Skocz do zawartości
Viperus

Uszkodzone Grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wiele osób na allegro sprzedaje grafiki które wyświetlają artefakty w 2D/3D - jaka jest szansa że te uszkodzenie będzie dało się naprawić i jakie to są najczęściej uszkodzenia (pamięci ?) np. na tej aukcji sprzedawana jest taka karta, co najczęściej siada gdy pokazują sie arty i czy warto kupywać taką kartę ? A może ktoś kupił taką kartę i udało mu się ją naprawić (ktoś tam te karty licytuje) ?

Jeśli ktoś zajrzał do tematu bo zepsuła mu się grafa to pomocy może szukać:

http://www.mtec.com.pl/

http://allegro.pl/item119241721_naprawa_ka...raficznych.html

lub u maszych forumowych specjalistów ;)

Edytowane przez Miper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam gościa - speca od elektroniki, ma sprzęt ale jak padnięte byłyby kości pamięci to trzeba je będzie wymienić na odpowiednie a to pewnie trochę będzie kosztować :/ Pozostają jeszcze specjalistyczne serwisy, ciekawe ile biorą za wymiane takich pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam gościa - speca od elektroniki, ma sprzęt ale jak padnięte byłyby kości pamięci to trzeba je będzie wymienić na odpowiednie a to pewnie trochę będzie kosztować :/ Pozostają jeszcze specjalistyczne serwisy, ciekawe ile biorą za wymiane takich pamięci.

Karta powinna dzialac nawet jak jej wylutujesz 1 czy 2 kosci tylko bedzie miala mniej pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

głupota ... jak wywalisz jedną kośc to karta nawet nie wstanie - był

niedawno temat o tym - gościu chyba z x800 oderwał kość - i niby karta miała działać ??!

Zadna głupota, karta sama sobie zlicza pamiec podczas startu, przy wyrzuceniu odpowiedniej kosci karta powinna wstać. Moze nie kazda ale powinna, moze z tymi nowymi GDDR3 jest inaczej

oderwal a wylutowal to co innego ;]

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadna głupota, karta sama sobie zlicza pamiec podczas startu

Karta wie ile ma ramu (bios wie:) - a tego można z edytować) to nie jest pamięć ram -którą komp liczy ! Coś jest nie tak - wysypuje się

oderwal a wylutowal to co innego ;]

- fizyczny brak kości - co to z róznica? Edytowane przez gutman1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

głupota ... jak wywalisz jedną kośc to karta nawet nie wstanie - był

niedawno temat o tym - gościu chyba z x800 oderwał kość - i niby karta miała działać ??!

On prócz oderwanej kości oderwał coś jeszcze i dlatego szlak trafił karte. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... czy warto kupywać taką kartę ?

"Po uruchomieniu komputera z tą kartą graficzną na ekranie widać artefakty w postaci różnokolorowych kwadracików."

To najbardziej lakoniczny opis uszkodzenia jaki ostatnio czytałem. Nawet niewie jak to się stało. Pewnie ją kupił do naprawy i niedał rady. Spodziewać się można wszystkiego po tej karcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... czy warto kupywać taką kartę ?

"Po uruchomieniu komputera z tą kartą graficzną na ekranie widać artefakty w postaci różnokolorowych kwadracików."

To najbardziej lakoniczny opis uszkodzenia jaki ostatnio czytałem. Nawet niewie jak to się stało. Pewnie ją kupił do naprawy i niedał rady. Spodziewać się można wszystkiego po tej karcie.

przynajmniej napisane, że nie działa, a nie, że dostał w rozliczeniu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod temat...

Dostałem R9800 walące artami nawet w 2D... Wyglądają jak powtarzające się pionowe czarne pasy... Co dziwne chodzi mimo tych artów stabilnie, nie zawiesza się... Uszkodzenie powstało jak jakiś gościu montował na nią silencera. Ja założyłem inne chłodzenie i nawet raz mi się udało ją uruchomić i chodziła dobrze przez 2 dni... Potem jednak wyjąłem, żeby coś jeszcze zobaczyć i już nie daje rady jej "usprawnić"... Ciągłe arty...

Wydaje mi się, że uszkodzenie musi być spowodowane przez jakąś przerwaną ścieżkę, która nie łączy... (raz się połączyła i karta działała)...

I teraz mam pytanie... podaliście sporo linków z naprawą kart graficznych... ale czy ktoś wogóle z nich korzystał? Proszę o jakieś bardziej konkretne opinie... Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On prócz oderwanej kości oderwał coś jeszcze i dlatego szlak trafił karte. :wink:

oderwał i to nie mało, bo rozerwał praktycznie wszystkie ścieżki i chciał ją naprawić, ale żaden serwis (pomimo tego że reklamują się że naprawiają) nawet nie chciał się podjąć naprawy.

Mój 9500pro pokazał odrazu taką szachownice że chyba trzebaby było wymienić wszystkie pamięci, a to przekroczyłoby jej wartość. Na karcie pracowałem kilka dni bez żadnych zwiech ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod temat...

Dostałem R9800 walące artami nawet w 2D... Wyglądają jak powtarzające się pionowe czarne pasy... Co dziwne chodzi mimo tych artów stabilnie, nie zawiesza się... Uszkodzenie powstało jak jakiś gościu montował na nią silencera. Ja założyłem inne chłodzenie i nawet raz mi się udało ją uruchomić i chodziła dobrze przez 2 dni... Potem jednak wyjąłem, żeby coś jeszcze zobaczyć i już nie daje rady jej "usprawnić"... Ciągłe arty...

Wydaje mi się, że uszkodzenie musi być spowodowane przez jakąś przerwaną ścieżkę, która nie łączy... (raz się połączyła i karta działała)...

I teraz mam pytanie... podaliście sporo linków z naprawą kart graficznych... ale czy ktoś wogóle z nich korzystał? Proszę o jakieś bardziej konkretne opinie... Pozdro.

Ja miałem zamiar skorzystać z takiego serwisu i zrobił bym to ale sam usunąłem awarie (przerwane były ścierzki od AGP, zrobiłem to przy pomocy specjlnego kleju na bazie srebra i igły)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi