Skocz do zawartości
FrIkO

Bardzo Ekonomiczny Zestaw Na Amd 64

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam znajomego posiadajacego juz dosc leciwego kompa z platforma Socket A. Zapytal sie mnie jaka 64-bitowa plyte glowna i procesor (tylko o to pyta) kupic majac minimalna sume pieniedzy - tzn najtanszy zestaw jaki mozna ulozyc nie kupujac jakiegos bubla bez mozliwosci pozniejszej rozbudowy.

Myslalem nad Sempronem 64 2800+, bo w sumie tanszych prockow AMD 64 nie widze, ale z plyta to juz sam nie wiem...

Moze macie jakies pomysly ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Epox 8NPA7I

Jak na mobo za 265 zł to ten Epoxik jest bezkonkurencyjny :wink: tylko że to mobo jest pod s754 :| przy obecnych cenach A64 3000 chyba już lepiej skusić się na takiego Epoxa pod s939 - cena praktycznie taka sama

Klyk

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na mobo za 265 zł to ten Epoxik jest bezkonkurencyjny :wink: tylko że to mobo jest pod s754 :| przy obecnych cenach A64 3000 chyba już lepiej skusić się na takiego Epoxa pod s939 - cena praktycznie taka sama

Klyk

Ale jednak najtansze proce 64-bitowe to Semprony, ktore w wersji S939 jak i S754 sa po takiej samej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję takie coś. Bardzo przyzwoity zestaw za małe pieniądze.

Asrock AM2XLI-ESATA2 245zł

AMD Sempron 3000 BOX] 205zł

DDR2 Goodram 1GB 667MHz] 280zł

Galaxy GeForce 7300GT (1.4ns) 128MB 325zł

Całość 1055zł

Jeśli kumpel zamierza zostać przy swojej starej pamięci i karcie graficznej to polecam takie coś:

Asrock 939Dual Sata2 220zł

AMD Sempron 3000+ OEM 190zł

Potem kolega będzie mógł dokupić jakąś kartę PCI-e np. tamtego Galaxy 7300GT DDR3.

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam ślepy jestem, bo miałem wcześniej Sempron 2500+@1900mhz, teraz mam Venice3000+@2400mhz i róznicy nie widzę.

Może to przez mój porządek w systemie, może to ztuningowany Windows i Regi. Z grami hmm, może ta sekunda mniej, ale nie zauważyłem róznicy. Gram też max w rozdziałce 1152x764..

Z pewnością kolega zauwazy, gdy wejdzie Windows Vista (wykorzystujący te wszystki instrukcje... "chyba nie" i poziom cashu]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klyk

tylko ze 8npa7i na s754 nowego mozna dostac za 200zl.

a skoro dla kolegi licza sie kazde zaoszczedzone pieniadze, to mysle ze ta plyta jest najlepszym wyborem.

do tego sempron64 2500+ box za 160zl, OC na ~2.5GHz i mamy calkiem rozsadny i tani sprzet.

Edytowane przez tomos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi