Skocz do zawartości
Gość

Abit Kn9 Series - Kn9 Kn9s Kn9 Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

Czym mierzyles? Ja np. w everescie nie mam czegos takiego jak pwm. Jest za to AUX :) tam mam 42 stopnie aktualnie. O to chlodzi?

EDIT: Ok sprawdzilem w AbitEQ, zgadza sie. AUX=PWM.

Edytowane przez martian1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym mierzyles? Ja np. w everescie nie mam czegos takiego jak pwm. Jest za to AUX :) tam mam 42 stopnie aktualnie. O to chlodzi?

EDIT: Ok sprawdzilem w AbitEQ, zgadza sie. AUX=PWM.

U mnie pomiar AUX pokazuje 38 stopni, ale jest też... Napięcie AUX, które wynosi 1.8V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie ludziska czasem takie dziwne popiskiwania z pc speakera w czasie normalnej pracy? U mnie od samego poczatku, a jesli mam włączone FANEQ w biosie lub w AbiteQ to dużo częściej się pojawiają.

Chodzi o takie pojedyncze wysokie beepy dochodzace z PC Speakera. Jest to o tyle dziwne, że czasem komp konczy jakąś operację, np. pakowanie plikow WINRARem i oznajmia to takim pojedynczym piknięciem. Ale to się też dzieje w różnych okolicznościach.

Nie mam zresztą pewności czy to aby z PC Speakera zamontowanego na MOBO się wydobywa czy moze z karty graficznej, na ktorej tez jest jakiś pc speaker wlutowany (GALAXY 7900GS - apropo ktoś się orientuje po co na niej ten glosniczek?)

Macie takie popiskiwania? BIOS oczywiście 1.2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie ludziska czasem takie dziwne popiskiwania z pc speakera w czasie normalnej pracy? U mnie od samego poczatku, a jesli mam włączone FANEQ w biosie lub w AbiteQ to dużo częściej się pojawiają.

Chodzi o takie pojedyncze wysokie beepy dochodzace z PC Speakera. Jest to o tyle dziwne, że czasem komp konczy jakąś operację, np. pakowanie plikow WINRARem i oznajmia to takim pojedynczym piknięciem. Ale to się też dzieje w różnych okolicznościach.

Nie mam zresztą pewności czy to aby z PC Speakera zamontowanego na MOBO się wydobywa czy moze z karty graficznej, na ktorej tez jest jakiś pc speaker wlutowany (GALAXY 7900GS - apropo ktoś się orientuje po co na niej ten glosniczek?)

Macie takie popiskiwania? BIOS oczywiście 1.2

Kręciłeś coś? A może masz duże napięcie na ramach? Bo u mnie abiteq darł niesamowicie przy ustawieniu 2.2v na ramach.

ja mam podobny problem pcspeaker z obudowy ;/ piszczy nonstop wiec go poprostu odlaczylem, bo wszystko dziala ino to piszczy ;/

Podłączyłeś wentyl od cpu do wejścia 4pin?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem, wczoraj podkręciłem mojego brisbane na 2700Mhz na 1,325v, pamięci dałem na 2,1v 533, komp ruszył, orthosa proc przeszedł 2godz bez błędu, w czasie testowania oglądałem jeszcze film, i wszytko było full stable. Dziś z rana kom się zawiesił i reset, zapuściłem 3dmarka 2003 cały test przeszedł ale jak już miał się pokazać wynik to komp się znów zresetował, dałem napięcie 1,350v 3dm03 przeszedł ale wynik 12tys pkt, mówię kurde coś mało na nie kręconym procku miałem 13tys, wale napięcie 1,375 dale to samo niewiele ponad 12tys, ustawiłem wszystko def, robię 3dm03 i patrze a tam 11tys :-| , coś się zjeb... mówię, po chwili dotykam radiatora na płycie głównej od chipsetu i dość mocno parzy, więcej niż sek nie idzie palca trzymać na nim, to samo ta rurka, w ogóle cały ten silentOtes czy jak to tam się pisze parzy :? , co mam zrobić??, też tak macie na swoich kn9 lub mieliscie?

moje temp

Dołączona grafika

Gdy były te upały, to w moim pokoju oddychać nie szło, a dotykałem tego radiatora i nie parzył, wiec coś się musiało zjeb... <_<

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kręciłeś coś? A może masz duże napięcie na ramach? Bo u mnie abiteq darł niesamowicie przy ustawieniu 2.2v na ramach.

Podłączyłeś wentyl od cpu do wejścia 4pin?

Nie nie, to nie o to chodzi. Ja wiem, że jakby co to alarmy wyją ile wlezie ale tu chodzi o takie cieniutkie krótkie popiskiwania czasem. Widzę, że nie tylko u mnie to jest z tym, że jak mam AbitEQ wyłączony i w biosie FANeQ tez wylączony to pc speaker tez czasem popiskuje.

Nie mam pomysłu co to moze byc. Przez to nie mogę używać regulacji obrotów bo gdy włącze to w biosie to popiskiwania są częstsze. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja tez niemoge podlaczyc tego pc speakera ;/ niby mam ten ostatni bios

went z cpu podpiete pod cpufan1 i sysfan1 no i niewiem co jest grane jak podlacze go to piszczy nonstop ale komp dziala normalnie, wylanczalem juz faneq i tez nic ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te, które osiągną największe taktowanie przy najniższych timingach. Czyli D9, bo jako jedyne zrobią jakieś 450Mhz CL3.

najwydajniejsze, ponoc D9 nie są najwydajniejsze....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie ja. W Upały proc chodził na def to sobie tylko ramy zostawilem ocniete. Teraz i tak w nic nie gram to nie bede na darmo proca meczyl. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem, wczoraj podkręciłem mojego brisbane na 2700Mhz na 1,325v, pamięci dałem na 2,1v 533, komp ruszył, orthosa proc przeszedł 2godz bez błędu, w czasie testowania oglądałem jeszcze film, i wszytko było full stable. Dziś z rana kom się zawiesił i reset, zapuściłem 3dmarka 2003 cały test przeszedł ale jak już miał się pokazać wynik to komp się znów zresetował, dałem napięcie 1,350v 3dm03 przeszedł ale wynik 12tys pkt, mówię kurde coś mało na nie kręconym procku miałem 13tys, wale napięcie 1,375 dale to samo niewiele ponad 12tys, ustawiłem wszystko def, robię 3dm03 i patrze a tam 11tys :-| , coś się zjeb... mówię, po chwili dotykam radiatora na płycie głównej od chipsetu i dość mocno parzy, więcej niż sek nie idzie palca trzymać na nim, to samo ta rurka, w ogóle cały ten silentOtes czy jak to tam się pisze parzy :? , co mam zrobić??, też tak macie na swoich kn9 lub mieliscie?

<_<

Mialem podobny problem, po zabawach z OC. Komp strasznie zwolnił w 3d markach i giercach. Pomogła reinstalacja sterowników do płyty. Sprawdź jeszcze takty grafy i stery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pracuje ktos na dzielniku pamieci 800, bo u mnie cos nie chce plyta chodzic na takim ustawieniu :/...moze jest jakis myk o ktorym nie wiem??

Ja tez na 800 smigam defaultowo. A dlaczego nie chce Tobie smigac na takim div? Moze cos zle przeliczasz przy OC? Ewentualnie moze kwestia V?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jesli chodzi o temperatury to u mnie sprawa przedstawia się tak:

PWM- 45*C po paru godzinnym orthosie

Płyta głowna- 29*C j.w

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jesli chodzi o temperatury to u mnie sprawa przedstawia się tak:

PWM- 45*C po paru godzinnym orthosie

Płyta głowna- 29*C j.w

:wink:

U mnie w idle 51-52C, po orthosie 55-57C <_<

Płyta w idle 29-30C, jak gram czy coś to 36-37C.

lukebed, okazało się że karta nie wiem czemu chodziła mi na def :) po OC jej na 600/1600 wyniki wzrosły znacznie :)

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi