problemu kilka postów niżej :twisted2: ]

- szyba przeszkadza kiedy jest ciemno na ekranie [sin Sity] ( a w pokoju światło nie jest rozproszone ), przy ostrych strumieniach światła zewnętrznego które padają na np. szafkę [będąca na przeciw ekranu za nami] zobaczymy ten jasny "cień" odbicia na powłoce

- odstępy między pikselami mnie miło zaskoczyły - praktycznie ich nie widać i nie przeszkadzają

- czerń faktycznie jest nie za dobra ( Philips 200WP7ES wypadał lepiej - pod kątem prostym )

- efekt złocenia praktycznie nie przeszkadza

- monitor nie jest tak porażająco jasny jak się pisze

- widzę nierównomierność warstwy rozpraszającej ( jak to się mówi "podświetlenia" ) na białym kolorze w prawym górnym rogu i minimalnie w prawym dolnym

- po kilku godzinach testowania nadal nie widzę uszkodzonego piksela, paprochów za warstwą przednią itp.

- faktycznie "wypalają" się elementy ( np. ikony na czarnym tle ) ale znikają dosłownie w oczach

- nie za dobra czerń psuje kontrast w ciemniejszych scenach

/////////////////////////////////////

najbardziej nie podoba mi się:

- SZYBA - w pewnych , trudnych do osiągnięcia warunkach ( w nocy przy lampce 28W z tyłu po lewej o 2 metry oddalonej ) nie przeszkadza ona zupełnie - ale często widać odbicia w normalnych warunkach - choć tylko na ciemnych odcieniach ... co prawda dawno temu miałem CRT z taką "szybą" ale nowsze (CRT) są już pokryte warstwą antyodblaskową - czemu takiej warstwy nie użyto w tym monitorze ? lenistwo , oszczędności czy głupota ? chyba to ostatnie bo wielu ludzi nie kupuje tego modelu z powodu szyby ["zaoszczędzone" przez firmę pieniądze na anty-odblasku powodują większe straty w sprzedaży ... amatorzy].

----- będę jeszcze dopisywał to i owo - monitor mam krótko i na razie odkrywam jego wady i zalety

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

- maksymalna nastawa kontrastu przy RGB native to 50% - dalej "zbijane" są górne odcienie (biele)

- monitor nie jest tak szybki jak CRT w pixel persistence ale za to miło zaskakuje pod tym wzgl. w "realnym życiu". Kiedy na Philips 200WP7ES w Battlefield 2 przy ruszaniu się napisy dystansu do flag szybko tracą ostrość to przy NEC jest o niebo lepiej. Monitor jak na LCD jest na prawdę szybki i czas reakcji w grach nie powinien być przeszkodą

- lag jest mniej wyczuwalny niż na ww. Philips czy HP LP2465 ( jeszcze będę analizował )

- na skutek "uściślenia" elektroniki do 8 bit nie można za bardzo regulować barw - kolor biały jest żółty ( subtelność - nie zobaczycie tego jeśli obok nie stoi CRT diamondtron ) ... cóż ... ja lubię max realne barwy i jestem zwolennikiem "wysokiej temp." kolorów

- szyba przeszkadza kiedy jest czarno ( a w pokoju światło nie jest rozproszone ), przy ostrych strumieniach światła zewnętrznego które padają na np. szafkę zobaczymy ten jasny "cień"

- odstępy między pikselami mnie miło zaskoczyły - praktycznie ich nie widać i nie przeszkadzają

- czerń faktycznie jest nie za dobra ( Philips 200WP7ES wypadał lepiej - pod kątem prostym )

- efekt złocenia praktycznie nie przeszkadza

- monitor nie jest tak porażająco jasny jak się pisze

- widzę nierównomierność warstwy rozpraszającej ( jak to się mówi "podświetlenia" ) na białym kolorze w prawym górnym rogu i minimalnie w prawym dolnym

- po kilku godzinach testowania nadal nie widzę uszkodzonego piksela, paprochów za warstwą przednią itp.

/////////////////////////////////////

główne wady:

- monitor jest skalibrowany na niższe temperatury ( native ) co odbija się na bielach/barwach - po prostu ma to wpływ na naturalność

- nie za dobra czerń psuje kontrast w ciemniejszych scenach

----- będę jeszcze dopisywał to i owo - monitor mam krótko i na razie odkrywam jego wady i zalety

Kilka moich uwag/rad, w końcu dłużej go używam :wink: :

- sam lubię wysoką temperaturę, mam standardowo 9300K, jednak zdaje się profil sRGB na każdym monitorze wpada w żółcie (popraw mnie jeśli się mylę),

- szyba, faktycznie może przeszkadzać ale w moim przypadku gdy okno mam po lewej tylko w bardzo nasłonecznione dni i to tylko, jak to ktoś pisał wyżej, gdy starasz się skupić na tych odbiciach, a nie na obrazie. Wiem, wiem, na początku starasz się głównie znaleźć dziurę w całym, ale postaraj się patrzeć na obraz (skupiać na nim), a nie odbicia i problem znika,

- odstępy, cóż, a nie mówiłem :wink: ,

- czerń, zdaje się główną (jeśli nie jedyną) przewagą matryc VA jest doskonalsza czerń w porównaniu z IPSami (więc się nie dziw temu Philipsowi), chociaż ja osobiście nie narzekam na ten parametr, jest zresztą tego proste rozwiązanie - oświetlenie zewnętrzne + szyba = to połączenie dodaje znacząco głębi czerni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- sam lubię wysoką temperaturę, mam standardowo 9300K, jednak zdaje się profil sRGB na każdym monitorze wpada w żółcie (popraw mnie jeśli się mylę),

Jakoś na CRT nie używałem sRGB tylko kalibrowałem składowe wg. swego uznania więc nie wiem czy wpadają w żółcie - na NEC nie miałem na myśli sRGB a native ( pierwsze po prawej ) - teraz mam wrażenie że jeszcze wpada w czerwień ... chyba faktycznie lepszy będzie sRGB ... jeszcze zbadam Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- czerń, zdaje się główną (jeśli nie jedyną) przewagą matryc VA jest doskonalsza czerń w porównaniu z IPSami

Nie jest jedyną - na matrycach VA jest lepszy kontrast i nasycenie kolorów

PS. Adam życzę Ci z głębi serca żebyś miał więcej szczęścia niż ja przy zakupie tego NEC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po mozolnych ustawieniach wreszcie znalazłem realistyczne barwy ( biały jest biały a szary jest szary ). Elektronika jest 8 bit więc pewnie ściśle określone odcienie uciekły. Dodatkowo nieco zmalał kontrast.

ustawienia do naturalnych barw:

kontrast : 50%

RED : 70%

GREEN : 80%

BLUE : 100%

( natywnie R, G i B mają po 100% czyli wynika z tego że fabrycznie najbardziej brakuje niebieskiego a przesadzili najmocniej z czerwienią )

----------------

Kiedy zaczniecie zwiększać kontrast ponad 50% to z powodu ograniczenia elektroniki do 8 bit obraz będzie żółknął ( patrz na kolor biały 255 255 255 )

/ na skutek kolejnego "dobijania" i przekraczania wartości ( w kolejności niebieski ; zielony ; czerwony ) / przebijania wartości max ( R lub G lub B + kontrast = 150% MAX - dalej zbijanie ) /

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

( natywnie R, G i B mają po 100% czyli wynika z tego że fabrycznie najbardziej brakuje niebieskiego a przesadzili najmocniej z czerwienią )

Chyba wszystkie matryce na 100% kontraście (w tym przypadku 50%) dają żółtą biel, tak było z prawie każdym monitorem jaki miałem, tylko ten punkt 100% leżał w rożnym miejscu nastawy kontrastu, raz to było 80% innym razem 50% itd.

Sprawdź czy jak dasz RGB na 100% i zmniejszysz kontrast na 20-30 to nadal jest żółto...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wszystkie matryce na 100% kontraście (w tym przypadku 50%) dają żółtą biel, tak było z prawie każdym monitorem jaki miałem, tylko ten punkt 100% leżał w rożnym miejscu nastawy kontrastu, raz to było 80% innym razem 50% itd.

Sprawdź czy jak dasz RGB na 100% i zmniejszysz kontrast na 20-30 to nadal jest żółto...

Może wszystkie są kalibrowane "do druku" ? :lol:

A co do tego że żółty się pojawia przy różnej granicy kontrastu to normalne ... ale po zkalibrowaniu - dzieje się tak na skutek "dobijania" maksymalnych wartości RGB ... czyli: kiedy ustawisz sobie np. czerwony na 50% ( pozostałe G i B na 100% ) a kontrast dasz na 100% to biały będzie identyczny z ustawieniami fabrycznymi ... - nie nadal widzę zmianę - czyli jest jeszcze jakaś nieliniowość ... choć wszystkie kolory będą zmienione - tak jest na LCD ... na CRT nie ma "dobijania" / nie ma ograniczeń i takie zjawisko nie zachodzi. Generalnie kalibracja wg. punktu 127 127 127 i 255 255 255 ma tylko jedna zauważalną wadę - spadek kontrastu tym większy im większa jest różnica między wartościami R G B ( na tym NEC jest to ok 30% )

ps. sprawdziłem na tych ustawieniach co podałeś i jest tak jak się tego spodziewałem ( nie było cudu :wink: ) czyli jest to to samo co ustawienie "native" ... ze zredukowanym kontrastem.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie przyszedł do mnie ten NEC. Monitor przy 17" CRT jest ogromny :-D Ustawiłem wszystko tak jak Kyle. Obraz jest dosyć wyblakły ale chociaż nie męczy oczu. Fajnie, że szybko sobie można przełączać tryby obrazu za pomocą przycisku RESET/DV MODE :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie przyszedł do mnie ten NEC. Monitor przy 17" CRT jest ogromny :-D Ustawiłem wszystko tak jak Kyle. Obraz jest dosyć wyblakły ale chociaż nie męczy oczu. Fajnie, że szybko sobie można przełączać tryby obrazu za pomocą przycisku RESET/DV MODE :)

Jeśli chcesz kontrastowy obraz to musisz zwiększyć jasność - im większa jasność tym większy kontrast :

http://www.svethardware.cz/sh/media.nsf/0c...dElemFormat=jpg

... czyli do czytania dajemy mniejszą jasnoś a do gier na np. 93% ( przy takiej jasności osiągamy max kontrast - potwierdzam to co jest na wykresie )

ps. wartość bieli systemowej ( tło okna ) ustawiłem na 238 238 238 ... podobnie tło dokumentów w Adobe Acrobat

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja matryca nadal idealna. Kupiłem w best-bazar .

ps. nowe odkrycie - po wyregulowaniu kolorów widzę jak w ciemniejszych odcieniach są różne kolory ( subtelnie ) - 8 bitowa precyzja daje się we znaki ... ale nie martwcie się ... chyba wszystkie monitory 8 bit tak mają. EIZO dobrze robi że w lepszych modelach daje 10 bit korekcję na kanał ( w graficznych jakoś 14 bit na kanał )

ps2. jasność mam teraz na 93%

Co do kalibracji kolorów - jeśli wartość składowej Green weźmiemy za wyjściową ( nazwijmy ją G ) to od czerwieni odejmujemy 10 ( G-10 = poprawna wartość R ) a do niebieskiego dodajemy 10 ( G+20 = poprawne B ). Następnie B+kontrast powinno być równe 150% ... i koniec ... tak jest dla tego modelu optymalnie dla max neutralności barw. Po kalibracji widzę że niektóre odcienie znikają i można zaobserwować jak kolejne odcienie lekko wpadają w kolejne składowe R G B i ich kombinacje R+G itd. - o czym napisałem kilka linijek wyżej ( widać tylko na bardzo powiększonym gradiencie w niższych odcieniach generalnie bardzo subtelna sprawa ).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to jest ta kalibracja? Kyle jak piszesz to w ogóle Cię nie rozumiem. Nie znam się na tym a ty mi tu piszesz takim językiem :P

O co chodzi z tymi bitami?

Czym sie różni subpixel od badpixela?

Ja mam jeden na swoim NEC'u. Wcześniej go nie widziałem dopiero po teście go odkryłem i mnie teraz wkurza dlatego zalecam nie robić żadnych testów ani nie szukać walniętych pixli :-D

Czy jest jakiś czas, w którym pixele wysiadają a po tym okresie już żaden nie walnie? Czy nie ma reguły? Np. może wyleźć po jednym dniu użytkowaniu jak i po 2 latach?

Edytowane przez tOMeCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to jest ta kalibracja? Kyle jak piszesz to w ogóle Cię nie rozumiem. Nie znam się na tym a ty mi tu piszesz takim językiem :P

O co chodzi z tymi bitami?

Czym sie różni subpixel od badpixela?

Ja mam jeden na swoim NEC'u. Wcześniej go nie widziałem dopiero po teście go odkryłem i mnie teraz wkurza dlatego zalecam nie robić żadnych testów ani nie szukać walniętych pixli :-D

Czy jest jakiś czas, w którym pixele wysiadają a po tym okresie już żaden nie walnie? Czy nie ma reguły? Np. może wyleźć po jednym dniu użytkowaniu jak i po 2 latach?

Kalibracja - wzorcowanie ... sprawianie że dane ustawienia odpowiadają jakiemuś wzorcowi.

Kiedy masz elektronikę 8 bit na kanał w monitorze i wysyłasz obraz 8 bit na kanał z karty graf. to przy zmianie zależności między składowymi R , G i B będą pojawiać się pewne błędy ( niektóre odcienie będą miały subtelnie inną wartość niż powinny bo zakres regulacji bezstratnej jest ograniczony do praktycznie zera ). Aby bezbłędnie można było regulować w jakimkolwiek zakresie ( przynajmniej minimalnym ) składowe RGB to elektronika monitora musi operować na większej palecie niż wejściowa ( obraz z k. graf. ) i wyjściowa ( ta wyświetlana przez monitor ). Monitory np. EIZO operują na precyzji jest 10 bit na kanał a monitory profesjonalne tej firmy nawet do 16 bit na kanał [model flagowy EIZO] - przy takiej precyzji nie ma "zgubionych" czy przekłamanych odcieni ( no powiedzmy przekłamania są poza zakresem dostrzegalnym ) na np. gradiencie po regulacji/kalibracji RGB.

W tym materiale pokazano 8 i 10 bitową korektę ( oczywiście nieco wyjaskrawili ale tak to mniej więcej jest )

Subpiksel to 1/3 piksela ;) np. składowy czerwony

... a mi się trafił ideał pod wzgl. pikseli ;)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie napisałeś a ja i tak tego nie czaje co Ty piszesz. Nie można jaśniej? xD

Czyli sub pixel to tylko, że nie wyświetla jakiś kolorów? Ale na niektórych kolorkach świeci dobrze tak? A bad to jak cały jest walnięty, że już nic nie świeci?

Jak to jest z gwarancją? Było tak, że jak ileś pixeli to można oddać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi