Skocz do zawartości
Gość

Abit Kn9 Series - Kn9 Kn9s Kn9 Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

A jak podczas odczytu z dykietki wystąpi błąd i plik będzie uszkodzony to nie będzie padu płyty? Bez herezji stary!

Takie ryzyko jest zawsze ale przy dzisiejszych systemach minimalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak podczas odczytu z dykietki wystąpi błąd i plik będzie uszkodzony to nie będzie padu płyty? Bez herezji stary!

He? Do mnie to?

Jezeli tak to fajnie, gdzieś tak rok temu robiłem update biosu właśnie przez winde i mobo po restarcie już nie wstało.... <_< Żeby było śmieszniej było wyposażone w dualbios który oczywiście nic nie dał :lol: Próba ratowania "po ciemku" zresztą tez nie....

Napisałem zresztą "najwyżej", ale po co czytać dokładnie...<_<

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem czy to herezje ;-], mi jakoś mobo nie wstało, flop mulił mulił niby zflashowało a po resecie ciemność. Potem hot flash na mobo u kumpla i było oki ;]

A OCB tu:

http://www.abit.com.tw/page/en/motherboard...PRODINFO=Driver

są sterowniki do nf4 i sterowniki do chipsetu czym się one różnią ? i czy ma ktoś sterowniki do sieciówki na kn9 ?

Edytowane przez VIRU$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update biosu można zrobić z płyty CD.Trzeba jedynie utworzyć płytę startową w Nero, zaznaczając opcję emulowania flopa(ale bez tego też chyba działa-choć nie pamiętam czy na 100%).Potem dodajemy pliki z dyskietki startowej(którą utworzymy wcześniej) oraz awdflash + bios i jazda.

Ja w ten sposób flashowałem karty grafiki.

Mamy z głowy ryzyko flashowania pod XP, czy błędu na dyskietce, zresztą dyskietkę i tak powinno formatować się "pełnym" formatem z korekcja błędów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem czy to herezje ;-], mi jakoś mobo nie wstało, flop mulił mulił niby zflashowało a po resecie ciemność. Potem hot flash na mobo u kumpla i było oki ;]

A OCB tu:

http://www.abit.com.tw/page/en/motherboard...PRODINFO=Driver

są sterowniki do nf4 i sterowniki do chipsetu czym się one różnią ? i czy ma ktoś sterowniki do sieciówki na kn9 ?

Simon says: iż to to samo, ino jedno dla Visty drugie dla Reszty Świata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dostałam dzisiaj z agito Abita KN do Athlona 3000+ , + Ramy z 2 kompa czyli 2x1GB DDR2 667mhz GOODRAM, Nie wiem co jest ale jak podkręce , nawet trochę , to jak windows się ładuje robi się potem czarny ekran, i wtedy jest blue screen, na Asrocku tak nie miałam podczas podkręcania , może coś źle ustawiłam ?

Oto Screen z Biosu

post-140233-1184072151_thumb.jpg

Edytowane przez britfanka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dostałam dzisiaj z agito Abita KN do Athlona 3000+ , + Ramy z 2 kompa czyli 2x1GB DDR2 667mhz GOODRAM, Nie wiem co jest ale jak podkręce , nawet trochę , to jak windows się ładuje robi się potem czarny ekran, i wtedy jest blue screen, na Asrocku tak nie miałam podczas podkręcania , może coś źle ustawiłam ?

Oto Screen z Biosu

Jaki HT Frequency, jakie timingi (trfc przestawione na 127.5/190.0?) i jaki dzielnik ram?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie zrozumiałeś o co chodzi.

Ja napisałem że flashowanie jest ryzykowne pod każdą postacią a nie że nigdy błędy się nie zdarzają ;)

Do tego z moich dowiadczeń wiem że jest mniejsze ryzyko z pod XP niż z pod flopa. Z płytki to inna historia.

@Britfanka - a jak ustawiłaś timingi pamięci? trfc?

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie na dzień dobry trzeba przestawic co nie co :)

Trfc dla DIMM 1 i 2 (tam gdzie sa wpięte moduły ram) ustaw na 192 i HT Frequency x3.

Ok, tylko u mnie jest Trfc 195 nie ma 192, HT Frequerency ustawione na x3 , czy coś jeszcze ?

Edytowane przez HEROINE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Widzę, że niektórzy nieżle cisną tą płytke. Ja nawet nie próbowałem jeszcze a to dlatego, że cuda jakieś się dzieją :angry: . Mam ją już jakiś miesiąc, przez pierwsze 3 tygodnie było git ale pare dni temu włączyłem kompa i po jakimś czasie reset, tyle że po resecie to już mogiła -czarny ekran. Nie wiem co robić to przekładam pamiątki do innych slotów i clear cmos (właśnie czy naprawdę trzeba po przełożeniu pamięci do innych slotów, zerowac CMOS, bo u mnie inaczej nie idzie?). Niby wszystko gra, tak ze 2 dni. 3 dnia coś tam działam na maszynie i znów reset i mogiła. Clear cmos. Chyba w sumie z 10 razy robiłem clear cmos w różnych konfiguracjach pamięci. Czasem nie dawało nic, czasem dało rade wejść do biosa co by defaulty ustawić, ale po restarcie znów lipa, czasem w samym biosie mi się wieszało jak w windzie jakiejś dosłownie. Zasiłka to raczej nie jest, podejrzenie padło na starego SBLive. Wybebeszyłem dziada i pusciłem z jedną koscią pamięci (mam geil 800 ultra 2x1GB dual) no i smigało, wyjąłem pamięć i wsadziłem drugą w ten sam slot-clear cmos, czarny ekran + przrywane pisczenie :mur: . Dobra, przekładam do slotu o innym kolorze i śmiga. Trochę to dziwne przy identycznych kościach. Do pary wraziłem drugą pamięć coby Dual był i jak narazie tylko jeden restart, przy czym tym razem wstał bez mojej pomocy.

mój config:

abit kn9 bios1.2

x2 3600+ brisbane

geil ultra 2x1GB dual

geforce Galaxy 7600GS ZALMAN

zasiłka: Amacrox Warrior AX-450PNF

PS. Na moim boxowym chłodzeniu proc w idlu ma ponad 40st. a w stresie to i ponad 60, co raczej nie jest normalne, tym bardziej że mam nowy bios, no ale bez jaj, daleko jeszcze do tempów ustawionych w BIOSIE, a to co opisałem działo sie też zaraz po włączeniu. Teraz np jest ok nic się nie wiesza.

Przejżałem ten temat i widzę że to troche kapryśna płyta, jak ktoś miał podobny problem to wszelkie rady mile widziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam nie widzialęm by ktoś na KN9 tyle mial wiec naprawde wynik jest kozak mozesz dac jakies screny??

Masz screena pare postow wyzej ? :blink:

Udało mi się podkręcić, ustawiłam memki z 667 na 400 i oc poszło w górę :

A oto wyniki:

Słabiuski czas :) Czemu zmniejszylas dzielnik memek ? Czyzby takie padaki ?

Btw widze zmiana avka :D Najs B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słabiuski czas icon_smile3.gif Czemu zmniejszylas dzielnik memek ? Czyzby takie padaki ?

Nie wstaje mi na wyższym dzielniku, a na asrocku było ok , więc nie wiem co jest.

Btw widze zmiana avka icon_biggrin3.gif Najs cool.gif

Dzięki ;)

Edit:

Dałam na ram 2.0V , i ram na 533, proc 2900mhz , ruszyło :) A oto wyniki:

post-140233-1184111359_thumb.jpg

post-140233-1184111478_thumb.jpg

Edytowane przez britfanka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie z innej paczki, jakiego HT link nie przekraczać na KN9 i Brisbane 3600+? Standardowo wynosi 1000. Jak widziałem screeny to po OC nie są tu duże wartości. A tak na co dzień może to być np. 1200?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam nie widzialęm by ktoś na KN9 tyle mial wiec naprawde wynik jest kozak mozesz dac jakies screny??

Dzis na wieczor postaram sie cos podlinkowac jeszcze :wink: Edytowane przez teat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi