Skocz do zawartości
PITer

Gigabyte 965p-s3/ds3/ds4/dq6 - Wszystko Co Wiemy

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiście F7 bardzo NIE przypadł mi do gustu, miałem spore problemy z bootowaniem. Wróciłem do F6...

i fsb 420 śmiga. Szkoda, że RAMy teraz takie drogie, chętnie wymieniłbym to hynixowe 512 na 1024 Elpidy. Co jak co, ale Elpida jest najmniej problemowa i bardzo ładnie idzie na DSkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

zaczynalem od f6 i f7 identycznie sie zachwouje :/ jest juz f8 i f9 do ds4 ? :o

zaraz pomecze memki ;>

moje d9 tez nezle idą ;p

walcze na cl5,0-5-5-5-15 1,8v narazie 1040mhz

pozdr

Edytowane przez 05_03_1992

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko, czy normalne, że komp czasem nie wstaje, na ustawieniach w pełni stabilnych ??

pozdr

btw. moja ds4 to padaka chyba jakaś :/ 480fsb robi po podniesieniu napięcia o 0,2... 490 dopiero przy + 0,35 czyli max v, w dodatku niestabilne :(

Tu raczej winiłbym pamięci jeśli są na D9

DEVILEK pisał, że ciężko jest osiągnąć wysokie FSB w tandemie DS4+D9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

hmm... bycmoze, same memki na 4:5 latają narazie 575 cl 5,0-5-5-5-10 2,2v (producent daje gware do 2,3 ;p ) i jade dalej :] narazie spi16m liczy :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam .;-) ciagle mnie zastanawia pewna sprawa. A mianowicie to ze piszecie ze GB z serii S3,DS3,DS4 gryza sie z Micronami a na tej sronce LINK: http://www.hardforum.com/showthread.php?t=...age=1&pp=20 . Jest wielu urzytkownikow na GB DS3 i oni jak widze maja pamieci typu: Patriot,Corsair,G.skill,Mushkin. A te pamiatki robine sa na Micronach.(chyba ze sie myle;-) ) I maja dosyc dobre oc. To o co chodzi z tymi Micronami i GB ?? hejka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZYLI ci kolesie mieli szczecie bo trafili wszstkie memki (tez sa tam CRUCIAL B.) np.na ELPIDACH he jakie to wszytko dziwne(x-files)

Dzieki za odpowiedz ;-) GREG 1 p.s. ciekawe czy ja bede mial szczescie ;-)))

Edytowane przez MasterAdi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

mam problem, plyta nie wstaje na ustawieniach ktore sa w 100% stabilne (podciagane esaytunem5 i testowane benchmarkami) jest jakas opcja w biosie za to odpowiedzialna czy jakis "trick" ktory zapobiega temu ?

jade na f6, na f7 bylo tak samo :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko powiedzieć, w czym problem... pamięć? - w sumie możliwe... swoją drogą jakbym kupował 800 to bym wymagał tego 500fsb minimum od nich. A może trzeba już było podnosić vcore...? Możesz ew. wypróbować jakąś grafę pod pci za 5zł, ludzie miewali bardzo różne problemy z kartami NV na DSkach. Niektórzy twierdzą, że "init display: peg" ma jakiś tam wpływ, ale osobiście mam właśnie tak ustawione perfekcjonistycznie dla zasady ;). No ale mam ATI, więc może nie będę się rozwodził.

Co do biosu - dla mnie F6 jest da best, a mam tak samo jak ty rev.1. Zero kłopotów z coldbootami, a jak przesadzę to resetuje się dwa razy i powrót do stockowych ustawień.

Niecierpliwie czekam na F8, bo ogólnie biosy strasznie mieszają w kręgach płyt pod c2d :rolleyes:

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

pamięci robią ponad 1250 więc nie w nich tkwi problem, na wyższym papu i 1300 zrobią... bycmoze grafa rzeczywiscie, bo slysze zekomp chodzi, a obraz sie nie wyswietla na tych ust.

tez czekam na nowy bios :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie

Gdzie na necie wyczytalem ze plyta DS4 wyszla juz w wersji rev 2.0 - czy jest ona juz dosc ogolnie dostepna w polsce czy tylko "dla wybranych "

Czy ta nowa rev 2.0 jest duzo lepsza od poprzednika - mowa o podkrecaniu , wspolpracy z kartami graficznymi i pamieciami podczas podkrecania ?

Czy plyta ta jest warta pod procesor C2D 2.4 GHz ? ( bede chcial tego procka podkrecic do max jego mozliwosci)

Takze do tej plyty chce zakupic pamieci Corsair 2 x 1 GB 677 MHz (dual kit) - czy beda wspolpracowaly ?

Wybaczcie za tak duzo pytan na raz :) ale prosze o dosc dokladne odpowiedzi , chcialbym dzieki Waszym radom kupic cos z czego bede zadowolony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście F7 bardzo NIE przypadł mi do gustu, miałem spore problemy z bootowaniem. Wróciłem do F6...

i fsb 420 śmiga.

No az tak zle z F7 nie jest... mialem na F7 boot do FSB 480, na 490 juz nie szedł... na F6 ładuje winde nawet na FSB 520MHz, wiec wrocilem do F6. Miałem problemy z tym powrotem, bo po zmianie na F7, zmiania sie też QFlash na nowszy i plyta nie chciala odpalic sie z BackupBios. Musialem wgrywac F6 z dyskietki... :mur: chociaz F6 siedzial sobie w Backupie

F7 jest fajny bo wyswietla timingi dla RAM, po wcisnieciu CTRL+F1, pojawia sie nowe menu (nie pamietam nazwy, 3-4 od gory po lewo), sa w nim 3 opcje, ale tylko jedna aktywna gbLAN -> enable/disable i ma nowszy QFlash, dzieki ktoremu mozemy flashowac biosy z dyskow twardych.. ale co z tego jak nie moge krecic procka tak jak wczesniej :( ...

Nie do kazdego, o DS4 zapomnieli :) ale od DQ6 tez pasuje, kiedys wgrywalem :)

Piter jak wgrywales do DS4 bios od DQ6? Probowalem QFlashem ale nie poszlo... bledna suma kontrolna. Na extreeme niektorzy uzywaja na DS4 biosu F7 od DQ6, bo podobno najlepszy do OC...

co do podnoszenia fsb z poziomu windy na ds4 ?? clockgen najnowszy mi nie działa :(

dziala, tylko trzeba wybrać odpowiedni chipset w PLL Setup

post-21489-1167896764_thumb.jpg

Edytowane przez Jimmy007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie

Gdzie na necie wyczytalem ze plyta DS4 wyszla juz w wersji rev 2.0 - czy jest ona juz dosc ogolnie dostepna w polsce czy tylko "dla wybranych "

Czy ta nowa rev 2.0 jest duzo lepsza od poprzednika - mowa o podkrecaniu , wspolpracy z kartami graficznymi i pamieciami podczas podkrecania ?

Czy plyta ta jest warta pod procesor C2D 2.4 GHz ? ( bede chcial tego procka podkrecic do max jego mozliwosci)

Takze do tej plyty chce zakupic pamieci Corsair 2 x 1 GB 677 MHz (dual kit) - czy beda wspolpracowaly ?

Wybaczcie za tak duzo pytan na raz :) ale prosze o dosc dokladne odpowiedzi , chcialbym dzieki Waszym radom kupic cos z czego bede zadowolony

Przewiń strone i juz wszystko wiesz -bylo wałkowane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piter jak wgrywales do DS4 bios od DQ6? Probowalem QFlashem ale nie poszlo... bledna suma kontrolna.

Zapewne za pomocą programu @Bios odpalanego z Windows.

Na extreeme niektorzy uzywaja na DS4 biosu F7 od DQ6, bo podobno najlepszy do OC...

Nie wiem czy F7 jest najlepszy, ale i tak o niebo lepszy niż F8 dla DQ6. Przynajmniej w moim przypadku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne za pomocą programu @Bios odpalanego z Windows.

Nie wiem czy F7 jest najlepszy, ale i tak o niebo lepszy niż F8 dla DQ6. Przynajmniej w moim przypadku.

Dokladnie, i to byla jakas beta nazwana jako do DS4 a tak naprawde byl do DQ6 i tak sie plyta przedstawiala po flashu, efektów ubocznych nei zauwazylem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedlugo to wszytkie u/ó rz/ż beda dozwolone bo idioci sie nie moga nauczyc jak jest poprawnie :/ w tym wypadku poprawna jest forma DOKONANA czyli "jest napisane"....

ma1y:

mam nadzieje, rze wtedy nie bende jósz rzył.... ;) ortmode off

moga nauczyc - tu też ortmode off :lol2: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może mi ktoś pomóc?

Walczę od 2 dni z wyciskaniem ze sprzętu ile się da, doszedłem do FSB 486 (co dało 3400 MHz na procesorze) napięcie na procesorze domyślne czyli 1.325V , napięcie na pamięciach 2.0V (chodzą na nim do 1000 MHz i timmingach 5-5-5-15) napięcie na MCH+0,05 V, FSB + 0.05V. Jakie mogę dać bezpieczne napięcie na MCH i FSB (jakie jest ich domyślne napięcie?) ? Procesor jest Stepping 6 rev B2. Temperatury w stesie dochodzą do 59 stopni na rdzeniach i 53 na procesorze na NB temp oscyluje w okolicy 43 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

mozesz dac na maxa, byleby jakis nawiew minimum 80mm mocna na nb, lub tak jak ja mam 120mm @ 5v (cichutenko) ktore owiewa caly srodek mobo min. radiator nb i moge szalec na maxa :) dodam ze mch v duzo daje na fsb, samo podwyzszanie papu dla fsb zwieksza bardziej stabilnosc

pozdr

btw czym mierzysz temp nb ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo dać wodę i w ogóle nie myśleć o przegrzaniu - ja swojej płyty nawet nie odpalałem na konwencjonalnym chłodzeniu ;) odrazu dałem volty na max ;) niestety proc mi się za szybko skończył :(

Albo dać wodę i w ogóle nie myśleć o przegrzaniu - ja swojej płyty nawet nie odpalałem na konwencjonalnym chłodzeniu ;) odrazu dałem volty na max ;) niestety proc mi się za szybko skończył :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz dac na maxa, byleby jakis nawiew minimum 80mm mocna na nb, lub tak jak ja mam 120mm @ 5v (cichutenko) ktore owiewa caly srodek mobo min. radiator nb i moge szalec na maxa :) dodam ze mch v duzo daje na fsb, samo podwyzszanie papu dla fsb zwieksza bardziej stabilnosc

pozdr

btw czym mierzysz temp nb ? :D

na NB mam czujnik tem.od panelu (wciśniety między żeberka)przy uruchomieniu systemu ( po ok 30 min) osiąga temp idle 38 stopni a w stresie na tych ustawieniach ma ok 43 stopnie. Generalnie podoba mi się ta płyta , jest stabilna można bez obaw przeciagać parametry i nie bać się o bios, jedyny mankament to instalacja Ninji ( próbowałem z 8 razy) musiałem dać więcej pasty bo nie miał kontaktu z całą powierzchnią procesora (tak jak by czapka była krzywa lub gniazdo , ewentualnie ta metalowa pokrywa nad procesorem) . Czy temp na jajkach w stresie 62 stopni i 55 na procesorze to nie za dużo ?(przy 3400 MHz na domyślnym napięciu) po ok 3 godz Orthosa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom... w samej rzeczy - ja na Stormie G4 miałem przy E6400@3200 def V 37C (Core) w stresie - potem wykręciłem jak się dało i napięcie 1.6V to miałem jakieś 64C(Core) w stresie i jak zmieniłem blok na Prison Extreme V2 to temp. spadła o ok. 3-4C :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

chłodniczka dzielona na gtx 78 i c2d bix1 sobie nie radzi ;p chociaz i tak lepiej niz na ac, ladniej o wogóle :) niedługo będzie drugi bix 1 to powinno być niebo lepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Devilek, 05_03_1992 ma przy niższym taktowaniu i napięciu wyższą temp o to chodziło :P

@1992, nie oczekuj cudów, drugi BIX mało da ja to sprawdziłem i Niemiec też, wyniki są bardzo nieadekwatne do kosztów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co tu rozprawiać o niewyrabianiu się chłodniczek przy C2D - bez podnoszenia napięcia te procki rzeczywiście prawie się nie grzeją... natomiast zwiększenie choć o 0.1V to już zupełnie inna bajka... 05_03_1992 jak sam napisał nie zwiększał - możliwe że grzałką jest grafa w tym układzie....

podanie temp. wody w układzie i wyciąganie wniosków na podstawie różnicy między wodą a procem jest w tym przyapdku bardziej rozsądne... u mnie nie przekraczała 7C w stresie(tyle że na Stormie G4 0 Prisona Extreme później założyłem...).... - oczywiście mówię tu o sytuacji gdy nie podnosiłem napięcia... (po podniesieniu sporo więcej... a i temp. wody w układzie skakała mimo iż mam BIX3)

Edytowane przez Kyniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

to u mnie woda w stresie jest na tyle ciepła, że węże wylotowe (od grafiki i procka) są ciepłe, wode jak pociągnąłem strzykaweczką i polałem sobie po paluszku :lol2: to równie była bardzo ciepła (pobierane z otworu coolrivera) miala na oko ponad 30*...

w drugą chlodniczke sie zaopatrze, bo jak na c2d był box graficzka miala w stresie 33*, a teraz nie dość że proc ma wysokie tempy, to grafa w strwesie 55*, ewidentnie bix sie męczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi