Raul Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 (edytowane) No to nie źle, a myślałem, że to ja miałem największy problem z forum! Szkoda, że nie napisałeś wcześniej, że ber ramów Ci płyta nie pika. Bo u mnie właśnie był taki sam objaw ale z pikającym mobo bez dedeerek. Słuchaj, a podłączyłeś 4 pin pod tm 24 pinowym ATX12V? Bo tam jest 24pin i 4 pin 12V. no oczywiście, że podłączyłem. próbowałem nawet z podłączonym 5v/12v floppy tam koło pci-e 1 (podłącza się to, jak się ma 2 grafy). btw. może najpierw sprawdzić coś takiego? (przejściówka 20 pin ATX => 24 pin BTX). Edytowane 1 Sierpnia 2007 przez Raul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 (edytowane) no oczywiście, że podłączyłem. próbowałem nawet z podłączonym 5v/12v floppy tam koło pci-e 1 (podłącza się to, jak się ma 2 grafy). btw. może najpierw sprawdzić coś takiego? (przejściówka 20 pin ATX => 24 pin BTX). To nic nie da! Te płyty działają na 20pinowej - poczytaj o LANPARTY. U mnie śmiga na 20 pinowej w 2 kompie i też na Chieftecu 360W - tyle, że tam jest słabszy config... (jednordzeniowiec i gorsza grafa) Pożycz o znajomego inny zasilacz i przetestuj. Jak nie ruszy to sprawdź jeszcze w innym kompie proc i RAM. Jeżeli są OK to płyta jest zrypana.... U mnie jak złożyłem kompa z tą płytą to wcale się nie włączała (zasilacz FORTRON 350W), a jak wrzuciłem jakiegoś ze strychu 300W noname to się uruchomiła. Oczywiście zaraz po tym zakupiłem Chiefteca 560W Edytowane 1 Sierpnia 2007 przez klami85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raul Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 (edytowane) 1. Procesor: testowałem 2 nowiutkie boxy, semprona i brisbane, na obydwuch to samo, a więc odpada. 2. Ram: testowałem w każdym ze slotów, zarówno single jak i dual. Nic. Lampka power tylko miga. Ba, testowałem nawet bez ramu, normalnie płyta poinformowała by mnie pikaniem, że nie ma ramu, a tutaj nie pika w żadnej sytuacji. Także to potwierdza, że problem nie wywodzi się od ramu (co oczywiście nie określa definitywnie, że ram jest ok, ale w tej chwili wydaje się on nie być problemem). Jeszcze nie odpaliłem tej płyty, a już znam ją na pamięć, każdy jumper i każde ustawienie hardwarowe sprawdziłem. Nic. Ostatnie 2 możliwości to: 1. Zasilacz 2. Jednak płyta trzaśnięta w manualu pisze, że mocno zaleca się zasilacz 400W albo mocniejszy. ostatnia nadzieja w nim, że nie będę musiał odsyłać sprzętu. Edytowane 1 Sierpnia 2007 przez Raul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Miałem podobny problem z KN9, płyta nie ruszała na Fortron/Modecom 550, a ruszyła na noname 300W (20 pin) za 40 złociszy. Więc myślę, że wiara w zasilacz jest uzasadniona. Powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Czyli, ze mobo ma problem by ruszyc na zasilaczu z 20+4pin ? :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Czyli, ze mobo ma problem by ruszyc na zasilaczu z 20+4pin ? :| <_< przeczytaj wątek stronę w tył... Jak dla mnie zasilacz to byłby bezsensu ale spróbuj pożyczyć takowy choć jak się wtedy okaże, że to płyta, to cię dopiero szlag trafi :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raul Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 (edytowane) Czyli, ze mobo ma problem by ruszyc na zasilaczu z 20+4pin ? :|nie można generalizować sądzę. mi nie rusza na chieftecu 360 20 pin, ale nie jestem pewny jeszcze, czy to wina zasilacza, czy mobo trzaśnięta. dzisiaj mam zamiar to sprawdzić. @ kaaban wiem, wiem i tego się boję xD bo okaże się tylko, że straciłem kupe czasu Edytowane 1 Sierpnia 2007 przez Raul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak888 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Czyli, ze mobo ma problem by ruszyc na zasilaczu z 20+4pin ? :| Generalnie nie ma problemów, ale zawsze może wystąpić wyjątek !! U mnie chodzi na 3 letnim Chiefu 420W ATX 20 pin , i wszystko śmiga, na brisbane 2,5 GHz i GF8600 GT po OC :D Ale Raul sprawdź jeszcze dla pewności ten zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eversor Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Więc zastosowałem się do paru porad tutaj zawartych. Pogroziłem płycie wysyłką na sybir i... Wstaje i śmiga jak szalona na 310x9 1.45V VCore, 2.1V Mem Div 533 CR2 5-5-5-15 195ms. World of Warcraft jednak dalej szarpie tak jak szarpał (ale co poradzę - przyzwyczaję się :> bo szkoda prepaida). O stabilności wypowiem się pojutrze, gdyż szkoda mi kasy na prepaid wydanego by na 12h od tak zostawić kompa z Ortosem :D. A jutro akurat mam wychodne to zapuszczę i sprawdzę. Chociaż jak mi się wieśnie raz na kilka dni to mi to styka, nie potrzebuje super stable ;D bo od tego to mam biurko by było stabilne :>. Tylko jedno ale, płyta po 8h nocki bez powera zakomunikowała OC Fail. Del wcisłem, HTT na 310 dałem, F10 wcisłem, Enter wcisłem i właśnie do was pisze :D. Jak coś to all zainteresowanym dzięki za pomoc, będę walczył dalej, zdawał relacje z bojów i takie tam. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Też mam tą płytę główną + do tego Semp i podłączyłem ją na pająka do zasilacza Chieftec'a 300W z wtyczką 20pinową i ruszył komp bez problemu. Dokładnie jej jeszcze nie testowałem bo czekam na przypływ gotówki, żeby zakupić jakaś grafe i 1 kość ram'u, bo to ma być zestaw awaryjny :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bris Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Nie wiem czemu ale ja bym tego chiefa 300W nie podlaczal do tego configu <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raul Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 (edytowane) Witam wszystkich! Moj problem rozwiazany! Nigdy bym na to nie wpadl, gdy by nie chlopaki z xs.org! Okazalo sie, ze plyta glowna byla zbyt mocno dokrecona do obudowy (imho byla normalnie). W kazdym badz razie poluzowanie srubek poskutkowalo tym, ze siedze juz na nowym sprzecie xD Chcial bym z tego miejsca podziekowac Panu Piotrowi (vel pedroo_007) za profesjonalne i cierpliwe podejscie do klienta! Oczywiscie pozytywy zarowno za ramki jak i mobo! No i oczywiscie wszystkim forumowicza, ktorzy starali sie mi pomoc (na gg takze ;)) hehe, kto by sie spodziwal xDDD Edytowane 1 Sierpnia 2007 przez Raul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 owned... :ploom: :plum: od dziś pierwsza rada jaką będę dawał kolegom z niedziałającym kompem "za mocno dokręcona mobo do obudowy" :lol: Swoją drogą byłem pewny (jak pewnie większość), że wyjmowałeś mobo z budy i podłączałeś "na pająka" <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raul Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 he, a no tak to czasem bywa, ze czlowiek szukajac rozwiazania sam sobie komplikuje, a na najprostrze sprawy nie zwraca uwagi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak888 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Witam wszystkich! Moj problem rozwiazany! Nigdy bym na to nie wpadl, gdy by nie chlopaki z xs.org! Okazalo sie, ze plyta glowna byla zbyt mocno dokrecona do obudowy (imho byla normalnie). W kazdym badz razie poluzowanie srubek poskutkowalo tym, ze siedze juz na nowym sprzecie xD Chcial bym z tego miejsca podziekowac Panu Piotrowi (vel pedroo_007) za profesjonalne i cierpliwe podejscie do klienta! Oczywiscie pozytywy zarowno za ramki jak i mobo! No i oczywiscie wszystkim forumowicza, ktorzy starali sie mi pomoc (na gg takze ;)) hehe, kto by sie spodziwal xDDD no kto by pomyślał :) to czekamy teraz na pierwsze próby OC :) PS. Jak tam sonic, bo zdaje sie że braliśmy z tego samego sklepu, w mniej więcej tym samym czasie :) Próbowałeś może możliwości OC ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raul Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 nie, jeszcze nic nie próbowałem :) ale niebawem na pewno się skuszę nie bacząć ma AC i zasilacz xD Ciągnie wilka do lasu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras19 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Hej nieźle to, może moje problemy z HTT też są z tego powodu :) Tak BTW czym się różni Ultra II M2 od Ultra II M2/G2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Nie wiem czemu ale ja bym tego chiefa 300W nie podlaczal do tego configu <_< Spokojnie. Chciałem tylko zobaczyć czy działa. Co prawda nówka nie świgana, ale nie raz już miałem nową część skopaną. Tym bardziej, że kupiłem ją przez neta :-P więc jak by była padnięta to bym się :angry: Przynajmniej jak sprawdzałem moją to się nie wieszała w odczytach temperatur i zalman niebieski poszedł od razu na NF4 :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaapa Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Witam, mój kumpel zakupił sobie DFI NF SLI-M2/G + x2 Brisbane 3600+ w esc.pl . Do tego ma Goodramy pro 900mhz .Po podłączeniu tegoż zestawu( no i karta graf. oczywiście) włącza mu się wentylator, lecz na monitorze nie widać obrazu. Czy jest to wina niezaktualizowanego biosu obsługującego procesory 65nm , czy też przyczyna może być inna?Dodam ,że diody na płycie świecą się na czerwono. PS.Nie widziałem tematu o Dfi Sli pod AM2, więc swój problem opisałem tutaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Sprobojcie przelozyc kosci pamieci, jak to nic nie da to akrualizacja biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Met Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Jak zmusic te plyte do pracy w trybie wyzszym niz x2 na dolnym slocie pcie? Jest jakas zworencja albo inny trick, czy trzeba malowac olowkiem mostki (i tracic gware...)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raul Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Jak zmusic te plyte do pracy w trybie wyzszym niz x2 na dolnym slocie pcie? Jest jakas zworencja albo inny trick, czy trzeba malowac olowkiem mostki (i tracic gware...)?z tego co się orientuję tylko w wersji SLI jest to wykonalne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Jak zmusic te plyte do pracy w trybie wyzszym niz x2 na dolnym slocie pcie? Jest jakas zworencja albo inny trick, czy trzeba malowac olowkiem mostki (i tracic gware...)? Miedzy slotami masz taki dlugi pas zworek, wystarczy wszystkie przestawic z pozycji 1-2 na 2-3. Wtedy wlaczy sie tryb X8. Na przyszlosc czytaj manuala albo chociaz spojrz na laminat plyty, zarowno w manualu jak i na laminacie plyty jest tabelka z ustawieniami. z tego co się orientuję tylko w wersji SLI jest to wykonalne Jak widac nie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Met Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 (edytowane) Miedzy slotami masz taki dlugi pas zworek, wystarczy wszystkie przestawic z pozycji 1-2 na 2-3. Wtedy wlaczy sie tryb X8. Na przyszlosc czytaj manuala albo chociaz spojrz na laminat plyty, zarowno w manualu jak i na laminacie plyty jest tabelka z ustawieniami. Jak widac nie ;) Dzieki! Wlasnei czytalem maunala i tam stoi ze tylko w wersji M2/G jest mozliwe puszczenie w x8. Sprobuje dzis wieczorem i zobacze ile 3dmarkow przybedzie ;-) Update: Wlasnie poprzekladalem zworki i karta chodzi w trybie x8 ;-) Robi 93% tego co podaja na gpg.benchmark.pl dla trybu x16. Ogolnie nie jest wiec zle... Edytowane 2 Sierpnia 2007 przez Met Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość master872006 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 mam problem. po wylaczeniu komputera ponowinie juz nie chce sie uruchomic. speaker mowi caly czas to samo i nie wiem co to jest.... jest to pikanie caly czas rownomierne i bez przerwy... co to moze byc? plyta DFI Infinity NF Ultra II-M2 moze ram sie spalil czy cos bo podkrecalem kiedys duzo nawet. wie ktos co te pikanie oznacza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DejaVuu Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 mam problem. po wylaczeniu komputera ponowinie juz nie chce sie uruchomic. speaker mowi caly czas to samo i nie wiem co to jest.... jest to pikanie caly czas rownomierne i bez przerwy... co to moze byc? plyta DFI Infinity NF Ultra II-M2 moze ram sie spalil czy cos bo podkrecalem kiedys duzo nawet. wie ktos co te pikanie oznacza? Podaj opis: -ramy(pracują w dualu ? czy posiadasz jedną kość ?) -proc Próbowałeś reset biosa ? Najpierw wyciągnij ramy i przełóż je do innych slotów Kombinuj z pamięciami bo prawdopodobnie wina ramów Pozdro ... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość master872006 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Podaj opis: -ramy(pracują w dualu ? czy posiadasz jedną kość ?) -proc Próbowałeś reset biosa ? Najpierw wyciągnij ramy i przełóż je do innych slotów Kombinuj z pamięciami bo prawdopodobnie wina ramów Pozdro ... :) wiec tak. proc x2 3800 2x 1GB dual goodram 800 nic nie zasmierdzialo nawet resetowalem biosa. przekaldalem we wszystkie sloty po jednej kosci probowalem tez... wiec co jeszcze mozna zrobic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PKS13 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Witam , mam taki problem z podkręcaniem mojego athlona 3000 orleans wiec tak: ht x3 , hht 300 , timingi 4 4 4 12 16 trfc 195ms , proc chodzi stabilnie na 2700 1.550v problem zaczyna sie jak daje htt na 312 komp normalnie wstaje ale jest niestabilny nawet na napieciu 1.650v luzowałem timingi na 5 5 5 15 20 2T i nic nadal to samo czyżby koniec proca lub coś źle robie ( mój ram geil 2x512 533 ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Witam , mam taki problem z podkręcaniem mojego athlona 3000 orleans wiec tak: ht x3 , hht 300 , timingi 4 4 4 12 16 trfc 195ms , proc chodzi stabilnie na 2700 1.550v problem zaczyna sie jak daje htt na 312 komp normalnie wstaje ale jest niestabilny nawet na napieciu 1.650v luzowałem timingi na 5 5 5 15 20 2T i nic nadal to samo czyżby koniec proca lub coś źle robie ( mój ram geil 2x512 533 ) Dawales dzielnik pamieci na najnizszy? Jakie chlodzenie procesora? Poza tym, jezeli robi 2.7GHz dopiero na 1.55, to prawdopodobnie do 2.8Ghz bedziesz potrzebowal 0.1v wiecej. Aa i taka mala rada na przyszlosc - staraj sie budowac wypowiedzi 'poprawnie' (czyt. buduj zdania, a nie pisz wszystko jednym ciagiem), na tym forum panuje taka zasada;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PKS13 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Dawales dzielnik pamieci na najnizszy? Jakie chlodzenie procesora? Poza tym, jezeli robi 2.7GHz dopiero na 1.55, to prawdopodobnie do 2.8Ghz bedziesz potrzebowal 0.1v wiecej. Aa i taka mala rada na przyszlosc - staraj sie budowac wypowiedzi 'poprawnie' (czyt. buduj zdania, a nie pisz wszystko jednym ciagiem), na tym forum panuje taka zasada;) Dzielnik pamięci dałem na najniższy , chłodzenie procesora box temperatury są w normie jak już pisałem gdy daje htt na 312 to podniosłem napięcie na procku z 1.550v na 1.650v i nadal jest niestabilny a nie chce dawać wyższego napięcia bo się boje o proca ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...